benek161 19.12.2023 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 A ja mam Panowie wrażenie, że rozmowa od jakiegoś czasu schodzi na złe tory. Każdy stara się udowodnić rację swoich argumentów, ale nie znajduje się w butach innych uczestników rozmowy, który również ma swoje racje. Nie wiem czy jest sens wytykać sobie domniemane błędy konstrukcyjne, projektowe itd. Generalnie uważam, że większość tu piszących ma rację. Czy grzeje klimą i jest zadowolony lub prawie zadowolony czy nie, bo uważa że to się nie nadaje. Sam uważam, mimo że tak robię i absolutnie nie narzekam, że ogrzewanie klimą typu split nie jest łatwe. Jeśli masz odpowiednio mocną jednostkę, nie przeszkadza Ci szum, nie musisz zamykać pomieszczeń i oczywiście budynek nie ma 150m2 z korytarzami i 5 pokojami, to da się ogrzewać splitem zachowując komfort i to w zasadzie bez żadnych wyrzeczeń. Ale do tego muszą występować te wszystkie czynniki które wpisałem. Jeżeli którykolwiek nie będzie możliwy do zrealizowania lub zaakceptowania, nie ma co się pchać do grzania klimą typu split i narzekać że to beznadziejny sposób. Ja już sam ze swojego doświadczenia wiem że się da i jestem zadowolony. Ale dzięki temu forum oraz własnemu kombinowaniu i sprawdzaniu wielu 'konfiguracji' wiem co i jak mam ustawić, żebym nie odczuł zimy za oknem. A przy okazji jest to chyba jeden z najtańszych sposobów ogrzewania, co przyznam, pozwala przymknąć oko na tą czy inną niedogodność. Po prostu.. nie wszyscy są w stanie ogrzewać splitem. Natomiast zdecydowana większość może to robić w okresach przejściowych za psie pieniądze nie odczuwając dyskomfortu. A to też już coś. Inaczej podchodzi się do nowo stawianego budynku i projektu ogrzewania, inaczej do już stojącego i dokładając klimę. Tak jest w moim przypadku. Ja ją założyłem do chłodzenia, bo w lato z żaglem na zewnątrz temperatura dochodziła u mnie nawet do 30*. Żyć się nie dało, więc to był mus. Ale przy okazji słyszałem że można również grzać, więc postanowiłem dorzucić trochę kasy do lepszej jednostki i sprawdzić czy się da. I da się, nie robię tego na siłę czy dlatego że jak już dopłaciłem to będę z tego korzystał mimo że nie powinienem. Nie ma co udowadniać sobie że się nie da grzać, tak samo odwrotnie. Zwróćcie uwagę, że większość osób podchodzi spokojnie do grzania klimą jak się zaczynają chłody. Dopiero przy mrozach, jak komuś zaczyna doskwierać chłód zaczyna 'psioczyć' na klimę. A może po prostu wystarczy ją wyłączyć i przejść na 'standardowe' ogrzewanie, przyznając po prostu że np. u mnie klima sprawdza się do 5* na zewnątrz. I nie widzę w tym absolutnie nic do krytykowania, tylko relację możliwości danej jednostki w danym budynku. Bo tu jest tak samo jak z pompą ciepła PW, musi być w miarę szczelny budynek, inaczej koszty zjedzą a komfortu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2023 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Nie ma co udowadniać sobie że się nie da grzać, tak samo odwrotnie. Zwróćcie uwagę, że większość osób podchodzi spokojnie do grzania klimą jak się zaczynają chłody. Dopiero przy mrozach, jak komuś zaczyna doskwierać chłód zaczyna 'psioczyć' na klimę. A może po prostu wystarczy ją wyłączyć i przejść na 'standardowe' ogrzewanie, przyznając po prostu że np. u mnie klima sprawdza się do 5* na zewnątrz. I nie widzę w tym absolutnie nic do krytykowania, tylko relację możliwości danej jednostki w danym budynku. Moje zdanie jest takie, że klima będzie dmuchać tak czy inaczej i nie jest to fajne ani latem ani zimą. Tego się nie ominie, więc lepiej od razu zamknąc ten temat. Co do ogrzewania pomieszczeń za drzwiami, to sprawa już nie jest taka prosta, bo można sporo ciepła dostarczyć wentylacją mechaniczną, a braki uzupełnić grzejnika elektrycznymi. Warto kupić porządne grzejniki z precyzyjnym sterowaniem. Nie zabiorą one wiele miejsca, bo w przyzwoicie ocieplonym domu przeciętny pokój (kilkanaście m2) można dogrzać grzejniczkiem 300 W. Powiem szczerze, że jest to część mojego planu, ponieważ mam problem z pokojem syna, który lubi niższą temperaturę w nocy, a wyższą w dzień. Podłogówka i silikatowe ściany nie pozwalają na takie wahania temperatury z powodu swojej bezwładności. Dlatego, pod oknem umieszczę dodatkowe gniazdko 230 V właśnie pod grzejnik. W wersji FW ("Full Wypas") taki grzejnik można sterować przez WIFI W jakim domu można zastosować klimę do grzania? Dobrze ocieplonym, w miarę zwartym i dość szczelnym. Im bliżej domu pasywnego, tym bardziej klima się nadaje. Powtórzę: klima z dodatkowymi elektrycznymi grzejnikami ściennymi! Przy obecnych temperaturach zewnętrznych ~8 stopni, w całym domu mam jedną temperaturę w granicach błędu pomiarowego termometrów, czyli mniej niż 0,5 stopnia. Oczywiście przy otwartych drzwiach. Takie są moje wnioski i obserwacje. Z błędów, które zauważyłem w moje instalacji, to że sama jednostka zewnetrzna jest za blisko ściany budynku i podczas działania na maska osadził się na niej lód. Nie jest tego wiele, ale ściana na pewno jest wychładzana. Ma to niewielkie znaczenie dla termiki budynku, bo mam 30 cm styropianu grafitowego, a sama jednostka stoi w części gdzie od środka jest nieogrzewania klatka schodowa. Myślę, że bardziej przyda się ocieplenie samych przewodów tak na zewnętrz jak i w środku (kilka metrów biegnie nieogrzewaną piwnicą, gdzie jest poniżej 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 19.12.2023 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Moje zdanie jest takie, że klima będzie dmuchać tak czy inaczej i nie jest to fajne ani latem ani zimą. Tego się nie ominie, więc lepiej od razu zamknąc ten temat Jak już wiadomo, mi dmuchanie nie przeszkadza:) Ale odnosząc się do powyższego, mniej przeszkadza mi dmuchanie w zimę niż latem Co do ogrzewania pomieszczeń za drzwiami, to sprawa już nie jest taka prosta, bo można sporo ciepła dostarczyć wentylacją mechaniczną, a braki uzupełnić grzejnika elektrycznymi. Warto kupić porządne grzejniki z precyzyjnym sterowaniem. Nie zabiorą one wiele miejsca, bo w przyzwoicie ocieplonym domu przeciętny pokój (kilkanaście m2) można dogrzać grzejniczkiem 300 W. Powiem szczerze, że jest to część mojego planu, ponieważ mam problem z pokojem syna, który lubi niższą temperaturę w nocy, a wyższą w dzień. Podłogówka i silikatowe ściany nie pozwalają na takie wahania temperatury z powodu swojej bezwładności. Dlatego, pod oknem umieszczę dodatkowe gniazdko 230 V właśnie pod grzejnik. W wersji FW ("Full Wypas") taki grzejnik można sterować przez WIFI Jeżeli masz wentylacje mechaniczną, powinno to zdać egzamin przy zamkniętych drzwiach. Ja nie mam, wiec zamknięte drzwi u mnie skutkowałyby dużym zużyciem prądu. Ja mam dwa grzejniki. Obydwa oczywiście z termostatami oraz programatorami. Jeden to Atlantic F125 500W z niskotemperaturową grzałką. Drugi to Warmtec EWE+ 1000W z grzałką wysokotemperaturową I są wyraźne różnice między nimi. W Atlanticu nie podoba mi się programator, jest trudny i nie intuicyjny. Ale raz ustawisz i nie trzeba dotykać. Chyba że za rok będziesz chciał coś przestawić, to wrócisz do instrukcji:) No ale przy WiFi i apce ten problem może Cię nie dotyczyć. Warmtec ma dużo lepszy ekran i łatwiejszą obsługę. Ale ważniejsze jest chyba działanie. Atlantic jest po prostu ładniejszy i jak powiesisz go na ścianie może się nawet podobać. Chodzi dużo subtelniej od tego wysokotemperaturowego. Nie będziesz nawet wiedział czy on akurat grzeje czy nie. Ten Warmtec działa w porównaniu do tamtego jak słoń w składzie porcelany. Lekko przerysowuje, ale tutaj słychać nawet z drugiego końca mieszkania że akurat się włączył. Poza tym, grzałka potrafi strzelić podczas rozgrzewania jak i stygnięcia. Nie jest to oczywiście nic strasznego czy dyskwalifikującego, ale warto wiedzieć. Atlantic jest całkowicie bezszelestny. Obydwa grzejniki sprawdzają się bardzo dobrze. U mnie w harmonogramie temperaturę komfortową mają ustawioną tylko w godzinach taniej taryfy. Uzupełniają straty bardzo szybko, ponieważ mają do dogrzania 05-1*. Chwila moment i się wyłączają. Odkąd zwiększyłem wiatrak na maksa w klimie, żaden nie włączył się ani razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2023 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Ja mam dwa grzejniki. Obydwa oczywiście z termostatami oraz programatorami. Jeden to Atlantic F125 500W z niskotemperaturową grzałką. Drugi to Warmtec EWE+ 1000W z grzałką wysokotemperaturową I są wyraźne różnice między nimi. W Atlanticu nie podoba mi się programator, jest trudny i nie intuicyjny. Ale raz ustawisz i nie trzeba dotykać. Chyba że za rok będziesz chciał coś przestawić, to wrócisz do instrukcji:) No ale przy WiFi i apce ten problem może Cię nie dotyczyć. Warmtec ma dużo lepszy ekran i łatwiejszą obsługę. Ale ważniejsze jest chyba działanie. Atlantic jest po prostu ładniejszy i jak powiesisz go na ścianie może się nawet podobać. Chodzi dużo subtelniej od tego wysokotemperaturowego. Nie będziesz nawet wiedział czy on akurat grzeje czy nie. Ten Warmtec działa w porównaniu do tamtego jak słoń w składzie porcelany. Lekko przerysowuje, ale tutaj słychać nawet z drugiego końca mieszkania że akurat się włączył. Poza tym, grzałka potrafi strzelić podczas rozgrzewania jak i stygnięcia. Nie jest to oczywiście nic strasznego czy dyskwalifikującego, ale warto wiedzieć. Atlantic jest całkowicie bezszelestny. Obydwa grzejniki sprawdzają się bardzo dobrze. U mnie w harmonogramie temperaturę komfortową mają ustawioną tylko w godzinach taniej taryfy. Uzupełniają straty bardzo szybko, ponieważ mają do dogrzania 05-1*. Chwila moment i się wyłączają. Odkąd zwiększyłem wiatrak na maksa w klimie, żaden nie włączył się ani razu Bardzo cenne informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.12.2023 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Bardzo cenne informacje! Ostatnio wspominałem Ci o koledze, który jedzie na awarię klimatyzatorów gree i jedną z przyczyn może być małą ilość czynnika. Potwierdziło się. Instalacje miały jedna 10 a druga 12mb. Dodał do każdej po 650g i wszytsko gra. W sobotę w temperaturze koło 4* klimy ostro się zaladzały przy małej ilości czynnika. Podobno w gree i w rotenso czynnika jest na instalacje do 5mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2023 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Ostatnio wspominałem Ci o koledze, który jedzie na awarię klimatyzatorów gree i jedną z przyczyn może być małą ilość czynnika. Potwierdziło się. Instalacje miały jedna 10 a druga 12mb. Dodał do każdej po 650g i wszytsko gra. W sobotę w temperaturze koło 4* klimy ostro się zaladzały przy małej ilości czynnika. Podobno w gree i w rotenso czynnika jest na instalacje do 5mb. Jak mogę to sprawdzić? Tylko przy najbliższym przeglądzie, jeśli poproszę o sprawdzenie ciśnienia. Jak on stwierdził, że ma za mało czynnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 19.12.2023 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Sory Panowie za spam, ale postaram się Karlosowi wytłumaczyć to bardziej obrazkowo Jeżeli obydwaj grzejemy gazem to sąsiad płaci np. 200 zł, ja 150 (bo ma cieplej) Jeżeli on gazem a ja klimą to on płaci 200 a ja 100. Czy takie dane są bardziej zrozumiałe? Bez zbędnego liczenia i zagłębiania się w szczegóły dot. zużycia. Oczywiście te dane są zmyślone, pokazuję tylko relację między kosztami dwóch źródeł Dobra to jak już jesteś taki dokładny napisz jak sasiad grzeje CWU, gdyż nie sądzę aby miał oddzielna instalacje przy piecu gazowym i czy zatem m3 zuzytego gazu które podałeś uwzgledniaja jej przygotowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.12.2023 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Jak mogę to sprawdzić? Tylko przy najbliższym przeglądzie, jeśli poproszę o sprawdzenie ciśnienia. Jak on stwierdził, że ma za mało czynnika? Jak już pisałem wcześniej miał sygnał co może być nie tak. Najpierw dodał 350g i już było lepiej bo wymiennik zamieniał się w „zebra”. Dodał kolejne 300g i już wszystko gra. Trudno mi powiedzieć ile powinno wynosić ciśnienie. Najpierw proponowałbym zadzwonić do instalatora że coś Ci nie gra. Ty stwerdziles że urządzenie poległo a może wcale tak nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2023 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Jak już pisałem wcześniej miał sygnał co może być nie tak. Najpierw dodał 350g i już było lepiej bo wymiennik zamieniał się w „zebra”. Dodał kolejne 300g i już wszystko gra. Trudno mi powiedzieć ile powinno wynosić ciśnienie. Najpierw proponowałbym zadzwonić do instalatora że coś Ci nie gra. Ty stwerdziles że urządzenie poległo a może wcale tak nie jest? Mam podejrzenia, ponieważ przy instalacji okazało się , że zawór był uszkodzony i trzeba było go wymienić (iglica puszczała czy coś takiego). Czynnik wyleciał. Po wymianie iglicy napełniono ponownie układ, ale skad ja mam wiedzieć czy właściwą ilością. Jak wezwę instalatora, to co on mi powie: że źle napełnił układ? że źle wypompował powietrze w niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 19.12.2023 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Dobra to jak już jesteś taki dokładny napisz jak sasiad grzeje CWU, gdyż nie sądzę aby miał oddzielna instalacje przy piecu gazowym i czy zatem m3 zuzytego gazu które podałeś uwzgledniaja jej przygotowanie. Tak, uwzględniłem i to. W miesiącach letnich nie używamy gazu do ogrzewania tylko do CWU. Stąd wiadomo, jakie dane mieszkanie ma zapotrzebowanie na to. Nie będzie również tajemnicą, jak uchylę jej rąbka i powiem, że średnie dzienne zapotrzebowanie na CWU to ~5kWh. Zarówno moje jak i jego. Nie wiem czym mnie jeszcze zaskoczysz, ale czekam:) Karloss, ja liczyłem to dla siebie żeby wiedzieć czy to ogrzewanie ma uzasadnienie ekonomiczne, tak więc jest policzone dokładnie i rzetelnie na tyle, na ile się dało. Nie robiłem tego po to, żeby wstawić tutaj cokolwiek dla atencji lub pochwalić się że znam matematykę na poziomie wyższym od 4 klasy podstawówki. A że wyciągnąłem z tego doświadczenia takie wnioski, to się nimi dzielę z kimś, kogo może to zainteresować. A jeśli nie, przechodzi się po przeczytaniu po prostu dalej i olewa jako informację nieistotną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.12.2023 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Mam podejrzenia, ponieważ przy instalacji okazało się , że zawór był uszkodzony i trzeba było go wymienić (iglica puszczała czy coś takiego). Czynnik wyleciał. Po wymianie iglicy napełniono ponownie układ, ale skad ja mam wiedzieć czy właściwą ilością. Jak wezwę instalatora, to co on mi powie: że źle napełnił układ? że źle wypompował powietrze w niego? Pewnie jak go nie wezwiesz to się nie przekonasz. Zapytaj go w ciemno jakie powinno być ciśnienie a później zaproś na sprawdzenie. Dwie osoby Ci mówią, ze coś jest nie halo, sam masz pewne wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 19.12.2023 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Nie chce się mądrzyć ani wprowadzać zamieszania, ale czy ciśnienie pokaże wszystko? Jeżeli ten układ działa w ten sam sposób co w samochodzie (chyba że nie), to ciśnienie może nie dać całej odpowiedziW jednym z moich poprzednich samochodów po sezonie klima zaczęła słabo chłodzić. Pojechałem na warsztat, podpiął, sprawdził ciśnienie i stwierdził że wszystko jest w porządku, ale że uparłem się że przestała chłodzić, to spuścił czynnik i wyszło mu 200g z 720g uzupełnianych pół roku wcześniej. 'Fachowcy' nie mogli znaleźć przyczyny, ponieważ szukali dziury pod maską, a winny był parownik pod deską rozdzielczą z minimalną szczeliną, która mimo ubytku czynnika w dużej ilości nie wskazywała na spadek ciśnienia. Albo trafiłem takich fachowców, że nie wiedzieli jak to sprawdzić i zinterpretować. Ale trzech jeden po drugim by nie wiedział co robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2023 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Pewnie jak go nie wezwiesz to się nie przekonasz. Zapytaj go w ciemno jakie powinno być ciśnienie a później zaproś na sprawdzenie. Dwie osoby Ci mówią, ze coś jest nie halo, sam masz pewne wątpliwości. Wezwałem instalatora, raczej ma to gdzieś. Klima grzeje, a z przewodów ma prawo wydobywać się szum, np podczas defrostów. Nie mam argumentów, żeby ktoś się tarabanił w korkach do mnie. Muszę chyba poczekać do przeglądu za 4 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.12.2023 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Wezwałem instalatora, raczej ma to gdzieś. Klima grzeje, a z przewodów ma prawo wydobywać się szum, np podczas defrostów. Nie mam argumentów, żeby ktoś się tarabanił w korkach do mnie. Muszę chyba poczekać do przeglądu za 4 miesiące. Jak to nie masz argumentów? Do jakiej temperatury klimatyzator według katalogu ma działać? Do -15? A doszło chociaż do -10? I stanął.... Twój sprzęt i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 19.12.2023 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 (edytowane) A nie masz w protokole ile wagowo czynnika nabito? Te Mitsu powinno mieć fabrycznie 0.55kg + 20g/m jeśli instalacja ma powyżej 7m. A może instalacja jest nadal nieszczelna i gaz ucieka? Ile czasu trwała próba szczelności azotowa? Mysle ze w twoim przypadku instalator powinien puscisc pompe na full i ponownie pomierzyc wszystkie parametry albo odessac caly czynnik i jeszcze raz napelnic. Wezwałem instalatora, raczej ma to gdzieś. Klima grzeje, a z przewodów ma prawo wydobywać się szum, np podczas defrostów. Nie mam argumentów, żeby ktoś się tarabanił w korkach do mnie. Muszę chyba poczekać do przeglądu za 4 miesiące. No zaraz, przeciez pisales na forum za grzala do 18C a jak dales 21C to sie balwan zrobil i przestala grzac. Jak padnie przy nastepnym mrozie i zamieci to tym bardziej nikt nie bedzie przyjezdzal sprawdzac. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2023 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Jak to nie masz argumentów? Do jakiej temperatury klimatyzator według katalogu ma działać? Do -15? A doszło chociaż do -10? I stanął.... Twój sprzęt i pieniądze. No tak, masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2023 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 A nie masz w protokole ile wagowo czynnika nabito? Te Mitsu powinno mieć fabrycznie 0.55kg + 20g/m jeśli instalacja ma powyżej 7m. A może instalacja jest nadal nieszczelna i gaz ucieka? Ile czasu trwała próba szczelności azotowa? Mysle ze w twoim przypadku instalator powinien puscisc pompe na full i ponownie pomierzyc wszystkie parametry albo odessac caly czynnik i jeszcze raz napelnic. No zaraz, przeciez pisales na forum za grzala do 18C a jak dales 21C to sie balwan zrobil i przestala grzac. Jak padnie przy nastepnym mrozie i zamieci to tym bardziej nikt nie bedzie przyjezdzal sprawdzac. Myślę, że protokół to tylko papier i wszystko się mogło w nim znaleźć. Próba szczelności trwała dość krótko, ale nie pamiętam już szczegółów. Mogło mi coś umknąć, bo nie miałem doświadczenia. Może dalej ucieka gaz, kto wie. Jutro zadzwonię do Mitsubishi zapytać, czy możliwe jest aby klimatyzator zamarzł przy -8 na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 19.12.2023 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Tak, uwzględniłem i to. W miesiącach letnich nie używamy gazu do ogrzewania tylko do CWU. Stąd wiadomo, jakie dane mieszkanie ma zapotrzebowanie na to. Nie będzie również tajemnicą, jak uchylę jej rąbka i powiem, że średnie dzienne zapotrzebowanie na CWU to ~5kWh. Zarówno moje jak i jego. Nie wiem czym mnie jeszcze zaskoczysz, ale czekam:) Karloss, ja liczyłem to dla siebie żeby wiedzieć czy to ogrzewanie ma uzasadnienie ekonomiczne, tak więc jest policzone dokładnie i rzetelnie na tyle, na ile się dało. Nie robiłem tego po to, żeby wstawić tutaj cokolwiek dla atencji lub pochwalić się że znam matematykę na poziomie wyższym od 4 klasy podstawówki. A że wyciągnąłem z tego doświadczenia takie wnioski, to się nimi dzielę z kimś, kogo może to zainteresować. A jeśli nie, przechodzi się po przeczytaniu po prostu dalej i olewa jako informację nieistotną Dobra to jak dyskutujemy na tym poziomie to przynajmniej zachowajmy zasady równania. Odnoszę się do miesiąca grudzien. Twoje zuzycie: 310kWh + CWU (5x18dni) + 20 kWh= 420kWh Sasiad: 117m3 z CWU (jak rozumiem w tej puli). Koszt: ok. 284 zł vs 347 zł. Nie chodzi mi żeby się spierać, na pewno jest taniej grzac klima, ale biorąc pod uwagę że piec gazowy zasila podlogowke i CWU to pomimo tej stosunkowo niewielkiej różnicy ja osobiście wybrałbym gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2023 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Protokół: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 19.12.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Dobra to jak dyskutujemy na tym poziomie to przynajmniej zachowajmy zasady równania. Odnoszę się do miesiąca grudzien. Twoje zuzycie: 310kWh + CWU (5x18dni) + 20 kWh= 420kWh Sasiad: 117m3 z CWU (jak rozumiem w tej puli). Koszt: ok. 284 zł vs 347 zł. Nie chodzi mi żeby się spierać, na pewno jest taniej grzac klima, ale biorąc pod uwagę że piec gazowy zasila podlogowke i CWU to pomimo tej stosunkowo niewielkiej różnicy ja osobiście wybrałbym gaz. Trochę inaczej, ale.. especially for you:) Moje: Klima 310 kWh x 0,5791 (śr. ważona cena kWh w taryfie G12) + 23% VAT = 220,79 Grzejniki 20 kWh x 0,3626 (cena taniej kWh w G12) + 23% VAT = 8,92 Razem 229,71 Tyle wydałem na ogrzewanie na prąd. Nie wliczam tu CWU, bo porównuję tylko koszt ogrzewania Sąsiad: Gaz 116,562 m3 x 11,218 (współczynnik konwersji) = 1307,59 kWh gazu Bytowe (CWU) 17 dni x 4kWh = 68 kWh gazu 1307,59 kWh - 68 kWh = 1239,59 kWh zużycie gazu na samo ogrzewanie 1239,59 x 0,22778 (cena kWh gazu) + 23% VAT = 347,3 Tak więc różnica w koszcie samego ogrzewania między nami wynosi 347,3 - 229,7 = 117,6 przez 17 dni. Sąsiad płaci w takim razie 51% więcej niż ja. Nie da się tego wytłumaczyć 2 lub 3 stopniową różnicą utrzymywanej temperatury. I to w mroźnym okresie, gdzie COP klimy jest niższy. W okresie przejściowym sąsiad płaci za ogrzewanie nawet nie parę, a kilka razy więcej niż ja. Ale to jest zysk wyłącznie między dwoma źródłami ogrzewania. Teraz jeszcze, żeby nie było że ja tyle oszczędzam na klimie, muszę obliczyć ile zapłaciłbym, gdybym grzał gazem 347,3 / 1,23 (23% różnica między naszymi zużyciami gazu kiedy ja go używałem) = 282,35. Tyle bym zapłacił za gaz Czyli 282,35 - 220,79 = 61,56 Moja faktyczna oszczędność przez 17 dni na ogrzewaniu, czyli zapłaciłbym 28% więcej za gaz. Ale mnie zmobilizowałeś. Teraz ciekawostka dotycząca różnicy w oszczędności między pogodą mroźną, bo taka była pierwsza połowa grudnia, a ostatnimi 2-oma dniami, gdzie temperatury są na poziomie 4-7 stopni Nie będę się bawił już w te obliczenia, tylko podam wyniki, bo w swoim pliku wstawiam tylko dwie wartości i samo się liczy: Ja klima 15,67 zł Sąsiad gaz 37,54 zł Różnica 21,87, czyli gaz droższy o 139% Uwzględniając swoje zużycie gazu (30,52), klima zaoszczędziła dla mnie 14,85, czyli zapłaciłbym 95% więcej. Im cieplej tym zysk dużo większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts