kulibob 11.04.2023 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Niewiem czemu się tak uczepiliscie tej wartości niższej , wydaje mi się ze większą burzę powinna wywołać wartość przy -15% gdzie kllima nominalnie 5kW daje 5,2 kW!!!! Bo to jest wyczyn. ja jestem z oklolic Krakowa (podobno centuś ) ale brałem pod uwagę czy klima da radę w mrozy bo dogrzewać to każda potrafi a rozpiętość podałem żebyście widzieli jak klimy mogą modulować. nie ze nagrzeje , przegrzeje i sie wyłączy tylko schodzi z poborem do minimum a i tak w końcu się wyłaczy ") ponizej wklejka od czego sie zaczeło Dobre klimy mają dobra modulację, potrafią zejść poniżej 100W a i przy minus 15 wycisnąć z nominalnej 5kW nawet 5.2 kW.Uzytkuje drugi sezon w wersji kanałowej połączonej Z rekuperacja i w zimie i w lecie pełen komfort. Częściej będziesz potrzebował mocy minimalnej niż tego co a przy -15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.04.2023 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Niewiem czemu się tak uczepiliscie tej wartości niższej , wydaje mi się ze większą burzę powinna wywołać wartość przy -15% gdzie kllima nominalnie 5kW daje 5,2 kW!!!! Bo to jest wyczyn. ja jestem z oklolic Krakowa (podobno centuś ) ale brałem pod uwagę czy klima da radę w mrozy bo dogrzewać to każda potrafi a rozpiętość podałem żebyście widzieli jak klimy mogą modulować. nie ze nagrzeje , przegrzeje i sie wyłączy tylko schodzi z poborem do minimum a i tak w końcu się wyłaczy ") ponizej wklejka od czego sie zaczeło Dobre klimy mają dobra modulację, potrafią zejść poniżej 100W a i przy minus 15 wycisnąć z nominalnej 5kW nawet 5.2 kW.Uzytkuje drugi sezon w wersji kanałowej połączonej Z rekuperacja i w zimie i w lecie pełen komfort. Interesuje mnie dobra modulacja przy średniej temperaturze w sezonie grzewczym, co dla Gdyni daje 3,2 stopnia C. -15 w tym roku nie widziałem ani razu. Gdybym miał dobierać pompę ciepła, to wybrałbym gdzieś okolice -7 stopni jako minimalną temperaturę, przy której pompa jeszcze daje radę. Poniżej musiałaby się wspierać grzałkami albo zwyczajnie dołożyłbym grzejnik olejowy w którymś pomieszczeniu (albo drabinkę w łazience) i ustawiłbym go na 500 czy 1000W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nie ma końca 11.04.2023 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 ... bo to licznik zliczający 3 klimy trójfazowy Eastron.. A jaki dokładnie model. Bo np Eastron 3f smd630 ma wyświetlacz i pokazuje moc na każdej fazie osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.04.2023 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Pompy liczy SDM72 , główny w rozdzielni jest SDM630. Składają mi się moduły pomiarowe na Wemos z przekładnikiem pod HA. To wtedy w miarę dokładnie będzie wiadomo do ilu schodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nie ma końca 12.04.2023 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 Gdybym miał dobierać pompę ciepła, to wybrałbym gdzieś okolice -7 stopni jako minimalną temperaturę, przy której pompa jeszcze daje radę. Poniżej musiałaby się wspierać grzałkami albo zwyczajnie dołożyłbym grzejnik olejowy w którymś pomieszczeniu (albo drabinkę w łazience) i ustawiłbym go na 500 czy 1000W. Opiszę historię kolegi, kupił używany dom, który miał ogrzewanie kominkowe, kiedyś modne. Szybko z tego zrezygnował i zamontował przewymiarowane grzejniki wodne i zamontował pompę ciepła dobraną przez fachowców wg panujących zaleceń, była to pompa 6kW z malejąca mocą gdy jest zimniej na zewn. Problem jaki zauważył, że jak PC grzeje cwu to w tym czasie nie grzeje co. Im zimniej na zewn, tym dłuższy czas nagrzewania cwu i odczuwalne było w tym czasie w domu spadek komfortu cieplnego. W końcu znalazł chętnego na tą 6kW PC i sprzedał, kupił 8kW ze stałą mocą. Ma pierwszy sezon za sobą i jest zadowolony. I pojawia się pytanie, czy bać się przewymiarowania, czy może kupić przewymiarowane urządzenie, które ma większą modulację i może okazać się, że jak te przykładowe 6kW już taktuje to te 8kW jeszcze pracuje stabilnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.04.2023 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 Opiszę historię kolegi, kupił używany dom, który miał ogrzewanie kominkowe, kiedyś modne. Szybko z tego zrezygnował i zamontował przewymiarowane grzejniki wodne i zamontował pompę ciepła dobraną przez fachowców wg panujących zaleceń, była to pompa 6kW z malejąca mocą gdy jest zimniej na zewn. Problem jaki zauważył, że jak PC grzeje cwu to w tym czasie nie grzeje co. Im zimniej na zewn, tym dłuższy czas nagrzewania cwu i odczuwalne było w tym czasie w domu spadek komfortu cieplnego. W końcu znalazł chętnego na tą 6kW PC i sprzedał, kupił 8kW ze stałą mocą. Ma pierwszy sezon za sobą i jest zadowolony. I pojawia się pytanie, czy bać się przewymiarowania, czy może kupić przewymiarowane urządzenie, które ma większą modulację i może okazać się, że jak te przykładowe 6kW już taktuje to te 8kW jeszcze pracuje stabilnie. słowo klucz grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nie ma końca 12.04.2023 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) tak, podłoga ma większą bezwładność. a odnośnie postawionego pytania: Właśnie też chciałem zapytać jak to możliwe, że te klimy schodzą ponizej 100W, bo to jednak duża sztuka. to archiwalny Fujitsu 5kW model ASHA14LCC na podstawie publikacji z 28.02.2006r czyli 17lat temu: https://manualmachine.com/general/asha14lcc/9160270-technical-manual/ na 6 stronie podane jest, że grzeje w zakresie 0,9-8,4kW i pobiera 0,09-2,48kW edycja: link do pełnej dokumentacji tego archeo: https://planetaklimata.com.ua/instr/Technical-Manual-General-Eco-Plus-7-18-ENG.pdf Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez Nie ma końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.04.2023 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 To która klima najlepsza, pod kątem sprawności?Pomijając wszystkie inne parametry..coś w okolicach 5kW grzewczej? Eh/ech.Można doczytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.04.2023 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 To która klima najlepsza, pod kątem sprawności? Pomijając wszystkie inne parametry..coś w okolicach 5kW grzewczej? Eh/ech. Można doczytać... dla domu 200m2 lub bardzo dobrze docieplonego 400m2 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 13.04.2023 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 dla domu 200m2 lub bardzo dobrze docieplonego 400m2 tak Pod warunkiem że takowy dom nie posiada drzwi wewnętrznych lub są one cały czas otwarte . Mowa o klimie jako główne źródło ogrzewania Ja na chwile obecną grzeje mały domek klimą i jest OK. Ale jak wstawię 6 drzwi wewnętrznych to zrobi się problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 13.04.2023 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Zapomnieliście że niektóre klimy mają grzałki tacy ociekowej one też poniżej plus 1 stopień się załączają i u mnie gree amber prestige pobiera ok 120 watt , ja mam ją przerobioną na pompę ciepła ale grzałka tacy żyje swoim życiem ,chyba ją w następnym sezonie wyłączę bo niepotrzebne to a dobowo ok 4kwh jednak łyknie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.04.2023 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Proszę zobacz na temperature nadmuchu ,czujnik umieszczony w kanale wylotowym Tylko tu jest jakieś 250W poboru, a nie 0,1kW, jak na poprzednim obrazku. Skąd ta różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.04.2023 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) Zapomnieliście że niektóre klimy mają grzałki tacy ociekowej one też poniżej plus 1 stopień się załączają i u mnie gree amber prestige pobiera ok 120 watt , ja mam ją przerobioną na pompę ciepła ale grzałka tacy żyje swoim życiem ,chyba ją w następnym sezonie wyłączę bo niepotrzebne to a dobowo ok 4kwh jednak łyknie . jaka nazwa taki i prestiż nie dziwi nic. prestiżowy to jest raczej rachunek za prąd. To są efekty kupowania rzeczy modnych. Już 2 lata temu pisałem że grzałki są stosowane w sprężarkach starego typu zarówno tacki ociekowej jak i podgrzewacz karteru. Nowsze modele już tego nie potrzebują bo rolę podgrzewarzacza przy starcie pełni uzwojenie silnika. Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.04.2023 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Pod warunkiem że takowy dom nie posiada drzwi wewnętrznych lub są one cały czas otwarte . Mowa o klimie jako główne źródło ogrzewania Ja na chwile obecną grzeje mały domek klimą i jest OK. Ale jak wstawię 6 drzwi wewnętrznych to zrobi się problem . Owszem zamykanie szczelne drzwi ma zastosowanie zanim się nie rozwiedziesz, w normalnym życiu możesz zachowywać się w domu swobodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.04.2023 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 tak, podłoga ma większą bezwładność. a odnośnie postawionego pytania: to archiwalny Fujitsu 5kW model ASHA14LCC na podstawie publikacji z 28.02.2006r czyli 17lat temu: https://manualmachine.com/general/asha14lcc/9160270-technical-manual/ na 6 stronie podane jest, że grzeje w zakresie 0,9-8,4kW i pobiera 0,09-2,48kW edycja: link do pełnej dokumentacji tego archeo: https://planetaklimata.com.ua/instr/Technical-Manual-General-Eco-Plus-7-18-ENG.pdf Ty chyba coś tendencyjnie czytasz instrukcje Na stronie widać tabelę mocy dla modelu/modeli AS *A14LC, z której widać, że minimalnie podczas grzania do temperatury 16 stopni klima pobiera 1,87 kW. A to, że będąc w trybie grzania urządzenie może zejść do 0,09 kW nie oznacza, w tym czasie utrzymuje jakąkolwiek temperaturę, tylko, że tyle minimalnie pobiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.04.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Ty chyba coś tendencyjnie czytasz instrukcje Na stronie widać tabelę mocy dla modelu/modeli AS *A14LC, z której widać, że minimalnie podczas grzania do temperatury 16 stopni klima pobiera 1,87 kW. A to, że będąc w trybie grzania urządzenie może zejść do 0,09 kW nie oznacza, w tym czasie utrzymuje jakąkolwiek temperaturę, tylko, że tyle minimalnie pobiera. Może chodzi tu o wentylator w jednostce wewnętrznej który może pracować na minimalnych obrotach nawet jeżeli sprężarka nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.04.2023 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Może chodzi tu o wentylator w jednostce wewnętrznej który może pracować na minimalnych obrotach nawet jeżeli sprężarka nie pracuje. No raczej. Plus elektronika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 13.04.2023 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 2-3kW na standby to jednak sporo. U mnie cały dom (150m2) bierze 5-6kW/doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 13.04.2023 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Owszem zamykanie szczelne drzwi ma zastosowanie zanim się nie rozwiedziesz, w normalnym życiu możesz zachowywać się w domu swobodnie Na chwilę obecną jak siedzę na kiblu to mam widok na TV w salonie i jest to średnio komfortowe.... W drugim kibelku też drzwi to raczej mus , kotłownia to samo , bo z niej idą wszelakie dźwięki na resztę domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nie ma końca 13.04.2023 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Ty chyba coś tendencyjnie czytasz instrukcje Na stronie widać tabelę mocy dla modelu/modeli AS *A14LC, z której widać, że minimalnie podczas grzania do temperatury 16 stopni klima pobiera 1,87 kW. A to, że będąc w trybie grzania urządzenie może zejść do 0,09 kW nie oznacza, w tym czasie utrzymuje jakąkolwiek temperaturę, tylko, że tyle minimalnie pobiera. To co cytowałeś to tabele maksymalnych osiągów, czyli dla -15*C na zewn, przy temp. wewn +16*C, klima potrafi dać 4,70kW ciepła przy poborze mocy 1,87kW, czyli pracowałaby z COP=2,51. Ją zacytowałem, bo klima jest w firmie z 15lat i była kupiona wyłącznie do chłodzenia latem, kupowana bez znajomości tematu, zlecono firmie, sami dobrali i założyli. Teraz z ciekawości chciałem sprawdzić jej parametry, a tu taka niespodzianka. Minęło tyle lat a jakoś znaczącego postępu w rozwoju na rynku nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts