Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.


budowlany_laik

Recommended Posts

dobrze widzę?? Wklęsła indukcja?! Wow. Masz link?

...

 

Wpisałam po prostu w google indukcja + wok i to był jeden z pierwszych wyników w grafice

 

Miele model KM 6356

https://agdlab.pl/aktualnosci/Kuchnia.indukcyjna.z.miejscem.na.patelnie.WOK,4020

 

poza tym oczywiście dla tych co rzadziej gotują chińszczyznę są w formie płyt jednopalnikowych przenośnych

 

Tak naprawdę zwykłe, typowe europejskie kuchenki gazowe też do woka nie bardzo się nadają. Chińczycy u siebie mają kuchenki z podwójną koroną płomienia

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aleś TY i mądry inaczej. Wątek jest o płytach indukcyjnych montowanych w blat, a nie o mini kuchenkach wolnostojących. Trochę logiki w działaniu, internet jest dobry ale herbata z 10 łyżeczkami cukru za słodka.

 

Jak zwykle gotowca ci podac? Link, adres z kodem pocztowym i co jeszcze? Szukanie w necie jest proste jak budowa cepa. Wnuki pomogą..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elfir, ale ta płyta kosztuje ponad 12.000 zł ...

 

 

Miele nie jest tanią marką :)

Gaggenau, AEG, Boretti też mają podobny model.

 

Zdumiało mnie natomiast jak wiele jest ofert na indukcję przemysłową/profesjonalną do woka. A podobno kucharze gotują na ogniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miele nie jest tanią marką :)

Gaggenau, AEG, Boretti też mają podobny model.

 

Zdumiało mnie natomiast jak wiele jest ofert na indukcję przemysłową/profesjonalną do woka. A podobno kucharze gotują na ogniu.

 

Płytę marki Miele można śmiało nabyć za 5 tysięcy z kawałkiem, to udziwnienie w postaci wklęsłego pola podbija jak widać cenę bardzo wysoko.Ja mam płytę gazową Amica z palnikiem do woka (podwójny pierścień) i jestem w miarę zadowolony ale ...aby przeżyć prawdziwą przygodę z wokiem moc pod patelnią powinna zaczynać się od 10 kW, zaczynać!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że większość, wypróbowawszy indukcję, nie wróciłoby do gazu :)

W magazynie mam kartusze i 2-3 kW kuchenkę turystyczną - w razie gdybym chciał takie atrakcje.

 

Plus kuchenki gazowej z rusztem - można dać wielki gar i robić w nim przetwory. 15 i więcej kg na płycie to już chyba ryzykowna zabawa. Dlatego na lato kupimy używaną płytę gazową + butlę, by móc na dworze pasteryzować słoiki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obciążenie płyty jest w instrukcji, u mnie wynosi 25 kg. Oczywistym jest , że to obciążenie rozłożone a nie punktowe czyli większy garnek na kilka słoików wytrzyma. Właczasz funkcje Booster i grzejesz dwoma polami, tylko na B jest ograniczenie czasowe bodajże 10 min. No i gara jak na zupę w stołowce szkolnej, to nie postawisz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie polecam funkcji boost przy pasteryzacji. Pozyczylem fajny garnek, fajny w sensie wchodzilo ilestam sloikow i wysokosc odpowiednia. Garnek byl emaliowany. Na dnie scierka, na niej sloiki. Jako ze przez scierke i sloiki dno sie nie schladzalo odpowiednio to temperatura wyrwala emalie z dna. Po pasteryzacji wysypalem garsc emalii z garnka. Jest moc :D

Mam indukcje i jak sie popsuje to kupie kolejna indukcje. Gaz nie smierdzi, szafki czyste, garnki i patelnie czyste, moc wysoka a jak sie w kuchni szaleje i blatow brakuje to na plyte cos mozna odlozyc. W utrzymaniu czystosci tez latwa, duze lepsza od gazowej.

Ja nie wiem jak dzis sie mozna nad gazowa zastanawiac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie polecam funkcji boost przy pasteryzacji. Pozyczylem fajny garnek, fajny w sensie wchodzilo ilestam sloikow i wysokosc odpowiednia. Garnek byl emaliowany. Na dnie scierka, na niej sloiki. Jako ze przez scierke i sloiki dno sie nie schladzalo odpowiednio to temperatura wyrwala emalie z dna. Po pasteryzacji wysypalem garsc emalii z garnka. Jest moc :D

Mam indukcje i jak sie popsuje to kupie kolejna indukcje. Gaz nie smierdzi, szafki czyste, garnki i patelnie czyste, moc wysoka a jak sie w kuchni szaleje i blatow brakuje to na plyte cos mozna odlozyc. W utrzymaniu czystosci tez latwa, duze lepsza od gazowej.

Ja nie wiem jak dzis sie mozna nad gazowa zastanawiac.

 

Jaka cena, taki garnek. Śmiech, żeby emalia odpadła o tej ...mocy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obciążenie płyty jest w instrukcji, u mnie wynosi 25 kg. Oczywistym jest , że to obciążenie rozłożone a nie punktowe czyli większy garnek na kilka słoików wytrzyma. Właczasz funkcje Booster i grzejesz dwoma polami, tylko na B jest ograniczenie czasowe bodajże 10 min. No i gara jak na zupę w stołowce szkolnej, to nie postawisz

 

Obciążenie płyty, a ile wytrzyma "punktowo" (średnica wielkiego gara) z wodą i słoikami? Poza tym indukcja to (u mnie) kilka tys. + przy konkretnych zaprawach robi się niezły ukrop, dlatego płyta gazowa na tarasie to niezły plan (z burbonem w dłoni) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...