Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Melduję że mi ta najłatwiejsza szarlotka nie wyszła. :cry: Znaczy wyszła ale była mało szarlotkowa - dzieci zjadły (bo słodkie) i mąż w sumie też zjadł, ale powiedział że to raczej pudding szarlotkowy (kasza) :evil:

Za taką krytykę dostanie oczywiście słuszną karę :wink:

Ja nie zrobiłam kruszonki, ani bezy - bo przeciez miała byc nałatwiejsza i nie miałam więcej czasu... :oops:

ja też za drugim razem nie robiłam kruszonki i była pyszna. Posypałam tylko tę drugą wartstwę jabłek odrobiną tego sypkiego i na wierzch dałam kilka wiórków masła, było chyba jeszcze lepsze niż z kruszonką 8)

acha, do środka włożyłam jabłka i śliwki.......................rewelka!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast szarlotki i całej tej babraniny lepiej zrobić pieczone jabłka:

1. Odpalić piekarnik 180 st.

2. Jabłka umyć i na pół.

3. Wydrążyć ogryzek i włożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną masła.

4. W zagłębienia wsypać po łyżeczce cukru, całość machnąć dobrze cynamonem i płatkami migdałowymi.

5. Przykryć i wstawić do pieca. Po 30 min. zaglądać często przez szybkę, bo jabłka długo wyglądają na surowe a potem nagle bęc! i gotowe.

6. W wariancie trudniejszym można przygotować polewę z borówek amer. lub malin (poddusić lekko owoce w rondelku z cukrem)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast szarlotki i całej tej babraniny lepiej zrobić pieczone jabłka:

1. Odpalić piekarnik 180 st.

2. Jabłka umyć i na pół.

3. Wydrążyć ogryzek i włożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną masła.

4. W zagłębienia wsypać po łyżeczce cukru, całość machnąć dobrze cynamonem i płatkami migdałowymi.

5. Przykryć i wstawić do pieca. Po 30 min. zaglądać często przez szybkę, bo jabłka długo wyglądają na surowe a potem nagle bęc! i gotowe.

6. W wariancie trudniejszym można przygotować polewę z borówek amer. lub malin (poddusić lekko owoce w rondelku z cukrem)

 

O tak, pieczone jabłuszka są pycha!

Ja czasami wykrajam z jabłek środek (trzeba uważać, żeby nie przedziurawić jabłuszka), wewnątrz posypuję obficie cynamonem, cukrem waniliowym i wypełniam jakimś dżemem. Po upieczeniu można dodatkowo polać lekko jakimś sosem do lodów (mój faworyt to toffi).

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jabłka pieczone są bardzo przydatne w dolegliwościach "żołądkowych".Ja robie taki myk ale w połączeniu kilku owoców(już nie dla tych z problemami żołądkowymi).

Kroje klapsę na połowę ,wyjmuje gniazda nasienne,siekam antonówkę w drobną kostkę ,dodaje trochę wiśni w syropie,wkładam do gruszki i piekę w foli z lekko uchyloną szparką.

 

Wariant pierwszy: jem na ciepło.

Wariant drugi: studzę i zalewam budyniem czekoladowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj rozpoczelismy sezon szarlotkowy...

a ponizej przepis na przepyszne ciasto,latwe i szybkie ;)

 

skladniki:

1/2 kg maki

margaryna 250g

pol szklanki cukru

2 lyzeczki proszku do pieczenia

2 lyzki smietany

2 zoltka

 

ze skladnikow powyzej zagniesc ciasto i odstawic na ok.30 minut do lodowki..

ok.3 kg jablek obrac i pokroic na cieniutkie plasterki..dobrze sprawdza sie tu malakser ;)

2/3 schlodzonego ciasta wylepic dol blaszki na to wysypac pokrojone jablka przesypujac cukrem(wedle uznania i slodkosci jablek) i cynamonem na wierzch porwac reszte ciasta..

piec ok.godzine w 160-180 stopniach

wczoraj przepis powyzszy zmodyfikowalam ubijajac bialka pozostale z zuzytych do ciasta zoltek z cukrem i ciupinka soli a uzyskana piane rozsmarowalam na jablkach pod warstwa kruszonki..

 

to jest pyszne!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jeden przepis, przepraszam ,ze wklejam adres do ciasta,ale tam sa rysunki jak ciasto skladać .

 

Wypróbowałam i jest bardzo dobre;

 

CHATKA BABY JAGI

2 kostki sera śmietankowego - 500 gr / wtedy nie trzeba mielić/

1 kostka margaryny

1 szklanka zwykłego cukru

1 żółtko

2 łyżki cacao

zapach

6 paczek herbatników

 

dalej jak na załaczonej stronie !

http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=187

Dzisiaj śniło mi się, że robię to ciato.

To chyba zrobię. Ma jednak jedną poważną wadę (oprócz kalorii, oczywiście): trzeba czekać z konsumpcją.

Dziewczyny - te przepisy na bailleisy i ajerkoniaki to na moją zgubę: obok uzależnienia od słodyczy można się jeszcze uzależnić od alkoholu. 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pyszna i szybka tarta z malinami

 

Spód:

3 paczki herbatników, 3/4 masła, 2 łyżki kakao,

herbatniki drobno kruszę, mieszam z kakao, zalewam roztopionym masłem, mieszam, wylepiam dno i brzegi formy do tarty, wkładam do lodówki

Krem:

krem do karpatki przyrządzam wg przepisu na opakowaniu, albo gotuję 2 budynie waniliowe w 3 szkl mleka, studzę i miksuję z 3/4 kostki masła (masło dodaję powoli, żeby się krem nie zwarzył)

 

Na przygotowanym spodzie układam krem, maliny, posypuję kakao.

 

pychaaaa!!!!!!! 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam ciasto marchewkowe i choć pięknie wyrosło i wyglądało, to jego smak zupełnie nie przypadł mi do gustu. Mąż i dzieciaki również nie piali z zachwytu :-?

Szkoda.

 

Podaję przepis na najłatwiejszy murzynek świata, pyszny i wilgotny 8)

 

2 szkl. mąki

3 jaja

3/4 szkl cukru

1 szkl. mleka

1/2 szkl oleju

1,5 łyżeczki sody

2 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

cukier waniliowy

słoik dżemu (robiłam już z truskawkowym, jagodowym, owoce leśne, malinowym.......)

 

Wkładamy wszystkie składniki do miski (oprócz dżemu). Miksujemy.

Dodajemy dżem, miksujemy. Wylewamy na nasmarowaną blaszkę. Pieczemy 50 min w 180 st.

Posypujemy cukrem pudrem.

Pyszny :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...