Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

- czy obok tych kwiatków są podane ich nazwy? łacińskie? :roll:

/bo niezbyt dobrze widać/

... tiaaa ... wiejski, miejski, sielski, anielski ... pies trącał :wink: ... dla mnie ważne, że ognioodporny (jest z azbestu chyba) ;)

... może to być dla ogrodnika (kole kwiatków ich łacińskie nazwy)

 

pozdrówka

 

ps - mam jeszcze "michę" do kompletu :)

 

http://www.chefpaul.net/food/golabkiCP11.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Dobre viechor!

Sorry for my polish, but I'm from Argentina. I think I'm leaving a post in a cooking thread... Hope so.

Well, the reason I'm posting is because I'm looking for a "BULBENEK" recipe. This is some kind of potato and onion bread, cooked in oven, and the only place where I found the word bulbenek in Google searchs was here.

My grandmother used to cook this and I would like to recover it for my kids.

If anyone here knows what I'm talking about, I'd be very grateful if you'd be so kind to post the recipe in english.

Thanks again and... Let me see if I remember... Yin dobre!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... I'd be very grateful if you'd be so kind to post the recipe in english..

 

Hola! :)

I saw the recipe earlier in this thread.

 

Dla przypomnienia.

bulbenek

1.1 kg ziemniaków

2.trzy duże cebule

3.25 dkg słoninki(pokrojonej w długie paski)sól pieprz do smaku(zero innych przypraw)

4.bez jajka i maki.

 

1/2 kg ziemniaków ugotować,wystudzić,zetrzeć do nich pozostałe 1/2 kg na oczkach (tych do studenckich kanapek ,,wychodzą te takie preciki).

Następnie usmazyć dwie cebule i dodać do powstałego farszu.Ostatią cebule zetrzeć na surowo i dodać j/w.Posolić i po pieprzyc.Do brytfanki takiej do pieczenia pasztetu,,,na dnie położyć 1/2 słoninki,wyłożyć wymieszaną wcześniej mase i nakryć drugą częścią słoniny.

 

Zapiekam w temp180 stop.czas- 30 min.Podaje na ciepło z ćwikłą.

 

smacznego. :wink:

 

I'll try to translate it for you, however if you are seeking for the real good advices in Polish and regional cuisine please contact directly http://forum.muratordom.pl/templates/subMurator/images/lang_polish/icon_pm.gif our guru Chef Paul, who is unbeatable number one here in cooking business :)

BTW - this forum is targeted mainly for housebuilding and all-around-the-house topics, but - as you can see - even the cooking is in the scope of our interest ;)

 

Hasta la nueve :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ramach dwudniowego L4 na córcie, wypadało zrobić jakiś obiadek. Na widok wczorajszego kremu brokułowego córy zgodnie i ostentacyjnie opuściły kuchnię, cóż było zrobić, do garów! :) Po przeglądzie lodówki i zapasów padło na kurczaka po meksykańsku w sosie słodko-ostrym. Przepis podam wieczorkiem jak będą chętni.

 

1. najpierw mięso

http://img185.imageshack.us/img185/2180/64103814av6.jpg

 

2. sos

http://img294.imageshack.us/img294/6631/41942748vo3.jpg

 

3. szybki związek dwóch powyższych i odparowanie

http://img153.imageshack.us/img153/9175/58810946qv6.jpg

 

4. gotowe, podane wraz z brązowym ryżem

http://img243.imageshack.us/img243/2632/56370344ns8.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Danie jest szybkie, korzystając jednocześnie z trzech garnków - jeden z posoloną wodą do ugotowania ryżu, drugi do obsmażenia mięsa i trzeci do sosu - można zrobić obiad w 30minut.

 

ryż:

co kto lubi, ja uwielbiam brązowy 8)

 

mięso:

0,5kg piersi z kurczaka (dziś dałem indyczą) pokroić w grubą kostkę,

 

do foliowego woreczka wsypać:

- porządną łyżkę mąki

- oraz tyle samo (teoretycznie) przyprawy meksykańskiej - standardowo dałem zwykłe przyprawy czyli łyżeczkę jarzynki, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka oraz ostra.

 

pokrojone mięso wrzucić do worka, wytrząść z mąką i przyprawami i do lodówki lub zamrażarki

 

sos:

- kostka masła

- jedna duża cebula

- trzy ząbki czosnku

- duża łyżka cukru

- 2-3 łyżki powideł śliwkowych

- 1 łyżka octu winnego

- 3 łyżki ostrego ketchupu (nie było, poszedł łagodny + ostry sos chili)

- filiżanka rosołu, może być z kostki

 

Roztapiamy kostkę masła, do niej wrzucamy drobno posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek, jak się zaszkli dajemy od razu pozostałe składniki sosu. Zagotowujemy. Na drugiej patelni (preferuje woka) w "głębokim" oleju obsmażamy kawałki kurczaka aż się zrumienią. Przekładamy mięso do sosu (bez oleju!) i gotujemy na małym ogniu z 6-10min, aż sos zgęstnieje. To wszystko, smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TMK jak długo gotujesz brązowy ryż ja byłem kiedyś taki głodny więc na szybko chciałem zrobić taką prezentowaną przez ciebie potrawkę i nie mogłem się doczekać na ten ryż ponad godzinę gotowałem i jeszcze był twardy, czy może go moczysz jakoś wcześniej czy inne triki.

pozdrawiam

 

Na wolnym ogniu około godziny i solisz pod koniec gotowania. Jednak do szybkich potraw mam zawsze zapas ryżu w woreczkach 10-12minut :oops: :) Brązowy/dziki ryż nigdy nie będzie tak miękki jak biały, na szczęście :)

 

dwie metody na przyspieszenie:

1. szybkowar - nie mam

2. porządny stalowy garnek z grubym dnem plus w użyciu pokrywka - mam kpl berghoffa, sprawdza się bardzo dobrze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Święta już wychylają się zza "narożnika kalendarza", więc od wczoraj rozpocząłem wędzenie,

... na pierwszy ogień (a może raczej dymek) poszły zapeklowane kilka dni temu polędwice

 

http://www.chefpaul.net/food/wn09_01.jpg

 

i szyneczki

 

http://www.chefpaul.net/food/wn09_02.jpg

 

... na pierwszym planie (przed szyneczkami) nowy "wynalazek" ... "zęby rekina" :D

 

CDN

 

... za kilka dni kiełbaski

 

smaczne przedświąteczne pozdróweczka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
... coś jakby w kuchni garnuszki wystygły :(

Czyżby wszyscy na diecie ?

Nikt na grillu nic nie pichci ?

 

Jeżeli lubicie "żeberka wieprzowe" zapraszam tutaj http://www.chefpaul.net/smoke/zeberkaPgd01s.jpg

 

pozdrawiam smakowicie

o mamuśko ...ale pychotki :D

slinka cieknie ....wiec jutro z rana jade na targ po żeberka ,ale takie prawdziwe -nie oszukane i zrobie w sobote ...ale w piekarniku 8)

Chefie - można w piekarniku ,prawda? też bedą smaczne ? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a do tych zeberek lub innych grilowych miesiw bedą pasowłały młode ziemniaki wyszorowane -obgotowane do pół-miekkich .....wysypane a blaszke -posypane ziołami(tyianek) i polane olejem i zapieczone w piekarniku przez 20 min w temp. 180st .....do tego sos z bialego sera i czosnku -pycha :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żeberka duszone z grzybami

 

 

 

 

Oto one:

 

http://img33.imageshack.us/img33/314/163s.jpg

 

http://img33.imageshack.us/img33/6522/160i.jpg

 

 

Składniki:

- żeberka wp.

- grzyby suszone, jagody jałowca, oliwa, bulion wołowy

do marynaty

- oliwa, czosnek, pieprz, "zmaltretowane" w moździerzu liście laurowe

 

Żeberka marynujemy; im dłużej, tym lepiej,

 

http://img29.imageshack.us/img29/4055/142gwy.jpg

 

 

następnego dnia bierzemy nasze, jakże pięknie wyglądające :wink: , mięsko i zeskrobawszy co większe kawałki czosnku z marynaty, coby się nie przypalił na patelni, oprószamy lekko mąką i sru na gorącą oliwę i ze wszystkich stron je ładnie podsmażyć

 

 

http://img32.imageshack.us/img32/3696/148fhe.jpg

 

 

potem rozkładamy nasze śliczne grzybki wraz z zielem anielskim oraz rozgniecionymi jagodami jałowca i zalewamy bulionem;

jeśli chcemy to robić w jednym garnku lub patelni, to mąka ma wypić oliwę z podsmażania, żeby potem sosik nie był "dwuwarstwowy",

to nie " wściekły pies" :D, oczywiście możemy przełożyć do drugiego gara

 

 

http://img505.imageshack.us/img505/5839/158d.jpg

 

 

sosik ma być już teraz, na początku, dość gęsty;

przykrywamy...

 

 

 

 

 

 

I TERAZ NAJGORSZE

wciągając w nozdrza niezwykły aromat grzybów, ziół i czosnku musimy...

 

poczekać z półtorej godziny na finał :) :)

 

 

http://img29.imageshack.us/img29/6842/161q.jpg

 

 

smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...