Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia

Recommended Posts

Specjalnie dla Ullerowej

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

3 szklanki mąki

5 dag drożdży

15 dag masła

4 żółtka

1 szklanka mleka

1/2 szklanki cukru

2 opakowania małego cukru waniliowego

1 kg wydrylowanych śliwek pokrojonych na połówki

1/2 szklanki cukru pudru

troszkę masła do wysmarowania foremki

Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy troszkę ciepłego mleka i troszkę mąki i odstawiamy w ciepłę miejsce do wyrośnięcia (ja stawiam na płytę jeszcze ciepłą po podgrzewaniu mleka i po 2-3 min już jest wyrośnięte).

Dodajemy pozostałą mąkę, żłótka, mleko, cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli. Wyrabiamy drewnianą łyżka i ponownie odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Blachę smarujemy tłuszczem, kładziemy na niej ciasto, na nim śliwki (ja lubię dać razem ze śliwkami konfiturę z winogron z wermutem i cynamonem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Pieczemy ok 45 minut (sprawdzamy patyczkiem bo czas pieczenia moze być różny), wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym i jemy :lol:

• Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciasto z gruszkami i miodem

Składniki:

4 duże gruszki (obrane, wydrążone i pokrojone w grubą kostkę)

1,5 szklanki mąki pszennej

5 łyżeczek mąki ziemniaczanej

8 dag masła

1 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale biały też jest ok)

2 jajka

2 łyżki mleka

2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki soli

Oba rodzaje mąki przesiewamy, dodajemy sól i proszek do pieczenia, masło pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami aż powstanie coś na rodzaj kruszonki. Dodajemy gruszki, cukier, jajka ubite z mlekiem i 1/3 szklanki miodu. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na natłuszczoną i wysypaną tartą mąką blaszkę. Posypujemy łyżką cukru i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni (sprawdzamy patyczkiem bo czas peiczenia może być różny w różnych piekarnikach).

Po ostudzeniu pruszymy cukrem pudrem.

Zdjęcia niestety nie mam, bo to ciasto znika w bardzo szybkim tempie

:wink:

Dla mojej ukochanej koleżanki.

składniki:

-bułka pszenna w kromki krojona

-mleko o smaku waniliowym(3 kartoniki)

-czeko-dżemi (wiśniowo czekoladowe)

-jajka do panierowania.

-oliwa do smażenia

czynności:

Rozbić jajka.Kromki posmarować czeko-dżemi.Krótko i delikatnie moczyć w mleku a następnie w jajku.Smażyć na lekko rumiano(nie za długo) .

Podaję przepis na najłatwiejszy murzynek świata, pyszny i wilgotny 8)

pyszny na pewno nie jest,

ale za to baaardzo wilgotny, tzw. zakalec :(

nie wiem dlaczego tak jest, że te najprostsze i "zawsze się udaje"

to rzadko mi wychodzą? kilka dni temu zrobiłam ciasto z owocami

z przepisu magpie 101 i też gniot... buuu...

http://images13.fotosik.pl/114/7360592f35c96bf0.jpg

Witaj w klubie elutek :roll:

A tak pięknie wyrósł...i pachniał...na upartego smakował też dobrze, tylko po co ten zakalec - od razu się jeść odechciewało no i częstować było wstyd :roll:

Witam w klubie :D :D :D :D . Jestem tutaj nowa z pełna głowa pomysłów i nie wiem od czego zacząć? Może drożdżowiec?

Drożdżowiec

do miski wsypać: 2 szkl mąki

na to 1 szkl oleju

na to 10 dag drożdży(pokruszone)

na to 1 szkl ciepłego mleka

na to 5 roztrzepanych jajek

na to 1 szkl cukru

na to 3 szkl mąki

Zostawic na trzy godziny (bez ruszania). Po tym czasie zamieszać i wylać na blachę. Na to kruszonka. Piec ok 45 min w zależności od piekarnika

Kurcze, pocieszam się, że chociaż joan wyszedł ten murzynek :roll:

mnie się zawsze udaje, jak bony dydy :D

musiał się zbyt któtko piec, albo w zbyt niskiej temperaturze :roll:

( a włączyłyście obie grzałki, znaczy góra-dół? in sprawdzałyście patykiem?)

Podaję teraz absolutny hicior ostatnich dni :D

to zmodyfikowana przeze mnie szarlotka Nefer :wink:

1 szkl mąki

1 szkl kaszy mannej

3/4 kostki masła

3/4 szkl cukru

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

zagnieść, nie musi być dokładnie, powinna powstać z tego kruszonka

3-4 starte jabłka

paczka mrożonych truskawek, (trzeba wyjąć wcześniej, żeby już nieco zmiękły)

Pół tej kruszonki wysypujemy na tortownicę, na to jabłka i truskawki , na wierzch pozostała kruszonka.

Pieczemy ok godzinkę w 180 stopniach, az wierzch nabierze lekkiego rumieńca. Posypujemy cukrem pudrem.

Według rodziny i znajomych "niebo w gębie".

Acha, kroić jak lekko przestygnie, bo się rozpada :wink:

Gość elutek
Witam w klubie :D :D :D :D . Jestem tutaj nowa z pełna głowa pomysłów i nie wiem od czego zacząć? Może drożdżowiec?

Drożdżowiec

na to 1 szkl oleju

na to 1 szkl cukru

na to 3 szkl mąki

Zostawic na trzy godziny (bez ruszania). Po tym czasie zamieszać i wylać na blachę. Na to kruszonka. Piec ok 45 min w zależności od piekarnika

andzik - 5 szklanek mąki, to chyba duże to ciasto?

dajesz na dużą blachę, czy dzielisz na 2 porcje? :roll:

i można dać na górę jakieś owoce? np. śliwki?

Zrobiłam za to przepyszny i "zdrowy" tort na urodziny córki - naprawdę łatwy - a wyjątkowo efektowny...smakował dzieciakom i dorosłym -błagali o dokładki... 8) (mam już zamówienia na kolejne imprezy... :lol: ) opiszę co i jak w wolnej chwili... :)

Czyżby tort z kaszy manny?

Jeśli tak to potwierdzam - zajadałam się tym w dzieciństwie i smakuje mi do dziś. :D

Specjalnie dla Ullerowej

Aniu, masło roztapiasz, czy dajesz normalne?

Ciasto drożdżowe, zamiast sypać cukier puder, można też "wykończyć" smarując je po upieczeniu resztką roztopionego masła i posypując cukrem waniliowym

P.S. A tort z kaszy manny Joan bardzo chętnie bym wypróbowała http://bffc.net/icons2/choc_cake.gif ;)

Zrobiłam za to przepyszny i "zdrowy" tort na urodziny córki - naprawdę łatwy - a wyjątkowo efektowny...smakował dzieciakom i dorosłym -błagali o dokładki... 8) (mam już zamówienia na kolejne imprezy... :lol: ) opiszę co i jak w wolnej chwili... :)

Czyżby tort z kaszy manny?

Jeśli tak to potwierdzam - zajadałam się tym w dzieciństwie i smakuje mi do dziś. :D

może ktoś poda przepis, chętnie wypróbuję :wink:

Drożdżowiec

na to 1 szkl oleju

na to 1 szkl cukru

na to 3 szkl mąki

andzik - 5 szklanek mąki, to chyba duże to ciasto?

dajesz na dużą blachę, czy dzielisz na 2 porcje? :roll:

i można dać na górę jakieś owoce? np. śliwki?

duże wychodzi. Ja pieke na tej blaszce co w razem z kuchenką jest w pakiecie. A owoce pewnie ,że można dać

Specjalnie dla Ullerowej

Ciasto drożdżowe, zamiast sypać cukier puder, można też "wykończyć" smarując je po upieczeniu resztką roztopionego masła i posypując cukrem waniliowym

Daję normalne :lol:

Specjalnie dla Ullerowej

Daję normalne :lol:

No nieeee, kobieto, drożdżowe tylko z roztopionym i przestudzonym!

szybki i smaczny deser "ptasia"

składniki:

-górna warstwa waniliowego ptasiego mleczka z pudełka "Wedel"

-2 brzoskwinie z puszki

-1 banan

-5 śliwek kalifornijskich(bez pestek)

-10 "kulek" ciemnego winogrona

-garść rodzynek

-2 opakowania galaretki cytrynowej

-mrożone truskawki(1 opakowanie)

czynności:

Ptasie obrać ząbkami z czekolady.Włożyć do ulubionego naczynia szklanego.Brzoskwinie i banana pokroić w kostkę.Włożyć na ptasie.Posypać dowolnie pokrojonymi śliwkami.Winogrona pozbawić pestek i również posypać uprzednio posypane ptasie.Do bawić rodzynkami.Całość zalać galaretką i odstawić do lodówki.Po zastygnięciu kroić na dowolne części i polewać zmiksowanymi, mrożonymi,niesłodzonymi truskawkami.

smacz...

składniki:

-2 brzoskwinie z puszki

-1 banan

-garść rodzynek

czynności:

Ptasie obrać ząbkami z czekolady.Włożyć do ulubionego naczynia szklanego.Brzoskwinie i banana pokroić w kostkę.Włożyć na ptasie.Posypać dowolnie pokrojonymi śliwkami.Winogrona pozbawić pestek i również posypać uprzednio posypane ptasie.Do bawić rodzynkami.Całość zalać galaretką i odstawić do lodówki.Po zastygnięciu kroić na dowolne części i polewać zmiksowanymi, mrożonymi,niesłodzonymi truskawkami.

smacz...

Serwujesz to gościom NS :o

Kurcze, naprawdę nie chcę się czepiać, ale nie chciałabym, aby ktoś serwował mi ptasie mleczko obrane zębami, brrrr........:roll:

Ba, nawet gdybym sama to wcześciej ząbkami obrała, a po czasie miała zjeść to by mi ni tego, przez gardło nie przeszło raczej, takie wymemłane :-?

Dobra, spadam :lol:

składniki:

-2 brzoskwinie z puszki

-1 banan

-garść rodzynek

czynności:

smacz...

Serwujesz to gościom NS :o

Kurcze, naprawdę nie chcę się czepiać, ale nie chciałabym, aby ktoś serwował mi ptasie mleczko obrane zębami, brrrr........:roll:

Ba, nawet gdybym sama to wcześciej ząbkami obrała, a po czasie miała zjeść to by mi ni tego, przez gardło nie przeszło raczej, takie wymemłane :-?

Dobra, spadam :lol:

Powiem krótko ,żeby nie psuć wątku.Nie czaisz kulinarnej bazy.Bez urazy i trochę z zapodaną tu małą przenośnią masz kłopot.Wiem ,że masz w tym straszną przyjemność drwienia ze mnie ale obiektywnie mówiąc już do tego przywykłem.Specjalnie dla Ciebie ptasie mleczko bez obierania ząbkami.Jeżeli chodzi o moich gości to serwuje im różne rzeczy a na takich jak ty musiałbym wziąć poprawkę i jak to jest w zwyczaju różnych knajpek np .u skośnookich, dania przygotowywać gdy klient patrzy im na ręce.Nie ma obgryzania i nie ma przenośni.

składniki:

-1 op. ptasiego mleczka bez obgryzania

-25 dkg krówek

-1 op mrożonych malin

-op małe musli

czynności:

-bez obgryzania czekolady ptasie prostopadłościany pokroić na plastry

-krówki roztopić na patelni

-zmiksować maliny

Z wielkim szacunkiem do swoich gości podawać go gdy patrzą ci na ręce.

T/z.Do ulubionych pucharków na dno wsypać trochę ptasiego mleczka i musli.Następnie polać gorącą ,roztopioną krówką i na zimno zmiksowanymi malinami.Musisz pamiętać o tym by po konsumpcji zapytać czy deser im smakował.Jeżeli nie ...wtedy wracasz do starych przyzwyczajeń i obgryzasz ptasie zębami.

miłej niedzieli droga kuleczko i trafnego wyboru w głosowaniu.

z wielkim poważaniem Niktspecjalny