Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zupa owocowa z brzoskwini.Słodka

 

składniki:

 

 

-250 g cukru

-600ml wody

-6 brzoskwiń

-2 łyżki soku cytrynowego

-3 łyżki śmietany

-1 łyżka maki

-50 ml likieru wiśniowego

-3-4 goździki

-skorka cytrynowa

-1/2 laski wanilii

-szczypta soli

 

czynności:

 

 

Brzoskwinie umyć pod bieżącą wodą wiadomo dlaczego.

Wyjąć pestki z brzoskwiń i ugotować w wodzie z dodatkiem cukru, goździków,skórki cytrynowej i wanilii i odrobiny soli.Po zagotowaniu usunąć goździki, skórkę cytrynowa i wanilie. Przetrzeć przez sito lub zmiksować brzoskwinie.Do tak zrobionego wywaru dodać sok cytrynowy, zaprawić śmietaną rozmieszana z maka ciągle mieszając . Zagotować.

Ja ją podaje i na zimno i na gorąco. Do zimnej zupy wlewam przed podaniem kieliszek likieru wiśniowego i jeszcze łyżkę śmietany.Groszek ptysiowy czy grzanki też pasują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Podaję przepis na najłatwiejszy murzynek świata, pyszny i wilgotny 8)

 

 

pyszny na pewno nie jest,

ale za to baaardzo wilgotny, tzw. zakalec :(

 

nie wiem dlaczego tak jest, że te najprostsze i "zawsze się udaje"

to rzadko mi wychodzą? kilka dni temu zrobiłam ciasto z owocami

z przepisu magpie 101 i też gniot... buuu...

 

 

http://images13.fotosik.pl/114/7360592f35c96bf0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

elutek, to ciasto robi nawet moja 14-letnia siostra ii jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszło :roll:

może nie dałaś sody, albo zamieniłaś sodę na proszek do pieczenia :-?

Albo piekarnik Ci nie grzeje równomiernie.....

normalnie nie wierzę, że nie wyszedł :(

 

u nas jest zawsze pięknie wyrośnięty i wilgotny przez ten dżem.

upiekę dzisiaj i wstawię fotkę

 

ps.to ja kuleczka, nie mogę się zalogować pod stałym nickiem i założyłam tymczasowy profil :evil:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowe :D

Jeszcze cieplutkie 8)

 

http://images30.fotosik.pl/90/1a7695425044ac96med.jpg

 

tym razem z dżemem wiśniowym :wink:

dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy już się upiekło

dzisiaj musiałam piec 10 min dłużej

 

ps. elutek, śmiej się śmiej :lol:

może ja bana dostałam, sama już nie wiem :D :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

kulleczko :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

no dobra, kuleczko, fajnie, że Wam tak wychodzi :D

mi nie wyszło i WIEM z doświadczenia, że wychodzą mi

tylko sprawdzone rzeczy /sprawdzone przeze mnie/

o kurcze... a może to tak jak z placebo? nastawienie jest ważne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:lol: :lol: :lol: oj, ja bym też dała takiej do wiwatu 8)

czekam właśnie na odpowiedź od redakcji w mojej sprawie :roll:

 

Ps. elutek, ciasto się piecze :D

zaraz bedom fotki 8) (przez szybkę widzę, że piknie wyrosło)

kuleczko , ja tez nie moglam sie wczoraj zalogowac

skasowalam wszystkie ciasteczka ( :o :roll: :lol: ) i udalo sie bez problemu 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kuleczka - masz buziaki od całej rodzinki za tego murzynka :lol: - pycha...ja dodatkowo przekroiłam go i posmarowałam dżemem , bo wydawał mi sie mało słodki :wink: tym razem zrobiłam na malinowo

za oknem mam właśnie burzę - a w domku cieplutko i cudnie pachnie cynamonem i czekoladą...mniam mniam

<a href=http://images29.fotosik.pl/90/5e69c1131b1450fem.jpg' alt='5e69c1131b1450fem.jpg'>

trochę koślawo wyrósl, ale mi to wcale nie przeszkadza :wink: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
wczoraj robiłam jabłecznik, ten sam co od lat -

prosty przepis, ciasto kruche, pycha :D

 

http://images23.fotosik.pl/85/b998c0ab16634503.jpg

elutek daj przepis na ten jabłecznik, wygląda smakowicie :) Chyba że juz podawałaś, a gdzieś mi umknął... ;)

Pozdrawiam

 

ciasto:

25 dkg. mąki, 12 dkg tłuszczu, 10 dkg. cukru pudru, 3 żółtka

jabłka:

ok. 1 kg. - najlepiej antonówka lub szara reneta, cukier, cynamon, 2 żółtka

kruszonka:

10 dkg. mąki, 5 dkg. cukru pudru, 5 dkg. tłuszczu

 

na upieczone ciasto nałożyć jabłkową masę, kruszonkę i zapiec do zrumienienia kruszonki

Ninus- jak widać podałam ten przepis bardzo ogólnikowo, mając nadzieję, że podstawy pieczenia znasz :D

jeśli jednak nie, to daj znać, a wypiszę wszystko ze szczegółami, krok po kroku... :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

Ninus - krajanko Ty moja :D

też wolę konkretne dania zapiekać, za słodkim nie przepadam

podaję ten przepis trochę dokładniej:

ciasto kruche - składniki posiekać nożem i dopiero pod koniec szybko zebrać w całość /wiadomo - za dużo ciepła=gluten=zakalec/

i do lodówki, minimum 30min.

blaszkę wysypać lekko mąką, wyłożyć ciasto, posmarować białkiem, ponakłuwać widelcem i do nagrzanego

piekarnika 175* ok. 20 min.

w tym czasie obrać, pokroić w cząstki i podprażyć jabłka z cukrem,

gdy się zeszklą dodać cynamon, wymieszać,

zestawić z ognia, wbić żółtka, wymieszać, nałożyć na upieczony spód, posypać kruszonką i zapiec, ok. 15-20 min. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ninus - krajanko Ty moja :D

też wolę konkretne dania zapiekać, za słodkim nie przepadam

podaję ten przepis trochę dokładniej:

ciasto kruche - składniki posiekać nożem i dopiero pod koniec szybko zebrać w całość /wiadomo - za dużo ciepła=gluten=zakalec/

i do lodówki, minimum 30min.

blaszkę wysypać lekko mąką, wyłożyć ciasto, posmarować białkiem, ponakłuwać widelcem i do nagrzanego

piekarnika 175* ok. 20 min.

w tym czasie obrać, pokroić w cząstki i podprażyć jabłka z cukrem,

gdy się zeszklą dodać cynamon, wymieszać,

zestawić z ognia, wbić żółtka, wymieszać, nałożyć na upieczony spód, posypać kruszonką i zapiec, ok. 15-20 min. :D

Nooo z taką instrukcją powinnam sobie poradzic :) W tym tygodniu upiekę :)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...