Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Gdyby miał decydować komfort nawet nie myślałbym o klimie. Design hahahaha.

W budynku mieszkalnym niema innego powodu aby zakładać klimę niż koszt/efekt. Jeśli ktoś przyjmuje inne kategorie to oszukuje sam siebie. Chce komfort wali w podłogę, chce desiainu nie zakłada gówna na ścinie ani żadnej ekstra "kratki"

Dostępność rozwiązania - PC typu PW plus podłogówka to totalna rozpierducha domu z grzejnikami. Swoją drogą grzejniki dają wystarczający komfort.

Dostępność rozwiązania - PC typu PW plus podłogówka to totalna rozpierducha domu z grzejnikami. Swoją drogą grzejniki dają wystarczający komfort.

Czyli decyduje koszt/efekt wiec nie zaklinaj rzeczywistości . Pier... czy SCOP 4 czy 4,2 niema znaczenia w tej sytuacja potrzebny jest czas zwrotu.

Aby to oszacować potrzebne są poprawne dane czyli dane dla strefy zimnej. Brak takich info to trzeba skołować od producenta tabele mocy i średnią temperaturę dla twojej strefy klimatycznej w sezonie grzewczym i porównać ten COP dla jednej i drugiej klimy w danych warunkach. Z dużym rozrzutem masz porównane urządzenia

Czyli decyduje koszt/efekt wiec nie zaklinaj rzeczywistości . Pier... czy SCOP 4 czy 4,2 niema znaczenia w tej sytuacja potrzebny jest czas zwrotu.

Aby to oszacować potrzebne są poprawne dane czyli dane dla strefy zimnej. Brak takich info to trzeba skołować od producenta tabele mocy i średnią temperaturę dla twojej strefy klimatycznej w sezonie grzewczym i porównać ten COP dla jednej i drugiej klimy w danych warunkach. Z dużym rozrzutem masz porównane urządzenia

Jest różnica między porównywaniem dwóch urządzeń pod kątem SCOP a porównywaniem SCOP przy okazji rozpierduchy połowy domu. Naprawdę dla Ciebie to tylko kwestia SCOP?

No dobra, porównajmy splita i kanałówkę na przykładzie niewielkiego domku (do 120 m2) jednorodzinnego.

[TABLE=class: grid, width: 550, align: center]

[TR]

[TD=align: center]Cecha[/TD]

[TD=align: center]Split[/TD]

[TD=align: center]Kanałówka[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Grzanie całego domu[/TD]

[TD]Przy użyciu kilku jednostek wewn. lub dodatkowych grzejników elektrycznych; jedna jednostka zewnętrzna (multisplit) lub wiele[/TD]

[TD]

• Jedna jednostka wewnętrzna i jedna zewnętrzna
  • ew. problem z grzaniem łazienki samą kanałówką z powodu dmuchania powietrzem - konieczna drabinka elektryczna

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Ingerencja w budynek[/TD]

[TD]Niewielka, wymaga wykonania niewielkich otworów w ścianach plus poprowadzenie przewodów[/TD]

[TD]Średnia lub duża; wymaga umieszczenia jednostki wewnętrznej w przeznaczonej przestrzeni oraz poprowadzenia dużej ilości kanałów nawiewnych i wywiewnych. W domu parterowym z nieużytkowym poddaszem ingerencja jest niewielka.[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Wykonalność[/TD]

[TD]Zazwyczaj nie ma przeszkód w montażu jednostki wewnętrznej, czasem problemem jest jednostka zewnętrzna lub jednostki zewnętrzne[/TD]

[TD]Jednostka zewnętrzna jak przy splicie; jednostka wewnętrzna i konieczność poprowadzenia kanałów wymaga miejsca i prac dodatkowych wykończeniowych (kolejna ekipa). Wyjątkiem jest parterowy dom z nieużytkowym poddaszem.[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Komfort cieplny (w porównaniu do PW)[/TD]

[TD]Średni, część pomieszczeń niedogrzana, spora histereza ~1,5-2 stopnie.[/TD]

[TD]Między split a PW. Histereza taka sama jak w splicie.[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Komfort użytkowania[/TD]

[TD]Wymagana możliwie duża otwarta przestrzeń, czyli pootwierane drzwi do pomieszczeń, w tym sypialni, kuchni[/TD]

[TD]Nie wpływa na sposób użytkowania domu lub w niewielkim stopniu[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Świeże powietrze[/TD]

[TD]Nie umożliwia doprowadzenia świeżego powietrza - konieczność wykonania/posiadania innego systemu wentylacyjnego[/TD]

[TD]Umożliwia w prosty sposób na dystrybucję świeżego powietrza, choć bez odzysku ciepła[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Podaż zestawów na rynku[/TD]

[TD]Bardzo duża[/TD]

[TD]Średnia[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]SCOP w porównaniu do pompy PW (SCOP=3)[/TD]

[TD]

• duże =4 lub >4 dla czystego dogrzewania
  • średnie lub może nawet mniejsze niż dla PW przy użyciu dodatkowych grzejników elektrycznych, zależnie od ilości pomieszczeń (permanentnie) niedogrzanych splitem
  • średnie między 3 i 4 dla pracy wielu jednostek, które taktują w dodatnich temperaturach (zbyt silne jednostki)

[/TD]

[TD]Średnie, między 3 i 4[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Sterowalność[/TD]

[TD]

• przeciętna jeśli użyto same splity
  • dobra, jeśli w połączeniu z grzejnikami elektrycznymi

[/TD]

[TD]

• całkiem dobra, dla systemów niezależnej dystrybucji powietrza (Mitsubishi, Toshiba, Rotenso?)
  • dobra dla ręcznie równoważonych instalacji, choć wtedy jedynie centralnie sterowana jednym regulatorem w danym momencie (nie można indywidulanie zmieniać temperatur pomieszczeń)

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Koszt pojedynczego zestawu[/TD]

[TD]Niski lub średni[/TD]

[TD] Średni, generalnie wyższy niż dla split[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Koszt zestawu w przypadku grzania całego domu[/TD]

[TD]Średni, ponieważ musi uwzględniać dodatkowe grzejniki lub kilka niewielkich jednostek lub multisplita[/TD]

[TD]niski[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Koszt instalacji[/TD]

[TD]Niski[/TD]

[TD]Wysoki, wymaga poprowadzenia instalacji niskooporowej i termoizolowanej:

• z kanałami nawiewnymi i wyciągowymi
  • jeśli obciążenie pomieszczenia jest duże, to wykonania więcej niż jednego kanału na- i wywiewnego ze względu na duże przepływy i hałas z nawiewników
  • przepustnic regulujących przepływy per pomieszczenie
  • anemostatów wyciągowych i nawiewnych
  • ew. filtrów
  • dodatkowy koszt zabudowy kanałów lub chociażby wykończenia otworów pod anemostaty
  • montażu samej jednostki wewnętrznej i jej ew. termoizolacji

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Oczyszczanie powietrza[/TD]

[TD]Tylko bardzo proste, filtrem siatkowym, czasem lepszym z usuwaniem zapachów, być moze niektóre modele mają prosty filtr elektrostatyczny[/TD]

[TD]W zasadzie dowolne, od prostego filtra siateczkowego po wielkie kasety z wydajnymi filtrami kieszeniowymi[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Utrzymanie instalacji[/TD]

[TD]Bardzo proste, niekłopotliwe, łatwe czyszczenie i dostęp do jednostki[/TD]

[TD]Trudniejszy dostęp do jednostki, być może konieczność czyszczenia kanałów jak przy wentylacji mechanicznej[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Hałas[/TD]

[TD]Brak[/TD]

[TD]Brak lub lekki szum z anemostatów ze względu na dość wysokie przepływy w kanałach[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Jak widać SCOP to tylko jeden faktor, który brałem pod uwagę. Oczywiście zawsze lepiej wziąć jednostkę z wyższą sprawnością, ale porównywać ze sobą można jedynie dwie kanałówki albo splity, a nie split i kanałówkę, bo to dwa różne światy, oferujące zupełnie inne możliwości. Swoją drogą w moim przypadku śmiem wąplić, czy dogrzewając trzy z siedmiu pomieszczeń grzejnikami elektrycznymi miałby z powyższego Gree Amber Prestige SCOP wyższy niz dla poprawnie dobranej kanałówki klasy A+.

Edytowane przez Ratpaw

"porównajmy splita i kanałówkę na przykładzie niewielkiego domku jednorodzinnego:"

Niewielki domek znaczy jaki? bo to ma znaczenie.

Co nie pasuje

1,Grzanie całego domu

-Jeśli dom jest niewielki jeden split to ogarnie

-kanałówka łazienki nie ogarnie wiec nie ogrzeje całego domu w jednym i drugim układzie potrzebujesz w spomaganie

2,Komfort cieplny (w porównaniu do PW)

-tu kluczowe jest słowo niewielki

-przy kanałówce spodziewałbym się podobnie marnej histerezy

-i tu tuaj pytanie czy dwa splity nie mogą dać lepszego komfortu niż kanałówka w kanałówce nie masz możliwości cywilizowanej regulowania temperatury w pomieszczeniach

3,Komfort użytkowania

-kwestia dyskusyjna

4,Świeże powietrze

Nie wiedziałem że kanałówka zwalnia z posiadania wentylacji

5,Koszt zestawu w przypadku grzania całego domu

-znowu sprawa rozmiaru domu

6,SCOP w porównaniu do pompy PW (SCOP=3)

Skąd tak zaniżony Scop PW oraz w większości jednostek zawyżony SCOP klimatyzatora.

-Temat czy coś taktuje to nie tylko kwestia jednostki ale również domu i zapotrzebowania. Przy odpowiednich warunkach w ujemnych temperaturach potrafi taktować

7, Oczyszczanie powietrza raczej bym to pominął

8. Hałas

Split nie hałasuje ciekawe? Zwłaszcza przy defrostach :)

I pamiętaj zawsze jest jakieś ale i zależy

Najlepiej niech każdy sam decyduje co sobie założył lub założy na ścianie. Masz jak sam powiedziałeś gówno bo tak zdecydowałeś, no cóż, przecież to ma się zwracać....

Jaki jest najmniej komfortowy rodzaj ogrzewania?

Nadmuchowe

Dlatego nie tylko używam gówna ale również podłogówki.

Klimatyzacja jest dobrym narzędziem do optymalizowania kosztów

"porównajmy splita i kanałówkę na przykładzie niewielkiego domku jednorodzinnego:"

Co nie pasuje

1,Grzanie całego domu

U mnie mały domek 86m , prosta bryła, brak zakamarków, klima grzeje w salonie w kierunku pokoików i potwierdzam :

-w pokoju dzieciaka jest tyle na ile nastawiona jest klima ( aktualnie 19`C , jeszcze nie mieszkamy )

-pilot do klimy leży w salonie ale nie na jej wprost , tylko w narożniku

-defrosty uciążliwe nie są,bo nie różnią się głośnością od pracy w trybie "AUTO"

Co nie pasuje

1,Grzanie całego domu

-kanałówka łazienki nie ogarnie wiec nie ogrzeje całego domu w jednym i drugim układzie potrzebujesz w spomaganie

2,Komfort cieplny (w porównaniu do PW)

-tu kluczowe jest słowo niewielki

-przy kanałówce spodziewałbym się podobnie marnej histerezy

-i tu tuaj pytanie czy dwa splity nie mogą dać lepszego komfortu niż kanałówka w kanałówce nie masz możliwości cywilizowanej regulowania temperatury w pomieszczeniach

3,Komfort użytkowania

-kwestia dyskusyjna

4,Świeże powietrze

Nie wiedziałem że kanałówka zwalnia z posiadania wentylacji

5,Koszt zestawu w przypadku grzania całego domu

-znowu sprawa rozmiaru domu

6,SCOP w porównaniu do pompy PW (SCOP=3)

Skąd tak zaniżony Scop PW oraz w większości jednostek zawyżony SCOP klimatyzatora.

-Temat czy coś taktuje to nie tylko kwestia jednostki ale również domu i zapotrzebowania. Przy odpowiednich warunkach w ujemnych temperaturach potrafi taktować

7, Oczyszczanie powietrza raczej bym to pominął

8. Hałas

Split nie hałasuje ciekawe? Zwłaszcza przy defrostach :)

I pamiętaj zawsze jest jakieś ale i zależy

Pamiętam i nie twierdzę, że klima kanałowa jest super, tylko że w miarę ogarnia temat centralnego ogrzewania (bez CWU).

Co do reszty:

1. niewielki dom to taki do powiedzmy 100 -120 m2. W moim przypadku chodzi o chałupkę 65 m2 z poddaszem nieużytkowym o małej wysokości
  2. w łazience moze być problem, bo nawet jeśli powietrzem dostarczyć wymagana ilość ciepła w jednostce czasu, to może się to okazać niekomfortowe przy wyjściu spod prysznica. W sumie dobra uwaga, dopiszę w tabeli
  3. split nie ogarnie wielu domów, w których pomieszczenia są poukrywane w różnych zakamarkach. To naprawdę nie sztuka przegrzać jedno pomieszczenia, żeby jako tako ogrzać np sień, ale to i tak pod warunkiem, że wszystkie drzwi będą pootwierane. Pisałem o tym. Kto by chciał tak żyć?
  4. histereza - ok, zaznaczę w tabeli, że tu i tu jest tak samo
  5. indywidualna regulacja temperatury w kanałówce - napisałem przecież o Mitsu i Toshi, ale może podam link. Rotenso chyba też ma coś podobnego, tylko bez redukcji siły nawiewu, ale może niech jakiś znawca Rotenso się wypowie
  6. komfort użytkowania - użytkowałem splita w pracy i wiem, że komfortowy nie jest (piszę o grzaniu i chłodzeniu). Myślę, że o wiele lepiej nadaje się do większych pomieszczeń typu salon z kuchnią, a nie do pokoi. Za to kanałówkę miałem w innym biurze i problem był taki, że mocno wiało. Wystarczyło włożyć gąbkę do anemostatu, żeby nie czuć strugi powietrza i było OK. A siedzieliśmy tam po 8 godzin. Kanałówka wygrywała, bo powietrze było lepiej rozprowadzone po mieszczeniu, jakby rozsączane.
  7. Kanałówka ma możliwość domieszania świeżego powietrza. Wiele modeli to posiada. Automat sterujący mieszanką sprawdzi się zwłaszcza latem, gdy wentylacja grawitacyjna nie działa w ogóle. Zimą zdecydowanie lepsza jest wentylacja mechaniczna i też sporo klimatyzatorów współpracuje z centralką wentylacyjną, np produkty Paruszewskiego (nie znam, tylko powtarzam po nim). Zwykły split będzie jedynie recyrkulował powietrze wewnątrz. Zobacz sam.
  8. Jak to zaniżony SCOP pompy PW? Tyle powszechnie się przyjmuje dla tego rodzaju pomp - 3.
  9. Nie mam pojęcia ile wynosi realnie SCOP klimatyzatorów, więc przepisuję z deklaracji producentów. Japończyki podejrzewam są bliżej prawdy niż chinole. Ja przyjmuję dla kanałówki radzącej sobie bez grzejników i nie taktującej SCOP między 3 i 4. Mylę się? Uzasadnij.
  10. A czemu byś pominął oczyszczanie powietrza?
  11. Hałas jak dla mnie w klimatyzatorach ogranicza się do lekkiego szumu, ew. stukania rezonansowego, gdy coś się źle spasuje. Nigdy nie zauważyłem zwiększonego hałasu przy defrostach - może to kwestia klasy urządzenia? Chinol pewnie będzie jęczał, japoniec poszumi.

Kanałówka, są tacy co narzekają i są tacy co są zadowoleni kwestia jakości wykonania, było to już nie raz w tym wątku poruszane.

U mnie kanałówka, przeszło to wszelkie moje wyobrażenia i oczekiwania, jest to coś co daje radość. Nie wiem kiedy to ma defrost, bo nic nie słychać, stały komfort temperaturowy, nie zarejestrowałem by z kratki dmuchało zimnym w czasie defrostu, może wentylator jednostki wewnętrznej w tym czasie się wyłącza, a może nie. Trudno coś określić skoro nie ma bodźców zewnętrznych. Jak włączy się najwyższy bieg nadmuchu i domu nie ma żadnych dźwięków i lodówka nie pracuje to wysilając słuch mogę zarejestrować tylko tyle, że kanałówka działa, na niższym biegu nadmuchu to akustycznie nie istnieje.

Mnie nie interesują czasy zwrotów, nie odkładam na złotą trumnę, kieruję się tym co daje radość.

U siebie przy wyborze jednostki zewnętrznej do kanałówki to były dwa modele Thosiby 5kW. DI (digital inwerter) i SDI (super digital inwerter). Co dziwnego było, że jak patrzyło się na tabelki z COP-ami w niskich temperaturach, to DI miało wyższe COP przy -7*C (3,05) niż SDI (2,55), ale roczne sezonowe zużycie energii to SDI (1.266kWh) miało mniejsze od DI (1.517kWh). Na zadane pytanie do działu technicznego o te różnice dostałem odpowiedź, że w SDI dla grzania jest tak dobrana charakterystyka pracy/sprawności, że najwyższe sprawności są osiągane tam gdzie jest najwięcej statystycznie dni z określoną temperaturą. No i pojawia się mętlik w głowie, czy kierować się COP, czy sezonowym zużyciem energii. Może są tacy producenci co starają się robić max COP w punktach charakterystycznych, by marketingowo zabłysnąć.

Edytowane przez Nie ma końca

Na poddaszu nieużytkowym docieplonym jest naczynie wzbiorcze od pieca węglowego z zamontowanym monitoringiem po kablu jaki jest poziom wody i jaka jest temperatura. Temperatura tam bywa 18-19*C i tam została do krokwi nad jętkami zamontowana jednostka wewnętrzna. Dmuchając powietrzem +26*C trudno mówić o stratach w rurach przesyłowych. Rury rozprowadzające są 200mm bez cięcia, czyli co z kartonu wyszło to cała długość jest użyta pomiędzy jednostką wewnętrzna a kratką. Rura 200 to taka giętka z ociepleniem z wełny. Chyba to były 10m odcinki. Są 4 nawiewy (3 pokoje i korytarz) i 3 wyciągi w pokojach. Kratki pod sufitem są kwadratowe 30cmx30cm. Przy jednostce wewnętrznej na każdej rurze wychodzącej jest przepustnica ręcznie sterowana. Edytowane przez Nie ma końca

Kanałówka ma możliwość domieszania świeżego powietrza.

Łączenie wentylacji z ogrzewaniem czy chłodzeniem to proszenie się o kłopoty. Inne masz zapotrzebowanie na powietrze, a inne na ciepło. Tego nie da się zgrać.

Do tego przy kanałówce masz marne sterowanie. Jak masz splita w danym pomieszczeniu, to mieli w obiegu zamkniętym powietrze w danym pomieszczeniu jak zamkniesz drzwi. Ile ciepła potrzeba - tyle dostarczy. I przepływy są kilkakrotnie czy nawet ponad 10x większe, niż potrzebne do wentylacji.

A ile świeżego powietrza trzeba - osobna kwestia i niech się tym zajmie wentylacja.

Sterowanie to nie tylko nawiewy, ale też wywiewy. Jak kanałówka zasysa całe powietrze na korytarzu - to po co go grzać powietrzem nawiewanym do np. łazienki? Czy w ogóle warto nawiewać powietrze do łazienki? Zwłaszcza, jak tego ma być wiele m3/h?

I tu dochodzimy do bezsensowności upierania się na ogrzewanie wszystkiego tym samym i w 100%. Zakamarki, łazienki, sypialnie, jak nie dotrze tam dość ciepła z jednego czy dwóch splitów lepiej dogrzać inaczej. Zwłaszcza, że nie jest fajnie, jak w sypialni coś szumi a w łazience wieje po mokrych plecach (nawet, jak to w miarę ciepłe powietrze - ale spory przepływ). I regulacją temperatury niech zajmą się te dodatkowe grzejniki czy podłogówka.

Oczyszczanie powietrza ma zależeć od tego, czy grzejesz lub chłodzisz? Kolejna rzecz, która nie da się zgrać. Nie przyda się przy wiosennym pyleniu gdy temperatura już jest OK? Powietrze z zewnątrz ma filtrować wentylacja. Jak w domu powstaje dużo pyłów, ktoś ma WG lub lubi otwarte okna - osobne oczyszczacze powietrza.

Edytowane przez Kaizen

Ty chyba nie rozumiesz. Jednostka wewnętrzna nie wentyluje powietrza w takim tempie w jakim je ogrzewa - to chyba oczywiste.

masz zapotrzebowanie na powietrze, a inne na ciepło. Tego nie da się zgrać.

Da się.

Jak kanałówka zasysa całe powietrze na korytarzu - to po co go grzać powietrzem nawiewanym do np. łazienki?

No nie ma sensu i ja tak robić nie będę.

Czy w ogóle warto nawiewać powietrze do łazienki? Zwłaszcza, jak tego ma być wiele m3/h?

Ile dokładnie ma być to se policzę z OZC. Może nie będzie wiele a może będzie.

Zakamarki, łazienki, sypialnie, jak nie dotrze tam dość ciepła z jednego czy dwóch splitów lepiej dogrzać inaczej. Zwłaszcza, że nie jest fajnie, jak w sypialni coś szumi a w łazience wieje po mokrych plecach (nawet, jak to w miarę ciepłe powietrze - ale spory przepływ). I regulacją temperatury niech zajmą się te dodatkowe grzejniki czy podłogówka.

Może masz rację. Próbuję wyciągnąć informacje od Nie ma końca.

Oczyszczanie powietrza ma zależeć od tego, czy grzejesz? Kolejna rzecz, która nie da się zgrać lub chłodzić? Nie przyda się przy wiosennym pyleniu? Powietrze ma filtrowa wentylacja. Jak w domu powstaje dużo pyłów, ktoś ma WG lub lubi otwarte okna - osobne oczyszczacze powietrza.

To raczej odwrotnie: jak klima działa, to powietrze ma być oczyszczane. No i zawsze można przełączyć układ w tryb samej wentylacji, bez grzania. Latem to i tak wszystko jedno, bo otwiera się okna (jak się ma otwierane).

• Like 1

Da się.

Nie da się. Ja dogrzewam w tanim okienku jak mnie nie ma w domu - wentylacja chodzi na 20%, klima na maksa.

No nie ma sensu i ja tak robić nie będę.

To skąd będziesz zasysał? I jak to się zgra z wentylacją?

Ile dokładnie ma być to se policzę z OZC. Może nie będzie wiele a może będzie.

Co policzysz? Ile powietrza będzie śmigało w łazience przez szczelinę w drzwiach?

Weźmy sobie sypialnię, gdzie chcesz mieć 21* i masz nawiew z rekuperatora o temperaturze 18* @70m3/h i łazienkę o wywiewie 70m3/h w której chcesz mieć 23*. Ile powietrza o tej samej temperaturze trzeba nawiewać z klimy kanałowej do sypialni, a ile do łazienki gdy straty przez przenikanie w sypialni to 200W a w łazience 300W? Ile wtedy i w którą stronę przepłynie powietrza przez szczeliny w drzwiach?

Może masz rację. Próbuję wyciągnąć informacje od Nie ma końca.

Latem to i tak wszystko jedno, bo otwiera się okna (jak się ma otwierane).

Jak komuś nie przeszkadza kurz, pyłki i hałas (w tym ptaki piłujące dzioby) to może.

Tylko jaka klima ma filtry klasy hepa, jak oczyszczacze powietrza? Jest w stanie zapewnić w każdym pomieszczeniu te 300m3/h żeby szybko odfiltrować zanieczyszczenia? I jak wystarować przepływy, żeby przepływy zależały od ilości PMów w poszczególnych pomieszczeniach?