Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo.

1. Mamy rocznego potwora którego ten kran bardzo interesuje zapewne jakby był na końcu wanny lepiej możnaby było go okiełznać.

2. Ja mam 192cm wzrostu moja dziewczyna 178cm trzeba uważać żeby przy wstawaniu się nie zaje... walnąć ;) szczególnie że moje długie łapska się zapierają w połowie wanny jak wychodzę

3. Mamy wannę z prysznicem i prysznic też jest na środku wcześniej mieliśmy ma jej końcu w naszym odczuciu wcześniej było wygodniej tutaj czasem trzeba się trochę do tyłu odchylić co jest chyba trochę niebezpieczne aczkolwiek tak było na początku ciężko było się przyzwyczaić teraz jest trochę lepiej

4. Mamy zdaje się twardą wodę i czasem coś kapie i widać na dnie wanny "ruda" ścieżkę do odpływu więc trzeba szorować pół wanny jakby miało to miejsce w starym umiejscowieniu to byłoby do czyszczenia 10cm a nie 85.

Ogólnie dla nas porażka. Nigdy więcej. Wcześniej przez rok w wynajmowanym mieszkaniu mieliśmy wanno/prysznic i standardowo ma końcu wanny wszystko było ok. Teraz za namową ojca glazurnika (WTF?!) Zrobiliśmy na środku cóż za błąd z naszej strony ....

Edytowane przez martingg

No to Wy duże ludki jesteście martingg ;) (ale spoko, ja też do 174 cm dobiłam ;)). Jednak z premedytacją zrobiłam baterię po środku wanny. W domu rodzinnym mamy baterię przy krótszym boku wanny i nie do końca mnie to przekonuje. Pierwsza rzecz, to duży dyskomfort podczas kąpieli we dwoje. Losowanie, kto opiera się o baterię?? Nie, dziękuję ;) Dwa, że mogę dać krótszego węża do słuchawki prysznicowej, który zawsze mnie denerwuje, jak wije się wokół baterii lub leży sobie na dnie. Nie wiem, jak to będzie ze wstawaniem z wanny, ale myślę, że odpowiednia szerokość wanny załatwi sprawę. No i przy takim wzroście trzeba długiej wanny. A wtedy korzystanie z baterii, która jest umiejscowiona daleko, hen, w nogach, też nie jest fajne. No ale, co kto lubi.

Mam nadzieję, że u mnie bateria po środku się sprawdzi ;)

Jeśli wanna ma spełniać również funkcję prysznica, to faktycznie, nie wyobrażam sobie baterii na dłuższej ścianie :confused:

A i model wanny wówczas musi być odpowiedni, z jednym krótszym bokiem, ze ścianką prostą, a nie wyprofilowaną pod plecy.

No to mamy dwie, zupełnie inne sytuacje, w których komfort użytkowania opiera się na różnych założeniach.

Przyznaję, że u Ciebie martingg, tylko bateria na krótszej ścianie wchodzi w grę.

A ja se kupiłem wannę 180cm. długości. W bloku miałem 140cm. i była za krótka.

Mam 183cm. wzrostu i ledwo co dostaję nogami do końca wanny, no ale jakoś się zaprę. Natomiast moja żona (165cm.) nie korzysta z wanny, bo po prostu zjeżdża w dół i się nie może zaprzeć. Ciężko wyjść z tej wanny.

Tak to jest, jak chce się coś na wyrost zrobić. Większe nie znaczy, że lepsze. 160cm byłoby optymalnie, no ale człowiek głupi...

My zamontowaliśmy właśnie 180x80 z baterią po środku, żeby romantyczne wieczory sobie robić od czasu do czasu. ;) Próba "na sucho" pokazała, że się mieścimy i dobrze się wstaje, no, ale jesteśmy "krótsi" od Was, martingg ;)

To, czego ja bym nie zrobiła drugi raz, to wanna pod skosem. Wygląda fajnie, ale mam obawy, że będzie mocno niepraktyczna. Zwłaszcza, że przez docieplenie dachu płytami Thermano obniżyła się o 12 cm ścianka kolankowa i wannę trzeba było dobre 30 cm odsunąć od pierwotnie zaplanowanego dla niej miejsca, żeby w ogóle można się było z niej podnieść, co zmniejszyło łazienkę. :(

Dokładnie. :)

A, że z moimi 168 cm mogę się faktycznie ślizgać, jak forumowicze wyżej wspominają, to uznałam, że najwyżej wannę wyposażę w matę antypoślizgową. ;)

poszukaj wanny z antyposlizgiem ... nie wiem jak to działa i czy sie sprawdza ale są takie "wynalazki" np ten model

ROCA SWING - PROSTOKĄTNA WANNA STALOWA ANTYPOŚLIZGOWA - 180x80 CM - A220070001

https://www.123lazienka.pl/pl/p/ROCA-SWING-PROSTOKATNA-WANNA-STALOWA-ANTYPOSLIZGOWA-180x80-CM-A220070001/10746

My zamontowaliśmy właśnie 180x80 z baterią po środku

Ano właśnie - gdyby u nas przelew był po środku, to przynajmniej z jednej strony dałoby się siedzieć bez ześlizgiwania. A tak, to, to zasrane kółko przelewowe w plecy uwiera.

Dobry pomysł z tą matą antypoślizgową - mam jedynie obawy, czy po spuszczeniu wody z wanny nie będzie trzeba jej za każdym razem suszyć, żeby nie zaczęła gnić??

Jeśli wanna ma spełniać również funkcję prysznica, to faktycznie, nie wyobrażam sobie baterii na dłuższej ścianie :confused:

A i model wanny wówczas musi być odpowiedni, z jednym krótszym bokiem, ze ścianką prostą, a nie wyprofilowaną pod plecy.

No to mamy dwie, zupełnie inne sytuacje, w których komfort użytkowania opiera się na różnych założeniach.

Przyznaję, że u Ciebie martingg, tylko bateria na krótszej ścianie wchodzi w grę.

Ja mam wylewkę pod zagłówkiem, a odpływ w korku,bo uwielbiam czytać w wannie i jest to dla mnie mega komfortowe-ciepła woda na plecy, a nie na stopy, czy kolana ;) Nic nigdzie nie uwiera, Relaks :)

Wanna to jedno z fajniejszych rozwiązań w moim domu. Pasjami uwielbiam :)

Ale każdemu według potrzeb :)

Edytowane przez malka

Ja mam wylewkę pod zagłówkiem, a odpływ w korku,bo uwielbiam czytać w wannie i jest to dla mnie mega komfortowe-ciepła woda na plecy, a nie na stopy, czy kolana ;) Nic nigdzie nie uwiera, Relaks :)

Wanna to jedno z fajniejszych rozwiązań w moim domu. Pasjami uwielbiam :)

Ale każdemu według potrzeb :)

Dawaj zdjęcia