ara 15.01.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 mik, nie świeci się więc -czy dobrze zrozumiałam ? A co z jakością ? Czy warto rozglądać się za czymś hiszpańskim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 15.01.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 paj^ Ładny domek, mam kilka pytań jeśli można: Co masz na dachu? Jaki tynk zewnętrzny? Czym wykończyłeś elementy drewniane? JUZ ODPOWIADAM dziekuje za mile slowa:) dach to blachodachowka, trzeba bylo wybierac ... wprowadzic sie wczesniej ....... wiadomo $$$$ dom jest murowany z Porothermu 44 P+W, jednowarstwowy, tynki tradycyjne cementowo-wapienne, kladzione maszynowo, na to normalna farba POLINIT, kiedys moze poloze jakis mineralnu lub "cos" podobnego, zewnetrzene elementy malowalem drewnochronem, pierwsza warstwa przezroczysta, gleboko penetrujaca:), kolejne drewonochron na bazie wosku, 2 warstwy, w srodku deski malowalem hertzlackiem, nie pamietam jak sie to pisze, 3 warstwy kladzione walkiem, lakier matowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankowski 15.01.2004 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 jak płytki wyglądają w salonieja uważam że salon jest czymś ekskluzywnym i powinno być ładnie ja mam deskę podłogową i jest super druga sprawa że płytki są zimne i jak nie ma się ogrzewania podłogowego to nie ciekawie trzecia sprawa to jak coś upadnie to na płytkach robi się od razu odprysk na drzewie można zaszpachlować itp. Jest mniej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 15.01.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Z tym tematem jest tak jak z oknami, niby prosty wybór, bo dwie możliwości (PCV/drewno), ale trudno decyzję podjąć. ARA w hiszpańskie płyty bym nie inwestował, przy takim kursie euro przebicie nawet dwukrotne, a do tego trudno o ponowienie dostawy,gdyby zabrało. Jakość polskich jest na bardzo wysokim poziomie, a cena zblizona do terakoty dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 15.01.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Z tym tematem jest tak jak z oknami, niby prosty wybór, bo dwie możliwości (PCV/drewno), ale trudno decyzję podjąć. ARA w hiszpańskie płyty bym nie inwestował, przy takim kursie euro przebicie nawet dwukrotne, a do tego trudno o ponowienie dostawy,gdyby zabrało. Jakość polskich jest na bardzo wysokim poziomie, a cena zblizona do terakoty dobrej jakości. mik, dzięki za trafione spostrzeżenia pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 15.01.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 od kilku miesiecy mam podloge z desek modrzewiowych, Też brałem taką pod uwagę - właściwie nadal biorę widac juz rysy i itp., ale na to akurat bylem przygotowany, nie zamienilbym je na plytki za zadne skarby, Odpowiednio zniszczona podłoga z desek wygląda super, ale żeby taką mieć to trzeba albo użytkować ją ze 100 lat, albo... no właśnie - jak się postarza podłogę z desek - kto wie? Fajnie wygląda taka wytarta, z widocznymi łebkami gwoździ, z pęknięciami i wgnieceniami... może to jest sposób na nieabsorbującą podłogę z desek? Chociaż przy myciu to już na pewno nie będzie tak łatwo jak z płytkami. Zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedrzejGra 18.08.2021 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Czy taka płytka drewopodobna będzie fajna na podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 18.08.2021 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Takie płytki przeważnie są wygięte w banan i trudno, a czasem wręcz niemożliwe jest ich ułożenie, aby zniwelować ich krzywiznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2021 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 bez przesady z tymi krzywiznami. Mam podłogę w drewnopodobnych i niektórzy gości nawet nie zauważyli, ze to nie drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.08.2021 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 bez przesady z tymi krzywiznami. Mam podłogę w drewnopodobnych i niektórzy gości nawet nie zauważyli, ze to nie drewno. Jakie konkretnie masz płytki, jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2021 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Kalebodur Nordic Gold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.08.