Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gazowe kotły kondensacyjne doświadczenia po latach

Recommended Posts

Może.

Wiele razy próbowałem wykręcić jaką śrubkę ze stopu Alu na którą zadziałała wilgoć i temperatura.

Stalowe, to jeszcze, jeszcze, ale mosiężne...

Kleją to do obudowy klejem biurowym białym czy przykręcają?

I co? Nie "kwitnie"?

Latać to nie musi. Nie waga jest tu najważniejszym kryterium.

Dla mnie - namiastka urządzenia DOBREGO.

Pracuje do końca gwarancji i jeszcze ze trzy dni dłużej...

Ale tak się teraz robi wszystko. Mądre głowy już o to dbają.

Adam M.

• 4 years później...
a czy ktoś korzysta z kotłów marki defro - czy ma ktoś doświadczenie z tym producentem odnośnie kotłów gazowych ?

chyba są od niedawna na rynku kotły gazowe -ale możę ktoś już coś możę się wypowiedzieć

z góry dziękuję

Czy Defro nie stac na PP?, pytasz juz od co najmniej miesiaca na FM o kotły gazowe Defro, nikt nie odpowiada, kilka postów miales skasowane. Dział marketingu Defro ma tak małe srodki na reklamę ze musi korzystac ze spamowania na FM?.

• 5 weeks później...
a średnia żywotność ogólnie kotła gazowego szacowana jest przez producentów na?…… pytam bo mam nowy kocioł i chcę się przygotować na ilośc spokojnych dni i nocy i policzyć sobie mniej więcej kiedy i dlaczego:)

W zasadzie nie zna się dnia ani godziny. Każde urządzenie może się uszkodzić. Można mówić tylko o prawdopodobieństwie uszkodzenia. Nawet gdy prawdopodobieństwo jest równe zeru to i tak zdarzenie JEST MOŻLIWE.

Wybierając kocioł gazowy i nie tylko, dobrze jest sprawdzić jak daleko ma się serwis do niego, no i jeszcze jak "skuteczny" w usuwaniu awarii.

Są koszmarne. Pod żadnym pozorem nie kupuj!

A widzisz? Kolega Cię nie posłuchał. 10 grudnia pytał, a za 11 dni już miał mimo takich opinii ;)

Ja - podobnie jak on - nie mam wątpliwości i kasuję reklamy...

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...

Podsumuję z "niewielkim" ;-) opóźnieniem wątek. Większa naprawa jak widać wystąpiła po 13 latach użytkowania.

Muszę zwrócić nieco honor Vailantowi gdyż nie było żadnych problemów z zakupem wymiennika. Generalnie kocioł ma budowę modułową i części są dostępne.

Wymiana czegoś to proste czynności mechaniczne. Ceny części są na tyle niskie że jest sens ekonomiczny naprawy kotła. Po wymianie wymiennika kocioł pracuje dalej prawidłowo.

Zainstalowany był w 2003r pewnie czekać go będzie kiedyś wymiana wentylatora może pompy może zaworu trójdrogowego. Jednak są to części w miarę niedrogie.

Kocioł jest serwisowany co roku od kilkunastu lat moimi rękami. Żeby miał wysoką sprawność ma czyszczony wymiennik po stronie ogniowej co roku, zaś po stronie wodnej co 4-5 lat. Ma w instalacji wodę z inhibitorem korozji i jakimś szuwaksem zmniejszającym odkładanie się kamienia. W grzejnikach nic się nie dzieje na filtrze odkłada się b.mało płatków z korozji grzejników. Oby tak dalej.