Bartek535 08.03.2024 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca Witam szanowne grono.Planuję modyfikację CO i CWU poprzez dodanie klimatyzatora.Stan obecny to:Kocioł Vaillant 20 kW55 m2 parter podłogówka55 m2 piętro grzejniki garaż, piwnica 90m2 grzejniki (grzane do 15 stopni)Założeniem jest równoległe podłączenie klimatyzatora (multi split) poprzez wymiennik płytowy/?? do obecnego kotła i ogrzewanie domu w trybie biwalentnym klimatyzator >0*> kocioł gazowy (temperatura przełączania do ustalenia)Dodatkowo podłączenie dwóch wymienników ściennych na parterze i piętrze do chłodzenia/grzania lato zima.I pojawia się kilka pytań do bardziej doświadczonych w temacie.1. Jak najlepiej się podłączyć ( przez sprzęgło czy bufor? zapotrzebowanie przy 0 stopni mniej niż 3 kW )2. Czy da się wysterować z obecną elektroniką Vaillanta calomatic 460 i VR 61 do podłogówki jeśli nie to czym zastąpić i spiąć ze sobą żeby działało w automacie.3. Jaką jednostkę polecacie jakiej mocy (chłodzenie latem) 5 kW wystarczy? (Jest jeszcze rekuperacja i czekający na podłączenie ggwc )Wynik https://cieplo.app/wynik/1coegPozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.03.2024 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca Witam szanowne grono. Planuję modyfikację CO i CWU poprzez dodanie klimatyzatora. Stan obecny to: Kocioł Vaillant 20 kW 55 m2 parter podłogówka 55 m2 piętro grzejniki garaż, piwnica 90m2 grzejniki (grzane do 15 stopni) Założeniem jest równoległe podłączenie klimatyzatora (multi split) poprzez wymiennik płytowy/?? do obecnego kotła i ogrzewanie domu w trybie biwalentnym klimatyzator >0*> kocioł gazowy (temperatura przełączania do ustalenia) Dodatkowo podłączenie dwóch wymienników ściennych na parterze i piętrze do chłodzenia/grzania lato zima. I pojawia się kilka pytań do bardziej doświadczonych w temacie. 1. Jak najlepiej się podłączyć ( przez sprzęgło czy bufor? zapotrzebowanie przy 0 stopni mniej niż 3 kW ) 2. Czy da się wysterować z obecną elektroniką Vaillanta calomatic 460 i VR 61 do podłogówki jeśli nie to czym zastąpić i spiąć ze sobą żeby działało w automacie. 3. Jaką jednostkę polecacie jakiej mocy (chłodzenie latem) 5 kW wystarczy? (Jest jeszcze rekuperacja i czekający na podłączenie ggwc ) Wynik https://cieplo.app/wynik/1coeg Pozdrawiam Bartek A co taka komplikacja ma na celu ? Jakie są załozenia tej modernizacji? To wątek ogrzewających dom klimatyzatorem a nie przerobionymi klimatyzatorami na nie wiadomo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 08.03.2024 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca Witam szanowne grono. Planuję modyfikację CO i CWU poprzez dodanie klimatyzatora. Stan obecny to: Kocioł Vaillant 20 kW 55 m2 parter podłogówka 55 m2 piętro grzejniki garaż, piwnica 90m2 grzejniki (grzane do 15 stopni) Założeniem jest równoległe podłączenie klimatyzatora (multi split) poprzez wymiennik płytowy/?? do obecnego kotła i ogrzewanie domu w trybie biwalentnym klimatyzator >0*> kocioł gazowy (temperatura przełączania do ustalenia) Dodatkowo podłączenie dwóch wymienników ściennych na parterze i piętrze do chłodzenia/grzania lato zima. I pojawia się kilka pytań do bardziej doświadczonych w temacie. 1. Jak najlepiej się podłączyć ( przez sprzęgło czy bufor? zapotrzebowanie przy 0 stopni mniej niż 3 kW ) 2. Czy da się wysterować z obecną elektroniką Vaillanta calomatic 460 i VR 61 do podłogówki jeśli nie to czym zastąpić i spiąć ze sobą żeby działało w automacie. 3. Jaką jednostkę polecacie jakiej mocy (chłodzenie latem) 5 kW wystarczy? (Jest jeszcze rekuperacja i czekający na podłączenie ggwc ) Wynik https://cieplo.app/wynik/1coeg Pozdrawiam Bartek Ze swojego doświadczenia ci powiem że 3,5 kw może być za duży-mocny jak to będzie pompa z klimy np gree amber prestige i jak byś taką miał to uwierz miże gazu nie będziesz odpalał wcale , ten klimatyzator ma 80 procent mocy przy minus 30 stopniach fakt kosztuje trochę bo to ok 4,5 patola ale robotę robi , ja mam 7kw przerobioną i nawet w silne mrozy minus 19 potrafi taktować bo akurat moja nie zejdzie niżej z poborem jak 700 watt bo tak ją ustawili ,ale jest koleś który robi zajebiste sterowniki i tam nie trzeba płyty sterowniczej z jednostki wewnętrznej wcale bo ten sterownik robi wszystko od krzywej do obniżenia częstotliwości sprężarki itp itd , więc przerabiaj bez namysłu nie zawiedziesz się na bank a frajerzy niech bulą po 50 patli za prawie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek535 10.03.2024 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca A co taka komplikacja ma na celu ? Jakie są załozenia tej modernizacji? Komplikacji? Założenie jest takie żeby wykorzystać nadwyżki z PV i obniżyć koszty ogrzewania zimą. To wątek ogrzewających dom klimatyzatorem a nie przerobionymi klimatyzatorami na nie wiadomo co No i będzie ogrzewane klimatyzatorem. Ma być po 1 JW na piętro celem grzania/chłodzenia. Wymiennik gaz/woda to tylko kolejna JW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek535 10.03.2024 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca Ze swojego doświadczenia ci powiem że 3,5 kw może być za duży-mocny jak to będzie pompa z klimy np gree amber prestige i jak byś taką miał to uwierz miże gazu nie będziesz odpalał wcale , ten klimatyzator ma 80 procent mocy przy minus 30 stopniach fakt kosztuje trochę bo to ok 4,5 patola ale robotę robi , ja mam 7kw przerobioną i nawet w silne mrozy minus 19 potrafi taktować bo akurat moja nie zejdzie niżej z poborem jak 700 watt bo tak ją ustawili ,ale jest koleś który robi zajebiste sterowniki i tam nie trzeba płyty sterowniczej z jednostki wewnętrznej wcale bo ten sterownik robi wszystko od krzywej do obniżenia częstotliwości sprężarki itp itd , więc przerabiaj bez namysłu nie zawiedziesz się na bank a frajerzy niech bulą po 50 patli za prawie to samo. Jaki wymiennik zastosowałeś? Tylko wymiennik czy masz jeszcze jednostki wewnętrzne? Masz namiar do gościa od sterowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.03.2024 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca Komplikacji? Założenie jest takie żeby wykorzystać nadwyżki z PV i obniżyć koszty ogrzewania zimą. No i będzie ogrzewane klimatyzatorem. Ma być po 1 JW na piętro celem grzania/chłodzenia. Wymiennik gaz/woda to tylko kolejna JW. Rozumiem . Ale po co psuc klimatyzator? Po zo ogrzewać powietrze za pośrednictwem wody prądem ? Tego nie rozumiem. Mam dom od 21 lat bez zabytku pod tytułem ogzrewanie centralne wodne i na prawdę nigdy mi tego nie brakowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.03.2024 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca Jaki wymiennik zastosowałeś? Tylko wymiennik czy masz jeszcze jednostki wewnętrzne? Masz namiar do gościa od sterowników? Jako pierwszy był wymiennik robiony rura w rurze czyli 5/8 w rurze pe 32 dodatkowo rurę miedzianą 5/8 owinąłem drutem 4mm2 potem mi się zachciało wymiennika płytkowego i padło na promag 1,6m2 wymiany ciepła czyli 62 płytkowy woda/gaz koszt 940zł , narazie mam płytkę sterującą z jednostki wewnętrznej ale w następnym tygodniu mam dostać ten wypasiony sterownik więc czekam na niego , tak mam namiar na gościa ja dojdzie ster to dam ci znać ok . ale aby nie było to ja grzeję podłogówkę tylko i wyłącznie czyli 880 metrów bierzących PEX-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 29.03.2024 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca Nie wiem jak u was ale ja dzisiaj w moim kurniku wyłączyłem klimę jak w domu temperatura skoczyła od słońca na 24'C Zerkam na pogodę i najbliższy tydzień zapowiada się tak, że być może będzie chodziła tylko w nocy lub wcale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 29.03.2024 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca Jaki wymiennik zastosowałeś? Tylko wymiennik czy masz jeszcze jednostki wewnętrzne? Masz namiar do gościa od sterowników? Wymiennik mam promaga a sterownik już tez mam ,zajebisty ,mam dostęp do gościa który to robi jak by co to pisz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.03.2024 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca Nie wiem jak u was ale ja dzisiaj w moim kurniku wyłączyłem klimę jak w domu temperatura skoczyła od słońca na 24'C Zerkam na pogodę i najbliższy tydzień zapowiada się tak, że być może będzie chodziła tylko w nocy lub wcale... Ja miałem na marzec wyłaczyć ogrzewanie klimą, ale jednak przyszły lekkie mrozy i pozostawiłem. Wyłączę 31. marca i podsumuję ostatni miesiąc tego sezonu grzewczego tu na grupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 29.03.2024 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca U mnie w marcu nie było opcji wyłączenia. Dom stoi na wygwizdowie gdzie zawsze jest o kilka stopni chłodniej niż w śląskiej aglomeracji. Jeszcze kilka dni temu skrobałem szyby w aucie rano . Dzisiaj klima dostała off o 15.00 , teraz o godzinie 23 jest w domu stabilne 22 stopnie. Noc ma byc ciepła więc nie włączam, testujemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 30.03.2024 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca U mnie co prawda temperatura ustawiona na 16* ale przez ostatnio tydzień średnie dobowe zużycie energii to 350W z czego ponad 1kW pobrało tej nocy, o której mówi sito, gdzie był mały przymrozek. Poczekam kilka dni aż ściany złapią temperaturę i wyłączam.Od początku pomiarów czyli od 14.11.2023 klima zużyła 468,64 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 30.03.2024 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca Nie wiem czy nie będę musiał odszczekać i włączyć klimę.... W celu chłodzenia bo dzisiaj 25 w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.03.2024 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca Całe lato chodzi u Ciebie klima? Nie masz jakiegoś zacienienia okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 30.03.2024 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca Całe lato chodzi u Ciebie klima? Nie masz jakiegoś zacienienia okien? Mamy rolety zewnętrzne w całym domu. Ale tak tęsknimy za słońcem ze grzechem by było ich używać teraz jak za oknem robi się zielono Koza już posprzątana, popiół wywalony. Sezon grzewczy uważam za półzamknięty bo pewnie jeszcze trafi się dzień ze klima bedzie miała co robić Klima odpalona na początku listopada , chodziła 5 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.04.2024 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia Podaję wyniki za marzec 2024: temperatury zewnętrzne: Tśr= 5 °C, Tmin= -5,3 °C, Tmax= 16,8 °Cnastawiona temperatura wewnętrzna Tw= 21 °C całkowite zużycie EE = 193 kWh średnie dobowe zużycie EE = 6,2 kWh Marzec był więc niewiele cieplejszy niż luty. Ciekawe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 02.04.2024 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia U mnie Marzec 260kWh (Luty 280). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 15.04.2024 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Sezon grzewczy uważam za półzamknięty bo pewnie jeszcze trafi się dzień ze klima bedzie miała co robić Klima odpalona na początku listopada , chodziła 5 miesięcy Klima odpalona nazot W domu zrobiło się niebezpieczne 20'C... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 15.04.2024 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia ja u siebie włączyłem po zimie klimę, w poprzedni weekend chodziła już w trybie chłodzenia to chyba pierwszy taki początek kwietnia jaki pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.04.2024 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Klima odpalona nazot W domu zrobiło się niebezpieczne 20'C... Dom szkieletowy, nie magazynuje ciepła od słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts