Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

Specjalnie dla Ullerowej

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

Składniki:

3 szklanki mąki

5 dag drożdży

15 dag masła

4 żółtka

1 szklanka mleka

1/2 szklanki cukru

2 opakowania małego cukru waniliowego

1 kg wydrylowanych śliwek pokrojonych na połówki

1/2 szklanki cukru pudru

troszkę masła do wysmarowania foremki

 

Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy troszkę ciepłego mleka i troszkę mąki i odstawiamy w ciepłę miejsce do wyrośnięcia (ja stawiam na płytę jeszcze ciepłą po podgrzewaniu mleka i po 2-3 min już jest wyrośnięte).

Dodajemy pozostałą mąkę, żłótka, mleko, cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli. Wyrabiamy drewnianą łyżka i ponownie odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Blachę smarujemy tłuszczem, kładziemy na niej ciasto, na nim śliwki (ja lubię dać razem ze śliwkami konfiturę z winogron z wermutem i cynamonem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Pieczemy ok 45 minut (sprawdzamy patyczkiem bo czas pieczenia moze być różny), wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym i jemy :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciasto z gruszkami i miodem

 

Składniki:

4 duże gruszki (obrane, wydrążone i pokrojone w grubą kostkę)

1,5 szklanki mąki pszennej

5 łyżeczek mąki ziemniaczanej

8 dag masła

1 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale biały też jest ok)

2 jajka

2 łyżki mleka

2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki soli

 

Oba rodzaje mąki przesiewamy, dodajemy sól i proszek do pieczenia, masło pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami aż powstanie coś na rodzaj kruszonki. Dodajemy gruszki, cukier, jajka ubite z mlekiem i 1/3 szklanki miodu. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na natłuszczoną i wysypaną tartą mąką blaszkę. Posypujemy łyżką cukru i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni (sprawdzamy patyczkiem bo czas peiczenia może być różny w różnych piekarnikach).

Po ostudzeniu pruszymy cukrem pudrem.

 

Zdjęcia niestety nie mam, bo to ciasto znika w bardzo szybkim tempie

:wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mojej ukochanej koleżanki.

 

składniki:

 

-bułka pszenna w kromki krojona

-mleko o smaku waniliowym(3 kartoniki)

-czeko-dżemi (wiśniowo czekoladowe)

-jajka do panierowania.

-oliwa do smażenia

 

czynności:

 

Rozbić jajka.Kromki posmarować czeko-dżemi.Krótko i delikatnie moczyć w mleku a następnie w jajku.Smażyć na lekko rumiano(nie za długo) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis na najłatwiejszy murzynek świata, pyszny i wilgotny 8)

 

 

pyszny na pewno nie jest,

ale za to baaardzo wilgotny, tzw. zakalec :(

 

nie wiem dlaczego tak jest, że te najprostsze i "zawsze się udaje"

to rzadko mi wychodzą? kilka dni temu zrobiłam ciasto z owocami

z przepisu magpie 101 i też gniot... buuu...

 

 

http://images13.fotosik.pl/114/7360592f35c96bf0.jpg

 

Witaj w klubie elutek :roll:

A tak pięknie wyrósł...i pachniał...na upartego smakował też dobrze, tylko po co ten zakalec - od razu się jeść odechciewało no i częstować było wstyd :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam w klubie :D :D :D :D . Jestem tutaj nowa z pełna głowa pomysłów i nie wiem od czego zacząć? Może drożdżowiec?

 

 

 

Drożdżowiec

do miski wsypać: 2 szkl mąki

na to 1 szkl oleju

na to 10 dag drożdży(pokruszone)

na to 1 szkl ciepłego mleka

na to 5 roztrzepanych jajek

na to 1 szkl cukru

na to 3 szkl mąki

 

Zostawic na trzy godziny (bez ruszania). Po tym czasie zamieszać i wylać na blachę. Na to kruszonka. Piec ok 45 min w zależności od piekarnika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, pocieszam się, że chociaż joan wyszedł ten murzynek :roll:

mnie się zawsze udaje, jak bony dydy :D

musiał się zbyt któtko piec, albo w zbyt niskiej temperaturze :roll:

( a włączyłyście obie grzałki, znaczy góra-dół? in sprawdzałyście patykiem?)

 

Podaję teraz absolutny hicior ostatnich dni :D

to zmodyfikowana przeze mnie szarlotka Nefer :wink:

1 szkl mąki

1 szkl kaszy mannej

3/4 kostki masła

3/4 szkl cukru

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

zagnieść, nie musi być dokładnie, powinna powstać z tego kruszonka

 

3-4 starte jabłka

paczka mrożonych truskawek, (trzeba wyjąć wcześniej, żeby już nieco zmiękły)

 

Pół tej kruszonki wysypujemy na tortownicę, na to jabłka i truskawki , na wierzch pozostała kruszonka.

Pieczemy ok godzinkę w 180 stopniach, az wierzch nabierze lekkiego rumieńca. Posypujemy cukrem pudrem.

 

Według rodziny i znajomych "niebo w gębie".

 

Acha, kroić jak lekko przestygnie, bo się rozpada :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Witam w klubie :D :D :D :D . Jestem tutaj nowa z pełna głowa pomysłów i nie wiem od czego zacząć? Może drożdżowiec?

 

 

 

Drożdżowiec

do miski wsypać: 2 szkl mąki

na to 1 szkl oleju

na to 10 dag drożdży(pokruszone)

na to 1 szkl ciepłego mleka

na to 5 roztrzepanych jajek

na to 1 szkl cukru

na to 3 szkl mąki

 

Zostawic na trzy godziny (bez ruszania). Po tym czasie zamieszać i wylać na blachę. Na to kruszonka. Piec ok 45 min w zależności od piekarnika

 

andzik - 5 szklanek mąki, to chyba duże to ciasto?

dajesz na dużą blachę, czy dzielisz na 2 porcje? :roll:

i można dać na górę jakieś owoce? np. śliwki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam za to przepyszny i "zdrowy" tort na urodziny córki - naprawdę łatwy - a wyjątkowo efektowny...smakował dzieciakom i dorosłym -błagali o dokładki... 8) (mam już zamówienia na kolejne imprezy... :lol: ) opiszę co i jak w wolnej chwili... :)

 

Czyżby tort z kaszy manny?

Jeśli tak to potwierdzam - zajadałam się tym w dzieciństwie i smakuje mi do dziś. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla Ullerowej

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

Aniu, masło roztapiasz, czy dajesz normalne?

 

Ciasto drożdżowe, zamiast sypać cukier puder, można też "wykończyć" smarując je po upieczeniu resztką roztopionego masła i posypując cukrem waniliowym

 

P.S. A tort z kaszy manny Joan bardzo chętnie bym wypróbowała http://bffc.net/icons2/choc_cake.gif ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam za to przepyszny i "zdrowy" tort na urodziny córki - naprawdę łatwy - a wyjątkowo efektowny...smakował dzieciakom i dorosłym -błagali o dokładki... 8) (mam już zamówienia na kolejne imprezy... :lol: ) opiszę co i jak w wolnej chwili... :)

 

Czyżby tort z kaszy manny?

Jeśli tak to potwierdzam - zajadałam się tym w dzieciństwie i smakuje mi do dziś. :D

może ktoś poda przepis, chętnie wypróbuję :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam w klubie :D :D :D :D . Jestem tutaj nowa z pełna głowa pomysłów i nie wiem od czego zacząć? Może drożdżowiec?

 

 

 

Drożdżowiec

do miski wsypać: 2 szkl mąki

na to 1 szkl oleju

na to 10 dag drożdży(pokruszone)

na to 1 szkl ciepłego mleka

na to 5 roztrzepanych jajek

na to 1 szkl cukru

na to 3 szkl mąki

 

Zostawic na trzy godziny (bez ruszania). Po tym czasie zamieszać i wylać na blachę. Na to kruszonka. Piec ok 45 min w zależności od piekarnika

 

andzik - 5 szklanek mąki, to chyba duże to ciasto?

dajesz na dużą blachę, czy dzielisz na 2 porcje? :roll:

i można dać na górę jakieś owoce? np. śliwki?

duże wychodzi. Ja pieke na tej blaszce co w razem z kuchenką jest w pakiecie. A owoce pewnie ,że można dać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla Ullerowej

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

Aniu, masło roztapiasz, czy dajesz normalne?

 

Ciasto drożdżowe, zamiast sypać cukier puder, można też "wykończyć" smarując je po upieczeniu resztką roztopionego masła i posypując cukrem waniliowym

 

Daję normalne :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla Ullerowej

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

Aniu, masło roztapiasz, czy dajesz normalne?

 

Ciasto drożdżowe, zamiast sypać cukier puder, można też "wykończyć" smarując je po upieczeniu resztką roztopionego masła i posypując cukrem waniliowym

 

Daję normalne :lol:

 

No nieeee, kobieto, drożdżowe tylko z roztopionym i przestudzonym!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szybki i smaczny deser "ptasia"

 

składniki:

-górna warstwa waniliowego ptasiego mleczka z pudełka "Wedel"

-2 brzoskwinie z puszki

-1 banan

-5 śliwek kalifornijskich(bez pestek)

-10 "kulek" ciemnego winogrona

-garść rodzynek

-2 opakowania galaretki cytrynowej

-mrożone truskawki(1 opakowanie)

 

czynności:

Ptasie obrać ząbkami z czekolady.Włożyć do ulubionego naczynia szklanego.Brzoskwinie i banana pokroić w kostkę.Włożyć na ptasie.Posypać dowolnie pokrojonymi śliwkami.Winogrona pozbawić pestek i również posypać uprzednio posypane ptasie.Do bawić rodzynkami.Całość zalać galaretką i odstawić do lodówki.Po zastygnięciu kroić na dowolne części i polewać zmiksowanymi, mrożonymi,niesłodzonymi truskawkami.

 

smacz...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szybki i smaczny deser "ptasia"

 

składniki:

-górna warstwa waniliowego ptasiego mleczka z pudełka "Wedel"

-2 brzoskwinie z puszki

-1 banan

-5 śliwek kalifornijskich(bez pestek)

-10 "kulek" ciemnego winogrona

-garść rodzynek

-2 opakowania galaretki cytrynowej

-mrożone truskawki(1 opakowanie)

 

czynności:

Ptasie obrać ząbkami z czekolady.Włożyć do ulubionego naczynia szklanego.Brzoskwinie i banana pokroić w kostkę.Włożyć na ptasie.Posypać dowolnie pokrojonymi śliwkami.Winogrona pozbawić pestek i również posypać uprzednio posypane ptasie.Do bawić rodzynkami.Całość zalać galaretką i odstawić do lodówki.Po zastygnięciu kroić na dowolne części i polewać zmiksowanymi, mrożonymi,niesłodzonymi truskawkami.

 

smacz...

Serwujesz to gościom NS :o

Kurcze, naprawdę nie chcę się czepiać, ale nie chciałabym, aby ktoś serwował mi ptasie mleczko obrane zębami, brrrr........:roll:

Ba, nawet gdybym sama to wcześciej ząbkami obrała, a po czasie miała zjeść to by mi ni tego, przez gardło nie przeszło raczej, takie wymemłane :-?

 

Dobra, spadam :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szybki i smaczny deser "ptasia"

 

składniki:

-górna warstwa waniliowego ptasiego mleczka z pudełka "Wedel"

-2 brzoskwinie z puszki

-1 banan

-5 śliwek kalifornijskich(bez pestek)

-10 "kulek" ciemnego winogrona

-garść rodzynek

-2 opakowania galaretki cytrynowej

-mrożone truskawki(1 opakowanie)

 

czynności:

Ptasie obrać ząbkami z czekolady.Włożyć do ulubionego naczynia szklanego.Brzoskwinie i banana pokroić w kostkę.Włożyć na ptasie.Posypać dowolnie pokrojonymi śliwkami.Winogrona pozbawić pestek i również posypać uprzednio posypane ptasie.Do bawić rodzynkami.Całość zalać galaretką i odstawić do lodówki.Po zastygnięciu kroić na dowolne części i polewać zmiksowanymi, mrożonymi,niesłodzonymi truskawkami.

 

smacz...

Serwujesz to gościom NS :o

Kurcze, naprawdę nie chcę się czepiać, ale nie chciałabym, aby ktoś serwował mi ptasie mleczko obrane zębami, brrrr........:roll:

Ba, nawet gdybym sama to wcześciej ząbkami obrała, a po czasie miała zjeść to by mi ni tego, przez gardło nie przeszło raczej, takie wymemłane :-?

 

Dobra, spadam :lol:

 

Powiem krótko ,żeby nie psuć wątku.Nie czaisz kulinarnej bazy.Bez urazy i trochę z zapodaną tu małą przenośnią masz kłopot.Wiem ,że masz w tym straszną przyjemność drwienia ze mnie ale obiektywnie mówiąc już do tego przywykłem.Specjalnie dla Ciebie ptasie mleczko bez obierania ząbkami.Jeżeli chodzi o moich gości to serwuje im różne rzeczy a na takich jak ty musiałbym wziąć poprawkę i jak to jest w zwyczaju różnych knajpek np .u skośnookich, dania przygotowywać gdy klient patrzy im na ręce.Nie ma obgryzania i nie ma przenośni.

 

składniki:

-1 op. ptasiego mleczka bez obgryzania

-25 dkg krówek

-1 op mrożonych malin

-op małe musli

 

czynności:

-bez obgryzania czekolady ptasie prostopadłościany pokroić na plastry

-krówki roztopić na patelni

-zmiksować maliny

Z wielkim szacunkiem do swoich gości podawać go gdy patrzą ci na ręce.

 

T/z.Do ulubionych pucharków na dno wsypać trochę ptasiego mleczka i musli.Następnie polać gorącą ,roztopioną krówką i na zimno zmiksowanymi malinami.Musisz pamiętać o tym by po konsumpcji zapytać czy deser im smakował.Jeżeli nie ...wtedy wracasz do starych przyzwyczajeń i obgryzasz ptasie zębami.

 

miłej niedzieli droga kuleczko i trafnego wyboru w głosowaniu.

 

z wielkim poważaniem Niktspecjalny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...