Owczar 11.11.2020 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Taka ciekawostka odnośnie grzania i bezwładności. Swego czasu była długa dyskusja z Kaizenem, który uparcie twierdził, że najpierw muszę ogrzać ściany - 24cm silikatów. Pompa ciepła załączyła się o 22, a potem koło 3. Na wykresie widać jak zmienia się temperatura. Podłoga robię się ciepła po 30 min + tak samo ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Podłoga robię się ciepła po 30 min + tak samo ściany. Czemu o trzeciej tak drastycznie inaczej temperatura się zachowała i wzrosła zaledwie o 0,05*? A dorzuć temperatury nawiewu i wywiewu. Nie odpaliłeś wtedy nagrzewnicy, pralki, suszarki, zmywarki, piekarnika, czajnika czy innego grzejnika o małej bezwładności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.11.2020 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Pewnie, że odpalił. Bo pralkę, suszarkę, piekarnik, itp. sprzęty ma w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.11.2020 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Co to za termometr , który ma dokładność 0,05 stopnia ? Mimo ,że o 22 na wykresie widac duuży wzrost , to w rzeczywistości to tylko 0,2 stopnia ... Więc wzrost temperatury prawie żaden... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.11.2020 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) To był wykres przefiltrowany lowpassem i outlierem i po filtrze mam taką rozdzielczość. Normalnie jest 0.1. Poniżej bez filtra. Pompa dziala od 22 do 24 a potem od 3 do 5. Akurat sprzętów nie włączałem żadnych. Temperatura nawiewu jest stała i sterowana - oscyluje wokół 18 stopni. Wzrost 0.5/2h stopnia przy ogrzewaniu płaszczyznowym to jak na mój gust naprawdę mała bezwładność. Edytowane 11 Listopada 2020 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Poniżej bez filtra. Pompa dziala od 22 do 24 a potem od 3 do 5. [ATTACH=CONFIG]450122[/ATTACH] Jak wciągu 2-3 godzin potrafi Ci spaść temperatura o pół stopnia przy dopiero co wyłączonym ogrzewaniu płaszczyznowym, gdy za oknem jest znacznie na plusie to albo masz coś nie tak z domem, albo nie tak z pomiarem. Tak, to ja nawet grzejąc klimą nie mam. Może przy odpaleniu piekarnika czy dużym gotowaniu tak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.11.2020 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Ten skok temperatury to efekt promieniowania. Ściana dość szybko się nagrzewa i promieniuje, ale tak samo szybko stygnie. Już pisałem, że mam opomiarowana pompę i w zeszłym roku zapotrzebowanie zgadzało się z ozc, więc nie uważam, że z samym domem jest coś nie tak. W ciągu 2h wymieniane jest też prawie całe powietrze - nawiew 18 stopni, a temperaturę utrzymuję powyżej 22 stopni. To ogrzewanie ma o wiele niższą bezwładność niż podłogowka gdzie rury biegną kilka cm pod okładzina, a sama okładzina daje dodatkowy opór cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2020 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) Ten skok temperatury to efekt promieniowania. Ściana dość szybko się nagrzewa i promieniuje, ale tak samo szybko stygnie. A, jak termometr masz wystawiony na promieniowanie, to pomiary masz od czapy. Czujnik trzeba schować przed promieniowaniem. I oczywiście, nie trzymać przy źródle ciepła. Czemu nad ranem sytuacja wygląda zupełnie inaczej? Ja bym obstawiał jakieś krótkoterminowe zyski - np. prysznic (z którego ciepło wraca przez rekuperację) czy jakieś zabawy AGD. Edytowane 11 Listopada 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.06.2021 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Czujnik umieszczony jest na przeciwległej scianie w obudowie 5m od ściany, która grzeje. W tej samej obudowie siedzi czujnik temperatury od pompy ciepła i na nim temperatura nad ranem zachowuje się w identyczny sposób.[ATTACH=CONFIG]450125[/ATTACH] AGD akurat wczoraj nie było uruchamiane. Po północy brałem na dole prysznic i jest tam widoczny pik, ale juz po piku temp w salonie: [ATTACH=CONFIG]450126[/ATTACH] Temperatura wywiewu nie wzrasta tak jak temp w salonie - widać pik podczas prysznica w dolnej łazience. [ATTACH=CONFIG]450127[/ATTACH] Tutaj widać pik o 1. Temperatura powietrza nie wzrasta tak jak temperatura rejestrowana przez czujnik. [ATTACH=CONFIG]450128[/ATTACH] Ale to potwierdza tylko, że ściana nagrzewa się bardzo szybko, co powoduje wzrost promieniowania ciepła. Update: Mamy już w sumie lato więc pora na update z chłodzenia. Dom ma spore przeszklenia na wszystkie strony poza północą. Zyski słoneczne dość dobrze ograniczają refleksole, ale trochę tego chłodu trzeba wpompowac. Podczas chłodzenia z DZ odbierane jest ok 6-7kW chłodu w zależności od temperatury w domu. Komfortowa temperatura nastawiona to max 23.3 stopnia z histerezą 0.05. poniżej 23 jest już zbyt zimno - promieniowanie ścian powoduje że temperatura odczuwalna jest niższa. Co przekłada się na realny komfort. W chłodzeniu powietrzem jest odwrotnie - promieniowanie ciepłego otoczenia powoduje uczucie wyższej temperatury. W czerwcu chłodzenie działało średnio 8h/dobę. Dostarczyło w tym czasie około 900kWh chłodu zużywając 16kWh energii - COP około 56. Chłodzony jest cały dom - w tym garaż 45m2. Wilgotność też w normie - choć zdarzają się piki, a chłodnica ma swoją bezwładność. Choć nawet nie wydajność jest największym plusem - a totalna cisza systemu. Czy chłodzi czy nie chłodzi, praktycznie nic nie słychać. Dzisiaj doszedł wymiennik do grzania basenu. Grzejąc basen wyciągam ciepło z domu. Tak więc chłodzenie pasywne dziala i pozwala tanim kosztem chłodzić zapewniając wysoki poziom komfortu. Tak wygląda wykres z dzisiaj. Na zewnątrz 27-28 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.06.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Owczar, masz gdzieś opisany ten system do opomiarowania ogrzewania i wentylacji? Pisałeś, że sam to robiłeś, ale wejście w automatykę przemysłową wcale nie jest takie proste (piszę to jako informatyk ,który trochę poczytaj o modbus etc). Mam w planach zainstalować dość unikatowy system grzewczy, chciałbym się podzielić wynikami z forumowiczami, ale i dla swojej wiedzy. Pomógłbyś mi w zestawieniu takich urządzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.06.2021 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 To system zlepiony z kilku rozwiązań. Głównie oparty o home assistant, czujniki BME280 oraz ds18b20 z esp home. Pompa ciepła rozmawia z HA przez modnus, tak samo rekuperator. HA te dane zbiera i przetwarza. Samo opomiarowanie układu grzewczego nie jest spięte z HA - musiałbym kupić moduł modbus albo impulsowy, a jest droższy niż sam ciepłomierz landys-gyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.06.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 No ok, ale jak np "wklejasz" te BME280 w rury wentylacyjne? ds18b20 to sam termometr, a ja chcę znać wartości wilgotności w każdym kluczowym miejscu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.06.2021 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Wpuszczam w rurę - z reguły na łącznikach elastycznych - robię otwór i zaklejam taśmą alu. Wiszą sobie swobodnie na kabelkach. A samo ESP na zewnątrz rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Albert_ 06.09.2021 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 (edytowane) Rozważyłem kilka opcji chłodzenia domu przechodząc przez koncepcje split i klimakonwektor (woda lodowa) aż w końcu okazało się że koszt wykonania DZ pionowego i poziomego są porównywalne więc zdecydowałem się na jeden odwiert 100m. Wg obliczeń powinien wystarczyć i zapewni stałą temperaturę dla chłodzenia pasywnego ścian. @Owczar, czy zatopiłeś czujniki temperatury w ścianach do kontroli punktu rosy? U mnie ściany będą zakończone podwieszanym sufitem (dach na wiązarach), bez stropu i zastanawiam się czy rurek (meander) do chłodzenia nie puścić górą. Wlot i wylot w warstwie ocieplenia sufitu. Nie widzę w tym większych wad, ale może nie widzę. Jedynie co mi przychodzi do głowy to że jakieś cięższe frakcje (niby skąd) mogą opadać na dno meandra i z czasem zapchać rurkę, ale czy to w ogóle możliwe to wątpię. Drugi problem to odpowietrzenie, ale to podobno do zrobienia. Edytowane 6 Września 2021 przez _Albert_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.09.2021 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Nie mam czujników punktu rosy. Jak podłączysz chłodnice jak u mnie nie ma obaw, że punkt rosy przekroczysz. Puszczenie sufitem to w sumie dobry pomysł, unikniesz kombinacji z wylewką. Jak dasz izolację kauczukową, puścisz dodatkowo w wełnie, to będzie ok. Meandry i tak idą góra dół, ale są tak cienkie, że same się odpowietrzaja.Filtr magnetyczny z odstojnikiem załatwi sprawę frakcji stałych. Dokladalem u siebie niedawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Albert_ 06.09.2021 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Faktycznie, chłodnica zrobi swoje. Jak często trzeba ją demontować do umycia?W którym miejscu jest zamontowana? Za czerpnią, czy za reku?Mało jest tak dobrze opisanych z praktycznego punktu widzenia tego typu instalacji. Dzięki.Planuje także podłogówkę, ale rurki do chłodzenia wydają mi się mało kosztowne w porównaniu do urządzeń aktywnych.Spróbuję też wykorzystać zmagazynowane ciepło z solarów do ogrzewania ścian jesień/wiosna, ale to już na etapie późniejszym, jak pył opadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.09.2021 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Nie trzeba jej demontować. U mnie jest za reku żeby schodzić do niższych temperatur. Ja normalnie ściana grzeję i chlodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Albert_ 06.09.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 (edytowane) Jak wygląda rozdzielacz?Jakie jest uzasadnienie montowania rurek meandra "w pionie"? Przecież to trudniej odpowietrzyć. Może wtedy odpada problem 'kierunku zasilania' poziomego?Bo nigdy nie jestem pewien jak to powinno wyglądać. Czy zdarzył się z tym problemem już w trakcie eksploatacji: np. ściana nie grzeje/chłodzi i trzeba powalczyć? Edytowane 6 Września 2021 przez _Albert_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.09.2021 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Rozdzielacz wygląda jak do podlogowki. Pętle są w układzie tiechelmana, zasilane od dołu. Każda sekcja na tę samą długość - chyba 8m. Dlatego takie meandry. Nie było z tym problemu. Odpowietrzanie też banalne, na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.09.2021 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Owczar, masz gdzieś opisany ten system do opomiarowania ogrzewania i wentylacji? Pisałeś, że sam to robiłeś, ale wejście w automatykę przemysłową wcale nie jest takie proste (piszę to jako informatyk ,który trochę poczytaj o modbus etc). Mam w planach zainstalować dość unikatowy system grzewczy, chciałbym się podzielić wynikami z forumowiczami, ale i dla swojej wiedzy. Pomógłbyś mi w zestawieniu takich urządzeń? Co to za "unikatowy" system? Pytam, bo też mam unikatowy system grzejąco-chłodzący i też niebawem będę walczyć z jego sterowaniem. Póki co tylko grzeje dom, więc sterowanie tylko takie jak z PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts