rafalm81 05.11.2023 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Witam. Takie pytanie . U mnie chodzi klima 24 na dobe. Grzeje praktycznie cały czas powiedzmy z moca 350w. Jaka żywotność może być takiej sprezarki i ogolnie klimatyzatoar. Marka rotenso imoto Może za krótko jestem użytkownikiem, ale przypuszczam że długie lata bez dotykania przez serwis. To nie są zbyt usterkowe urządzenia. A jeżeli nie taktuje zbyt dużo - to zdanie wszystkich i nie wiem czy to jest czymś potwierdzone - to jeszcze dłużej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 05.11.2023 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Dla przypomnienia, porównanie dotyczy dwóch identycznych mieszkań (moje na górze, sąsiada na dole). Sąsiad pośrednio grzeje także ciebie wiec nie jest to do końca miarodajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 05.11.2023 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 (edytowane) Sąsiad pośrednio grzeje także ciebie wiec nie jest to do końca miarodajne. Jemu nie ucieka przez sufit, mi tak. To już trochę czepianie się na siłę. Różnicę naszych temperatur nie osiągają 10*, żeby mówić o tym że ktoś tu kogoś dogrzewa. Jak masz na dworze 18 czy 19 stopni, a sam w domu utrzymujesz 21* to ile czasu musi upłynąć żebyś poczuł spadek temperatury w domu? I ile energii zużyłbyś na ogrzanie takiego mieszkania, gdyby panowała tylko taka różnica temperatur przez cały rok? Słońce wychodzi godzinę na dobę i nie ogrzewasz wcale. Można Twoją wypowiedź nawet odwrócić. Mnie wychładza sufit, jego grunt. Jak myślisz, na czym jest większa strata ciepła? Pytam, bo na prawdę nie wiem, ale mogę przypuszczać że jest on w lepszej sytuacji. Biorąc pod uwagę że ciepło idzie w górę a na dworze jest np. -10*, to amplituda temperatur w moim przypadku to 31*. W przypadku sąsiada, przyjmując że na takim dłuższym mrozie temperatura gruntu spadnie również, to do ilu może ona średnio spaść? Do 0*? Nie wiem, gdybam. Przypuszczam że średnio będzie to raczej na pewno na +. Tak więc u niego ta amplituda będzie znacznie mniejsza niż u mnie, więc chyba jestem nawet w gorszej sytuacji Chodzi tak na prawdę o to, że widać jaka jest różnica gdy ogrzewamy gazem, a jaka jest jak używam wyłącznie klimy. Dlatego też dałem nasze rachunki tylko za gaz, aby tą różnicę dało się zobrazować. Gdybym tego nie zrobił, można by gdybać że moje mieszkanie musi zużywać znacznie mniej energii, a tak po prostu nie jest. Widać, że ta różnica wynika wyłącznie z utrzymywania innych temperatur wnętrza Edytowane 5 Listopada 2023 przez rafalm81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 05.11.2023 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Jemu też ucieka przez sufit - prosto do ciebie, takie są prawa fizyki. Masz podłogówkę w gratisie. Jak kiedyś się wyprowadzi i będziesz miał 5C zamiast 23C pod podłogą to poczujesz różnicę. Mam jedno mieszkanie gdzie pod spodem czasem nikt nie mieszka i różnica w ogrzewaniu jest ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 06.11.2023 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Taka ciekawostka Dwa takie same domy szkieletowe 86m, oba na Śląsku , październik 2023 , temperatura w domu ustawiona na 23`C Jeden grzany klimą + bojler do CWU ( klima 125 kWh + 135 kWh bojler ) rodzina 2+1 Drugi dom pompa ciepła z podłogówką ( 179 kWh za CO + CWU ) rodzina 2+2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.11.2023 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 A co to za ciekawostka ? W jednym przypadku jak dom był grzany jedną klimą to nie był w 100% jednakowo nagrzany bo jedną klimą nie ma żadnej szansy aby w 100% idealnie nagrzać cały dom. Dodatkowo były 3 osoby wiec zużycie CWU niższe niż w przypadku 4 osób. Inna rzecz że nie wiadomo ile m3 wody zostało zużytych. W drugim przypadku większa rodzina i zapewne większe zużycie wody. Dom w 100% ogrzany bo podłogówką. Bez sensowne porównanie. Mój dom jest w innej strefie "klimaycznej) niż ciepły Śląsk.W paździeniku mialem 7 dni z temperaturą poniżej 0 stopni (-2 , -3 stopnie).Grzeję około 100m2 do 22 stopni (podłogówka, termostat z histerezę 0,4 stopnia). Zużycie łącznie z CWU (bojler 300L) - 132 kWh. Większość w tanie taryfie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 06.11.2023 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Jemu też ucieka przez sufit - prosto do ciebie, takie są prawa fizyki. Masz podłogówkę w gratisie. Jak kiedyś się wyprowadzi i będziesz miał 5C zamiast 23C pod podłogą to poczujesz różnicę. Mam jedno mieszkanie gdzie pod spodem czasem nikt nie mieszka i różnica w ogrzewaniu jest ogromna. No nie będę się bawił w aptekę, ale uważam że nie masz racji. Jaką podłogówkę? Nie chłodzi mnie, to prawda, ale też nie grzeje. Nasze temperatury są zbliżone bo jak inaczej nazwać różnicę 2-3*? Po prostu nie mam strat od gruntu, ale zyskami też ciężko to nazwać. Poza tym, wyraźnie nie chcesz zrozumieć co ja tam porównałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.11.2023 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Taka ciekawostka Dwa takie same domy szkieletowe 86m, oba na Śląsku , październik 2023 , temperatura w domu ustawiona na 23`C Jeden grzany klimą + bojler do CWU ( klima 125 kWh + 135 kWh bojler ) rodzina 2+1 Drugi dom pompa ciepła z podłogówką ( 179 kWh za CO + CWU ) rodzina 2+2 Robotę wykonuje jednostka zewnętrzna, więc jeśli tylko obydwa urządzenia pracowały w takich samych warunkach, wyniki będą bardzo podobne. Liczy się technologia odzysku ciepła z DZ, a tutaj jest taka sama. Poza tym co to za liczenie: raz co i cwu osobno, a raz razem, ale w innej rodzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.11.2023 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Robotę wykonuje jednostka zewnętrzna, więc jeśli tylko obydwa urządzenia pracowały w takich samych warunkach, wyniki będą bardzo podobne. Liczy się technologia odzysku ciepła z DZ, a tutaj jest taka sama. Znaczenie ma nie tylko temperatura DZ ale też GZ. A ta w klimie jest wyższa, bo wymiennik grzejący powietrze trzeba grzać do wyższych temperatur to i COP będzie niższy. Do tego PC PW ma "kroczącą" temperaturę - a klima jak ma coś do nadgonienia, to od razu wymiennik grzeje na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 06.11.2023 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 A co to za ciekawostka ? W jednym przypadku jak dom był grzany jedną klimą to nie był w 100% jednakowo nagrzany bo jedną klimą nie ma żadnej szansy aby w 100% idealnie nagrzać cały dom. Dodatkowo były 3 osoby wiec zużycie CWU niższe niż w przypadku 4 osób. Inna rzecz że nie wiadomo ile m3 wody zostało zużytych. W drugim przypadku większa rodzina i zapewne większe zużycie wody. Dom w 100% ogrzany bo podłogówką. Bez sensowne porównanie. Mój dom jest w innej strefie "klimaycznej) niż ciepły Śląsk. W paździeniku mialem 7 dni z temperaturą poniżej 0 stopni (-2 , -3 stopnie). Grzeję około 100m2 do 22 stopni (podłogówka, termostat z histerezę 0,4 stopnia). Zużycie łącznie z CWU (bojler 300L) - 132 kWh. Większość w tanie taryfie .. Czy ja gdzieś napisałem że są to wiążące dane ? Po czym wnosisz że większa rodzina zużywa więcej wody ? Możemy tak dywagować w nieskończoność.... Tylko czy jest sens z kimś kto władował do małego domu pompę 9kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 06.11.2023 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Poza tym co to za liczenie: raz co i cwu osobno, a raz razem, ale w innej rodzinie? Liczone jest osobno żeby pokazać różnicę w grzaniu wody między bojlerem a pompą.... Na dłuższą metę pompa niszczy duet klima+bojler Zostaje tylko pytanie , czy warto dopłacać kilkadziesiąt tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.11.2023 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Liczone jest osobno żeby pokazać różnicę w grzaniu wody między bojlerem a pompą.... Na dłuższą metę pompa niszczy duet klima+bojler Zostaje tylko pytanie , czy warto dopłacać kilkadziesiąt tysięcy To raczej bojler wszystko niszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.11.2023 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 To raczej