Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BARDZO duszno w mieszkaniu przez cały rok. Co poradzić???

Taj

Recommended Posts

Witajcie,

mieszkanie w bloku, ostatnia kondygnacja. Bardzo, bardzo duszno przez cały roku. Teraz jeszcze ok, bo można otworzyć okna na oścież ale zimą strasznie.

Chociaż jak teraz okna otwieram to po zamknięciu po chwili znów duchota. Nie wynika to z temperatur obecnie panujących tylko charakteru mieszkania. Kominiarz mówił coś o zrobieniu wyższych kominów. To sprawa spółdzielni.

Tylko czy moge zrobić coś we własnym zakresie, żeby w mieszkaniu najnormalniej można było oddychać.

Witajcie,

mieszkanie w bloku, ostatnia kondygnacja. Bardzo, bardzo duszno przez cały roku. Teraz jeszcze ok, bo można otworzyć okna na oścież ale zimą strasznie.

Chociaż jak teraz okna otwieram to po zamknięciu po chwili znów duchota. Nie wynika to z temperatur obecnie panujących tylko charakteru mieszkania. Kominiarz mówił coś o zrobieniu wyższych kominów. To sprawa spółdzielni.

Tylko czy moge zrobić coś we własnym zakresie, żeby w mieszkaniu najnormalniej można było oddychać.

Jezeli masz nawiewniki w okanch to faktycznie problemem zapewne sa zbyt krotkie kanaly wentylacyjne i co z atym idzie brak ciagu. Takie cos powinn aprzebudowac spoldzielnia. Jezeli nie masz nawietrznikow a masz szczelne okna to zapewne tutaj lezy problem.

No ale co kazał podpisać ? listę obecności ? Jak przychodzi kominiarz to się go bierze pod włos, każe sprawdzać wszystko dokładnie. U mnie też tak kominiarz przyszedł przystawił anemometr i kazał okna otworzyć żeby ciąg był. Jego zadaniem jest sprawdzenie drożności kanałów wentylacyjnych a nie czy mieszkanie się wentyluje prawidłowo, ot co, poza tym niewiele wiedział o jakiejkolwiek wentylacji ani o przepisach. Jemu się nie dziwię bo nie płacą mu za to żeby się na tym znał ale żeby sprawdził.

• 2 weeks później...

Z kominiarzem to też jałowa dyskusja. Przyłoży wiatraczek do komina tam pokaże mu wynik, powie jest ok, proszę podpisać. Sprawdził? Sprawdził, więc co mam mu zarzucić.

A żeby "zaopatrzyć" mieszkanie w więcej tlenu O2 co polecacie?

P.S.

Nie sądziłem, że mieszkania w blokach na ostatnim piętrze to takie $#$#% pod względem powietrza.

Witajcie,

Zainwestuj w wentylatorki komputerowe te od obudowy mało energożerne bo stało prądowe koszt kilkadziesiąt złotych z kablami i zasilaczem

• 3 weeks później...
Najmniejszym nakładem prac, biegania i załatwiania to chyba klima z oczyszczaczem i nawilżaczem powietrza. I może jakieś odgrodzenie od słońca, typu markiza, grube zasłony. Ja wiem, że ściany się nagrzewają i daje to niewiele, ale przynajmniej odgradzasz się od słońca, które też potrafi niemiłosiernie przygrzać.

Słowo "duszno" to jest potoczna nazwa zbiorcza na złe parametry powietrza. A może kryć się pod tym: zła (zbyt wysoka) temperatura, zbyt duża wilgotność, za mała ilość tlenu, lub za duża CO₂, inne zanieczyszczenia (w tym pyły). Z opisu wynika, że problemem nie jest temperatura powietrza, tylko jego skład, gdyż brak jest wymiany powietrza z powodu nie działającej wentylacji (grawitacyjnej). Klimatyzacja obniża temperaturę, usuwa wilgotność, ale nie zmienia składu powietrza. Klimatyzowane powietrze nie jest "świeże", tylko stare.

• 5 months później...

Chciałem wam wszystkim podziękować za podzielenie się wiedzą w tej sprawie.

Wiem, że sąsiedzi z drugiej klatki mają założone coś na komin (być może ta forma przedłużenia). I teraz pytanie.

Jak negocjować ze spółdzielnią, aby takie przedłużki do komina lub cokolwiek dobrego dla powietrza w mieszkaniu, a związanego z kominem zrobiła spółdzielnia. Czym to argumentować, aby nie spławili.

• 2 weeks później...

Nikogo takiego nie znam. Nie stać mnie na zamówienie.

Jak mogę to argumentować fachowo, używając przekonującej terminologii?

Mieszkanie jest duszne, nie ma czym oddychać, zasiedziane powietrze. Wietrzenie pomaga na dosłownie pół godziny.

Mam wrażenie, że po przeziębieniu dochodzi się w nieskończoność do siebie.

List polecony do spółdzielni ,za potwierdzeniem odbioru, opisz problem, niech wyślą swojego speca. Od niego wymagaj na piśmie , że wszystko ok, a jeśli nie orzeknie , że wszytsko jest ok, niech napisze co nie jest. Przy wizycie miej świadka. A sąsiad obok też ma taki problem?

Poproś o kopię przeglądu kominiarskiego. We wnioskach powinno być stwierdzenie o konieczności podwyższenia kominów.

Jeśli jest taki zapis, to pogrozić spółdzielni zgłoszeniem do nadzoru budowlanego brak wykonania polecenia kominiarza.