dandi3 02.10.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 co... za małe te porcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 02.10.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Tak mi ślinianki pracują, że rzeczywiście może zabraknąć tych pyszności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 03.10.2008 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Tak mi ślinianki pracują, że rzeczywiście może zabraknąć tych pyszności Gaba jest żarłokiem, gaba jest żarłokiem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 03.10.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 03.10.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 no juz sie na mnie nie bocz Trochę czekoladki wczesnym popołudniem? http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/czekolada0us.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 03.10.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Dziękuję Ci bardzo, ale akurat za czekoladą nie przepadam...no,chyba że nie ma już nic innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 30.10.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Przesyłam kilka zdjęć śniadań które mają dzieci w szkołach w Japonii - To się nie tyle je co na to patrzy się podziwia http://mfrost.typepad.com/photos/uncategorized/2008/08/23/image001.jpg http://mfrost.typepad.com/cute_overload/images/2008/08/23/image012.jpghttp://mfrost.typepad.com/cute_overload/images/2008/08/23/image019.jpghttp://mfrost.typepad.com/cute_overload/images/2008/08/24/image007.jpg http://mfrost.typepad.com/cute_overload/images/2008/08/24/image015.jpghttp://mfrost.typepad.com/photos/uncategorized/2008/08/24/image024.jpghttp://mfrost.typepad.com/photos/uncategorized/2008/08/24/image023_2.jpg http://mfrost.typepad.com/photos/uncategorized/2008/08/24/image029.jpg dobry sposób na niejadka - na pewno nie zapomni zjeść śniadania w szkole jak będzie się zastanawiało jaki obrazek będzie przedstawiał dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.10.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Przesyłam kilka zdjęć śniadań które mają dzieci w szkołach w Japonii - To się nie tyle je co na to patrzy się podziwia ... mamusie w domach przygotowują, kolejny wyścig, kto ma ładniejsze... nazywa się to "obento". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 30.10.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Przesyłam kilka zdjęć śniadań które mają dzieci w szkołach w Japonii - To się nie tyle je co na to patrzy się podziwia ... mamusie w domach przygotowują, kolejny wyścig, kto ma ładniejsze... nazywa się to "obento". A możliwe. Ale chyba lepsze to niż znaleźć w plecaku dziecka 3 spleśniałe kanapki sprzed tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.10.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Żaden problem robić to u nas, w niektórych sklepach osiągalne są już komponenty do przyrządzania sushi. Aby się tylko komuś chciało, potrzeba trochę zmysłu artystycznego i ... przekonania, że na przerwie dzieciak zje coś takiego (pałeczkami raczej) niż kanapkę z serem przegryzaną jabłkiem. Ooops - w dzisiejszych czasach chyba kanapek z serem przegryzanych jabłkiem już pewnie nie ma, są batony zapijane Colą. Reklamy TV skutecznie propagują taki styl jedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 30.10.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Żaden problem robić to u nas, w niektórych sklepach osiągalne są już komponenty do przyrządzania sushi. Aby się tylko komuś chciało, potrzeba trochę zmysłu artystycznego i ... przekonania, że na przerwie dzieciak zje coś takiego (pałeczkami raczej) niż kanapkę z serem przegryzaną jabłkiem. Ooops - w dzisiejszych czasach chyba kanapek z serem przegryzanych jabłkiem już pewnie nie ma, są batony zapijane Colą. Reklamy TV skutecznie propagują taki styl jedzenia Oj to nie tylko sushi i pałeczki. Ale fakt - wyobraźnia jest potrzebna. Bo misia z ryżu na słodko z jagodowymi oczkami każde dziecko kolorową łyżeczką zje ze smakiem. Tak samo jak ziemniaczki i uszka z kotlecików. A batona i cole dzieci wybierają bo mają dosyć jedzenia ciągle i ciągle mdłych kanapek z serem. A taki obiadek "obrazkowy" jest z całą pewnością zdrowszy niż kanapka z serem (i nawet z jabłkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.10.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 ... misia z ryżu na słodko z jagodowymi oczkami każde dziecko kolorową łyżeczką zje ze smakiem. Tak samo jak ziemniaczki i uszka z kotlecików... widzisz gdzieś na tych zdjęciach ziemniaczki? a założę się, że ten miś nie jest na słodko... mają dosyć jedzenia ciągle i ciągle mdłych kanapek z serem i tu się zgodzę, kanapka kanapce nierówna. Jak wybieramy się gdzieś w dłuższą podróż samochodem, to preferuję kanapki zrobione przez moją Małżonkę, niż najlepsze hamburgery, czy batony w przydrożnych barach. Jak ona zrobi kanapkę, to nie ma ... we wsi... Ale to też się trzeba przyłożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 30.10.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 ... misia z ryżu na słodko z jagodowymi oczkami każde dziecko kolorową łyżeczką zje ze smakiem. Tak samo jak ziemniaczki i uszka z kotlecików... widzisz gdzieś na tych zdjęciach ziemniaczki? a założę się, że ten miś nie jest na słodko... . Ale ja nie mówię że ma się robić kopie tych zdjęć. Ale przecież można zrobić jakąś postać z jakiś bardziej "swojskich" produktów a dzieci też lubią słone rzeczy - i z nich można robić. Odbieram wrażenie jakbyś na siłę starał się udowodnić że takie coś w Polsce nie wyjdzie bo jest z góry złe. A przecież dużo jest książek typu 'dania dla dzieci' w których są wzory "figurek z jedzenia" - tylko jakoś nikt nie wpadł na to by dziecku do szkoły dać coś innego niż kanapka - bo kanapka po prostu musi być i basta - i nie ważne że dzieci mogą tego nie lubić albo mają tego po prostu dosyć. mają dosyć jedzenia ciągle i ciągle mdłych kanapek z serem i tu się zgodzę, kanapka kanapce nierówna. Jak wybieramy się gdzieś w dłuższą podróż samochodem, to preferuję kanapki zrobione przez moją Małżonkę, niż najlepsze hamburgery, czy batony w przydrożnych barach. Jak ona zrobi kanapkę, to nie ma ... we wsi... Ale to też się trzeba przyłożyć. Ale nie wziąłeś pod uwagę że "żona" to nie "matka" i to co robi żona musi smakować (przynajmniej przez pierwsze 20 lat ), natomiast matka robi ciągle to samo i zmusza do jedzenia rzeczy mniej dobrych i ciągle robi to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.10.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 ... natomiast matka robi ciągle to samo i zmusza do jedzenia rzeczy mniej dobrych i ciągle robi to samo jak jest gupia, to niech tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 30.10.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 ... natomiast matka robi ciągle to samo i zmusza do jedzenia rzeczy mniej dobrych i ciągle robi to samo jak jest gupia, to niech tak robi. Eh - ja bym może nie używała tak poważnych określeń. Ja nigdy nie miałam problemów z tematem "co dziś na obiad" - mój Małżonek nawet momentami bywa zły że daje mu "zbyt duży wybór" bo zawsze mam pomysł na coś dobrego ale nie uważam że kobiety które nie mają pomysłu są głupie. Człowiekowi czasami brak pomysłu na smaczną odmianę - dlatego podesłałam te zdjęcia. Ty nie robisz dziecku śniadania do szkoły albo jeśli robisz to pewnie Twoje potomstwo może boi się powiedzieć że ma dosyć? (nie wiem, nie wnikam) ale obrażanie kogokolwiek uważam za nie właściwe. Tak czy inaczej jeśli nie robisz śniadań albo już nie chodzisz pewnie do szkoły to nie znajdujesz się w żadnej grupie docelowej do której kierowałam propozycje i zapewne nie masz podstaw by ją negować ani w jakikolwiek sposób kwestionować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.10.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 ... nie uważam że kobiety które nie mają pomysłu są głupie... No już dobrze dobrze, nazwijmy to brakiem wyobraźni. Albo czasu. Zamieściłaś ładne obrazki i cieszymy się z tego i wystarczy, bo dyskusja zajdzie za daleko, a właśnie czasu na dywagacje mi troszkę teraz brak. Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 02.11.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 he he - dobre te misie.... juz widze siebie: robiąca rono dzieciom takie sztuczki na śniadanie....oczywiście zakładając że wstane godzinę wczesniej niż zwykle... a moje kochane wyjątkowe i wdzięcznie dzieci po kilku przerwach biegania z plecakiem po szkole wyjmą sobie pieczołowicie przygotowywany przez idealna mamusie posiłek idealnie wywazony pod względem odzywczym i estetycznym... a po otworzeniu pudełaczka oczka temu misiu odpadna - uszko przesunie sie na miejsce nieodkrytego odbytu, rączki pourywane - jednym słowej różowosina mamałyga... i zatęsknią za kanapka z serem...i przaśną normalnością czyli chlebkiem na zakwasie z mazdamerem i ogórkiem kiszonym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.11.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 ... no dobra, nie tylko przeca kobiety w kuchni biegają ... coś także dla facetów na sobotnie popołudnie do roboty się znajdzie, żeby kolację "na dwoje" własnoręcznie przygotować, flaszeczkę winka do własciwej temperatury schłodzić, a i miast żarówy świece na jadalnym stole zapalić produkty łatwo dostępne a wykonanie to zupełna łatwizna Gicz wołowa w papryce składniki: 2 kawałki giczy wołowej (około 1/2 kg) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka czystego bulionu warzywnego 1 szklanka czystego bulionu wołowego 3 słodkie papryki 10 dkg grzybów portabello (mogą być pieczarki) 1/2 średniej białej cebuli 1/2 średniej czerwonej cebuli 1/2 główki czosnku 1 cała suszona cayenne 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku http://www.chefpaul.net/food/wwp02.jpg sposób przygotowania: Rozgrzewamy w brytwance łyżkę oliwy i obsmażamy mięso z obu stron na jasno brązowy kolor. Podlewamy na przemian winem i bulionem i dusimy mięso, aż będzie miękkie (około 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy suszoną paprykę i rozmaryn. Paprykę kroimy w podłużne paski, cebulę w półtalarki, grzyby na ćwiartki, ząbki czosnku na połowę. Rozgrzewamy na patelni pozostałą oliwę z masłem i dusimy pokrajane warzywa przez około 10 minut. Dodajemy warzywa do mięsa i dusimy jeszcze razem przez następne 5 - 10 minut. http://www.chefpaul.net/food/wwp04.jpg ... można podawać z gorącym czosnkowym pieczywem Smacznego ps - doskonale smakuje do tego zupa cebulowa, na rozgrzewkę i pierwsze danie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 04.11.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 No to już wiem, już wiem, co zrobić tralala - dzięki Szefie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.11.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 http://www.chefpaul.net/food/wwp04.jpg Jak mi się podoba ten półmisek!!! No śliczny, sielski i wiejski!!! Na pewno lepiej na nim wszystko wygląda i lepiej smakuje z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts