Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Z powodu...? Zepsuł się czy mocy zabrakło?

Mocy raczej nie może jej brakować skoro grzała juz przy -10 a teraz jest +7 na placu

Grzejemy nim od 5 stycznia. Juz pod koniec sezonu grzewczego w kwietniu wydawał dziwne dźwięki ( zarówno jednostka wewnętrzna i zewnętrzna ). Wewnętrzna zaczęła buczeć tak jakby chodziła raz wolniej raz szybciej. Za to zewnętrzna przy wyłączaniu sprężarki robila głośne "dup" :D

Moja pani zmusiła mnie żebym chociaż zajrzał zanim wezwiemy kumpla który ją instalował. Ściągam obudowę a na filtrach kurzu jak w odkurzaczu. Wyjąłem, umyłem, odkurzyłem wszystko co sie da, puściłem program CLEAN i klima wróciła do żywych :D

Zerkłem do instrukcji, filtry trzeba czyścić co 2 tygodnie.... :D:D:D

Zerkłem do instrukcji, filtry trzeba czyścić co 2 tygodnie.... :D:D:D

Też sprawdzę w najbliższą sobotę.

Kilka dni temu spałem w hotelu, gdzie był Gree. Chodził raczej głośno, ale najgorsze były dźwięki jakby się chciał rozpaść. Nie dało się przy tym spać i musiałem go wyłączyć. W pokoju grzałem też podłogówką. Oczywiście zero dźwięków od niej. Nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że taka podłogówka to średniowiecze, a klima jest nowoczesna :D

Też sprawdzę w najbliższą sobotę.

Kilka dni temu spałem w hotelu, gdzie był Gree. Chodził raczej głośno, ale najgorsze były dźwięki jakby się chciał rozpaść. Nie dało się przy tym spać i musiałem go wyłączyć. W pokoju grzałem też podłogówką. Oczywiście zero dźwięków od niej. Nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że taka podłogówka to średniowiecze, a klima jest nowoczesna :D

tu jest ładnie pokazane

Przytkany filtr powoduje zły przepływ powietrza , gdzieś na wymienniku jest czujnik... Wtedy sprężarka jest brutalnie odcinana i u mnie było to jak lekkie uderzenie młotem :D

Nie ma opcji żeby ktoś to czyścił co 2 tygodnie. Mam na myśli miejsca inne niz dom czy mieszkanie

U mnie filtr wyglądał jak w tym filmie a nawet gorzej bo nie bylo żadnych prześwitów :D Od 2:05

:D

Ja czyszczę filtry od razu z dezynfekcją jednostki 2x w roku, czyli przed sezonem grzewczym i po nim. I nigdy nie miałem filtrów w takim stanie jak powyżej. Aż sprawdziłem teraz jak to u mnie wygląda i są tylko delikatnie przykurzone po miesiącu pracy. Nie wyobrażam sobie czyścić ich co 2 tyg:)

Ratpaw

Może te dźwięki to kwestia wieku lub montażu? Moja Gree nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków podczas pracy. Fakt, podczas defrostów, gdzie przypuszczam zmienia się temperatura czynnika, lub jak startuje od razu ciepłem, bywają tak jakby strzały plastiku wynikające właśnie z rozszerzania się materiału, ale to wszystko i nie jest narzucające. Przy chłodzeniu nie ma absolutnie żadnych innych dźwięków poza standardowymi.

Przedwczoraj byłem u brata na piwie i chodziła jego Mitsubishi. Pytam go, co ona wpada w taki rezonans, a on wstał, złapał jednostkę, poruszał w górę i w dół po ścianie. Tak mu ją zamocowali 5 lat temu, pewnie na najmniejsze z możliwych kołeczków dołączanych do ramek na zdjęcia:)

A może tam gdzie byłeś to faktycznie najtańszy z najtańszych modeli założony jeszcze dodatkowo przez Pana Henia spod trzepaka

Jakby ktos szukał dobrze modulujacego klimatzyatora kanalowego to MSP daje radę , schodzi niziutko a wrazie czego ma zapas mocy. 5 KW jednostka daje przy -15% 5,2 KW mocy cieplnej a jak trzeba to kreci się niewiele ponad 100W.Połaczona z rekuperatorem chodzi cały rok z przerwą na konserwację i zapewnia komfort w domu.

Krzysiek

Jakby ktos szukał dobrze modulujacego klimatzyatora kanalowego to MSP daje radę , schodzi niziutko a wrazie czego ma zapas mocy. 5 KW jednostka daje przy -15% 5,2 KW mocy cieplnej a jak trzeba to kreci się niewiele ponad 100W.Połaczona z rekuperatorem chodzi cały rok z przerwą na konserwację i zapewnia komfort w domu.

Krzysiek

Jaki masz dokładnie model? Masz na myśli Samsunga? Słyszałam, że wyższe modele maja bdb parametry i opinie. Ile masz kanałów (długość) i jakieś średnicy?

tak Samsung model AC052RNMDKG/EU / AC052RXADKG/EU mam dwie sztuki , jeden obsługuje parter drugi pietro, Na piętrze kanały 160 mm, 6 wyjśc od 3 m do 8 m, ustawia sobie spreż automatycznie i robi to skutecznie bo kazde pomiesczenie dogrzane. Powrót dwa kanały 250 mm długosci okolo 4 m.Jest bardzo cicho. Na plus integracja lokalna z Home Asistant jak ktoś potrzebuje.NIe wysyłamy nić do chmury. Obydwie jednostki wsparte rekuperacją na parterze Vallox a pietro Thesla. Thesla kanały nawiewne wykorzystuje z kanałowki , jest wpiety nawiew do kanałowki przed wentylarami. Powrotne z kuchni i łazienki ma oodzielne. Działa to bez problemu bo Thesla ma CF. System chodzi już od konca 2021 w domu zlat 70 po lekkiej termomodernizacj.

jednostka wewnętrzna podwieszona pod sufiltem w korytarzu, kolektory zbiorczy powrotny dwie rury 250 i nawiewne 5 x 160 . Wejscie do pomiesczeń poprzez sciany i ameostat w scianie. Obniżony sufit rastrowy - z 270 na 240cm.

Rozumiem, że na jedno pomieszczenie jeden anemostat? Powrót 2x250 ale one zbierają z każdego pokoju czy np. czerpnię masz na korytarzu? Same rury jakiego typu? Spiro, płyty climaver, czy ocynk plus izolacja, a może te elastyczne?

Widać po parametrach, że ta klima ma duży zapas mocy na grzaniu, ale czy pomimo tego masz zapasowe źródło ciepła i czy z niego korzystales przy niskich temperaturach? Wiem, że każdy budynek trzeba rozpatrywać indywidualnie ale pytam z ciekawości.

Sory Panowie że się wtrącam w dyskusję, ale muszę zwrócić Kaizenowi honor

I na podstawie poboru prądu przez całą klimę gdy pracuje sprężarka kwestionujesz taki pomiar?

IAle dobra, powiedzmy że ta obserwacja jest nieważna, ponieważ dostarczyłeś 'dowód/test' mówiący o załączaniu grzałki przy temp <0. Jeśli będę w stanie, miał czas bo akurat nie będę poza domem w nocy, to sprawdzę jutro lub pojutrze (bo wtedy ma być u mnie -2, -3) jaki jest pobór mocy.

Gree Amber Prestige faktycznie od -1* włącza grzałkę tacy na stałe (100W). Dzisiaj było słonecznie więc zeszła do 680W, dogrzała i wyłączyła się, utrzymując pobór 95W. Na chwilę pojawiło się 0* i grzałka w przerwie na czuwaniu wyłączyła się.

Na podstawie sezonu grzewczego 2021/2022 mogę oszacować mniej więcej ile kosztuje taka impreza.

Miałem wtedy 17 dni z wyłącznie ujemną temperaturą oraz 72 dni z ujemną w nocy a w dzień 0* lub więcej. W przybliżeniu wyszło ok 125kWh, co przy obecnych cenach daje ok 70zł tylko za grzałkę tacy w całym sezonie grzewczym. Nie ma dramatu

jednostka wewnętrzna podwieszona pod sufiltem w korytarzu, kolektory zbiorczy powrotny dwie rury 250 i nawiewne 5 x 160 . Wejscie do pomiesczeń poprzez sciany i ameostat w scianie. Obniżony sufit rastrowy - z 270 na 240cm.

ciekawy pomysl z tym sufitem rastrowym , jest wtedy latwa opcja dostepu do instalacji . Czysciles juz rury u siebie ? jak to wyglada ?

Rozumiem, że na jedno pomieszczenie jeden anemostat? Powrót 2x250 ale one zbierają z każdego pokoju czy np. czerpnię masz na korytarzu? Same rury jakiego typu? Spiro, płyty climaver, czy ocynk plus izolacja, a może te elastyczne?

Widać po parametrach, że ta klima ma duży zapas mocy na grzaniu, ale czy pomimo tego masz zapasowe źródło ciepła i czy z niego korzystales przy niskich temperaturach? Wiem, że każdy budynek trzeba rozpatrywać indywidualnie ale pytam z ciekawości.

Jednostka wewnętrzna jest w korytarzu, do przodu idą nawiewy, do tyłu jest powrót z korytarza , drzwi do pomiesczeń są przesuwne więc obieg jest w całym domu, do łazienki z podcieciem. Rury Sonodec antybakteryjne ocieplone 25mm aby nic sie nei wykraplało przy chłodzeniu, choć całosć jest w strefie ciepłej.Spokonie działało przy -18 sopnaich utrzymujac 24 stopnie bo rodzice ciepłolubni. W razie braku poradu jest agregat 3 KW Pezala i kominek aby chrust spalic :)Z kominków korzystam sporadycznie aby nie zarosły kominy. Drugi kominek jest na pietrze.

Krzysiek

PS kilka zdjeć które znalazłem

Na podstawie sezonu grzewczego 2021/2022 mogę oszacować mniej więcej ile kosztuje taka impreza.

Miałem wtedy 17 dni z wyłącznie ujemną temperaturą oraz 72 dni z ujemną w nocy a w dzień 0* lub więcej. W przybliżeniu wyszło ok 125kWh, co przy obecnych cenach daje ok 70zł tylko za grzałkę tacy w całym sezonie grzewczym. Nie ma dramatu

1. 125kWh to po przekroczeniu limitu u mnie 152,5 zł dla urządzenia pracującego 24/7 w G12.

2. Pobrałem dane klimatyczne dla Warszawy Okęcie. W typowym roku metrologicznym godzin z temperaturą poniżej zera jest 1347. Owszem, klima włącza grzałkę ciut niżej, ale raz, że w to pomiar na wysokości 2 m i termometr jest osłonięty. Przy gruncie jest zimniej a tam zazwyczaj stoi jednostka zewnętrzna i na wsiach jest chłodniej, więc te 1347 godzin pracy grzałki jest realne co po przemnożeniu przez 100W daje 134,70kWh/r kosztujące w tym roku 164,33zł

Czy to mało, czy to dużo - do własnego uznania. Ale warto to uwzględnić wybierając klimę. IMO dołożyć te 200 czy 300zł do innego modelu, który ma lepszy algorytm. A może lepiej przyoszczędzić, i kupić jeszcze tańszą klimę, bez grzałki tacy i sprawdzić, czy faktycznie ona jest potrzebna?

Na cztery moje klimy dwie sporo grzały. Nie mają grzałek i nie było problemu ze spływaniem wody przy odszranianiu (jak pisałem problem miałem raz, jak założyłem złącze kolankowe do odprowadzania skroplin - ono się zatykało i woda wtedy nie spływała).

A jakbym już miał klimę z grzałką tyle prądu pożerającą, to bym grzałkę odpiął i sprawdził, czy woda spływa. Jak byłby problem - to bym pewnie tacę bardziej podziurawił.

ciekawy pomysl z tym sufitem rastrowym , jest wtedy latwa opcja dostepu do instalacji . Czysciles juz rury u siebie ? jak to wyglada ?

Pomysł z sufitem rastrowym zaczeprnałem z biurowców , wykonalem sam , do ogarniecia :) chociaz samemu trzeba dojsć ze trzeba wiecej materiału kupić bo sprzedawcy nei kumają ze to system samonośny a boczne opaski to tylko podparcie :)

Przewodów nie ma z czego czyścić - ja przeniosłem filtr siatkowy z przed wentylatórów na początek przewódów czerpni wykorzystujac kawałek XPS w którym zrobiłem otwowy na złaczkę nypel na rury powrotne i oadziłem nypel na wcisk uszczelniają pianką. Dlatego raz w meisiacu odkurzam tylko filtry siatkowe bo sa łatwo dostepne a dwa razy do roku jest kontrola wymieników.