Kaizen 06.07.2024 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca [ATTACH=CONFIG]469301[/ATTACH] O qrcze. Nie zdawałem sobie sprawy, jak niski PF wychodzi w takim momencie, więc bezpodstawnie obsmarowałem Gree. Zmierzyłem inaczej i poprawiłem swój post. Zużywa w okolicy 1,5W trybie czuwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 06.07.2024 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca No faktycznie przy podłączeniu przez gniazdko łatwiej to wszystko pomierzyć, ja w końcu podłączyłem na sztywno tylko z podlicznkiem w rozdzielnicy i takich bajerów nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nie ma końca 06.07.2024 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca Jest wiele podliczników na szynę z bajerami, tu przykładowe o szerokości 1S i 2S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 10.07.2024 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca Pierwsze odpalenie w lato... Ustawione 25'C , rolety w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.07.2024 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca Jeden dopiero odpalił, drugi jak ja nie wyłącza cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.07.2024 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca I trochę parametrów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.07.2024 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 207 V? To normalne u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.07.2024 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 207 V? To normalne u Ciebie? u każdego to mieści się w dopuszczalnych +/- 10 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 12.07.2024 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca Moja kanałowka tak podaje napiecie, niestety jest ono dużo wyższe Wklejka z certyfikowanego miernika MID. Tak niskie napiecie zdarza sie ale w zimie Ale nie narzekam bo czasami tylko w świeta i niedziele nmapiecie jest powyzej 253 V. Wrzucam także wklejkę z zużyciami. System sterowany jest z HA. Jesli zapotrzebowanie jest niższe niż klima może zmodulowac to automatycznie przechodzi na tryb Only Fan. na wykresie żużycie około 20W I tak przez cały rok. Dlatego wymienniki i przewody są ciagle wentylowane.Raz w miesiacu sprawdzam urzadzenia i robie mały serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMK 06.08.2024 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia Dzień dobry. Pierwszy mój post tutaj. Wyczytałem trochę internetów i mam pytania. Mieszkanie 70m2. Do tej pory grzane z jednego pieca kaflowego będącego w dużym pokoju. Oprócz w/w pomieszczenia są: dwa pokoje mniejsze (jedno z drzwiami balkonowymi), łazienka i kuchnia (podobnej kubatury jak każdy z mniejszych pokoi. 5 osób(3+2). Gotujemy i grzejemy farelką łazienkę w miarę potrzeb kąpielowych. Decyzja jest na pompę ciepła. Gazowe jest problematyczne. Lecz możliwe. Klimatyzacja latem jednak nas bardziej zachęca w stronę PC. Stare budownictwo. Przez lata ten piec nam wystarczał. Palone zazwyczaj co drugi dzień. Więc mieszkanie jest dobrze zaizolowane. Pompa z nawiewem zdała by egzamin? Miejsce montażu rozgałęzienia. Pośrodku mieszkania. Okna w większości dwuszybowe, montowane okolo 2000 r. Balkonowe tegoroczne 3 szybowe. Jeśli zastosuję dobre przekroje i rury to nie będzie bardziej uciążliwy hałas niż split? Normalnie działają i szumią nam trzy oczyszczacze philips i jest ok. Lepiej jednak pójść w grzejniki? Podłogówka to dla nas za duży remont. Mamy dofinansowaniem 60% z programu Ciepłe Mieszkanie. Oczywiście odpowiem na pytania jeśli coś pominąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.08.2024 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 28 minutes ago, MarcinMK said: Stare budownictwo. Przez lata ten piec nam wystarczał. Palone zazwyczaj co drugi dzień. Więc mieszkanie jest dobrze zaizolowane. Pompa z nawiewem zdała by egzamin? Miejsce montażu rozgałęzienia. Pośrodku mieszkania. Czyli klimatyzator? Jeden na mieszkanie nie wystarczy, bo będą niedogrzane miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMK 06.08.2024 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia Nie dopisałem najważniejszej sprawy. Kanalówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.08.2024 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia Musisz wiedzieć, jaka moc jest potrzebna do ogrzania każdego jednego pomieszczenia. Na tej podstawie liczysz przepływ powietrza do każdego pomieszczenia (z tej kanałówki). Jak wyjdzie, że się da to zrobić, to liczysz koszt instalacji, biorąc pod uwagę hałas generowany przez przepływające powietrze. Problemów do rozwiązania jest więcej niż myślisz, a koszt na pewno nie będzie niski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nie ma końca 30.08.2024 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Są gotowe zestawy do czyszczenia klimy https://a.aliexpress.com/_ExdWdA5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
itakpowiem 09.11.2024 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 22:40 (edytowane) Wybaczcie, że nie przewertowałem całego tematu a zadaje pytanie ale jest tego już 309 stron. Mam pawilonik/kontenerek 3mx7m z płyty pir 10cm, z dużymi przeszkleniami. Do ogrzewania/chlodzenia klima Rotenso Ukura 3,5 z wifi. Jak w miarę sensownie pod względem kosztów to ogrzewać zimą? Budyneczek dość szybko się wychładza i wyłączenie klimy po wyjściu z pawilonu i włączenie ponownie po powrocie do niego zdecydowanie nie wchodzi w grę. Tym bardziej, że użytkowany jest głównie popołudniami, rano już niecodziennie a w niedzielę wcale. Harmonogram czasowy np 1 h pracy na 3-4 odpoczynku, tryb ciągły z ustawieniem zadanej temperatury czy sterowanie termometrem smart i ustawienie temp załączenia i wyłączenia? Chciałbym też poza kosztami energii abyście w poradach uwzględnili wpływ na żywotność urządzenia. Częste włączanie i wyłączanie się sprężarki nie jest chyba dla niej dobre... Edytowane Sobota o 22:42 przez itakpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.11.2024 01:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 01:57 3 godziny temu, itakpowiem napisał: Jak w miarę sensownie pod względem kosztów to ogrzewać zimą? W dni "robocze" w dziennym okienku taniej strefy G12 i z godzinę przed końcem nocnej strefy na maxa - potem na minimum akceptowalnym. W dni nierobocze - funkcja antyzamrożeniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
itakpowiem 10.11.2024 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 04:32 Przeciwzamrożeniówka to u mnie fabrycznie 8' a realnie termometr przy takich pogodach jakie mieliśmy w tym tyg (do -5 nocą) pokazywał spadki do 6'. Nie wiem czy to zdrowo dla mebli i urządzeń elektrycznych tam sie znajdujących. Masa wody skroplonej na podłodze z przeszkleń też wskazuje, że to nie jest optymalne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.11.2024 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 17:00 18 godzin temu, itakpowiem napisał: Mam pawilonik/kontenerek 3mx7m z płyty pir 10cm, z dużymi przeszkleniami. Do ogrzewania/chlodzenia klima Rotenso Ukura 3,5 z wifi. Jak w miarę sensownie pod względem kosztów to ogrzewać zimą? Budyneczek dość szybko się wychładza i wyłączenie klimy po wyjściu z pawilonu i włączenie ponownie po powrocie do niego zdecydowanie nie wchodzi w grę. Tym bardziej, że użytkowany jest głównie popołudniami, rano już niecodziennie a w niedzielę wcale. 14 godzin temu, Kaizen napisał: W dni "robocze" w dziennym okienku taniej strefy G12 i z godzinę przed końcem nocnej strefy na maxa - potem na minimum akceptowalnym. W dni nierobocze - funkcja antyzamrożeniowa. Po co grzać i to na maksa na końcu nocnej taryfy skoro użytkowany jest głównie po południu, rano niecodziennie a do tego szybko się wychładza? Dzienna taryfa G12 to głównie 13 - 15 i może pasować jeżeli jest użytkowany w tych godzinach ale po południu to może jednak po 15. Może Rotenso ma harmonogram różnych poziomów ogrzewanie w różnych godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2024 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 godzin temu W dniu 10.11.2024 o 18:00, d7d napisał: Po co grzać i to na maksa na końcu nocnej taryfy skoro użytkowany jest głównie po południu, rano niecodziennie a do tego szybko się wychładza? Żeby uzupełnić straty przez noc i wcale (podczas nieobecności przy funkcji antyzamrożeniowej powinno ciepła wystarczyć) nie pociągnąć prądu w drogiej strefie. A jak się szybko wychładza i się włącza nawet przy funkcji antyzamrożeniowej, to oznacza bardzo marną izolację i/lub niepotrzebnie (skoro nikogo nie ma) wydajną wentylację. W dniu 10.11.2024 o 18:00, d7d napisał: Może Rotenso ma harmonogram różnych poziomów ogrzewanie w różnych godzinach. Każda klima da się tak ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts