Gość elutek 04.11.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 http://www.chefpaul.net/food/wwp04.jpg bardzo fajny półmisek - czy obok tych kwiatków są podane ich nazwy? łacińskie? /bo niezbyt dobrze widać/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 04.11.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 depesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.11.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 ... - czy obok tych kwiatków są podane ich nazwy? łacińskie? /bo niezbyt dobrze widać/ ... tiaaa ... wiejski, miejski, sielski, anielski ... pies trącał ... dla mnie ważne, że ognioodporny (jest z azbestu chyba) ... może to być dla ogrodnika (kole kwiatków ich łacińskie nazwy) pozdrówka ps - mam jeszcze "michę" do kompletu http://www.chefpaul.net/food/golabkiCP11.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mompracem 18.01.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Dobre viechor!Sorry for my polish, but I'm from Argentina. I think I'm leaving a post in a cooking thread... Hope so.Well, the reason I'm posting is because I'm looking for a "BULBENEK" recipe. This is some kind of potato and onion bread, cooked in oven, and the only place where I found the word bulbenek in Google searchs was here.My grandmother used to cook this and I would like to recover it for my kids.If anyone here knows what I'm talking about, I'd be very grateful if you'd be so kind to post the recipe in english.Thanks again and... Let me see if I remember... Yin dobre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 19.01.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 ... I'd be very grateful if you'd be so kind to post the recipe in english.. Hola! I saw the recipe earlier in this thread. Dla przypomnienia. bulbenek 1.1 kg ziemniaków 2.trzy duże cebule 3.25 dkg słoninki(pokrojonej w długie paski)sól pieprz do smaku(zero innych przypraw) 4.bez jajka i maki. 1/2 kg ziemniaków ugotować,wystudzić,zetrzeć do nich pozostałe 1/2 kg na oczkach (tych do studenckich kanapek ,,wychodzą te takie preciki). Następnie usmazyć dwie cebule i dodać do powstałego farszu.Ostatią cebule zetrzeć na surowo i dodać j/w.Posolić i po pieprzyc.Do brytfanki takiej do pieczenia pasztetu,,,na dnie położyć 1/2 słoninki,wyłożyć wymieszaną wcześniej mase i nakryć drugą częścią słoniny. Zapiekam w temp180 stop.czas- 30 min.Podaje na ciepło z ćwikłą. smacznego. I'll try to translate it for you, however if you are seeking for the real good advices in Polish and regional cuisine please contact directly http://forum.muratordom.pl/templates/subMurator/images/lang_polish/icon_pm.gif our guru Chef Paul, who is unbeatable number one here in cooking business BTW - this forum is targeted mainly for housebuilding and all-around-the-house topics, but - as you can see - even the cooking is in the scope of our interest Hasta la nueve Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 22.01.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 W ramach dwudniowego L4 na córcie, wypadało zrobić jakiś obiadek. Na widok wczorajszego kremu brokułowego córy zgodnie i ostentacyjnie opuściły kuchnię, cóż było zrobić, do garów! Po przeglądzie lodówki i zapasów padło na kurczaka po meksykańsku w sosie słodko-ostrym. Przepis podam wieczorkiem jak będą chętni. 1. najpierw mięso http://img185.imageshack.us/img185/2180/64103814av6.jpg 2. sos http://img294.imageshack.us/img294/6631/41942748vo3.jpg 3. szybki związek dwóch powyższych i odparowanie http://img153.imageshack.us/img153/9175/58810946qv6.jpg 4. gotowe, podane wraz z brązowym ryżem http://img243.imageshack.us/img243/2632/56370344ns8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 22.01.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Wygląda bardzo apetycznie. Poproszę o przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 22.01.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Danie jest szybkie, korzystając jednocześnie z trzech garnków - jeden z posoloną wodą do ugotowania ryżu, drugi do obsmażenia mięsa i trzeci do sosu - można zrobić obiad w 30minut. ryż: co kto lubi, ja uwielbiam brązowy mięso: 0,5kg piersi z kurczaka (dziś dałem indyczą) pokroić w grubą kostkę, do foliowego woreczka wsypać: - porządną łyżkę mąki - oraz tyle samo (teoretycznie) przyprawy meksykańskiej - standardowo dałem zwykłe przyprawy czyli łyżeczkę jarzynki, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka oraz ostra. pokrojone mięso wrzucić do worka, wytrząść z mąką i przyprawami i do lodówki lub zamrażarki sos: - kostka masła - jedna duża cebula - trzy ząbki czosnku - duża łyżka cukru - 2-3 łyżki powideł śliwkowych - 1 łyżka octu winnego - 3 łyżki ostrego ketchupu (nie było, poszedł łagodny + ostry sos chili) - filiżanka rosołu, może być z kostki Roztapiamy kostkę masła, do niej wrzucamy drobno posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek, jak się zaszkli dajemy od razu pozostałe składniki sosu. Zagotowujemy. Na drugiej patelni (preferuje woka) w "głębokim" oleju obsmażamy kawałki kurczaka aż się zrumienią. Przekładamy mięso do sosu (bez oleju!) i gotujemy na małym ogniu z 6-10min, aż sos zgęstnieje. To wszystko, smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 22.01.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Wielkie dzięki za przepis. Rzeczywiście nie jest jakiś skomplikowany, więc nawet mając mało czasu da się to danie zrobić. Napisz czy podajesz do tego jakąś surówkę, czy bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 22.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Zależy co jest w domu, a na koniec tygodnia zwykle niewiele (targ warzywny grabimy w sobotę) - czyli surówka lubiana przez domowników. Osobiście lubię surowe surówki, a nie kiszonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 23.01.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Ale do tego sosu to cała kostka masła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 23.01.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Ale do tego sosu to cała kostka masła ? 25 dag, sosu z wody nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 23.01.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 TMK jak długo gotujesz brązowy ryż ja byłem kiedyś taki głodny więc na szybko chciałem zrobić taką prezentowaną przez ciebie potrawkę i nie mogłem się doczekać na ten ryż ponad godzinę gotowałem i jeszcze był twardy, czy może go moczysz jakoś wcześniej czy inne triki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 23.01.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 TMK jak długo gotujesz brązowy ryż ja byłem kiedyś taki głodny więc na szybko chciałem zrobić taką prezentowaną przez ciebie potrawkę i nie mogłem się doczekać na ten ryż ponad godzinę gotowałem i jeszcze był twardy, czy może go moczysz jakoś wcześniej czy inne triki. pozdrawiam Na wolnym ogniu około godziny i solisz pod koniec gotowania. Jednak do szybkich potraw mam zawsze zapas ryżu w woreczkach 10-12minut Brązowy/dziki ryż nigdy nie będzie tak miękki jak biały, na szczęście dwie metody na przyspieszenie: 1. szybkowar - nie mam 2. porządny stalowy garnek z grubym dnem plus w użyciu pokrywka - mam kpl berghoffa, sprawdza się bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 26.01.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 dzięks. kiedyś spróbuje rano zalać go rano wodą i może coś przyśpieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 06.04.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Święta już wychylają się zza "narożnika kalendarza", więc od wczoraj rozpocząłem wędzenie, ... na pierwszy ogień (a może raczej dymek) poszły zapeklowane kilka dni temu polędwice http://www.chefpaul.net/food/wn09_01.jpg i szyneczki http://www.chefpaul.net/food/wn09_02.jpg ... na pierwszym planie (przed szyneczkami) nowy "wynalazek" ... "zęby rekina" CDN ... za kilka dni kiełbaski smaczne przedświąteczne pozdróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.05.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 ... coś jakby w kuchni garnuszki wystygły Czyżby wszyscy na diecie ? Nikt na grillu nic nie pichci ? Jeżeli lubicie "żeberka wieprzowe" zapraszam tutaj http://www.chefpaul.net/smoke/zeberkaPgd01s.jpg pozdrawiam smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.05.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 ... coś jakby w kuchni garnuszki wystygły Czyżby wszyscy na diecie ? Nikt na grillu nic nie pichci ? Jeżeli lubicie "żeberka wieprzowe" zapraszam tutaj http://www.chefpaul.net/smoke/zeberkaPgd01s.jpg pozdrawiam smakowicie o mamuśko ...ale pychotki slinka cieknie ....wiec jutro z rana jade na targ po żeberka ,ale takie prawdziwe -nie oszukane i zrobie w sobote ...ale w piekarniku Chefie - można w piekarniku ,prawda? też bedą smaczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.05.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 a do tych zeberek lub innych grilowych miesiw bedą pasowłały młode ziemniaki wyszorowane -obgotowane do pół-miekkich .....wysypane a blaszke -posypane ziołami(tyianek) i polane olejem i zapieczone w piekarniku przez 20 min w temp. 180st .....do tego sos z bialego sera i czosnku -pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 28.05.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Żeberka duszone z grzybami Oto one: http://img33.imageshack.us/img33/314/163s.jpg http://img33.imageshack.us/img33/6522/160i.jpg Składniki: - żeberka wp. - grzyby suszone, jagody jałowca, oliwa, bulion wołowy do marynaty - oliwa, czosnek, pieprz, "zmaltretowane" w moździerzu liście laurowe Żeberka marynujemy; im dłużej, tym lepiej, http://img29.imageshack.us/img29/4055/142gwy.jpg następnego dnia bierzemy nasze, jakże pięknie wyglądające , mięsko i zeskrobawszy co większe kawałki czosnku z marynaty, coby się nie przypalił na patelni, oprószamy lekko mąką i sru na gorącą oliwę i ze wszystkich stron je ładnie podsmażyć http://img32.imageshack.us/img32/3696/148fhe.jpg potem rozkładamy nasze śliczne grzybki wraz z zielem anielskim oraz rozgniecionymi jagodami jałowca i zalewamy bulionem; jeśli chcemy to robić w jednym garnku lub patelni, to mąka ma wypić oliwę z podsmażania, żeby potem sosik nie był "dwuwarstwowy", to nie " wściekły pies" , oczywiście możemy przełożyć do drugiego gara http://img505.imageshack.us/img505/5839/158d.jpg sosik ma być już teraz, na początku, dość gęsty; przykrywamy... I TERAZ NAJGORSZE wciągając w nozdrza niezwykły aromat grzybów, ziół i czosnku musimy... poczekać z półtorej godziny na finał http://img29.imageshack.us/img29/6842/161q.jpg smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.