Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

670 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      223
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Nie wiem nawet ile będę zużywał prądu, mieszkając sam i gotując w połowie sam w połowie jedząc na mieście. Indukcja, lodówka, pralka, energooszczędny laptop i w sumie pomijalne oświetlenie to wszystkie urządzenia elektryczne. Mój pomysł był raczej pod kątem tego, że w salonie będę przebywał max 5h/dobę więc myślałem, że szkoda ogrzewać pomieszczenie ciągle do 22stopi.

Czyli alternatywą byłoby kupić głowicę termostatyczną smart, która również może być sterowana w zależności od tego czy jestem w mieszkaniu.

• Like 1

• 3 months później...

Wiem że temat rzeka ale stoję przed wyborem gaz vs pompa ciepła.

Z jednej strony piec gazowy tańszy, zostaje sporo kasy na start w kieszeni, jak zakażą / każą zmienić to pewnie i tak dadzą dofinansowanie na pompę ciepła, tańsze przeglądy ale gaz wychodzi obecnie drożej.

Z drugiej pompa duża inwestycja ale później powinno być taniej. Nie wiadomo co z jakością i jak to wyjdzie (wiem że teraz każdy zapewnia że pompa się nie zepsuje)

Gaz mam w drodze ale podobno gazowania robi problemy i się długo czeka.

Dom ~190m rodzina 2+2 z możliwością że kiedyś wpadnie jeszcze 3 dziecko :)

Sam już nie wiem w co iść.

• 2 weeks później...
Dokładnie tak jak piszesz goguś, gdy słyszę, że ludzie za monobloka 10-12 kW płacą 35-45 tys to się zastanawiam jak mocno ich instalator musiał zbajerować na takie wydatki. Obecnie pompę o takiej mocy kupuje się za 13k z pełną gwarancją i serwisem w Polsce tylko poszukać trzeba choćby w google czy na aledrogo. Do tego mozna jak najbardziej skorzystać z dofinansowania - np. u mnie w gminie do końca Sierpnia tego roku dają 50% od całości kosztów, a na pozostałe 50% można dostać dodatkowo z czyste powietrze + odliczenie od podatku.

1 kWh gazu nadal jest tańszy niż 3-4 kWh prądu więc PC nie jest ekonomicznie uzasadniona.

Nie wliczam kosztów początkowych przyłącza gazu ale też kocioł gazowy jest kilkukrotnie tańszy od PC.

Sprawność ogrzewania gazem nie zależy od zewnętrznej temperatury.

Ja domek 86m ogrzewam klimą i w weekendy kozą

Mam też podłogówkę która czeka na to żeby ją czymś zasilić . Chcieliśmy pompę ale na szczęście nie mieliśmy kasy....

Gdyby istniała koza z płaszczem na drewno i pellet ( mix ) to bym sobie takową kupił .

Większość sezonu obleciałbym klimą a poniżej 0`C puściłbym w podłogówkę wodę z tej kozy

Drewno mam za friko w pracy, a pellet by się dokupiło tylko na czas jak nie ma nas w domu

Masz rację.

Do dalszych rozważań w domu modernizowanym ważne jest co i na co się modernizuje.

Czy tylko ocieplenie ścian i dachu plus wymiana okiem czy też zmienia się cały system ogrzewania.

Bez ogrzewania niskotemperaturowego ekonomiczna opłacalność przejścia na PC jest mocno dyskusyjna.

Nowy dom - wszystko można zaprojektować a najlepszym kierunkiem będzie dążenie do budynku z jak najmniejszym zapotrzebowaniem na ogrzewanie.

Jeżeli człowieka stać to lepiej jest kupić droższe i dobre niż tańsze i gorsze.

W starym domu nie ma wyboru za bardzo bo stary układ wodny grzejny wymusza pompe ciepła tylko że roczne zużycie prądu to zaczyna się od 5000 kwh/ rok a to jest w tej chwili 7000 zł to jest finansowe samobójstwo nawet gdyby pompa była za darmo.

W starym domu wybór jest bo można kupić kocioł na miał i ekogroszek lub kocioł zgazowujący na drewno a wtedy paliwo do niego kupuje się w ciągu roku gdy jest najtańsze. Jak popatrzysz ile ludzie w zeszłym roku płacili za węgiel to te 7000 zł nie jest aż tak straszne, wielu z nich od wiosny tego roku wypisała się na zawsze z palenia w domu.

Ale sito szuka konkretnie mix aby był i na drewno i na pellet (2w1).

W dyskusji czy pompa ma sens należy rozdzielić czy dom modernizowany czy nowobudowany.

Należy też pamiętać, że nie zawsze każda kupiona rzecz w życiu to ta najtańsza. Są inne parametry decyzyjne.

Dobrze piszesz, czasem np. jest tak, że dzieci mieszkają i pracują za granicą, a rodzice - dziadkowie zostali na miejscu, obsługa kotła jest dla nich uciążliwa a młodsi już nie będą, gazu na wiosce brak i wtedy dzieci wolą dołożyć rodzicom do ogrzewania bezobsługowego jakim jest PC niż płacić młodszym sąsiadom za obsługiwanie kotła.

Jakie wybrać ogrzewanie do małego domu parterowego ok 90-100m2, perfekcyjnie ocieplony (jak mój dotychczasowy)... ??

Myślę nad tanim monoblokiem, np Haier (samodzielny montaż, bez buforów na pełnej podłogówce), i podłogówka z cienką wylewką anhydrytową.. Tak aby w miare szybko nagrzać pomieszczenie gdy potrzeba, zakładam z 8 tygodni w roku, jak w obecnym jeszcze domu.

Grube wylewki, akumulacyjnoiść, nie ma sensu ze względu na brak nocnej taryfy.

Czy w ogóle odejśc od podłogówki? W sumie 25cm styropianu, na i pod płytą (10cm XPS), drewniana podłoga i jakiś nadmuch...

Edytowane przez pandzik