Anna Wiśniewska 02.10.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Specjalnie dla Ullerowej Ciasto drożdżowe ze śliwkami Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdży 15 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania małego cukru waniliowego 1 kg wydrylowanych śliwek pokrojonych na połówki 1/2 szklanki cukru pudru troszkę masła do wysmarowania foremki Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy troszkę ciepłego mleka i troszkę mąki i odstawiamy w ciepłę miejsce do wyrośnięcia (ja stawiam na płytę jeszcze ciepłą po podgrzewaniu mleka i po 2-3 min już jest wyrośnięte). Dodajemy pozostałą mąkę, żłótka, mleko, cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli. Wyrabiamy drewnianą łyżka i ponownie odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Blachę smarujemy tłuszczem, kładziemy na niej ciasto, na nim śliwki (ja lubię dać razem ze śliwkami konfiturę z winogron z wermutem i cynamonem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Pieczemy ok 45 minut (sprawdzamy patyczkiem bo czas pieczenia moze być różny), wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym i jemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 02.10.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ciasto z gruszkami i miodem Składniki: 4 duże gruszki (obrane, wydrążone i pokrojone w grubą kostkę) 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 8 dag masła 1 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale biały też jest ok) 2 jajka 2 łyżki mleka 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli Oba rodzaje mąki przesiewamy, dodajemy sól i proszek do pieczenia, masło pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami aż powstanie coś na rodzaj kruszonki. Dodajemy gruszki, cukier, jajka ubite z mlekiem i 1/3 szklanki miodu. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na natłuszczoną i wysypaną tartą mąką blaszkę. Posypujemy łyżką cukru i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni (sprawdzamy patyczkiem bo czas peiczenia może być różny w różnych piekarnikach). Po ostudzeniu pruszymy cukrem pudrem. Zdjęcia niestety nie mam, bo to ciasto znika w bardzo szybkim tempie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.10.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Dla mojej ukochanej koleżanki. składniki: -bułka pszenna w kromki krojona-mleko o smaku waniliowym(3 kartoniki)-czeko-dżemi (wiśniowo czekoladowe)-jajka do panierowania.-oliwa do smażenia czynności: Rozbić jajka.Kromki posmarować czeko-dżemi.Krótko i delikatnie moczyć w mleku a następnie w jajku.Smażyć na lekko rumiano(nie za długo) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 08.10.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Podaję przepis na najłatwiejszy murzynek świata, pyszny i wilgotny pyszny na pewno nie jest, ale za to baaardzo wilgotny, tzw. zakalec nie wiem dlaczego tak jest, że te najprostsze i "zawsze się udaje" to rzadko mi wychodzą? kilka dni temu zrobiłam ciasto z owocami z przepisu magpie 101 i też gniot... buuu... http://images13.fotosik.pl/114/7360592f35c96bf0.jpg Witaj w klubie elutek A tak pięknie wyrósł...i pachniał...na upartego smakował też dobrze, tylko po co ten zakalec - od razu się jeść odechciewało no i częstować było wstyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 12.10.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam w klubie . Jestem tutaj nowa z pełna głowa pomysłów i nie wiem od czego zacząć? Może drożdżowiec? Drożdżowiec do miski wsypać: 2 szkl mąki na to 1 szkl oleju na to 10 dag drożdży(pokruszone) na to 1 szkl ciepłego mleka na to 5 roztrzepanych jajek na to 1 szkl cukru na to 3 szkl mąki Zostawic na trzy godziny (bez ruszania). Po tym czasie zamieszać i wylać na blachę. Na to kruszonka. Piec ok 45 min w zależności od piekarnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 12.10.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Kurcze, pocieszam się, że chociaż joan wyszedł ten murzynek mnie się zawsze udaje, jak bony dydy musiał się zbyt któtko piec, albo w zbyt niskiej temperaturze ( a włączyłyście obie grzałki, znaczy góra-dół? in sprawdzałyście patykiem?) Podaję teraz absolutny hicior ostatnich dni to zmodyfikowana przeze mnie szarlotka Nefer 1 szkl mąki 1 szkl kaszy mannej 3/4 kostki masła 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia zagnieść, nie musi być dokładnie, powinna powstać z tego kruszonka 3-4 starte jabłka paczka mrożonych truskawek, (trzeba wyjąć wcześniej, żeby już nieco zmiękły) Pół tej kruszonki wysypujemy na tortownicę, na to jabłka i truskawki , na wierzch pozostała kruszonka. Pieczemy ok godzinkę w 180 stopniach, az wierzch nabierze lekkiego rumieńca. Posypujemy cukrem pudrem. Według rodziny i znajomych "niebo w gębie". Acha, kroić jak lekko przestygnie, bo się rozpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 13.10.2007 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Witam w klubie . Jestem tutaj nowa z pełna głowa pomysłów i nie wiem od czego zacząć? Może drożdżowiec? Drożdżowiec do miski wsypać: 2 szkl mąki na to 1 szkl oleju na to 10 dag drożdży(pokruszone) na to 1 szkl ciepłego mleka na to 5 roztrzepanych jajek na to 1 szkl cukru na to 3 szkl mąki Zostawic na trzy godziny (bez ruszania). Po tym czasie zamieszać i wylać na blachę. Na to kruszonka. Piec ok 45 min w zależności od piekarnika andzik - 5 szklanek mąki, to chyba duże to ciasto? dajesz na dużą blachę, czy dzielisz na 2 porcje? i można dać na górę jakieś owoce? np. śliwki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.10.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Zrobiłam za to przepyszny i "zdrowy" tort na urodziny córki - naprawdę łatwy - a wyjątkowo efektowny...smakował dzieciakom i dorosłym -błagali o dokładki... (mam już zamówienia na kolejne imprezy... ) opiszę co i jak w wolnej chwili... Czyżby tort z kaszy manny? Jeśli tak to potwierdzam - zajadałam się tym w dzieciństwie i smakuje mi do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 13.10.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Specjalnie dla Ullerowej Ciasto drożdżowe ze śliwkami Aniu, masło roztapiasz, czy dajesz normalne? Ciasto drożdżowe, zamiast sypać cukier puder, można też "wykończyć" smarując je po upieczeniu resztką roztopionego masła i posypując cukrem waniliowym P.S. A tort z kaszy manny Joan bardzo chętnie bym wypróbowała http://bffc.net/icons2/choc_cake.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 13.10.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Zrobiłam za to przepyszny i "zdrowy" tort na urodziny córki - naprawdę łatwy - a wyjątkowo efektowny...smakował dzieciakom i dorosłym -błagali o dokładki... (mam już zamówienia na kolejne imprezy... ) opiszę co i jak w wolnej chwili... Czyżby tort z kaszy manny? Jeśli tak to potwierdzam - zajadałam się tym w dzieciństwie i smakuje mi do dziś. może ktoś poda przepis, chętnie wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 13.10.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Witam w klubie . Jestem tutaj nowa z pełna głowa pomysłów i nie wiem od czego zacząć? Może drożdżowiec? Drożdżowiec do miski wsypać: 2 szkl mąki na to 1 szkl oleju na to 10 dag drożdży(pokruszone) na to 1 szkl ciepłego mleka na to 5 roztrzepanych jajek na to 1 szkl cukru na to 3 szkl mąki Zostawic na trzy godziny (bez ruszania). Po tym czasie zamieszać i wylać na blachę. Na to kruszonka. Piec ok 45 min w zależności od piekarnika andzik - 5 szklanek mąki, to chyba duże to ciasto? dajesz na dużą blachę, czy dzielisz na 2 porcje? i można dać na górę jakieś owoce? np. śliwki? duże wychodzi. Ja pieke na tej blaszce co w razem z kuchenką jest w pakiecie. A owoce pewnie ,że można dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.10.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Specjalnie dla Ullerowej Ciasto drożdżowe ze śliwkami Aniu, masło roztapiasz, czy dajesz normalne? Ciasto drożdżowe, zamiast sypać cukier puder, można też "wykończyć" smarując je po upieczeniu resztką roztopionego masła i posypując cukrem waniliowym Daję normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 13.10.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Daję normalne No dobra, pytanie miało być do Andzika )))) Ty w drożdżówce jedziesz na oleju, Andzik na maśle, ale nie napisała do końca co z tym masłem robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 13.10.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Specjalnie dla Ullerowej Ciasto drożdżowe ze śliwkami Aniu, masło roztapiasz, czy dajesz normalne? Ciasto drożdżowe, zamiast sypać cukier puder, można też "wykończyć" smarując je po upieczeniu resztką roztopionego masła i posypując cukrem waniliowym Daję normalne No nieeee, kobieto, drożdżowe tylko z roztopionym i przestudzonym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 13.10.2007 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 No nieeee, kobieto, drożdżowe tylko z roztopionym i przestudzonym! A widzisz... moja teściowa dodaje miękkie, ale nie roztopione masło. Dlatego zapytałam jak robi to Andzik, bo nie napisała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 14.10.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Weź łyżkę cukru.Może ktoś zna prostszy przepis?Słodkie, pyszne i łatwe do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 15.10.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Weź łyżkę cukru. Może ktoś zna prostszy przepis? Słodkie, pyszne i łatwe do zrobienia. ja znam! od razu język do cukierniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.10.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 szybki i smaczny deser "ptasia" składniki:-górna warstwa waniliowego ptasiego mleczka z pudełka "Wedel"-2 brzoskwinie z puszki-1 banan-5 śliwek kalifornijskich(bez pestek)-10 "kulek" ciemnego winogrona-garść rodzynek-2 opakowania galaretki cytrynowej-mrożone truskawki(1 opakowanie) czynności:Ptasie obrać ząbkami z czekolady.Włożyć do ulubionego naczynia szklanego.Brzoskwinie i banana pokroić w kostkę.Włożyć na ptasie.Posypać dowolnie pokrojonymi śliwkami.Winogrona pozbawić pestek i również posypać uprzednio posypane ptasie.Do bawić rodzynkami.Całość zalać galaretką i odstawić do lodówki.Po zastygnięciu kroić na dowolne części i polewać zmiksowanymi, mrożonymi,niesłodzonymi truskawkami. smacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 20.10.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 szybki i smaczny deser "ptasia" składniki: -górna warstwa waniliowego ptasiego mleczka z pudełka "Wedel" -2 brzoskwinie z puszki -1 banan -5 śliwek kalifornijskich(bez pestek) -10 "kulek" ciemnego winogrona -garść rodzynek -2 opakowania galaretki cytrynowej -mrożone truskawki(1 opakowanie) czynności: Ptasie obrać ząbkami z czekolady.Włożyć do ulubionego naczynia szklanego.Brzoskwinie i banana pokroić w kostkę.Włożyć na ptasie.Posypać dowolnie pokrojonymi śliwkami.Winogrona pozbawić pestek i również posypać uprzednio posypane ptasie.Do bawić rodzynkami.Całość zalać galaretką i odstawić do lodówki.Po zastygnięciu kroić na dowolne części i polewać zmiksowanymi, mrożonymi,niesłodzonymi truskawkami. smacz... Serwujesz to gościom NS Kurcze, naprawdę nie chcę się czepiać, ale nie chciałabym, aby ktoś serwował mi ptasie mleczko obrane zębami, brrrr........ Ba, nawet gdybym sama to wcześciej ząbkami obrała, a po czasie miała zjeść to by mi ni tego, przez gardło nie przeszło raczej, takie wymemłane Dobra, spadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.10.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 szybki i smaczny deser "ptasia" składniki: -górna warstwa waniliowego ptasiego mleczka z pudełka "Wedel" -2 brzoskwinie z puszki -1 banan -5 śliwek kalifornijskich(bez pestek) -10 "kulek" ciemnego winogrona -garść rodzynek -2 opakowania galaretki cytrynowej -mrożone truskawki(1 opakowanie) czynności: Ptasie obrać ząbkami z czekolady.Włożyć do ulubionego naczynia szklanego.Brzoskwinie i banana pokroić w kostkę.Włożyć na ptasie.Posypać dowolnie pokrojonymi śliwkami.Winogrona pozbawić pestek i również posypać uprzednio posypane ptasie.Do bawić rodzynkami.Całość zalać galaretką i odstawić do lodówki.Po zastygnięciu kroić na dowolne części i polewać zmiksowanymi, mrożonymi,niesłodzonymi truskawkami. smacz... Serwujesz to gościom NS Kurcze, naprawdę nie chcę się czepiać, ale nie chciałabym, aby ktoś serwował mi ptasie mleczko obrane zębami, brrrr........ Ba, nawet gdybym sama to wcześciej ząbkami obrała, a po czasie miała zjeść to by mi ni tego, przez gardło nie przeszło raczej, takie wymemłane Dobra, spadam Powiem krótko ,żeby nie psuć wątku.Nie czaisz kulinarnej bazy.Bez urazy i trochę z zapodaną tu małą przenośnią masz kłopot.Wiem ,że masz w tym straszną przyjemność drwienia ze mnie ale obiektywnie mówiąc już do tego przywykłem.Specjalnie dla Ciebie ptasie mleczko bez obierania ząbkami.Jeżeli chodzi o moich gości to serwuje im różne rzeczy a na takich jak ty musiałbym wziąć poprawkę i jak to jest w zwyczaju różnych knajpek np .u skośnookich, dania przygotowywać gdy klient patrzy im na ręce.Nie ma obgryzania i nie ma przenośni. składniki: -1 op. ptasiego mleczka bez obgryzania -25 dkg krówek -1 op mrożonych malin -op małe musli czynności: -bez obgryzania czekolady ptasie prostopadłościany pokroić na plastry -krówki roztopić na patelni -zmiksować maliny Z wielkim szacunkiem do swoich gości podawać go gdy patrzą ci na ręce. T/z.Do ulubionych pucharków na dno wsypać trochę ptasiego mleczka i musli.Następnie polać gorącą ,roztopioną krówką i na zimno zmiksowanymi malinami.Musisz pamiętać o tym by po konsumpcji zapytać czy deser im smakował.Jeżeli nie ...wtedy wracasz do starych przyzwyczajeń i obgryzasz ptasie zębami. miłej niedzieli droga kuleczko i trafnego wyboru w głosowaniu. z wielkim poważaniem Niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.