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Czy taka płytka drewopodobna będzie fajna na podłogę? Ważna całościowa koncepcja wystroju. Ja tam wolę jaśniejsze a ściany jeszcze jaśniejsze. Ciemne rzeczy jako akcenty (ale de gustibus non est disputandum). A o konkretnej płytce czytaj, jak się sprawuje (czy nie ma tendencji do odpryskiwania i wtedy może głębsza warstwa w innej barwie bardzo rzucać się w oczy, czy się nie wyciera, czy może czyszczenie jest bardzo problematyczne). To normalne, że długie płytki nie są idealnie proste. Oczywiście są marki i modele lepszy i gorsze pod tym względem - ale idealnie prostych płytek drewnopodobnych AFAIK jeszcze nikt nie wyprodukował a wygięcie tym większe, im płytka dłuższa. Więc z jednej strony przy 62cm spodziewałbym dosyć prostych, ale przy tej cenie raczej bym sią obawiał tandetnie krzywych. Znajdź sklep, gdzie będziesz mógł przed zakupem dobrać się do jakiejś paczki i sprawdzić, jak są krzywe (albo kup tam, gdzie będziesz mógł za darmo/tanio zwrócić, jakby się okazały bardzo krzywe. I sprawdź kilka paczek zanim zaczniesz kleić. Trzeba je umiejętnie układać i dobierać (najbardziej krzywe zostawiać na docinki czy miejsca pod meblami). I poziomować "z głową" a nie systemem poziomowania, bo jak róg płytki A jest jednym poziomie z 1/3 czy 2/3 płytki B, to na końcu płytki A wystaje ona bardzo nad płytkę B (banan jest środkiem wypukły). Trzeba nierówności "uśrednić" i rogi docisnąć trochę niżej, niż sąsiednia płytka gdzieś po środku długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2021 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 tu są zawarte doświadczenia ludzi z drewnopodobnymi:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?64040-PŁYTKI-DREWNOPODOBNE-imitujące-drewno-zdjęcia-układanie-jakie-wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 18.08.2021 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Mam w całym domu płytki drewnopodobne i wyglada to pięknie Najważniejsze jest jednak dobre położenie Ja mam fugę 3mm przy 120cm płytek i wyglada to eleganckoGenerlnie polecam płytki Nova Gala barwione w masie. Cena katalog 140zl realnie do kupieni za 90 kilka. Bez konkurencji w tej cenie.Ważne żeby nie dać się pseudo fachowcom. Moja firma od płytek ma z nich bekę jak tacy tłumacza klientom ze coś nie tak bo płytki były krzywe.. generqlnie kupując gat1 nie ma takiej opcji by nie dało się tego ładnie położyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.08.2021 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Kalebodur Nordic Gold Naprawdę piękne. A jak je fugowałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcheloka 19.08.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Faktycznie moje płytki drewnopodobne też były wygięte, po ułożeniu są nierówności - końcówki są odrobinę chyba podniesione w stosunku do środków płytek, albo na odwrót. Na to trzeba zwrócić uwagę, najlepiej brać rektyfikowane płytki - wtedy teoretycznie przynajmniej masz gwarancję wymiarów. A w praktyce wziąć z zapasem i przy wykonaniu odkładać nie trzymające wymiarów - dla rektyfikowanych mają obowiązek przyjąć zwrot jeżeli nie trzymają któregokolwiek wymiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 19.08.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 bez przesady z tymi krzywiznami. Inwestor musi być świadomy niedoskonałości materiału. Jeden zaakceptuje lekkie niedoskonałości, inny będzie się kierował tylko ceną, a dla innego będzie to nie do zaakceptowania. Mam podłogę w drewnopodobnych i niektórzy gości nawet nie zauważyli, ze to nie drewno. To akurat nie jest argument, a raczej świadczy o gościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.08.2021 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 najlepiej brać rektyfikowane płytki - wtedy teoretycznie przynajmniej masz gwarancję wymiarów. Rektyfikacja nie ma nic wspólnego z bananowością płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 To akurat nie jest argument, a raczej świadczy o gościach. Tak - świadczy o tym, że jeśli się im nie zwróci uwagi to nie jest potykają o wydumane krzywizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2021 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Naprawdę piękne. A jak je fugowałaś? Nie rozumiem pytania "jak"? Chodzi o kolor fugi czy technikę kładzenia? O technice niewiele powiem, bo robił to majster i nic nie wspominał by było to nietypowe. Natomiast kolor fugi dobieraliśmy do najciemniejszego odcienia na płytce. One nie są rektyfikowane, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej ułożyć je równo. Bo ja nie twierdzę, że są idealnie proste, ale uważam za przesadę twierdzenie aldente, że takie płytki układa się wyjątkowo trudno. Mój majster z parteru nie był jakimś mistrzem fliziarstwa (w sumie był budowlańcem) i dał radę. Tych płytek chyba nie ma już na rynku. Niestety, nie są supertrwałe, bo zaczęły się wycierać pod biurkiem, gdzie całe dnie szuram nogami (i latem butami w piachu z ogrodu). Ale w reszcie salonu i jadalni wyglądają idealnie, także przy wyjściu na taras. Po prostu nie nadają się do miejsc gdzie chodzi się w brudnych butach np. do przedpokoju Kiedy robiłam po kilku latach piętro, też wybrałam Kalebodur, ale już inną serię drewnopodobnych (w sumie wygląda identycznie, tylko ma nieco chłodniejszy odcień dębu) Wybierając płytki drewnopodobne kluczowa jest (nie)powtarzalność wzoru - w Kalebodur jest 7 płytek o różnym rysunku. Im więcej tym lepiej. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts