Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrolnienie działki po budowie

Recommended Posts

Od 2014 roku wytyczenie budynku podlega zgłoszeniu jak każda praca geodezyjna. Podpisaliście "wniosek o ujawnienie zmian w EGiB" który geodeta złożył oddając operat z wytyczenia budynku. Na tej podstawie organ prowadzący EGiB ujawnił wasz budynek i zmienił użytek na Bp (budowlanka projektowana). Budynek na mapie oznaczony jest ciągłą linią zamkniętą a wewnątrz linia przerywana czyli w budowie. Użytek Bp jest równoznaczny z naliczeniem podatku jak za budowlankę. Po wykonaniu inwentaryzacji na koniec budowy, nowy "wniosek o .... " i użytek zmieniony zostanie z Bp na B. Podatek już się nie zmieni.

Oczywiście za każdeym razem gdy napisałem "wniosek o...." mam na myśli wypełniony w/w druk z podpisami włascicieli.

Bez załącznego druku "wniosek o.... " operat nie przejdzie weryfikacji czyli zmiana nie będzie wprowadzona.

Własciel nic innego nie wypełnia, gmina nalicza podatek na podstawie stanu z EGiB.

Edytowane przez Bertha

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Własciel nic innego nie wypełnia, gmina nalicza podatek na podstawie stanu z EGiB.

No popatrz, a ja dostałem od gminy "Wezwanie" " Działając na podstawie art. 274a par. 1 Ustawy Ordynacja Podatkowa, art. 6 ust. 6 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, uchwały gminy .... w sprawie określenia wzorów formularzy informacji i deklaracji podatkowych,.... postanawiam:

Wezwać w/w jako strone do zlożenia organowi podatkowemu informacji o nieruchomościach i obiektach budowlanych w terminie 7 dni od doręczenia niniejszego pisma.

Uzasadnienie:

Stosownie do treści art. 6 ust. 6 przywołanej wyżej ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, osoby fizyczne są obowiązane złożyć właściwemu organowi podatkowemu informacje o nieruchomościach i obiektach budowlanych, sporządzana na formularzu wg ustalonego wzoru, w terminie 14 dni od dnia wystąpienia okoliczności uzasadniających powstanie obowiązku podatkowego w podatku od nieruchomości lub od dnia zaistnienia zdarzenia mającego wpływ na wysokość opodatkowania w roku podatkowym."

A pisemko przyszło, jak organ podatkowy dostał "cynk" z powiatu o zmianie w ewidencji której dokonał za moim upoważnieniem geodeta przy okazji inwentaryzacji powykonawczej budynku.

Ale dopiero po złożeniu IN-1 dostałem decyzję o wymiarze podatku.

Wytyczenie budynku nie stanowi zmiany przeznaczenia gruntu ani tym bardziej nie jest równoznaczne z pojawieniem się budynku który można opodatkować.

To się dzieje dopiero po inwentaryzacji powykonawczej.

Edyta.

Dla jasności przywołany przepis, który nie pozostawia wątpliwości ani suchej nitki na Twojej teorii:

Art. 6.

1. Obowiązek podatkowy powstaje od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstały okoliczności uzasadniające powstanie tego obowiązku.

2. Jeżeli okolicznością, od której jest uzależniony obowiązek podatkowy, jest istnienie budowli albo budynku lub ich części, obowiązek podatkowy powstaje z dniem 1 stycznia roku następującego po roku, w którym budowa została zakończona albo w którym rozpoczęto użytkowanie budowli albo budynku lub ich części przed ich ostatecznym wykończeniem.

3. Jeżeli w trakcie roku podatkowego zaistniało zdarzenie mające wpływ na wysokość opodatkowania w tym roku, a w szczególności zmiana sposobu wykorzystywania przedmiotu opodatkowania lub jego części, podatek ulega obniżeniu lub podwyższeniu, poczynając od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiło to zdarzenie.

[...]

6. Osoby fizyczne, z zastrzeżeniem ust. 11, są obowiązane złożyć właściwemu organowi podatkowemu informację o nieruchomościach i obiektach budowlanych, sporządzoną na formularzu według ustalonego wzoru, w terminie 14 dni od dnia wystąpienia okoliczności uzasadniających powstanie albo wygaśnięcie obowiązku podatkowego w zakresie podatku od nieruchomości lub od dnia zaistnienia zdarzenia, o którym mowa w ust. 3.

7. Podatek od nieruchomości na rok podatkowy od osób fizycznych, z zastrzeżeniem ust. 11, ustala w drodze decyzji organ podatkowy właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotów opodatkowania. Podatek jest płatny w ratach proporcjonalnych do czasu trwania obowiązku podatkowego, w terminach: do dnia 15 marca, 15 maja, 15 września i 15 listopada roku podatkowego

Edytowane przez Kaizen

Mnie też wezwali do złożenia IN-1. Jeśli dobrze pamiętam, to wtedy zaczęli naliczać podatek za budynek. Natomiast podatek rolny zamienił się na "gruntowy" (jakkolwiek się to tam fachowo nazywa, większy w każdym razie) już po zrobieniu inwentaryzacji geodezyjnej. Inwentaryzacja, potem po dwóch miesiącach korekta podatku, minęło kolejne pół roku, zgłosiłem zakończenie budowy -> wezwanie do złożenia IN-1, a potem już naliczono podatek w pełnej skali.

Geodeta nic w twoim imieniu nie podpisuje. Składa operat z wytyczenia, mapę zmian, wykaz zmian i twój "wniosek o zmianę w EGiB" podpisany przez ciebie. Następuje zmiana z R/Ł/Ps na Bp i nie ma zmiłuj. :eek: Gmina nie musi czekać aż zakończysz budowę za lat x lub x+20.

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ka$$ę :yes:

Takich budów w stanie zawieszonym znam na pęczki. Znam nawet takie co "nie znani sprawcy" rozebrali chatę ze stanu SO, ledwie kawałek murów został. Chata za rzeką i za lasem, zimą ledwie widać z szosy, no to hulaj dusza, piekła nie ma.

Edytowane przez Bertha
ostatni akapit

Klasa III jeśli bedzie > 5 ar to ile będzie kosztawał każdy ar ponad? :(
zalezy o co pytasz?

wyłączenie z produkcji rolniczej(nie mylić z odrolnieniem czyli ze zmianą przeznaczenia) to iles tam kwintali żyta czy jakos tak, cennik masz w starostwie i jest taki sam w całej Polsce

podatek od gruntu- nie ma znaczenia klasa gleby, ważna klasyfikacja czy B czy inne R,Ł, Ps itp.

Slawko123 temat jest bardzo "kasowy", dlatego pytam, bo wątek ten stał się bardzo skomplikowany i teoretyczny, a przecież chodzi zamach na kasę:

1. wyłączenie z produkcji rolniczej - czy działka 12-13 ar jest u Was cała wyłączana? Bo u nas pomimo zmieszczenia się z budową w 5 arach, to jednak całą działkę wyłączają :( i nie wiem jakim prawem? Jest jakieś prawo, że ignoruje się obmiar geodezyjny?

Koszt wył. ponad 5ar to ok 3000 zł/1 ar, czyli u nas wyszłoby 7ar i stąd ponad 20 tys zł.

2. czy podatek od nieruchomości płacicie za cała działkę 12-13ar, czy tylko ze te stricte budowlane "B"? Bo u nas znowu ignorowany jest obmiar geodezyjny i urząd uznaje, że podatek od nieruchomości należy się od całej działki -ale też nie wiem jakim prawem? I wtedy trzeba bulić ponad dziesięć razy większy podatek, co daje ok. 300 zł/rok więcej

3. Czy odsunięcie szamba dalej od domu, od razu narzuca,że działka jest "spaprana rolniczo" i musi być cała wyłączona z produkcji rolniczej? Bo z takimi argumentami się spotykam i nikt nie patrzy na to, że pokrywa szamba wzmocniona, że można jeździć traktorem, że nad tym szambem rosną drzewka i kwiaty, a obok ogródek.

Edytowane przez daniel.w

Od pewnego czasu wykłądnia przepisów jest taka, że jeśli działka w WZ/MPZP jest przeznaczona na budownictwo mieszkaniowe, to cała działka jest liczona do podatku według stawki jak za budowlaną. Nie jest ważne że zabudowałeś 500m kw. a reszta jest "zielona", płącisz za całe 1500 m kw. powierzchni działki . Decyduje jest zapis z MPZP. Chodzi o pieniążki dla gmin. Podstawy prawnej nie znam, bo to nie moja broszka. Wiem od klientów, że taka jest praktyka. Droga przed wami to SKO, wyrok można zaskarżyć do sądu administracyjnego, ewentualne odwołanie do Petersburga - pardon Strassbourga.

Ad3.

Tak. Umieszczenie infrastruktury powoduje włączenie tego obszaru do powierzchni zabudowy.

Edytowane przez Bertha
ostatni akapit

AD1. nie, wyłączasz tylko tyle ile potrzeba. dom 500m2 pod budownictwo mieszkaniowe za darmo, nie ma obowiązku wyłączać wszystkiego z produkcji rolniczej

AD2. tak, po zmianie klasyfikacyjnej gruntu z R, Ps, Ł czy innej na B. Zmiana klasyfikacyjna gruntu w całości za darmo. Chyba, ze masz działke 3000-5000 m2, wtedy mniejszą powierzchnie, ale w regularnej powierzchni, czyli kwadrat-prostokąt.

Ad3. zasadnicze pytanie: co rozumiesz pod pojęciem "wyłączenie z produkcji rolniczej" ?

Ad1 i Ad2 to są dwie zupełnie inne rzeczy całkowicie ze sobą niezwiązane.

Od pewnego czasu wykłądnia przepisów jest taka, że jeśli działka w WZ/MPZP jest przeznaczona na budownictwo mieszkaniowe, to cała działka jest liczona do podatku według stawki jak za budowlaną. Nie jest ważne że zabudowałeś 500m kw. a reszta jest "zielona", płącisz za całe 1500 m kw. powierzchni działki . Decyduje jest zapis z MPZP.Chodzi o pieniążki dla gmin. Podstawy prawnej nie znam, bo to nie moja broszka. Wiem od klientów, że taka jest praktyka. Droga przed wami to SKO, wyrok można zaskarżyć do sądu administracyjnego, ewentualne odwołanie do Petersburga - pardon Strassbourga.
tu nie ma żadnej drogi, zmiana klasyfikacyjna gruntu dotyczy całej działki i jak wiesz B oznacza działkę zabudowaną(nie budowlaną) lub teren zabudowany

Bo u nas pomimo zmieszczenia się z budową w 5 arach, to jednak całą działkę wyłączają :( i nie wiem jakim prawem?
prawem takim, ze mylisz pojęcia. Tylko Ty możesz wyłączyć z produkcji rolniczej i tylko na Twój wniosek i robisz to zanim otrzymasz pozwolenie na budowę. To co robi gmina, to zmiana klasyfikacyjna gruntu dla działki i za to się nie płaci. Pomijam roczne podatki

Slawko123 dzięki wielkie, widzę żeś praktyk a nie teoretyk :cool: więc jeszcze jedna sprawa dot:

Tylko Ty możesz wyłączyć z produkcji rolniczej i tylko na Twój wniosek i robisz to zanim otrzymasz pozwolenie na budowę.

Rzeczywiście, było to zrobione przed budową, wyłączyłem 4ary i płacę za to już większy podatek od nieruchomości. Natomiast obecnie muszę to chyba aktualizować po zakończeniu budowy i obmiarze geodezyjnym -geodeta mówi, że "z pewnych względów" (szambo, układ domu, itp.) muszę wyłączyć z produkcji rolniczej całą działkę, a to wiąże się z przekroczeniem 5ar i wielkimi kosztami. U mnie robi to geodeta, bo go upoważniłem i podpisałem mu druk.

jak dla mnie, to geodeta Cie naciąga. Albo nie rozumiecie się.

Kolejna sprawa, jeśli masz większa powierzchnię utwardzoną (to ta powierzchnia wyłączona z produkcji rolniczej) niż ta z pozwolenia na budowę, to nie wiem czy czasami nie musisz wystąpić do starostwa z projektem zamiennym zagospodarowania działki.

i następna sprawa, geodeta takich rzeczy za Ciebie nie może zrobić, bo to jest istotne odstępstwo od pozwolenia na budowę, on może i ma zrobić obmiar geodezyjny powykonawczy i dać Ci z tego protokół. Tam powinno byc napisane ile wynosi powierzchnia zabudowy(dom, tarasy, podjazd, ścieżki itp.) to co jest pod ziemią nie jest powierzchnia zabudowy.

Rzeczywiście, było to zrobione przed budową, wyłączyłem 4ary i płacę za to już większy podatek od nieruchomości.

A mnie przed uzyskaniem PnB przysłali tylko zezwolenie na wyłączenie z produkcji rolnej. Natomiast podatek na razie pozostał rolny. Nie wiem jak długo tak pozostanie...

A mnie przed uzyskaniem PnB przysłali tylko zezwolenie na wyłączenie z produkcji rolnej. Natomiast podatek na razie pozostał rolny. Nie wiem jak długo tak pozostanie...

podatek nie ma nic wspólnego z wyłączeniem z produkcji rolniczej.

ja tez płace podatek rolny a mam wyłączone ok 300m2 z produkcji rolniczej. Wyłączałem dwa razy, raz przed PnB za darmo jakieś 280m2 i drugi raz 20m2 pod altanę za pieniądze. mam pastwiska PsIII

jak dla mnie, to geodeta Cie naciąga. Albo nie rozumiecie się.

Kolejna sprawa, jeśli masz większa powierzchnię utwardzoną (to ta powierzchnia wyłączona z produkcji rolniczej) niż ta z pozwolenia na budowę, to nie wiem czy czasami nie musisz wystąpić do starostwa z projektem zamiennym zagospodarowania działki.

i następna sprawa, geodeta takich rzeczy za Ciebie nie może zrobić, bo to jest istotne odstępstwo od pozwolenia na budowę, on może i ma zrobić obmiar geodezyjny powykonawczy i dać Ci z tego protokół. Tam powinno byc napisane ile wynosi powierzchnia zabudowy(dom, tarasy, podjazd, ścieżki itp.) to co jest pod ziemią nie jest powierzchnia zabudowy.

Geodeta nikogo nie naciąga, geodeta mierzy z natury.

Inwestor uważa że zakończył budowę, zleca dokumentację do odbioru. Jak wykonano, tak jest zmierzone i naniesione na mapę zasadniczą, której odbitka na wybranym fragmencie otrzymuje nagłówek np. "Inwentaryzacja powykonawcza budynku na działce XYZ" oraz kilka stempli. Plus jeśli PINB tego zażąda, to "Informacja uprawnionego geodety po zakończeniu budowy , art. 57. ust.1. pkt.5" , zgodnie/niezgodnie plus mapa odstępstw, faktura. Obmiar geodezyjny i protokół to inna praca i osobna faktura.

O tym co jest zmianą istotną lub nie, decyduje KB.

To nie jest nasza broszka.

Dobrze, z instalacjami to skrót myślowy. Wynika z tego, że jeśli po zakończeni budowy i ujawnieniu budynku w EGiB ma być wykonany podział (zdarza częściej niż można sadzić), to wszelkie instalacje dla budynku muszą pozostać na działce z budynkiem np. szambo, zbiornik LPG, studnia. Bez infrastruktury można podważyć decyzję podziałową.

Edytowane przez Bertha