Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W sumie masz rację. Po prostu kwestia skali, do której nie jestem przyzwyczajony. Jakby na to spojrzeć z perspektywy proporcji, moje 3x mniejsze mieszkanie zużyło w te mrozy tez 3x mniej energii, więc ma to ręce i nogi
Czy ktoś wczoraj sprawdzał wilgotność powietrza? Byłem u sąsiada i na jego stacji pogodowej wskazywało wilgotność 79% ok godziny 20 a było -17. Włączyłem mojego jednego splita i rzeczywiście potrafił się defrostowac 2 razy w ciągu godziny. Może wilgoć szla od rzeki. Rano o 8 na spacerze widziałem jak pięknie parowała.
Nie patrzyłem na wilgotność, ale na pewno się zwiększyła bo wczoraj i przedwczoraj odszraniała u mnie 2, może 3 razy dziennie, dzisiaj gdzieś tak co 2-3 godziny mimo mrozu -7/-4
Czy ktoś wczoraj sprawdzał wilgotność powietrza? Byłem u sąsiada i na jego stacji pogodowej wskazywało wilgotność 79% ok godziny 20 a było -17. Włączyłem mojego jednego splita i rzeczywiście potrafił się defrostowac 2 razy w ciągu godziny. Może wilgoć szla od rzeki. Rano o 8 na spacerze widziałem jak pięknie parowała.

To nie była wilgotność, tylko wilgotność względna, która zimą zazwyczaj jest ponad 80%, a w obliczeniach inżynierskich przyjmuje się po prostu 100%. 79% pokazał pewnie słabej jakości higrometr, który tylko przypadkiem pokaże właściwą RH w takich warunkach. Liczy się bezwzględna ilość wody w powietrzu, która przy -17 °C będzie w okolicach 1-1,5 g/m3.

To nie była wilgotność, tylko wilgotność względna, która zimą zazwyczaj jest ponad 80%, a w obliczeniach inżynierskich przyjmuje się po prostu 100%. 79% pokazał pewnie słabej jakości higrometr, który tylko przypadkiem pokaże właściwą RH w takich warunkach. Liczy się bezwzględna ilość wody w powietrzu, która przy -17 °C będzie w okolicach 1-1,5 g/m3.

I co dalej? Jaki wpływ ta bezwzględna ilośc wody w powietrzu na poziomie 1-1,5 g/m3 ma na obladzanie się wymiennika? I jaka ilość defrostów według podręczników będzie przyjmowana za zjawisko normalne? Rozumiem, że będzie to zależało od wielkości/objętości samego wymiennika.

I co dalej? Jaki wpływ ta bezwzględna ilośc wody w powietrzu na poziomie 1-1,5 g/m3 ma na obladzanie się wymiennika? I jaka ilość defrostów według podręczników będzie przyjmowana za zjawisko normalne? Rozumiem, że będzie to zależało od wielkości/objętości samego wymiennika.

Od wielkości wymiennika nie, bo i czemu? Ilość defrostów przy -17 powinna być mniejsza niż przy np +1, kiedy to wilgotność bezwzględna jest wyższa jakieś 3-4 razy.

Od wielkości wymiennika nie, bo i czemu? Ilość defrostów przy -17 powinna być mniejsza niż przy np +1, kiedy to wilgotność bezwzględna jest wyższa jakieś 3-4 razy.

Pytanie czy tak właśnie powinno być? Wchodzimy w jakieś abstrakcyjne już szczegóły. Teoretycznie przy +1 wilgotność jest wyższa ale nasze urządzenie nie pracuje na tak dużym obciążeniu = ilość nazwijmy to przepracowanego powietrza na wymienniku w j.zew jest mniejsza a i sama temperatura zewnętrzna troszkę pomaga. Z kolei przy tych -17* wentylator pracuje pewnie na swoich najwyższych obrotach a samo powietrze nie jest pozbawione wody. Kolejnym indywidualnym czynnikiem jest otoczenie.

Jeszcze jedna rzeczy, nigdy się nad nią nie zastanawiałem bo grzać grzeje:) Czy w obu w/w przypadkach może mieć wpływ siła nawiewu w j.wew ?

Masz racje, to jasne ale nie o tym mowa.

Właśnie o tym: o defrostach, które mają swoje konsekwencje w postaci dodatkowego zżerania energii elektrycznej. Sam defrost przecież w niczym by nie przeszkadzał, ot, maszyna pracuje i tyle. Tyle, że defrost kosztuje i to niemało.

...Ilość defrostów przy -17 powinna być mniejsza niż przy np +1, kiedy to wilgotność bezwzględna jest wyższa jakieś 3-4 razy.

Jest mniejsza. Nie mam systemu monitorowania defrostów, ale nad moją klimą Kaisai One ma zamontowaną kamerę, która załącza się po wykryciu ruchu. W czasie mrozu w nocy para wodna z defrostu uruchamia nagrywanie. Przy tych -10 do -19*C jakie ostatnio były defrost robił się w nocy co 2 godz. Natomiast przy temperaturze w okolicy 0*C i niekorzystnych warunkach co pół godziny.

Jest mniejsza. Nie mam systemu monitorowania defrostów, ale nad moją klimą Kaisai One ma zamontowaną kamerę, która załącza się po wykryciu ruchu. W czasie mrozu w nocy para wodna z defrostu uruchamia nagrywanie. Przy tych -10 do -19*C jakie ostatnio były defrost robił się w nocy co 2 godz. Natomiast przy temperaturze w okolicy 0*C i niekorzystnych warunkach co pół godziny.

Mój Bosch bardzo podobnie , w okolicach 0`C co 45min a jak było teraz od -10 do -20 bardzo rzadko

Ratpaw nie ma sie co spuszczać nad tym że to kosztuje , ja liczę bardziej to ile oszczędza w całym sezonie względem COP1 . Dając 3k za urządzenie mogę z całą pewnością stwierdzić że już się zwróciło . Grzałem od stycznia do majówki i teraz od listopada.

Możesz to łatwo zsynchronizować z licznikiem energii i dowiedzieć się, ile kosztuje defrost. Próbowałeś costakiego?

Możesz to łatwo zsynchronizować z licznikiem energii i dowiedzieć się, ile kosztuje defrost. Próbowałeś costakiego?

Nie liczyłem. Sprężarka na chwilę rozkręca się do jakiś 500 - 600W. Do tego trzeba by dołożyć energię cieplną pobraną z domu, a to już raczej niemożliwe w domowych warunkach.

Przy defrostach co kilka godz. to niewielka ilość kWh. Przy niekorzystnej pogodzie i defrostach co 30 min już się tego nazbiera.

Właśnie teraz włączył się defrost na klimie Midea Mission Extreme 3,5 kW. Trwał 2,5 min. Sprężarka pobierała 550W Następnie spadek poboru mocy i znów wzrost do 450W i kolejne niecałe 2 min trwało rozgrzewanie układu nim włączył się wentylator jednostki wewnętrznej. Za oknem -2*C

Mam pytanie o jedną kwestę która mnie nurtuje - czy też macie tak cienką izolację rurek pomiędzy jednostkami typu fi 25 mm rurka w otulinie ?

Czy jest to wystarczające czy powinna być tu grubsza izolacja ?

Podobnie cienkie izolacje ze ściankami 19 mm widuję przy pompach monoblok montowanych przez firmy, tylko raz widziałem grubsze ale też w rurze osłonowej fi 110 się obie mieściły, a gdy dopytałem na forum branżowym odpisano mi by dawać co najmniej ściankę 32 mm czyli tu jedna rurka calowa w izolacji wychodzi fi 100

Osobiście grzeję dwoma klimatyzatorami + kotłem na ekogroszek wyrównuję temperatury w domu a przy poniżej -5 wyłączałem klimy i dawałem pracować samemu kotłowi - w takim układzie tona ekogroszku wystarcza mi na sezon.

Właśnie o tym: o defrostach, które mają swoje konsekwencje w postaci dodatkowego zżerania energii elektrycznej. Sam defrost przecież w niczym by nie przeszkadzał, ot, maszyna pracuje i tyle. Tyle, że defrost kosztuje i to niemało.

Odpowiadasz na posta, którego ja napisałem i wiem co tam jest napisane a Ty mi wciskasz coś o zużyciu energii co jest oczywiste. Nie zabłysnąłeś a reszty nie zrozumiałeś.

Kilka dni temu zdjąłem kratkę z tyłu. Wczoraj była gruba śnieżyca, potem temperatura spadła do -6, lodowaty i silny wiatr. Byłem pewien, że jednostka znów się zalodzi przy takich warunkach, sprawdzam dziś rano, a wymiennik jest całkowicie suchy. Zero lodu! Usunięcie kratki całkowicie pomogło. Oczywiście na tacy ociekowej jest trochę lodu i w tym tylko grzałka pomoże.

Czy producenci naprawdę nie potrafią sobie poradzić z tak banalną sprawą jak obladzanie kratki na wymienniku? Naprawdę to aż takie trudne?

Aż sprawdziłem u siebie bo nigdy nie było problemu z defrostem. Nie mam standardowo tej kratki z tyłu. Nie wiem po co ją w takim razie montują, skoro jedyne co robi to stwarza problemy