Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Witam szanowne grono.

Planuję modyfikację CO i CWU poprzez dodanie klimatyzatora.

Stan obecny to:

Kocioł Vaillant 20 kW

55 m2 parter podłogówka

55 m2 piętro grzejniki

garaż, piwnica 90m2 grzejniki (grzane do 15 stopni)

Założeniem jest równoległe podłączenie klimatyzatora (multi split) poprzez wymiennik płytowy/?? do obecnego kotła i ogrzewanie domu w trybie biwalentnym klimatyzator >0*> kocioł gazowy (temperatura przełączania do ustalenia)

Dodatkowo podłączenie dwóch wymienników ściennych na parterze i piętrze do chłodzenia/grzania lato zima.

I pojawia się kilka pytań do bardziej doświadczonych w temacie.

1. Jak najlepiej się podłączyć ( przez sprzęgło czy bufor? zapotrzebowanie przy 0 stopni mniej niż 3 kW )

2. Czy da się wysterować z obecną elektroniką Vaillanta calomatic 460 i VR 61 do podłogówki jeśli nie to czym zastąpić i spiąć ze sobą żeby działało w automacie.

3. Jaką jednostkę polecacie jakiej mocy (chłodzenie latem) 5 kW wystarczy? (Jest jeszcze rekuperacja i czekający na podłączenie ggwc )

Wynik

https://cieplo.app/wynik/1coeg

Pozdrawiam Bartek

Witam szanowne grono.

Stan obecny to:

Kocioł Vaillant 20 kW

55 m2 parter podłogówka

55 m2 piętro grzejniki

Założeniem jest równoległe podłączenie klimatyzatora (multi split) poprzez wymiennik płytowy/?? do obecnego kotła i ogrzewanie domu w trybie biwalentnym klimatyzator >0*> kocioł gazowy (temperatura przełączania do ustalenia)

Dodatkowo podłączenie dwóch wymienników ściennych na parterze i piętrze do chłodzenia/grzania lato zima.

1. Jak najlepiej się podłączyć ( przez sprzęgło czy bufor? zapotrzebowanie przy 0 stopni mniej niż 3 kW )

2. Czy da się wysterować z obecną elektroniką Vaillanta calomatic 460 i VR 61 do podłogówki jeśli nie to czym zastąpić i spiąć ze sobą żeby działało w automacie.

3. Jaką jednostkę polecacie jakiej mocy (chłodzenie latem) 5 kW wystarczy? (Jest jeszcze rekuperacja i czekający na podłączenie ggwc )

Wynik

Pozdrawiam Bartek

A co taka komplikacja ma na celu ? Jakie są załozenia tej modernizacji?

To wątek ogrzewających dom klimatyzatorem a nie przerobionymi klimatyzatorami na nie wiadomo co

Witam szanowne grono.

Stan obecny to:

Kocioł Vaillant 20 kW

55 m2 parter podłogówka

55 m2 piętro grzejniki

Wynik

Pozdrawiam Bartek

Ze swojego doświadczenia ci powiem że 3,5 kw może być za duży-mocny jak to będzie pompa z klimy np gree amber prestige i jak byś taką miał to uwierz miże gazu nie będziesz odpalał wcale , ten klimatyzator ma 80 procent mocy przy minus 30 stopniach fakt kosztuje trochę bo to ok 4,5 patola ale robotę robi , ja mam 7kw przerobioną i nawet w silne mrozy minus 19 potrafi taktować bo akurat moja nie zejdzie niżej z poborem jak 700 watt bo tak ją ustawili ,ale jest koleś który robi zajebiste sterowniki i tam nie trzeba płyty sterowniczej z jednostki wewnętrznej wcale bo ten sterownik robi wszystko od krzywej do obniżenia częstotliwości sprężarki itp itd , więc przerabiaj bez namysłu nie zawiedziesz się na bank a frajerzy niech bulą po 50 patli za prawie to samo.:yes:

A co taka komplikacja ma na celu ? Jakie są załozenia tej modernizacji?

Komplikacji?

Założenie jest takie żeby wykorzystać nadwyżki z PV i obniżyć koszty ogrzewania zimą.

To wątek ogrzewających dom klimatyzatorem a nie przerobionymi klimatyzatorami na nie wiadomo co

No i będzie ogrzewane klimatyzatorem. Ma być po 1 JW na piętro celem grzania/chłodzenia.

Wymiennik gaz/woda to tylko kolejna JW.

• Like 1

Ze swojego doświadczenia ci powiem że 3,5 kw może być za duży-mocny jak to będzie pompa z klimy np gree amber prestige i jak byś taką miał to uwierz miże gazu nie będziesz odpalał wcale , ten klimatyzator ma 80 procent mocy przy minus 30 stopniach fakt kosztuje trochę bo to ok 4,5 patola ale robotę robi , ja mam 7kw przerobioną i nawet w silne mrozy minus 19 potrafi taktować bo akurat moja nie zejdzie niżej z poborem jak 700 watt bo tak ją ustawili ,ale jest koleś który robi zajebiste sterowniki i tam nie trzeba płyty sterowniczej z jednostki wewnętrznej wcale bo ten sterownik robi wszystko od krzywej do obniżenia częstotliwości sprężarki itp itd , więc przerabiaj bez namysłu nie zawiedziesz się na bank a frajerzy niech bulą po 50 patli za prawie to samo.:yes:

Jaki wymiennik zastosowałeś? Tylko wymiennik czy masz jeszcze jednostki wewnętrzne?

Masz namiar do gościa od sterowników?

Komplikacji?

Założenie jest takie żeby wykorzystać nadwyżki z PV i obniżyć koszty ogrzewania zimą.

No i będzie ogrzewane klimatyzatorem. Ma być po 1 JW na piętro celem grzania/chłodzenia.

Wymiennik gaz/woda to tylko kolejna JW.

Rozumiem . Ale po co psuc klimatyzator? Po zo ogrzewać powietrze za pośrednictwem wody prądem ? Tego nie rozumiem. Mam dom od 21 lat bez zabytku pod tytułem ogzrewanie centralne wodne i na prawdę nigdy mi tego nie brakowało

Jaki wymiennik zastosowałeś? Tylko wymiennik czy masz jeszcze jednostki wewnętrzne?

Masz namiar do gościa od sterowników?

Jako pierwszy był wymiennik robiony rura w rurze czyli 5/8 w rurze pe 32 dodatkowo rurę miedzianą 5/8 owinąłem drutem 4mm2 potem mi się zachciało wymiennika płytkowego i padło na promag 1,6m2 wymiany ciepła czyli 62 płytkowy woda/gaz koszt 940zł , narazie mam płytkę sterującą z jednostki wewnętrznej ale w następnym tygodniu mam dostać ten wypasiony sterownik więc czekam na niego , tak mam namiar na gościa ja dojdzie ster to dam ci znać ok .

ale aby nie było to ja grzeję podłogówkę tylko i wyłącznie czyli 880 metrów bierzących PEX-a

• 3 weeks później...
Nie wiem jak u was ale ja dzisiaj w moim kurniku wyłączyłem klimę jak w domu temperatura skoczyła od słońca na 24'C :D

Zerkam na pogodę i najbliższy tydzień zapowiada się tak, że być może będzie chodziła tylko w nocy lub wcale...

Ja miałem na marzec wyłaczyć ogrzewanie klimą, ale jednak przyszły lekkie mrozy i pozostawiłem. Wyłączę 31. marca i podsumuję ostatni miesiąc tego sezonu grzewczego tu na grupie.

U mnie w marcu nie było opcji wyłączenia. Dom stoi na wygwizdowie gdzie zawsze jest o kilka stopni chłodniej niż w śląskiej aglomeracji. Jeszcze kilka dni temu skrobałem szyby w aucie rano :D . Dzisiaj klima dostała off o 15.00 , teraz o godzinie 23 jest w domu stabilne 22 stopnie. Noc ma byc ciepła więc nie włączam, testujemy....

U mnie co prawda temperatura ustawiona na 16* ale przez ostatnio tydzień średnie dobowe zużycie energii to 350W z czego ponad 1kW pobrało tej nocy, o której mówi sito, gdzie był mały przymrozek. Poczekam kilka dni aż ściany złapią temperaturę i wyłączam.

Od początku pomiarów czyli od 14.11.2023 klima zużyła 468,64 kWh.

Całe lato chodzi u Ciebie klima? Nie masz jakiegoś zacienienia okien?

Mamy rolety zewnętrzne w całym domu. Ale tak tęsknimy za słońcem ze grzechem by było ich używać teraz jak za oknem robi się zielono ;-)

Koza już posprzątana, popiół wywalony.

Sezon grzewczy uważam za półzamknięty bo pewnie jeszcze trafi się dzień ze klima bedzie miała co robić

Klima odpalona na początku listopada , chodziła 5 miesięcy :-)

• 2 weeks później...