mbz 28.09.2007 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Potrzebuję pilnie sprawdzonego przepisu na ananasowca, kto robił? Verunia - z tego, co pamietam, taki przepis jest w "kulinaria i inne takie o gotowaniu", watku zalozonym przez Emems, gdzies na pierwszych stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.09.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Zupa owocowa z brzoskwini.Słodka składniki: -250 g cukru-600ml wody-6 brzoskwiń-2 łyżki soku cytrynowego-3 łyżki śmietany-1 łyżka maki-50 ml likieru wiśniowego-3-4 goździki-skorka cytrynowa-1/2 laski wanilii-szczypta soli czynności: Brzoskwinie umyć pod bieżącą wodą wiadomo dlaczego.Wyjąć pestki z brzoskwiń i ugotować w wodzie z dodatkiem cukru, goździków,skórki cytrynowej i wanilii i odrobiny soli.Po zagotowaniu usunąć goździki, skórkę cytrynowa i wanilie. Przetrzeć przez sito lub zmiksować brzoskwinie.Do tak zrobionego wywaru dodać sok cytrynowy, zaprawić śmietaną rozmieszana z maka ciągle mieszając . Zagotować.Ja ją podaje i na zimno i na gorąco. Do zimnej zupy wlewam przed podaniem kieliszek likieru wiśniowego i jeszcze łyżkę śmietany.Groszek ptysiowy czy grzanki też pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 28.09.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Podaję przepis na najłatwiejszy murzynek świata, pyszny i wilgotny pyszny na pewno nie jest, ale za to baaardzo wilgotny, tzw. zakalec nie wiem dlaczego tak jest, że te najprostsze i "zawsze się udaje" to rzadko mi wychodzą? kilka dni temu zrobiłam ciasto z owocami z przepisu magpie 101 i też gniot... buuu... http://images13.fotosik.pl/114/7360592f35c96bf0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulleczka 28.09.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 elutek, to ciasto robi nawet moja 14-letnia siostra ii jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszło może nie dałaś sody, albo zamieniłaś sodę na proszek do pieczenia Albo piekarnik Ci nie grzeje równomiernie..... normalnie nie wierzę, że nie wyszedł u nas jest zawsze pięknie wyrośnięty i wilgotny przez ten dżem. upiekę dzisiaj i wstawię fotkę ps.to ja kuleczka, nie mogę się zalogować pod stałym nickiem i założyłam tymczasowy profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 28.09.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 ps.to ja kuleczka, nie mogę się zalogować pod stałym nickiem i założyłam tymczasowy profil oo!!! a ja juz tu weszlam zeby pogonic jakas podszywke pod kulke na cztery wiatry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulleczka 28.09.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 oj, ja bym też dała takiej do wiwatu czekam właśnie na odpowiedź od redakcji w mojej sprawie Ps. elutek, ciasto się piecze zaraz bedom fotki (przez szybkę widzę, że piknie wyrosło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 28.09.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 ps.to ja kuleczka zaraz pęknę ze śmiechu, no nie mogę już, naprawdę, uwierzcie, ale tarzam się teraz ze śmiechu, ledwo mogę pisać...................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulleczka 28.09.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Gotowe Jeszcze cieplutkie http://images30.fotosik.pl/90/1a7695425044ac96med.jpg tym razem z dżemem wiśniowym dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy już się upiekło dzisiaj musiałam piec 10 min dłużej ps. elutek, śmiej się śmiej może ja bana dostałam, sama już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 28.09.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 kulleczko no dobra, kuleczko, fajnie, że Wam tak wychodzi mi nie wyszło i WIEM z doświadczenia, że wychodzą mi tylko sprawdzone rzeczy /sprawdzone przeze mnie/ o kurcze... a może to tak jak z placebo? nastawienie jest ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 28.09.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 oj, ja bym też dała takiej do wiwatu czekam właśnie na odpowiedź od redakcji w mojej sprawie Ps. elutek, ciasto się piecze zaraz bedom fotki (przez szybkę widzę, że piknie wyrosło) kuleczko , ja tez nie moglam sie wczoraj zalogowac skasowalam wszystkie ciasteczka ( ) i udalo sie bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 28.09.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 wczoraj robiłam jabłecznik, ten sam co od lat - prosty przepis, ciasto kruche, pycha http://images23.fotosik.pl/85/b998c0ab16634503.jpg elutek daj przepis na ten jabłecznik, wygląda smakowicie Chyba że juz podawałaś, a gdzieś mi umknął... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 28.09.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Kuleczka - masz buziaki od całej rodzinki za tego murzynka - pycha...ja dodatkowo przekroiłam go i posmarowałam dżemem , bo wydawał mi sie mało słodki tym razem zrobiłam na malinowo za oknem mam właśnie burzę - a w domku cieplutko i cudnie pachnie cynamonem i czekoladą...mniam mniam <a href=http://images29.fotosik.pl/90/5e69c1131b1450fem.jpg' alt='5e69c1131b1450fem.jpg'> trochę koślawo wyrósl, ale mi to wcale nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 28.09.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Cieszę się, że się udał i dziękuję za buziaki Ja też właśnie go wsuwam Za 2 godziny idę na babską imprezę w pubie robię sobie podkład na słodko pod wiadomo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 28.09.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 kuleczko - jaki olej dodajesz do murzynka? Może być słonecznikowy? Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 28.09.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Daję olej jaki mam pod ręką, oprócz oliwy z oliwek słonecznikowy może być dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 28.09.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 kuleczko , ja tez nie moglam sie wczoraj zalogowac skasowalam wszystkie ciasteczka ( ) i udalo sie bez problemu ciasteczka mówisz mam nadzieję, że dziś wieczorem sobie ten tego........ popatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 30.09.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 wczoraj robiłam jabłecznik, ten sam co od lat - prosty przepis, ciasto kruche, pycha http://images23.fotosik.pl/85/b998c0ab16634503.jpg elutek daj przepis na ten jabłecznik, wygląda smakowicie Chyba że juz podawałaś, a gdzieś mi umknął... Pozdrawiam ciasto: 25 dkg. mąki, 12 dkg tłuszczu, 10 dkg. cukru pudru, 3 żółtka jabłka: ok. 1 kg. - najlepiej antonówka lub szara reneta, cukier, cynamon, 2 żółtka kruszonka: 10 dkg. mąki, 5 dkg. cukru pudru, 5 dkg. tłuszczu na upieczone ciasto nałożyć jabłkową masę, kruszonkę i zapiec do zrumienienia kruszonki Ninus- jak widać podałam ten przepis bardzo ogólnikowo, mając nadzieję, że podstawy pieczenia znasz jeśli jednak nie, to daj znać, a wypiszę wszystko ze szczegółami, krok po kroku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 30.09.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 elutek - dzięki, proszę tylko o wskazówki, co z tymi jabłkami zrobić (tarte surowe, krojone, przesmażane?). Podstawy (naprawdę malutkie ) pieczenia ciast znam, jednak zdecydowanie lepiej wychodzi mi zapiekanie konkretnych dań Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 30.09.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Ninus - krajanko Ty moja też wolę konkretne dania zapiekać, za słodkim nie przepadam podaję ten przepis trochę dokładniej: ciasto kruche - składniki posiekać nożem i dopiero pod koniec szybko zebrać w całość /wiadomo - za dużo ciepła=gluten=zakalec/ i do lodówki, minimum 30min. blaszkę wysypać lekko mąką, wyłożyć ciasto, posmarować białkiem, ponakłuwać widelcem i do nagrzanego piekarnika 175* ok. 20 min. w tym czasie obrać, pokroić w cząstki i podprażyć jabłka z cukrem, gdy się zeszklą dodać cynamon, wymieszać, zestawić z ognia, wbić żółtka, wymieszać, nałożyć na upieczony spód, posypać kruszonką i zapiec, ok. 15-20 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 30.09.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Ninus - krajanko Ty moja też wolę konkretne dania zapiekać, za słodkim nie przepadam podaję ten przepis trochę dokładniej: ciasto kruche - składniki posiekać nożem i dopiero pod koniec szybko zebrać w całość /wiadomo - za dużo ciepła=gluten=zakalec/ i do lodówki, minimum 30min. blaszkę wysypać lekko mąką, wyłożyć ciasto, posmarować białkiem, ponakłuwać widelcem i do nagrzanego piekarnika 175* ok. 20 min. w tym czasie obrać, pokroić w cząstki i podprażyć jabłka z cukrem, gdy się zeszklą dodać cynamon, wymieszać, zestawić z ognia, wbić żółtka, wymieszać, nałożyć na upieczony spód, posypać kruszonką i zapiec, ok. 15-20 min. Nooo z taką instrukcją powinnam sobie poradzic W tym tygodniu upiekę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.