Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.

budowlany_laik

Recommended Posts

A mnie już trochę śmieszy, że ten wątek ciągle się ciągnie ;-) :-P Indukcja lepsza, koniec, można zamknąć :-P ;-) A tak poważnie, to sama miałam gaz, pewnie jak większość tutaj, i do gazu już nie wrócę. Nie znam też nikogo, kto po takiej zmianie chciałby wrócić. Może się ktoś taki znajdzie, ale pewnie będzie to 1 na 100.

• Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mnie już trochę śmieszy, że ten wątek ciągle się ciągnie ;-) :-P Indukcja lepsza, koniec, można zamknąć :-P ;-) A tak poważnie, to sama miałam gaz, pewnie jak większość tutaj, i do gazu już nie wrócę. Nie znam też nikogo, kto po takiej zmianie chciałby wrócić. Może się ktoś taki znajdzie, ale pewnie będzie to 1 na 100.

No cześć, jestem jednym na 100, niezłe wyróżnienie, dzięki :D

A tak na serio - może nie wrócić, ale... indukcja nie da w 100% tego, co daje gaz :)

OMG, jak ktoś ma kuchenkę na gaz sieciowy, to i ogrzewa dom gazem, stąd taka cena. Jeszcze takiego cyrkowca nie spotkałem co by sobie gaz sieciowy do samej kuchenki w domu ciągnął. Choć czytając to forum niewykluczone że taki pacjent gdzieś jest.

U moich znajomych jest taka sytuacja, że mogą mieć gaz tylko do kuchenki, ale nie do ogrzewania domu. Za małe ciśnienie w sieci, a Zakład Gazowniczy mówi, że "musiałby przerabiać sieć". Mogą jedynie mieć tyle gazu ile do kuchenki i nic więcej.

U moich znajomych jest taka sytuacja, że mogą mieć gaz tylko do kuchenki, ale nie do ogrzewania domu. Za małe ciśnienie w sieci, a Zakład Gazowniczy mówi, że "musiałby przerabiać sieć". Mogą jedynie mieć tyle gazu ile do kuchenki i nic więcej.

A najciekawsze jest to, że w moim przypadku gazownia na kuchenkę przeznaczyła moc 16 a na kocioł 12 kW.

• 2 weeks później...

A ja zdecydowałam się na hybrydę: kuchenkę gazowo-indukcyjną Elektroluxa (dwa palniki indukcyjne i dwa gazowe). Przez moment podczas remontu gotowałam na turystycznej indukcji (wcześniej głównie gaz, sporadycznie elektryczna) i bardzo mi się spodobała. Niestety podczas remontu nie pomyślałam o wymianie elektryki i nie chciałam ryzykować podłączania kuchenki indukcyjnej czteromiejscowej do sieci. I jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania :-)

Co prawda częściej gotuję na indukcji ale czasem do smażenia używam gazu. Ot takie wymysły :-)

Szukam różnic między kuchenką gazową a indukcyjną. Wszędzie zachwyty - "bierz indukcję, wszystko się szybciej gotuje." No dobra, ale co znaczy to "wszystko się szybciej gotuje"? Rozumiem, że zagotowanie wody jest szybsze, ale co z resztą? Jajecznicę trzeba szybciej mieszać bo się szybciej ścina? Na opakowaniu ryżu napisane, żeby gotować 20 minut. Więc na indukcji mam gotować przez 5 minut czy może 10? Ziemniaki standardowo 30 minut. Na indukcji ile, 5, 10, 15? Jak traktować czasy gotowania w przypadku indukcji? Gotować sobie "na oko"?

Człowieku, masz określoną temperature przygotowywania i tu zbyt wiele nie ugrasz, bo żarełko się przypali, wykipi lub zwarzy. Mnięsko zbyt przygrzejesz, to będzie suche jak wiór. Masz bezsadzowo i prawie 100% energi przekazane do potrawy a nie w ogrzane powietrze wokół gara. Oprócz kryterium czasu, masz jeszcze kryterium smaku. Wyraźnie pytasz się z tezą. Nie chcesz, lękasz się nowoczesnosci, to nie kupuj. Tkwij w tzw. tradycji :sleep:

A ty co, lewą nogą wstałaś czy jak? Nie irytuj się bo ci żyłka pójdzie. Na nic się jeszcze nie zdecydowałem, szukam informacji póki co. Mam bezsadzowo to fakt, ale ekonomiczniej już wcale nie jest niż z gazu skoro potrawy się tyle samo czasu gotują, smażą itp. A gdzie bym nie czytał to wszyscy chwalą, że "ekonomiczniej bo szybciej". Wychodzi, że wcale nie

A ty co, lewą nogą wstałaś czy jak? Nie irytuj się bo ci żyłka pójdzie. Na nic się jeszcze nie zdecydowałem, szukam informacji póki co. Mam bezsadzowo to fakt, ale ekonomiczniej już wcale nie jest niż z gazu skoro potrawy się tyle samo czasu gotują, smażą itp. A gdzie bym nie czytał to wszyscy chwalą, że "ekonomiczniej bo szybciej". Wychodzi, że wcale nie

nie zastanawiaj się, skoro nie jest ekonomicznie, to kup sobie kuchnie na gaz i będziesz miał po dylemacie.

Podstawowa różnica, poza źródłem ciepła, jest możliwość ustawienia czasu gotowania i automatycznego wyłączenia po tym czasie.

Można też w miarę dokładnie i powtarzalnie ustawić poziom grzania.

Niektóre mają też czujnik wylania płynu na szklaną płytę i automatyczne wyłączenia.

Gość Konto usunięte_1*
A nikt mu nie napisał że tam też są albo suwaki albo cyferki , ustawia temp jaką potrzebuje i jest tak samo regulowalne jak gaz a tak po prawdzie indukcja jest oszczędniejsza i taniej wychodzi niż gazem , mogę to odnieść do grzania gazem z butli 11kg ziemnego nie miałem teraz indukcja i wiem że jest taniej mimo że cyfry straszą (KW)