Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łasica, Kuna pomocy.

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.

Błagam pomóżcie.Od jakiegoś czasu buszuje mi pod dachem kuna :evil: !!!Rujnuje całą wełnę niszczy styropian(nie mam jeszcze elewacji) jestem przerażona :cry: Jak tak dalej pójdzie zostanę bez wełny na dachu i folii którą dziurawi ze wszystkich stron.Nie mamy jeszcze podbitki i aż boję sie myśleć co będzie dalej.Niedawno buszowała u sąsiada,a teraz u nas :cry:

Jak można się jej pozbyć.Proszę o pomoc!!!!

Wiele już było tutaj na temat kun lub innych gryzoni buszujących w izolacji dachu - wiele było powiedziane jednak nie ma żadnej stuprocentowej metody aby wygonić na stałe to sprytne zwierzę - ja słyszałem o jednej - od mojego kolegi który to dowiedział się o tym sposobie od innego ... - mianowicie - masz alarm w domu ?? - jeżeli masz to czy masz syrenę wewnątrz budynku ?? - jeżeli tak - załącz alarm na kilkanaście/kilkadziesiąt minut - załącz syreny - kuny a także inne gryzonie mają świetny słuch - i bardzo wrażliwy na bolesne hałasy - mój kolega w ten sposób pozbył się kuny właśnie - sam widział jak po kilkunastu minutach wycia syreny alarmu spod jednej z dachówek jego dachu śmignęła kuna i błyskawicznie zeskoczyła z dachu i umknęła - do tej pory / już ponad 2 lata / nie ma żadnego problemu ...

Ja też nie mam podbitki, bo krokwie mają być widoczne. Słysząc, co kuny mogą zrobic z ociepleniem pożyczyłem drabinę i w ciągu ostatniego piątku i soboty przy pomocy wąskich desek uszczelniłem naokolo wszystkie szpary którymi kuna mołaby się dostać w wełnę. Dach deskowany więc mam nadzieję, że między dachówkę a płyty OSB nie wejdzie

na alledrogo kupowałem ostatnio jakiś elektroniczny odstraszacz kretów i w niektórych opisach stało że na kuny też może działać...

generalnie takie urządzenie wysyła dźwięki o wysokiej częstotliwości co kilkadziesiąt sekund ... gryzoniom to przeszkadza i ..... idą do sąsiada :lol:

Generalnie - nic to nie zdziała ...

czyli co ? jedyne wyjście sprzedać ? :lol:

No nie - aż tak chyba kuna nikomu nie uprzykrzyła mieszkania ... - ale - to jest cwany zwierzak - kumpel natykał trutką jajka - przysmak kun - i dla próby jedno nafaszerował , drugie nie - i wyobraźcie sobie kuna zjadła jajko bez trutki , a to z trutką zostawiła ...

:lol: