Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrolnienie działki po budowie

Recommended Posts

...... Czyli w MPZP jest pod zabudowę jednorodzinną, a w ewidencji gruntów ......

Czyli jesli już mieszkasz, to masz "bonus" od gminy. Oni nie wiedzą co mają, a ty trzymasz buzię w ciup i tak to sie kręci. Nie słyszałem aby kogoś ścigali za 5 lat wstecz, aczkolwiek podobno prawo na to pozwala.

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli jesli już mieszkasz, to masz "bonus" od gminy. Oni nie wiedzą co mają, a ty trzymasz buzię w ciup i tak to sie kręci. Nie słyszałem aby kogoś ścigali za 5 lat wstecz, aczkolwiek podobno prawo na to pozwala.

Niestety nie mieszkam. Czekam na pozwolenie na budowę. Płacę podatek rolny jako "gospodarstwo rolne". Przed złożeniem PnB musiałem jak to niektórzy mówią "odrolnić", czyli wyłączyć z produkcji rolnej, a wcześniej działka została jak to z kolei inni w tym wątku mówią "odrolniona" przez określenie w MPZP działki jako "budowlana MN".

@Lewo , u Ciebie jest wszystko ok. Gmina uchwalając MPZP zmieniła Ci przeznaczenie gruntu z jakiegoś tam na zabudowę mieszkaniową czyli na budowlaną. Ty wyłączyłeś z produkcji rolniczej i jest ok. Oczywiście grunt dalej jest rolny i taki będzie dopóki się nie pobudujesz i nie zrobisz inwentaryzacji geodezyjnej powykonawczej. Dopiero wtedy gmina zmieni klasyfikację gruntu na Bp i zaczniesz płacić podatek jak za grunt "budowlany". Jak zakonczysz budowę i zglosisz jej zakończenie lub uzyskasz pozwolenie na użytkowanie to zmienią Ci klasyfikację gruntu na B. Ale to dla Ciebie juz będzie bez znaczenia.

Także dopóki się nie pobudujesz będziesz płacił podatek rolny.

Zmiana przeznaczenia i wyłączenie z produkcji rolniczej nie ma znaczenia.

Zmiana użytku rolnego na Bp (budowlanka projektowana) nastąpi po wpłynięciu operatu geodezyjnego z wytyczenia budynku, tak się dzieje do kilku lat (od 2014). I już będzie podatek jak za budowlankę.:(

Następnie po inwentaryzacji geodezyjnej w której będzie "wniosek właściciela o ujawnienie zmian w EGiB" użytek będzie zmieniony z Bp na B.

Czyli podatek już się nie zmieni.

Cel zmian był jeden -- budowy trwają po kilkanaście lat, ludzie niekiedy(?) mieszkają latami a gmina czeka na pieniążki z podatku.

Teraz otrzyma je od początku budowy.

Wniosek jest prosty: Buduj sie szybko.

Zmiana użytku rolnego na Bp (budowlanka projektowana) nastąpi po wpłynięciu operatu geodezyjnego z wytyczenia budynku, tak się dzieje do kilku lat (od 2014). I już będzie podatek jak za budowlankę.:(

Następnie po inwentaryzacji geodezyjnej w której będzie "wniosek właściciela o ujawnienie zmian w EGiB" użytek będzie zmieniony z Bp na B.

Czyli podatek już się nie zmieni.

Cel zmian był jeden -- budowy trwają po kilkanaście lat, ludzie niekiedy(?) mieszkają latami a gmina czeka na pieniążki z podatku.

Teraz otrzyma je od początku budowy.

Dziwne. Mi zmieniali dopiero po inwentaryzacji powykonawczej. Dokładnie to pisemko, że zapomniałem zawiadomić i łaskawie poprosić o wyliczenie podatku. Budynek wytyczony we wcześniejszym roku kalendarzowym.

Już kiedyś nawet na FM głośno się dziwiłem, jakie to obyczaje panują na terenach byłej Kongresówki, lecz nic mi do tego. Na terenach bliżej niemieckiej granicy nieruchomość bez księgi wieczystej jest wielką rzadkoscią, na terenie Kongresówki słyszałem od właścicieli że nie maja KW, choć wiem że były zmiany właścicielskie. Im zbiór dokumentów wystarczy. Zawszeć to około 100zeta zostało w kieszeni :p Sklejanie terenów Polski bedzie trwało jeszcze wieki całe...

Jego to nie obchodzi. Tyczenie budowy zgłasza geodeta z uprawnieniami, otrzymuje licencję i dopiero może wykonać pracę. Przed 2014 tyczenie budowy nie podlegało zgłoszeniu i dlatego Slawko123 ma użytek PsIII a nie Bp. Pewnie nie składał "wniosku o zmianę w EGiB" bo nie zakończył budowy i nie ma inwentaryzacji itd. Czyżby mieszkał w nieodebranym budynku? :o

Po 2014 - tak.

To trochę niezgodne z ustawą o ochronie gruntów

11) wyłączeniu gruntów z produkcji – rozumie się przez to rozpoczęcie innego niż rolnicze lub leśne użytkowanie gruntów;

Nie upoważniłbym geodety do złożenia stosownego wnisku przy tyczeniu, a gdyby ktoś wyłączył bez mojego wniosku to bym decyzję zaskarżył.

To trochę niezgodne z ustawą o ochronie gruntów

11) wyłączeniu gruntów z produkcji – rozumie się przez to rozpoczęcie innego niż rolnicze lub leśne użytkowanie gruntów;

Nie upoważniłbym geodety do złożenia stosownego wnisku przy tyczeniu, a gdyby ktoś wyłączył bez mojego wniosku to bym decyzję zaskarżył.

Kto zlecił geodecie tyczenie budynku? Bozia czy właściciel działki? Reszta to konsekwencje.

Patrz U S TAWA z dnia 17 maja 1989, Prawo geodezyjne i kartograficzne

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19890300163/U/D19890163Lj.pdf

potem patrz paragraf 46 i 47 rozprządzenia MRRiB w sprawie ewidencji gruntów i budynków http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20160001034/O/D20161034.pdf

Jego to nie obchodzi. Tyczenie budowy zgłasza geodeta z uprawnieniami, otrzymuje licencję i dopiero może wykonać pracę. Przed 2014 tyczenie budowy nie podlegało zgłoszeniu i dlatego Slawko123 ma użytek PsIII a nie Bp. Pewnie nie składał "wniosku o zmianę w EGiB" bo nie zakończył budowy i nie ma inwentaryzacji itd. Czyżby mieszkał w nieodebranym budynku? :o

Nie mieszkam, jeszcze buduję, nie mam inwentaryzacji itd.

Nie mieszkam, jeszcze buduję, nie mam inwentaryzacji itd.

Czyli w twoim temacie nie mamy o czym gadać.

W temacie sąsiadów coś pokręciłeś lub oni mijają się z prawdą i mieszkaja w nieodebranym. Jeśli stoi budynek, jest po inwentaryzacji to nie może byc Bp.

Po pomiarze operat leży do czasu uzupełnienia braków formalnych. Jest "wniosek właściciela o zmiany w EGiB" , to może być podpisana mapa inwentaryzacji dla klienta.

Są ludzie którzy potrafią łgać w żywe oczy, ostatnio podobno uchodzi to za cnotę.

Jeśli budynek stoi, jest po inwentaryzacji geodezyjnej i otrzymali ocechowane mapy to wg przepisów musi być B (jeśli mieszkalny)

. Odbiór budynku to nie geodezja, to PINB.

Uwaga:

Trzeba pamiętać że mapa ewidencji gruntów w starostwie/gminie to nie jest ta sama mapa która ogladasz w komputerze. Ze względów bezpieczeństwa to jest inny serwer, więc może sie zdarzyć że formalnie zbiór danych EGiB jest zaktualizowany i np. wyrys możesz zamówic i otrzymać, ale w internecie tego nie zobaczysz. Jeśli zaś używasz słynnego portalu do oglądania map, to nie ma o czym gadać. Są obręby nieaktualizowane podobno od kilku lat.

Edytowane przez Bertha

• 1 year później...
Witam, czytam i sam już nie wiem jak to jest? Jeszcze nie odebraliśmy geodezyjnie budowy

Co nazywasz odbiorem geodezyjnym? Inwentaryzację powykonawczą czy coś innego?

Nie wypełniłeś IN-1 a dostałeś decyzję o wysokości podatku?

Edytowane przez Kaizen