joan 19.09.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Zrobiłam za to przepyszny i "zdrowy" tort na urodziny córki - naprawdę łatwy - a wyjątkowo efektowny...smakował dzieciakom i dorosłym -błagali o dokładki... (mam już zamówienia na kolejne imprezy... ) opiszę co i jak w wolnej chwili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 19.09.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Melduję że mi ta najłatwiejsza szarlotka nie wyszła. Znaczy wyszła ale była mało szarlotkowa - dzieci zjadły (bo słodkie) i mąż w sumie też zjadł, ale powiedział że to raczej pudding szarlotkowy (kasza) Za taką krytykę dostanie oczywiście słuszną karę Ja nie zrobiłam kruszonki, ani bezy - bo przeciez miała byc nałatwiejsza i nie miałam więcej czasu... ja też za drugim razem nie robiłam kruszonki i była pyszna. Posypałam tylko tę drugą wartstwę jabłek odrobiną tego sypkiego i na wierzch dałam kilka wiórków masła, było chyba jeszcze lepsze niż z kruszonką acha, do środka włożyłam jabłka i śliwki.......................rewelka!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 19.09.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Zamiast szarlotki i całej tej babraniny lepiej zrobić pieczone jabłka:1. Odpalić piekarnik 180 st.2. Jabłka umyć i na pół. 3. Wydrążyć ogryzek i włożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną masła.4. W zagłębienia wsypać po łyżeczce cukru, całość machnąć dobrze cynamonem i płatkami migdałowymi.5. Przykryć i wstawić do pieca. Po 30 min. zaglądać często przez szybkę, bo jabłka długo wyglądają na surowe a potem nagle bęc! i gotowe.6. W wariancie trudniejszym można przygotować polewę z borówek amer. lub malin (poddusić lekko owoce w rondelku z cukrem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 19.09.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Zamiast szarlotki i całej tej babraniny lepiej zrobić pieczone jabłka: 1. Odpalić piekarnik 180 st. 2. Jabłka umyć i na pół. 3. Wydrążyć ogryzek i włożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną masła. 4. W zagłębienia wsypać po łyżeczce cukru, całość machnąć dobrze cynamonem i płatkami migdałowymi. 5. Przykryć i wstawić do pieca. Po 30 min. zaglądać często przez szybkę, bo jabłka długo wyglądają na surowe a potem nagle bęc! i gotowe. 6. W wariancie trudniejszym można przygotować polewę z borówek amer. lub malin (poddusić lekko owoce w rondelku z cukrem) O tak, pieczone jabłuszka są pycha! Ja czasami wykrajam z jabłek środek (trzeba uważać, żeby nie przedziurawić jabłuszka), wewnątrz posypuję obficie cynamonem, cukrem waniliowym i wypełniam jakimś dżemem. Po upieczeniu można dodatkowo polać lekko jakimś sosem do lodów (mój faworyt to toffi). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 jabłka pieczone są bardzo przydatne w dolegliwościach "żołądkowych".Ja robie taki myk ale w połączeniu kilku owoców(już nie dla tych z problemami żołądkowymi).Kroje klapsę na połowę ,wyjmuje gniazda nasienne,siekam antonówkę w drobną kostkę ,dodaje trochę wiśni w syropie,wkładam do gruszki i piekę w foli z lekko uchyloną szparką. Wariant pierwszy: jem na ciepło.Wariant drugi: studzę i zalewam budyniem czekoladowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.09.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Wariant drugi: studzę i zalewam budyniem czekoladowym. Oooo, brzmi nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 skoro tak brzmi to dodam ,że na dno naczynia możesz pokruszyć beze z pokrojonymi rodzynkami włożyć gruszkę i zalać budyniem do wysokości gruszki tak by było widać czym została nadziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 20.09.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 z lekko uchyloną szparką. Wariant pierwszy: jem na ciepło. Wariant drugi: studzę i zalewam budyniem czekoladowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 z lekko uchyloną szparką. Wariant pierwszy: jem na ciepło. Wariant drugi: studzę i zalewam budyniem czekoladowym. dziurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 20.09.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 wczoraj rozpoczelismy sezon szarlotkowy... a ponizej przepis na przepyszne ciasto,latwe i szybkie skladniki: 1/2 kg maki margaryna 250g pol szklanki cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzki smietany 2 zoltka ze skladnikow powyzej zagniesc ciasto i odstawic na ok.30 minut do lodowki.. ok.3 kg jablek obrac i pokroic na cieniutkie plasterki..dobrze sprawdza sie tu malakser 2/3 schlodzonego ciasta wylepic dol blaszki na to wysypac pokrojone jablka przesypujac cukrem(wedle uznania i slodkosci jablek) i cynamonem na wierzch porwac reszte ciasta.. piec ok.godzine w 160-180 stopniach wczoraj przepis powyzszy zmodyfikowalam ubijajac bialka pozostale z zuzytych do ciasta zoltek z cukrem i ciupinka soli a uzyskana piane rozsmarowalam na jablkach pod warstwa kruszonki.. to jest pyszne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 21.09.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 I jeszcze jeden przepis, przepraszam ,ze wklejam adres do ciasta,ale tam sa rysunki jak ciasto skladać . Wypróbowałam i jest bardzo dobre; CHATKA BABY JAGI 2 kostki sera śmietankowego - 500 gr / wtedy nie trzeba mielić/ 1 kostka margaryny 1 szklanka zwykłego cukru 1 żółtko 2 łyżki cacao zapach 6 paczek herbatników dalej jak na załaczonej stronie ! http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=187 Dzisiaj śniło mi się, że robię to ciato. To chyba zrobię. Ma jednak jedną poważną wadę (oprócz kalorii, oczywiście): trzeba czekać z konsumpcją. Dziewczyny - te przepisy na bailleisy i ajerkoniaki to na moją zgubę: obok uzależnienia od słodyczy można się jeszcze uzależnić od alkoholu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 21.09.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 żeby nie być gołosłowną - moje wczorajsze wypieki: biszkopt z masą wiśniowo-śmietanową http://images21.fotosik.pl/421/9289b69ab42c1c17.jpg Daj przepis, takiego czegoś jeszcze nie robiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 21.09.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Pyszna i szybka tarta z malinami Spód: 3 paczki herbatników, 3/4 masła, 2 łyżki kakao, herbatniki drobno kruszę, mieszam z kakao, zalewam roztopionym masłem, mieszam, wylepiam dno i brzegi formy do tarty, wkładam do lodówki Krem: krem do karpatki przyrządzam wg przepisu na opakowaniu, albo gotuję 2 budynie waniliowe w 3 szkl mleka, studzę i miksuję z 3/4 kostki masła (masło dodaję powoli, żeby się krem nie zwarzył) Na przygotowanym spodzie układam krem, maliny, posypuję kakao. pychaaaa!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.09.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 http://forum.muratordom.pl/torty-urodzinowe,t97270.htm kofi, tu jest ten przepis /do tego ciasta na zdjęciu zrobiłam biszkopt kakaowy - a w tym przepisie jest inne ciasto - z olejem, też dobre/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.09.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 wczoraj robiłam jabłecznik, ten sam co od lat - prosty przepis, ciasto kruche, pycha http://images23.fotosik.pl/85/b998c0ab16634503.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.09.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 NS - mialo byc na slodko tutaj przepraszam już wkleiłem we właściwe miejsce.Wkurzył mnie Q stąd ta pomyłka ale już naprawiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 25.09.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 http://images25.fotosik.pl/88/816b50f090ec771c.jpg bardzo dobry serniczek /wiejski twaróg i jaja/ na kruchym spodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 25.09.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Zrobiłam ciasto marchewkowe i choć pięknie wyrosło i wyglądało, to jego smak zupełnie nie przypadł mi do gustu. Mąż i dzieciaki również nie piali z zachwytu Szkoda. Podaję przepis na najłatwiejszy murzynek świata, pyszny i wilgotny 2 szkl. mąki 3 jaja 3/4 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl oleju 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu cukier waniliowy słoik dżemu (robiłam już z truskawkowym, jagodowym, owoce leśne, malinowym.......) Wkładamy wszystkie składniki do miski (oprócz dżemu). Miksujemy. Dodajemy dżem, miksujemy. Wylewamy na nasmarowaną blaszkę. Pieczemy 50 min w 180 st. Posypujemy cukrem pudrem. Pyszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 25.09.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 O fajny ten przepis Kulka - prościzna się wydaje - może uda mi się nie zepsuć A to kakao o prawdziwne gorzkie rozumiem? Ja w kwestii pieczenia jestem prawdziwy nieszanujący się tłuk i baran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Potrzebuję pilnie sprawdzonego przepisu na ananasowca, kto robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.