bojler wszystko niszczy. A tak. Grzejący bojlerem niszczą bakterie w zarodku. I nie grozi im legionelloza. W 2013 roku było 11 przypadków tej choroby - w tym roku do początku września 166 przypadków. Popularność pomp ciepła też rośnie. Przypadek, czy korelacja? A jak ktoś grzeje CWU pompą ciepła do podobnych temperatur, co bojlerem, to sporą część i tak grzeje grzałką a i sprężarka ma słaby COP. Więc zwiększony wydatek ma małą szansę na zarobienie pieniążków na wymianę zasobnika i PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.11.2023 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 A tak. Grzejący bojlerem niszczą bakterie w zarodku. I nie grozi im legionelloza. W 2013 roku było 11 przypadków tej choroby - w tym roku do początku września 166 przypadków. Popularność pomp ciepła też rośnie. Przypadek, czy korelacja? A jak ktoś grzeje CWU pompą ciepła do podobnych temperatur, co bojlerem, to sporą część i tak grzeje grzałką a i sprężarka ma słaby COP. Więc zwiększony wydatek ma małą szansę na zarobienie pieniążków na wymianę zasobnika i PC. Raczej przypadek, bo PC też może wybić bakterie, to wręcz standardowy program, samouruchamiający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.11.2023 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Raczej przypadek, bo PC też może wybić bakterie, to wręcz standardowy program, samouruchamiający. Który wszyscy wyłączają (o ile instalator go zostawi włączony) a wodę z oszczędności grzeje do czterdziestu kilku stopni. To typowe poglądy "oszczędnych": Nie ma kompletnie uzasadnienia grzania wody przez pc do więcej niż 42 stopni chyba że masz za mały zbiornik i tak zwiększasz sobie ilość ciepłej wody po podmieszaniu. Grzanie do 65 st jest mało ekonomiczne i po prostu głupie grzeje do 46,5 bo pompa się nie męczy i jjest to bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.11.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 No ale to co innego niż wybicie bakterii raz na dwa tygodnie. Nie trzeba grzać non stop do 65 stopni, włąśnie wystarczy te 40-45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.11.2023 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 No ale to co innego niż wybicie bakterii raz na dwa tygodnie. Nie trzeba grzać non stop do 65 stopni, włąśnie wystarczy te 40-45. Rozwarstwienie wody... Mówi Ci to coś? Poniżej elementu grzejnego woda ma niższą temperaturę i zawsze będzie strefa, gdzie będą idealne warunki dla bakterii. Czasami będzie wyżej, czasami niżej... Jak masz przegrzewanie tylko okresowe, to się rozpełznie na cały zasobnik jak w nim będzie czterdzieści kilka stopni. Jak do rur nigdy nie trafia woda o temperaturze poniżej 55* wymaganych rozporządzeniem w sprawie WT (to nie przypadek, że jest taki wymóg) to szanse na dotarcie ich do punktu poboru jest bliskie zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 06.11.2023 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Czesć urządzenie w wersji kanałowej o mocy znamionowej 5 Kw ogrzewam 100 m2 pietra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.11.2023 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Możemy tak dywagować w nieskończoność.... Tylko czy jest sens z kimś kto władował do małego domu pompę 9kW ? Władował w 2017r czyli 6 lat temu ... Władował bo założenia były takie że pompa ma działać bez grzałek ( i tak działa o 6 lat) i że ma grzać tylko w II taryfie 22.00-6.00 i 13-15.00 i tak długo działała. Działała też przy -25 stopniach bez grzałek. U mnie akumulacja ma duży wpływ na działanie ogrzewania. Ja nie narzekam. Obecnie zużywam około 3-5 kWh energii na dobę łącznie z CWU i duża część w II taryfie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech1994 08.11.2023 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 Odpowie mi ktoś na moje pytanie ? Zadawałem je wyżej, chodzi mi jaką żywotność ma sprężarka i czy wasze klimy też tak chodzą że sprężarka pracuje cały czas. Co prawda z mała moca ale sie nie wyłacza. Wiem że to inwerter ale nie ma w ogóle odpoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts