ololek 17.12.2022 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) szukam anemostatów Generalnie anemostaty składają się z metalowej rury z kołnierzem który się wkłada do rury skrzynki rozprężnej i pomalowanej białej ramki z talerzykiem. Te metalowe rury z kołnierzem są z uszczelką lub bez oraz mają na kołnierzu 4 otworki do montażu do płyty GK. Ramka talerzyka ma natomiast na swoim obwodzie piankową uszczelkę. Jak zamontować prawidłowo anemostat do skrzynki rozprężnej? na kołnierzu przymocować 4 wkrętami do GK jakimiś kołkami? Boję się że na krawędzi płyty po prostu kołki zniszczą otwór w płycie GK. Czy jest jakiś inny rodzaj anemostatu niż te z 4 otworkami montażowymi? Tutaj przykład tej rury z kołnierzem i tymi otworkami A tłumiki piankowe montować w tej rurce anemostatu czy w rurze skrzynki rozprężnej? Edytowane 17 Grudnia 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 18.12.2022 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Ja się przewiercałem od środka tej metalowej ramki wkrętami samowiercącymi do plastikowej rurki stanowiącej przedłużenie skrzynki rozprężnej. Oczywiście te przedłużenia są przykręcone też wkrętami do skrzynek rozprężnych i na głowę nic nie spadło. Tłumik jest w rurce plastikowej bo w tych metalowych jest anemostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 21.12.2022 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 szukam anemostatów Generalnie anemostaty składają się z metalowej rury z kołnierzem który się wkłada do rury skrzynki rozprężnej i pomalowanej białej ramki z talerzykiem. Te metalowe rury z kołnierzem są z uszczelką lub bez oraz mają na kołnierzu 4 otworki do montażu do płyty GK. Ramka talerzyka ma natomiast na swoim obwodzie piankową uszczelkę. Jak zamontować prawidłowo anemostat do skrzynki rozprężnej? na kołnierzu przymocować 4 wkrętami do GK jakimiś kołkami? Boję się że na krawędzi płyty po prostu kołki zniszczą otwór w płycie GK. Czy jest jakiś inny rodzaj anemostatu niż te z 4 otworkami montażowymi? Tutaj przykład tej rury z kołnierzem i tymi otworkami A tłumiki piankowe montować w tej rurce anemostatu czy w rurze skrzynki rozprężnej? to ja Ci powiem jak ja zrobiłem "profesjonalnie" Klej na gorąco - objechałem kołnierz anemostatu klejem wkoło rurę + tam gdzie masz te dziurki - od góry kupki i wsadziłem to do puszki rozprężnej Przytrzymałem 1 minutę i można się na tym wieszać. Ja mam akurat strop i nie chciało mi się wiercić bo w sumie.... po co ps. po co Ci te tłumiki ? aha polecam anemostaty Darco asv - szczerze nie ma co tego porównywać do anemostatów marketowych + te z Darco nie miają wąskich gardeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.12.2022 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 aha polecam anemostaty Darco asv - szczerze nie ma co tego porównywać do anemostatów marketowych + te z Darco nie miają wąskich gardeł Mają "kanciasty" pierścień niwelujący efekt Coandy (nie przyklejają strugi do sufitu jak to robią typowe, z zaokrąglonymi ramkami). Przyklejenie uniemozliwia (czy raczej bardzo utrudnia) demontaż. A wygodniej byłoby malować sufit po zdemontowaniu. No i będzie też kłopot, jak zechcemy wymienić anemostat. Lepiej przyłapać do rury (tylko do rury) od środka pchełką i uszczelnić taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 21.12.2022 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Mają "kanciasty" pierścień niwelujący efekt Coandy (nie przyklejają strugi do sufitu jak to robią typowe, z zaokrąglonymi ramkami). Przyklejenie uniemozliwia (czy raczej bardzo utrudnia) demontaż. A wygodniej byłoby malować sufit po zdemontowaniu. No i będzie też kłopot, jak zechcemy wymienić anemostat. Lepiej przyłapać do rury (tylko do rury) od środka pchełką i uszczelnić taśmą. tu się akurat nie zgodzę bo sam demontaż Darco jest znacznie prostszy do malowania - pierścień jest tylko nasadzany zatem wyciągniecie go i obmalowanie pod to 15 sekund. Co do efektu Coandy - pewnie masz większe doświadczenie ale mnie osobiście po zamontowaniu ich wydaje się, że lepiej rozprowadza po salonie powietrze - wcześniej jakoś "dmuchało" mi bardziej w rejonie pod - ale może mi się tylko wydaje Tak czy siak - z czystym sumieniem mogę polecić te anemostaty - już samo wykonanie to przepaść 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.12.2022 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 (edytowane) z innej beczki - jakie są wg. Was najlepsze puszki rozdzielcze? metal / plastik ? Jakich marek w rozsądnej cenie ? Kuzyn ma zamiar zrobić instalacje na tych pierwszych - zastanawiamy się czy to dobry pomysł. Edytowane 25 Grudnia 2022 przez lukaszo11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 31.12.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HankMoody 11.01.2023 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 WitajcieBędę sam podłączał wentylację ale wcześniej będę rozkładał folię budowlaną i układał styropian. I zastanawiam się jak uszczelnić otwory pod anemostaty. Muszę w tej folii zrobić dziury i przełożyć rury do anemostatów. Jak to uszczelnialiście bo chyba nie można wywinąć tej folii do środka otworów w stropie. Może to głupie pytanie ale nie robiłem tego wcześniej i kiedy próbuje sobie zaplanować po kolei co będę robił to taka rzecz mi się nasunęła...Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 11.01.2023 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Masz na myśli piętro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HankMoody 11.01.2023 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Masz na myśli piętro? Tak na piętrze na podłodze (czyli wentylacja parteru) no i na poddaszu (wentylacja pietra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 11.01.2023 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 gdzie kupić maty filtracyjne G4 i M5 dobrej jakości gdybym chciał coś samemu pokombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.01.2023 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Obejrzyj kanał na YT kolegi gipskarton. Tam na jednym z filmów dokładnie to pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bombelos 21.04.2023 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Odkopie. Chcę zrobić wentylacje starym domu dwa pietra, oddzielone klatka schodową nieogrzewaną.Mieszkam to i tu w sumie 3 osoby.Parter dwa pokoje po 20m2, kuchnia 15m2, spiżarka 3m3 i łazienka 7m2Pietro sypialnia z garderobą 18m2 w sumie, pokuj 20m2 i 15m2 i łazienka 7m2Sufity podwieszane na parterze , piętro wysokie, dach płaski.Plan:Centrala parterNawiewy :Parter: w suficiePiętro: wyjść blisko ściany z parteru i dać przy podłodze w pokojach i garderobaWyciągiParter: kuchnia i łazienka sufitPiętro łazienka i sypialnia przy suficie blisko kanałów wentylacyjnych i zejść na parter rurami Czy coś takiego będzie ok ? Jak to policzyć ?? Po 3 osoby to 60m3/h a łazienka i kuchnia to wyciągi w sumie 120m3/hPrzepustnice ? Czy czerpnia na ścianie północnej 10m od domu sąsiada co pali groszkiem to dobry pomysł?Od zachodu ulica od wschodu i południa czysto. Liczę za waszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 27.04.2023 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 Potrzebuje zrobić otwory w stropie i w wiencu na 260 mm. Co najlepiej tam wlozyc przy wylewaniu ? Rury kanalizacyjne sa fi 250, moze je czyms owinac jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.04.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 (edytowane) Potrzebuje zrobić otwory w stropie i w wiencu na 260 mm. Co najlepiej tam wlozyc przy wylewaniu ? Rury kanalizacyjne sa fi 250, moze je czyms owinac jeszcze ? Równo 260 czy minimum? Tak, owinięcie (np. tektura + folia strech) powinno być OK. A może rozważ rozcięcie rury i jakieś "druciarskie" zwiększenie obwodu (rura w rurze?). BTW rozcięcie rury (lub obu) może ułatwić późniejsze wyjęcie tego plastiku. Edytowane 27 Kwietnia 2023 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 28.04.2023 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 260 powinno starczyc, sprobuje z tym owinieciem, dzieki za podpowiedz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2023 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 260 powinno starczyc, sprobuje z tym owinieciem, dzieki za podpowiedz To zależy, jak grubą rurę zamierzasz tam włożyć i jaką temperaturę będzie miała jej zawartość. Przy wyrzutni czy czerpni o zewnętrznej średnicy 20cm 3cm izolacji dookoła to trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 30.04.2023 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2023 To zależy, jak grubą rurę zamierzasz tam włożyć i jaką temperaturę będzie miała jej zawartość. Przy wyrzutni czy czerpni o zewnętrznej średnicy 20cm 3cm izolacji dookoła to trochę mało. koncowy odcinek czerpni i wyrzutni mam eps 200/250 ale wlasnie niewiem jak to pozniej ma byc zakonczone przy otworze w scianie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbiak20 15.05.2023 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Zaczynam zabierac sie za WM. Parterowka, wiazary, poddasze nieogrzewane/nieocieplone. Rekuperator chce dac w pom. tech. 75-tki beda szly miedzy welna nad sufitem pod wiazarami. Ile ocieplenia musze dac na spiro/thermoflexy ktore beda na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2023 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Ile ocieplenia musze dac na spiro/thermoflexy ktore beda na poddaszu? Od przestrzeni nieogrzewanej 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts