Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.

budowlany_laik

Recommended Posts

dobrze widzę?? Wklęsła indukcja?! Wow. Masz link?

...

Wpisałam po prostu w google indukcja + wok i to był jeden z pierwszych wyników w grafice

Miele model KM 6356

https://agdlab.pl/aktualnosci/Kuchnia.indukcyjna.z.miejscem.na.patelnie.WOK,4020

poza tym oczywiście dla tych co rzadziej gotują chińszczyznę są w formie płyt jednopalnikowych przenośnych

Tak naprawdę zwykłe, typowe europejskie kuchenki gazowe też do woka nie bardzo się nadają. Chińczycy u siebie mają kuchenki z podwójną koroną płomienia

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aleś TY i mądry inaczej. Wątek jest o płytach indukcyjnych montowanych w blat, a nie o mini kuchenkach wolnostojących. Trochę logiki w działaniu, internet jest dobry ale herbata z 10 łyżeczkami cukru za słodka.

Jak zwykle gotowca ci podac? Link, adres z kodem pocztowym i co jeszcze? Szukanie w necie jest proste jak budowa cepa. Wnuki pomogą..

Elfir, ale ta płyta kosztuje ponad 12.000 zł ...

Miele nie jest tanią marką :)

Gaggenau, AEG, Boretti też mają podobny model.

Zdumiało mnie natomiast jak wiele jest ofert na indukcję przemysłową/profesjonalną do woka. A podobno kucharze gotują na ogniu.

Miele nie jest tanią marką :)

Gaggenau, AEG, Boretti też mają podobny model.

Zdumiało mnie natomiast jak wiele jest ofert na indukcję przemysłową/profesjonalną do woka. A podobno kucharze gotują na ogniu.

Płytę marki Miele można śmiało nabyć za 5 tysięcy z kawałkiem, to udziwnienie w postaci wklęsłego pola podbija jak widać cenę bardzo wysoko.Ja mam płytę gazową Amica z palnikiem do woka (podwójny pierścień) i jestem w miarę zadowolony ale ...aby przeżyć prawdziwą przygodę z wokiem moc pod patelnią powinna zaczynać się od 10 kW, zaczynać!

Wydaje mi się, że większość, wypróbowawszy indukcję, nie wróciłoby do gazu :)

W magazynie mam kartusze i 2-3 kW kuchenkę turystyczną - w razie gdybym chciał takie atrakcje.

Plus kuchenki gazowej z rusztem - można dać wielki gar i robić w nim przetwory. 15 i więcej kg na płycie to już chyba ryzykowna zabawa. Dlatego na lato kupimy używaną płytę gazową + butlę, by móc na dworze pasteryzować słoiki :)

Obciążenie płyty jest w instrukcji, u mnie wynosi 25 kg. Oczywistym jest , że to obciążenie rozłożone a nie punktowe czyli większy garnek na kilka słoików wytrzyma. Właczasz funkcje Booster i grzejesz dwoma polami, tylko na B jest ograniczenie czasowe bodajże 10 min. No i gara jak na zupę w stołowce szkolnej, to nie postawisz

Nie polecam funkcji boost przy pasteryzacji. Pozyczylem fajny garnek, fajny w sensie wchodzilo ilestam sloikow i wysokosc odpowiednia. Garnek byl emaliowany. Na dnie scierka, na niej sloiki. Jako ze przez scierke i sloiki dno sie nie schladzalo odpowiednio to temperatura wyrwala emalie z dna. Po pasteryzacji wysypalem garsc emalii z garnka. Jest moc :D

Mam indukcje i jak sie popsuje to kupie kolejna indukcje. Gaz nie smierdzi, szafki czyste, garnki i patelnie czyste, moc wysoka a jak sie w kuchni szaleje i blatow brakuje to na plyte cos mozna odlozyc. W utrzymaniu czystosci tez latwa, duze lepsza od gazowej.

Ja nie wiem jak dzis sie mozna nad gazowa zastanawiac.

Nie polecam funkcji boost przy pasteryzacji. Pozyczylem fajny garnek, fajny w sensie wchodzilo ilestam sloikow i wysokosc odpowiednia. Garnek byl emaliowany. Na dnie scierka, na niej sloiki. Jako ze przez scierke i sloiki dno sie nie schladzalo odpowiednio to temperatura wyrwala emalie z dna. Po pasteryzacji wysypalem garsc emalii z garnka. Jest moc :D

Mam indukcje i jak sie popsuje to kupie kolejna indukcje. Gaz nie smierdzi, szafki czyste, garnki i patelnie czyste, moc wysoka a jak sie w kuchni szaleje i blatow brakuje to na plyte cos mozna odlozyc. W utrzymaniu czystosci tez latwa, duze lepsza od gazowej.

Ja nie wiem jak dzis sie mozna nad gazowa zastanawiac.

Jaka cena, taki garnek. Śmiech, żeby emalia odpadła o tej ...mocy.

Obciążenie płyty jest w instrukcji, u mnie wynosi 25 kg. Oczywistym jest , że to obciążenie rozłożone a nie punktowe czyli większy garnek na kilka słoików wytrzyma. Właczasz funkcje Booster i grzejesz dwoma polami, tylko na B jest ograniczenie czasowe bodajże 10 min. No i gara jak na zupę w stołowce szkolnej, to nie postawisz

Obciążenie płyty, a ile wytrzyma "punktowo" (średnica wielkiego gara) z wodą i słoikami? Poza tym indukcja to (u mnie) kilka tys. + przy konkretnych zaprawach robi się niezły ukrop, dlatego płyta gazowa na tarasie to niezły plan (z burbonem w dłoni) :)