Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

A ja chciałbym z kolei zdementować

I na podstawie poboru prądu przez całą klimę gdy pracuje sprężarka kwestionujesz taki pomiar?

pan-heater-power-draw.jpeg

The outside unit contains a resistive heater for the drain pan which is turned on and draws constant 100W when the outside temperature falls below 0C (32F) even when the unit is not running or defrosting anything (there might be a setting that controls this but I haven’t been able to find it).

Źródło

Edytowane przez Kaizen

I na podstawie poboru prądu przez całą klimę gdy pracuje sprężarka kwestionujesz taki pomiar?

Oczywiście że tak. Jeżeli moc na liczniku pokazuje 580W przy 4-5*, oraz 580W przy 1*. to jednoznacznie wskazuje na to, że grzałka nie jest zasilana. Bo jeśli byłoby inaczej, to albo licznik pokazywałby 700W, albo oznaczałby to, że sprężarka zaczęła sobie przy niższej temperaturze pobierać 120W mniej, czyli 460W. A to jest wartość bardzo rzadko widziana na tej klimie, w krótkich przedziałach przy temperaturach 13*+

Ale widzisz. Teorie wygłaszane tutaj wcześniej mówiły o 3* i niżej. Na podstawie tego co przedstawiłeś powyżej, wychodzi na to, że grzałka jest włączona na stałe od 0* w dół. Ja sprawdzałem przy 1*. Jeszcze dzisiaj będę miał okazję to sprawdzić, bo będzie -2*. Niezależnie od tego co mi tam wyjdzie na tym liczniku, dam znać czy to prawda.

Ale już teraz na 100% mogę Cię zapewnić, że jak nie pracuje, to na pewno nie grzeje i poniżej -20*. To jest na pewno bzdurą. Przy grzaniu w stanie czuwania bierze ~15W

Edytowane przez rafalm81
  • Like 1

Oczywiście że tak. Jeżeli moc na liczniku pokazuje 580W przy 4-5*, oraz 580W przy 1*. to jednoznacznie wskazuje na to, że grzałka nie jest zasilana.

Nawet gdyby wskazywało (a nie wskazuje) to skąd Ci się wzięło 1*?

Teorie wygłaszane tutaj wcześniej mówiły o 3*

Przegapiłem. Kto takie teorie głosił? Ja, jak cytowałem, czytałem o <0* poparte pomiarami i wykresem.

Czy w przedziale 4-5* również pobiera około 570W? Jaką utrzymujesz temperature wewnątrz? Jeszcze mamy grzałkę karteru. Co w takim razie wpływa na tak duże zuzycie?

Dzisiejszy dzień jest chyba trochę cieplejszy.

Od kilku dni bawię podlicznikiem z wifi. O 9 ustawiłem klime na 22* (od wczoraj nie grzałem) i pobierała koło 400W. Przed chwilka sprawdzałem to pobór spadł już do 172W.

Najciekawsze i najbardziej miarodajne będę obserwacje gdy temperatura spadnie już koło 0* przez cała dobę.

Przegapiłem. Kto takie teorie głosił? Ja, jak cytowałem, czytałem o <0* poparte pomiarami i wykresem.

Na szybko znalezione

https://forum.arturhome.pl/t/sterowanie-grzalka-tacy-ociekowej-klimatyzacji/6983

Edytowane przez swierol

Masz na myśli ten wpis:

" Mam Multisplit Panasonic, nie montowałem grzałki tacy ociekowej.

Zamontowałem tylko przewód grzejny samoregulujący na odpływie z tacy, owinięty jest folią aluminiową i na to jest otulina. Przewód zaczyna się na króćcu wystającym z tacy (powinien go dobrze ogrzewać). Sam przewód grzejny samoregulujący ma 28W na dwóch metrach. Termostat załącza grzanie poniżej 3 stopni, ale jak kabel się dobrze nagrzeje to wyłączy się, tak więc pewnie docelowo będzie działać poniżej 0"

I obalasz na FM niby mit z innego forum?

Bardziej mi chodzi o dobowe zużycia a i o możliwości modulacyjne urządzeń. Grzałki, No cóż, jak już ktoś ma to musi z tym żyć.

Po dobowym zużyciu nie będziesz wiedział, czy to grzałka zużyła, czy sprężarka chodziła dłużej/na wyższych obrotach.

Edytowane przez Kaizen

Kaizen, na Ciebie zawsze można liczyć:) Zawsze masz jakieś zdanie odrębne, kwestionujące rzeczywistość.

To wytłumacz mi w takim razie, na co to wskazuje Twoim zdaniem? Bo jak dla mnie, jeśli przy temperaturze, przy której - teoretycznie - powinna włączyć się grzałka, pobór mocy się nie zwiększa, to albo grzałka się nie załącza, albo sprężarka pobiera o te 120W mniej przy niższej temperaturze. No mi się wydaje bardziej logicznym to pierwsze.

Pozwolę sobie na małą złośliwość.. Temperatura wynika w naszym klimacie z pory roku i panującej obecnie aury:)

Nie twierdzę że Ty, nie pamiętam kto i nie ma to nawet większego znaczenia. Wśród kilku osób panuje takie przekonanie więc utkwiło mi w głowie żeby to sprawdzić.

Ale dobra, powiedzmy że ta obserwacja jest nieważna, ponieważ dostarczyłeś 'dowód/test' mówiący o załączaniu grzałki przy temp <0. Jeśli będę w stanie, miał czas bo akurat nie będę poza domem w nocy, to sprawdzę jutro lub pojutrze (bo wtedy ma być u mnie -2, -3) jaki jest pobór mocy. Jeżeli nie będzie on odbiegał od tych ~600W, to będzie jednoznaczne z tym, że grzałka nie działa stale. Od razu powiem Ci dlaczego, żeby uprzedzić pytanie. Dlatego, że jeśli obecnie oscyluje w granicy ~580W, to spadek o 3* nie powinien spowodować wzrostu mocy o te 100-120W. Może 10-20W

Czy w przedziale 4-5* również pobiera około 570W?

Tak. Specjalnie obserwowałem działanie, bo widziałem że zbliżają się przymrozki i chciałem sprawdzić, czy pobór przez grzałkę wzrośnie skokowo

Co w takim razie wpływa na tak duże zuzycie?

Czy ja wiem czy zużycie jest duże? Średnio dobowo przy takich temperaturach 5-7* w dzień i ok 3* w nocy brała teraz 5-7kWh. A że nie schodzi z mocą nisko.. no cóż, nic na to nie poradzę, takie już ma parametry. Ja się zbytnio taktowaniem nie ekscytuję, choć oczywiście miło byłoby, gdyby chodziła dłużej z mniejszą mocą. Zejdzie przy tych temperaturach na chwilę do ~550W, ale zdecydowaną większość czasu pracuje w przedziale 570-590W

U mnie cały czas w ostatnich dniach były wyżej opisane temperatury, dopiero dzisiaj w nocy spadło do 0* a w dzień jest 2-3*

Klimę mam na razie ustawioną na 20*, działa całą dobę. Podniosę o 1-2* dopiero wtedy, kiedy zacznę odczuwać spadek komfortu w domu. Ustawienie obecnie 22* u mnie, powodowałoby już mało przyjemną atmosferę, po prostu byłoby zdecydowanie za ciepło. W tej chwili, przy ustawieniu 20* mam temp. powietrza 23*, ściany ok 21*

Masz na myśli ten wpis:

" Mam Multisplit Panasonic, nie montowałem grzałki tacy ociekowej.

Zamontowałem tylko przewód grzejny samoregulujący na odpływie z tacy, owinięty jest folią aluminiową i na to jest otulina. Przewód zaczyna się na króćcu wystającym z tacy (powinien go dobrze ogrzewać). Sam przewód grzejny samoregulujący ma 28W na dwóch metrach. Termostat załącza grzanie poniżej 3 stopni, ale jak kabel się dobrze nagrzeje to wyłączy się, tak więc pewnie docelowo będzie działać poniżej 0"

I obalasz na FM niby mit z innego forum?

Po dobowym zużyciu nie będziesz wiedział, czy to grzałka zużyła, czy sprężarka chodziła dłużej/na wyższych obrotach.

Czytaj ze zrozumieniem. Mnie działanie grzałek nie dotyczy, a interesują mnie dobowe zużycia przy danych warunkach i nastawach innych użytkowników.

O jakiej marce klimatyzatorów rozmawiamy? Czy Ty jesteś taki "nie ogarnięty" czy wpisy innych traktujesz pobieżnie bo przecież tylko Ty masz racje?

O ten fragment wpisu dokładnie chodziło:

Wygospodarowalem na poddaszu pomieszczenie okolo 30m2 i

dołożyłem jeszcze jedną sztukę klimatyzacji gree,jest to Pular, dołożyłem do niego grzałkę tacy ociekowej podpiętą do gniazdka smart.Moze ktoś ma podobnie, szukam rozwiązania jak zasterowac grzałką ,nie chcę żeby to działało jak w innych Gree z oryginalnymi grzałkami na zasadzie termostatu ,mam już tak w 2 sztukach,bo to marnowanie energii, grzałki tam działają cały czas gdy temperatura na zewnątrz spadnie do 2°C,Ciągnie to około 100wat,więc 3klimy x 100W x 24h trochę lipa,grzałka raczej potrzebna przy defrostach i krótko po żeby taca nie zamarzła.

Nie wskazuje tu konkretnego modelu ale jednak mówi o marce, o której tutaj rozmawiamy.

jprdl

a wystarczyłoby tylko, by prąd był tańszy.

Nie do końca :D

Na tym forum, nawet jak prąd był tani , to i tak byli miszczowie którzy rozkładali na czynniki pierwsze zużycie energii z dokładnością do 3 miejsc po przecinku :D

Ja też inaczej kalkulowałem utrzymanie domu 2 lata temu jak były inne ceny energii , o dziwo wg projektu wychodziło ~10000 kWh rocznie, udało się zejść ( dzięki klimie i kozie w salonie ) do 5000.

Nie do końca :D

Na tym forum, nawet jak prąd był tani , to i tak byli miszczowie którzy rozkładali na czynniki pierwsze zużycie energii z dokładnością do 3 miejsc po przecinku :D

Ja też inaczej kalkulowałem utrzymanie domu 2 lata temu jak były inne ceny energii , o dziwo wg projektu wychodziło ~10000 kWh rocznie, udało się zejść ( dzięki klimie i kozie w salonie ) do 5000.

No to jednym z nich jestem ja:bash::bash::bash:

Może nie do 3 miejsc, no ale ja po prostu to lubię. Zawodowo jestem analitykiem i tak na prawdę, prywatnie prawie wszystko liczę, nie tylko pieniądze:) Takie skrzywienie zawodowe. Pracowanie na danych i wyciąganie z nich nieoczywistych wniosków po prostu mnie kręci. Może nie tak jak alko, kobiety i wszelakie używki, ale jednak:)

Nie liczę po to, żeby żreć spod siebie dla 5gr, tylko dla zaspokojenia własnej ciekawości. Ile zużyje, tyle wyjdzie. Ale będę wchodził np. na poddasze, zamierzam założyć tam dwie jednostki i chciałbym wiedzieć jak takie urządzenie działa w rzeczywistości, nie tylko na papierze. Bo jak ta pokazuje, nie wszystko da się na niego przelać:)

O jakiej marce klimatyzatorów rozmawiamy?.

Czytasz ze zrozumieniem to, na co odpowiadasz?

Zakwestionowałem twierdzenie:

A ja chciałbym z kolei zdementować jedną z informacji krążących tutaj, jakoby ten paskudny chińczyk, mianowicie Gree Amber Prestige, włączał grzałkę 120W od temperatury poniżej 3* na stałe.

Odpowiadasz mi, więc zrozumiałem, że ciągniesz ten wątek. A podajesz inne miejsce i inną temperaturę.

Odpowie mi ktoś na moje pytanie ? Zadawałem je wyżej, chodzi mi jaką żywotność ma sprężarka i czy wasze klimy też tak chodzą że sprężarka pracuje cały czas. Co prawda z mała moca ale sie nie wyłacza. Wiem że to inwerter ale nie ma w ogóle odpoczynku.

Raczej nie znajdziesz odpowiedzi bo większość osób wymienia klimatyzatory na nowsze przed ich zużyciem.

W 2003 roku założyłem klimatyzator (chyba Ravanson) na R407C i wymieniłem go w 2017 roku na Kaisai Fokus na czynniku R410A gdyż ten drugi ma lepsze parametry. Kolejne klimatyzatory są na czynniku R32.

Ten pierwszy klimatyzator to był zwykły on/off.

Miałem pompę ciepła używaną wyprodukowaną w 2008 roku która cały czas pracuje (nie u mnie).