Ratpaw 03.01.2023 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Jedyne co prawdziwe wynika z twojego wpisu to nie potrafię bo nie mam klimatyzatora, ale będę szukał argumentów z sufitu np w kwestii komfortu który nie jest oficjalny i nie ma jednostki miary na komfort, jest to kwestia subiektywna więc pomijalna i służąca jako argument tam gdzie ich nie ma. Te grzejniki panelowe to straszna padaka i na pewno z komfortem nie mają nic wspólnego. Miałem i wymieniłem Pojęcie komfortu istnieje oficjalnie i się go mierzy. Proponuję poczytać trochę o pracy p. Fangera. Kwestia subiektywna - tak, ale pomijalna? Czerwona żarówka zapala mi się w głowie. Grzejniki panelowe to tylko propozycja, jak bym był zmuszony do grzania klimą, to by oznaczało, że mnie na PW ani na grzanie z COP1 nie stać, czyli generalnie bieda. Taką dokładnie mam sytuację z wujkiem - na nic go nie stać. I wychodzi, że tylko klima się nadaje plus dwa małe grzejniczki w łazience i sieni. Komfort pomijalny. Brzmi znajomo? Kolejny argument z sufitu to rzekomo precyzyjna temperatura przy wodnej podłogówce. Dla przykładu obecne ocieplenie wyłączyłem Klimę na kilkanaście godzin zmniejszyłem temp i jest ok . Jaka byłaby temperatura (super ) precyzyjna przy kilkudziesięciu ton betonu zanim by wystygł , Czy to nie jest marnowanie energii??? To samo przy korzystaniu z piekarnika. Kolejny głupi i bezzasadny argument to klimatyzator w każdym pomieszczeniu . Można zainstalować klimatyzator kanałowy nawet połączyć go z rekuperacją I gdzie tu problem. Masz kanałówkę? Jak udało Ci się uzyskać precyzyjne ustawianie i wymiany powietrza w każdym pokoju? Dwie instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.01.2023 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 .... Grzejniki panelowe to tylko propozycja, jak bym był zmuszony do grzania klimą, to by oznaczało, że mnie na PW ani na grzanie z COP1 nie stać, czyli generalnie bieda. Taką dokładnie mam sytuację z wujkiem - na nic go nie stać. I wychodzi, że tylko klima się nadaje plus dwa małe grzejniczki w łazience i sieni. Komfort pomijalny. Brzmi znajomo? ... Nie zgodzę się z Tobą. Tani klimatyzator jest najbardzij optymalnym rozwiązaniem. Ma duże szanse zarobć na siebie i przynieść dodatnią stopę zwrotu. Jednak jest druga strona medalu w mojej ocenie nie nadaje się jako jedyne źródło ogrzewania stąd podłogówka z COP1. Przy cenach prądu z lat poprzednich było to optymalniejsze niż PC PW. Przy obecnych cenach prądu nie wiem i nie zamierzam się tym zajmować. W poprzednich latach stosunek energii oddanej z klima/podłoga to ok 75/25 ( jest też k 5-7% z kozy ale nie wiem z czego odjąć wiec pomijam) Teraz będzie podobnie jednak udział kominka wzrośnie do ok 15%. Jeśli klimy wysiądą to prawdopodobnie też będą klimy czy najtańsze czy lepsze to czas pokaże przyjdzie czas będziemy liczyć. Prawdziwa zagadka to będzie w momencie zakończenie opustów z PV tzn za ok 12 lat. Jednak w tedy będę pomału rozważał budowę ostatniego w swoim życiu domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.01.2023 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Pojęcie komfortu istnieje oficjalnie i się go mierzy. Proponuję poczytać trochę o pracy p. Fangera. Kwestia subiektywna - tak, ale pomijalna? Czerwona żarówka zapala mi się w głowie. Grzejniki panelowe to tylko propozycja, jak bym był zmuszony do grzania klimą, to by oznaczało, że mnie na PW ani na grzanie z COP1 nie stać, czyli generalnie bieda. Taką dokładnie mam sytuację z wujkiem - na nic go nie stać. I wychodzi, że tylko klima się nadaje plus dwa małe grzejniczki w łazience i sieni. Komfort pomijalny. Brzmi znajomo? Masz kanałówkę? Jak udało Ci się uzyskać precyzyjne ustawianie i wymiany powietrza w każdym pokoju? Dwie instalacje? Jaka jest jednostka miary komfortu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.01.2023 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Nie zgodzę się z Tobą. Tani klimatyzator jest najbardzij optymalnym rozwiązaniem. Ma duże szanse zarobć na siebie i przynieść dodatnią stopę zwrotu. Jednak jest druga strona medalu w mojej ocenie nie nadaje się jako jedyne źródło ogrzewania stąd podłogówka z COP1. Przy cenach prądu z lat poprzednich było to optymalniejsze niż PC PW. Przy obecnych cenach prądu nie wiem i nie zamierzam się tym zajmować. W poprzednich latach stosunek energii oddanej z klima/podłoga to ok 75/25 ( jest też k 5-7% z kozy ale nie wiem z czego odjąć wiec pomijam) Teraz będzie podobnie jednak udział kominka wzrośnie do ok 15%. Jeśli klimy wysiądą to prawdopodobnie też będą klimy czy najtańsze czy lepsze to czas pokaże przyjdzie czas będziemy liczyć. Prawdziwa zagadka to będzie w momencie zakończenie opustów z PV tzn za ok 12 lat. Jednak w tedy będę pomału rozważał budowę ostatniego w swoim życiu domu Bardzo długo rozważałem klimę jako podstawowe źródło w moim domu (pasywnym, nie gdzie mieszka wujek). Prosta instalacja. Ale: bierzesz pod uwagę tylko złotówki, a co z komfortem? OD 2004 r. pracuję w klimatyzowanych pomieszczeniach, co oznacza i chłodzenie i grzanie; jak dla mnie i jedno i drugie nie jest komfortowe. Fakt, z kanałówką nie miałem do czynienia, tylko zwykłe splity plus teraz klimakonwektory. Te ostatnie chyba tanie nie są? co z histerezą? Nie znam się, więc może czegoś nie wiem, ale jeśli histereza wynosi typowo +- 2 K, to ja dziękuję za taki system grzewczy. jak niby miałoby się odbywać sterowanie tą elektryczną podłogówką w pomieszczeniach? W każdym pomieszczeniu musiałby być regulator a i tak bezwładność podłogówki byłaby przeszkodą w przypadku migracji ciepłego powietrza, gdybyśmy chcieli "tanio" ogrzać klimą pokoje. U mnie zamknięte pomieszczenia stanowią 60% powierzchni grzewczej. Ciepłe powietrze nie dotrze w te miejsca albo dotrze minimalnie - COP1 na 60% domu, czyli problem drogiej eksploatacji pozostaje w 60% nierozwiązany, chyba, że otwieramy drzwi i wtedy patrz punkt poprzedni Czyli: w specyficznej architekturze i układzie pomieszczeń klima moze się sprawdzi, ale jak widać na pewno nie na 100% powierzchni. Mam układ pomieszczeń dopasować do systemu grzewczego???? Zaciekawiłeś mnie tym stwierdzeniem, że "Tani klimatyzator jest najbardzij optymalnym rozwiązaniem. Ma duże szanse zarobć na siebie i przynieść dodatnią stopę zwrotu.". Wyjaśnisz jak można zarabiać na klimatyzatorze, zainstalowanym we własnym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.01.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Jaka jest jednostka miary komfortu ? Ole Fanger nad tym pracował: Początkowo prowadził badania nad komfortem cieplnym. Stwierdził, że wymaganie stawiane inżynierom wentylacji, klimatyzacji i ogrzewnictwa, zapewnienia poczucia komfortu cieplnego w pomieszczeniu jest niemożliwe do zrealizowania. Bo samo poczucie komfortu jest pojęciem względnym i trudnym do opisania. Dlatego zaproponował, aby subiektywne odczucia użytkownika określić za pomocą wskaźnika, który nazwał PMV (od angielskiego skrótu predicted mean vote). Wskaźnik PMV posłużył do określenia oceny środowiska wewnętrznego (za ciepło – obojętnie – za zimno). Dopiero na jego podstawie można obliczyć przewidywany odsetek ludzi niezadowolonych z panujących warunków mikroklimatycznych PPD (od angielskiego skrótu predicted percentage of dissatisfied). Badania prof. Fangera stały się podstawą do opracowania międzynarodowych norm, m.in. Polskiej Normy PN-85/N-08013 (Ergonomia. Środowiska termiczne umiarkowane. Określenie wskaźników PMV, PPD i wymagań dotyczących komfortu termicznego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.01.2023 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Bardzo długo rozważałem klimę jako podstawowe źródło w moim domu (pasywnym, nie gdzie mieszka wujek). Prosta instalacja. Ale: bierzesz pod uwagę tylko złotówki, a co z komfortem? OD 2004 r. pracuję w klimatyzowanych pomieszczeniach, co oznacza i chłodzenie i grzanie; jak dla mnie i jedno i drugie nie jest komfortowe. Fakt, z kanałówką nie miałem do czynienia, tylko zwykłe splity plus teraz klimakonwektory. Te ostatnie chyba tanie nie są? co z histerezą? Nie znam się, więc może czegoś nie wiem, ale jeśli histereza wynosi typowo +- 2 K, to ja dziękuję za taki system grzewczy. jak niby miałoby się odbywać sterowanie tą elektryczną podłogówką w pomieszczeniach? W każdym pomieszczeniu musiałby być regulator a i tak bezwładność podłogówki byłaby przeszkodą w przypadku migracji ciepłego powietrza, gdybyśmy chcieli "tanio" ogrzać klimą pokoje. U mnie zamknięte pomieszczenia stanowią 60% powierzchni grzewczej. Ciepłe powietrze nie dotrze w te miejsca albo dotrze minimalnie - COP1 na 60% domu, czyli problem drogiej eksploatacji pozostaje w 60% nierozwiązany, chyba, że otwieramy drzwi i wtedy patrz punkt poprzedni Czyli: w specyficznej architekturze i układzie pomieszczeń klima moze się sprawdzi, ale jak widać na pewno nie na 100% powierzchni. Mam układ pomieszczeń dopasować do systemu grzewczego???? Zaciekawiłeś mnie tym stwierdzeniem, że "Tani klimatyzator jest najbardzij optymalnym rozwiązaniem. Ma duże szanse zarobć na siebie i przynieść dodatnią stopę zwrotu.". Wyjaśnisz jak można zarabiać na klimatyzatorze, zainstalowanym we własnym domu? 1. Przeliczam na "złotówki" ponieważ to one dla mnie pracują. 2. Komfort jest gorszy niż grzanie czyta podłogówką. Hybryda klimo podłogowa jest w pełni akceptowalna 3. Moge odnieść się tylko do taniego modelu. Pomiar z pilota marna histereza i modulacja sprawdza sie jak jest chłodno. Ostatnio przeprosiłem się z pomiarem z klimy tutaj modulacja jest ok tylko zaczyna się taktowanie jak jest cieplej +10. . Wymagane są zmiany nastaw w okresach cieplejszych i chłodniejszych nie jest to kłopotliwe odbywa się to kilka razy w sezonie chyba że mamy taką anomalie jak teraz . 4. Sterowanie podłogówka opisywałem Ci już to nie jest główne źródło ogrzewania tylko poprawiające kkomfort. Wystarczy mniej więcej wyregulować na przepływach. 5.Nie uważam aby mój dom miał specyficzną architekturę 6. Jełśi masz prawdziwie pasywny dom to po c osię bawisz w cudowanie . daj kable i tyle. Histereza ? Pomiar jest w specyficznym miejscu pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.01.2023 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowane) 2. Komfort jest gorszy niż grzanie czyta podłogówką. Hybryda klimo podłogowa jest w pełni akceptowalna Wierzę. Pomiar z pilota marna histereza i modulacja sprawdza sie jak jest chłodno. Ostatnio przeprosiłem się z pomiarem z klimy tutaj modulacja jest ok tylko zaczyna się taktowanie jak jest cieplej +10. . Wymagane są zmiany nastaw w okresach cieplejszych i chłodniejszych nie jest to kłopotliwe odbywa się to kilka razy w sezonie chyba że mamy taką anomalie jak teraz . To cenne informacje, bo klimę będę montował dla emeryta. Poradzi sobie z tym? 4. Sterowanie podłogówka opisywałem Ci już to nie jest główne źródło ogrzewania tylko poprawiające kkomfort. Wystarczy mniej więcej wyregulować na przepływach. Znaczy zakładasz wodną podłogówkę? I do tego klimę? To gdzie tu niska cena? 6. Jełśi masz prawdziwie pasywny dom to po c osię bawisz w cudowanie . daj kable i tyle. A po co kable, jak mogę poinstalować małe tanie grzejniczki? "Cuduję", bo nie chcę mieć do końca życia ogrzewania COP1, proste. Wodna podłogówka pozwala w mojej kotłowni podłączyć w przyszłości cokolwiek. Będę miał ciszę, komfort cieplny, niskie koszty eksploatacyjne, elastyczność. Nie muszę nic kręcić, kombinować, cudować przy ustawieniach jak przy tej klimie, bo tu się źle moduluje, tu histereza za duża, tu taktuje a tam dmucha mocno. Ja mam nie wiedzieć, jak działa system grzewczy, czy w tej chwili coś zmienia ustawy czy przepływy. Nie chcę być niewolnikiem własnego domu, bo kupiłem urządzenie grzewcze za 3000 zł zamiast wydać 8 tysięcy. Mój czas i nerwy nie są tego warte. Histereza ? Pomiar jest w specyficznym miejscu pod sufitem Ja nie mieszkam pod sufitem, tylko metr niżej. Można jakoś podłączyć zewnętrzny regulator do takiej klimy? Przecież to jakieś wariactwo z pomiarami dwoma czujnikami. Edytowane 3 Stycznia 2023 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.01.2023 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Poraddzi sobie to jak Pilot od TV. Jak jest wifi to możesz zdalnie coś zmienić lub ustawić harmonogram.Wodna podłogówka jest po kotle na ekogroszek. Przed wymianą założyłem klimę w ramach testu czy przejdzie i przeszło. Lepsza było Podłogówka z COP1 i klima niż PC PW. Jeśli to naprawdę pasywny dom to kombinujesz jak koń pod górę. Moga być grzejniki z termostatem Atlantici chyba mają fajny termostat. Klime zawsze można dołożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.01.2023 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Lepsza było Podłogówka z COP1 i klima niż PC PW. Jeszcze raz: wodna podłogówka z pompą ciepła była gorsza niż klima z wodną podłogówką, zasilaną z COP1? Why?? Jeśli to naprawdę pasywny dom to kombinujesz jak koń pod górę. Moga być grzejniki z termostatem Atlantici chyba mają fajny termostat. Klime zawsze można dołożyć Nie wiem, może masz rację, a może 2024 rok powitamy cenami EE na poziomie 3 zł za kWh i będę sobie w brodę pluł, że nie zrobiłem wodnego OP. A klimę przecież zawsze mogę dołożyć, czy mam OP czy nie. Tylko, że ja klimy nie chcę, bo jej nie lubię, ani zimą ani latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.01.2023 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 $$$ Dużo niższy koszt instalacji. Już nie pamiętam dokładnie dwie klimy ok 4k . Przepływowy kociołek samoróbka, sterownik samoróbka i pompki pozostałe po kotle ok 2k. 6k za Szacowany SCOP 2,1 I Chłodzenie w zestawie Kolektor słoneczny nie pamiętam ceny ale tanio było ok 4k zużycie roczne na CWU ok 625kWh , wspomaganie CO i grzanie basenu w gratisie PV 12k niedowymiarowane Zapewniający darmową droga taryfe i część tanie . Szacowany realny czas zwrotu 5,2roku realny wyjdzie ok 4 Później roczny odcinany kupon ok 35% Całość wyszło ok20k za to PC z częściowo darmowym prądem nie dostane. Dodatkowo uwzględniając czas zwrotu. Przyszłości nikt nie zna jabym robił podłogówkę najlepsze możliwe grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.01.2023 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Jak umiesz samemu wydłubać urządzenie grzewcze, to zupełnie inna sprawa. Ja co najwyżej potrafię policzyć i poskładać klocki w kupę, no moze GWC sam zaprojektowałem i wykonałem. Szacun, ale tak nie możesz liczyć, bo to nie propozycja dla szarych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.01.2023 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Trzeba by zdefiniować co to znaczy blackout (brak prądu przez 3 godziny czy 3 tygodnie?). 3 dni. To jest realny czas, kiedy ludzie jeszcze będą siedzieć w domach a nie latać po okolicy z siekierami w poszukiwaniu jedzenia, wody i gazu w butlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 03.01.2023 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 1. Histereza na klimie nie wynosi +/- 2 stopnie, u mnie ustawione 23 na pilocie i w wiekszosci czasu jest ok 22.7 ale wahania sa miedzy 22.5 do 23.2.2. Komfort. Pojecie wzgledne bo u mnie dziala z moca maz 600W i jest ok w sensie abi nie wieje ani nie czuje zeby walilo żarem, napewno bym nie chcial zeby jednostka 5kw chodzila z wysoka moca, ba mija 3.6 na calej mocy jest za mocna i tak daje żarem ze to jest nieprzyjemne. U siebie ustawilem gazowa podlogowke tak ze jak klima nie da rady na niskim biegu i temp spada to sie zalacza gazowe. Oczywiscie to nie sa spadki o kilka stopni.3. Klima wieje na korytaz a na koncu otwarty salon z kuchnia, pokoje i lazienka wczesniej po bokach. W dzien jak drzwi otwarte to temp raczej wszedzie taka sama, w nocy jak sie drzwi zamknie i rano wychodzi z sypialni to czuc ze na korytazu ciut cieplej. Dla porownania nawilzacz z pokoju pokazuje tempnok 0.5 st nizsza w dzien a jest przy podlodze a rano 1 stopien wiec ubytek ciepla to mniej niz stopien a podobno w sypialni powinno byc chlodniej wiec tego nie uwazam za dyskomfort.3. Jak mroz to cieple podlogi sa super fajne, w okresach przejsciowych latwo dom przegrzac jak w nocy spada temp, kociol grzeje a rano wychodzi slonce i mocno dogrzewa dom, klima nie ma tej pojemnosci cieplej wiec po wylaczeniu klima temo.spadnie o 0.2 i siw zatrzymuje a potem rosnie bo slonce. Klima ma zalety i ma wady. Najwieksza zaleta to cena i ma cop, niska pojemnosc cieplna tez moze byc zaleta. Jakby nie nadmiar z pv to grzalbym tylko gazem ale ze zbywa to kupilem klime. W lecie tez ma zalety jak u innych w domu parowa a z klima duzo przyjemniej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.01.2023 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Raptaw, napisałeś wcześniej, że masz już pc za 8 tys. Więc do czego zmierzasz, ciągnąć wątek pc vs kable/klima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 03.01.2023 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 3 dni. To jest realny czas, kiedy ludzie jeszcze będą siedzieć w domach a nie latać po okolicy z siekierami w poszukiwaniu jedzenia, wody i gazu w butlach. Dobrze, wiec jaki jest u ciebie plan zasilania PC przez 3 dni blackoutu? Magazyn (naładowany w zimie?), agregat, czy olanie tematu? 3 dni bez ogrzewania w domu pasywnym to nie taki dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.01.2023 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Raptaw, napisałeś wcześniej, że masz już pc za 8 tys. Więc do czego zmierzasz, ciągnąć wątek pc vs kable/klima? Bo mam też drugi dom z kotłem na koks, w którym mieszka emeryt. Tam wstępnie będzie klima, nie wiem jeszcze jaka dokładnie. W łazience będzie problem z zimną podłogą, bo jest w niej podłogówka podłączona do grzejnika zasilanego z kotła (dokładnie z bufora przy kotle). Dlatego biorę wszystkie opcje pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.01.2023 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Dobrze, wiec jaki jest u ciebie plan zasilania PC przez 3 dni blackoutu? Magazyn (naładowany w zimie?), agregat, czy olanie tematu? 3 dni bez ogrzewania w domu pasywnym to nie taki dramat. Agregat albo konwerter do samochodu, zakładany prosto na akumulator. W przyszłości zainstaluję PV, które będzie bilansować ogrzewanie w drugim małym domu na działce, a który w razie blockoutu zasili PC. Jak będą największe mrozy i spadnie śnieg na PV, to tylko agregat da radę. Do małego domku położyłem kabel od mojej rozdzielni, żeby zasilać choćby pompki i sterownik CO do kotła na koks. W tej chwili mam UPS 3 kVA, można do niego podpiąć ten kabel. Grzanie wody i gotowanie na gazie z butli, światło ze świec i latarek LED (naprawdę długo trzymają), wentylacja z UPSa, w małym domku wentylacji brak. Dlatego tam mi zależy na ograniczeniu mocy urządzeń grzewczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 14.01.2023 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 Tauron Gliwicki rozsyła pisma z nowymi taryfami na 2023r. Podaje ceny w okresie limitu 2000, 2600 i 3000 kWh oraz poza limitowe taryfy zatwierdzone przez urząd. Ale najciekawsza jest taryfa w ramach tarczy (>limit) ponieważ likwiduje dla odbiorców rozróżnienie na dzienną i nocną, wszyscy mamy jedną. Czyli wrócił ustrojowy socjalizm, wszyscy równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.01.2023 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 Ale najciekawsza jest taryfa w ramach tarczy (>limit) ponieważ likwiduje dla odbiorców rozróżnienie na dzienną i nocną, wszyscy mamy jedną. Dodaj dystrybucję - wróci różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 14.01.2023 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 Zgodnie z zapisem na stronie Tauronu podane ceny dystrybucji (I-0,3813 zł i II-0,0852 zł netto) nie uwzględniają cen w limicie i tarczy, więc nic nie wnoszą.A z ciekawostek dodam jeszcze ze podany stan licznika nie jest widoczny na stronie ani nie wystawili jeszcze faktury za grudzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts