Slawko123 25.06.2019 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Geodeta nikogo nie naciąga, geodeta mierzy z natury. Inwestor uważa że zakończył budowę, zleca dokumentację do odbioru. Jak wykonano, tak jest zmierzone i naniesione na mapę zasadniczą, której odbitka na wybranym fragmencie otrzymuje nagłówek np. "Inwentaryzacja powykonawcza budynku na działce XYZ" oraz kilka stempli. Plus jeśli PINB tego zażąda, to "Informacja uprawnionego geodety po zakończeniu budowy , art. 57. ust.1. pkt.5" , zgodnie/niezgodnie plus mapa odstępstw, faktura. Obmiar geodezyjny i protokół to inna praca i osobna faktura. O tym co jest zmianą istotną lub nie, decyduje KB. To nie jest nasza broszka. Dobrze, z instalacjami to skrót myślowy. Wynika z tego, że jeśli po zakończeni budowy i ujawnieniu budynku w EGiB ma być wykonany podział (zdarza częściej niż można sadzić), to wszelkie instalacje dla budynku muszą pozostać na działce z budynkiem np. szambo, zbiornik LPG, studnia. Bez infrastruktury można podważyć decyzję podziałową. Przeczytaj to co zacytowałeś i to co napisałeś, jak raz nie wystarczy, to czytaj do skutku, aż zrozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 O tym co jest zmianą istotną lub nie, decyduje KB. Kierbud nie ma takich uprawnień. To broszka projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 25.06.2019 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 jak dla mnie, to geodeta Cie naciąga. Albo nie rozumiecie się. Kolejna sprawa, jeśli masz większa powierzchnię utwardzoną (to ta powierzchnia wyłączona z produkcji rolniczej) niż ta z pozwolenia na budowę, to nie wiem czy czasami nie musisz wystąpić do starostwa z projektem zamiennym zagospodarowania działki. i następna sprawa, geodeta takich rzeczy za Ciebie nie może zrobić, bo to jest istotne odstępstwo od pozwolenia na budowę, on może i ma zrobić obmiar geodezyjny powykonawczy i dać Ci z tego protokół. Tam powinno byc napisane ile wynosi powierzchnia zabudowy(dom, tarasy, podjazd, ścieżki itp.) to co jest pod ziemią nie jest powierzchnia zabudowy. Hmmmm, ciekawe, może i coś tu nie gra, bo właśnie dzwonił, że złożył w moim imieniu IN-1. Uffff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.06.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 (edytowane) IN-1 to nie jest wyłączenie z produkcji rolniczej. najwyraźniej mylisz pojecia i nie rozumiesz tego co mówi geodeta. Tak, IN-1 geodeta może złożyć za ciebie i to nic nie kosztuje. jedynie co, to będziesz płacił troszkę większe podatki od gruntu rocznie. Zamiast 20-30zł to 200-300zł(mniej więcej, nie znam stawek w Twojej gminie ani jaka powierzchnię działki posiadasz) u mnie np. podatek rolny wynosi 216zł/ha mając 1000m2 zapłacę 21,60zł /rok podatku, ale jak zmieni mi sie na "B" to zapłacę 0,32zł/m2 czyli 320zł/rok Edytowane 25 Czerwca 2019 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 26.06.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 No to drążę dalej. Kiedy było wytyczone i przez kogo? Geodeta uprawniony? Czy po 2014r.? Geodeta oczywiście uprawniony - ten sam, który przygotowywał mi mapę do celów projektowych. Tyczenie w czerwcu 2018 z wpisem w dzienniku budowy. Potem ponowne tyczenie w tym roku, bo budowlańcy naruszyli paliki podczas wykopów i nie byli pewni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.06.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Przeczytaj to co zacytowałeś i to co napisałeś, jak raz nie wystarczy, to czytaj do skutku, aż zrozumiesz Wielu inwestorów wyobraża sobie, że geodeta wyznaczy działkę, chałupę, ściany murarzom na każdym stropie, zmierzy wszystko na i po budowie, napisze informację dla PINB, ustawi meble w kuchni, sprawdzi spadki w łazience, na koniec rozpali grilla i dowiezie 10 zgrzewek zimnego Ż. To wszystko za złotych pińcet, najlepiej płatne w ratach. Na szczęście na zachód od Wrocławia takie obyczaje nie są znane. Jeśli nie rozróżniasz poszczególnych usług które wymieniłem w poprzednim tekście to trudno. No cóż, jakoś trzeba z tym żyć. Kaizen słusznie mnie poprawił, nie KB lecz projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.06.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Geodeta oczywiście uprawniony - ten sam, który przygotowywał mi mapę do celów projektowych. Tyczenie w czerwcu 2018 z wpisem w dzienniku budowy. Potem ponowne tyczenie w tym roku, bo budowlańcy naruszyli paliki podczas wykopów i nie byli pewni. Ciesz się postępowaniem twojej gminy:D, komentarz sobie daruję aby nie podważać zaufania do samorządu. Samorząd jest zawsze najważniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.06.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Wielu inwestorów wyobraża sobie, że geodeta wyznaczy działkę, chałupę, ściany murarzom na każdym stropie, zmierzy wszystko na i po budowie, napisze informację dla PINB, ustawi meble w kuchni, sprawdzi spadki w łazience, na koniec rozpali grilla i dowiezie 10 zgrzewek zimnego Ż. To wszystko za złotych pińcet, najlepiej płatne w ratach. Na szczęście na zachód od Wrocławia takie obyczaje nie są znane. Jeśli nie rozróżniasz poszczególnych usług które wymieniłem w poprzednim tekście to trudno. No cóż, jakoś trzeba z tym żyć. Kaizen słusznie mnie poprawił, nie KB lecz projektant. A Ty dalej nie rozumiesz to co napisałem a Ty zacytowales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechu92 14.11.2023 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Ad1 i Ad2 to są dwie zupełnie inne rzeczy całkowicie ze sobą niezwiązane. tu nie ma żadnej drogi, zmiana klasyfikacyjna gruntu dotyczy całej działki i jak wiesz B oznacza działkę zabudowaną(nie budowlaną) lub teren zabudowany prawem takim, ze mylisz pojęcia. Tylko Ty możesz wyłączyć z produkcji rolniczej i tylko na Twój wniosek i robisz to zanim otrzymasz pozwolenie na budowę. To co robi gmina, to zmiana klasyfikacyjna gruntu dla działki i za to się nie płaci. Pomijam roczne podatki Czy w ostatnim czasie nastąpiły jakieś zmiany w tym temacie? Starostwo twierdzi, że od 2021r. obowiązkowo cała działka zmieniana jest z R na B, oraz że mam obowiązek złożyć wniosek o wyłączenie całej działki z produkcji rolnej, w przeciwnym razie otrzymam karę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts