Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe badania geologiczne?

Recommended Posts

Złożyłem dokumenty na pozwolenie na budowę. Był u mnie geolog, który robił badanie gruntu i mam od niego charakterystykę. Z UM dostałem polecenie, że muszę dodatkowo otrzymać od jakiegoś człowieka który został mi wskazany przez UM, czy grunty są organiczne czy nieorganiczne. Przecież geolog to stwierdził, jakie to grunty są, czy ktoś wie o co chodzi? Bo mam wrażenie, że chcą mnie zrobić na kasę. Koszt stwierdzenia czy grunty są organiczne czy nie to 250 zł.

Dodam, że chodzi o domek, który ma być budowany na osiedlu domków 1-rodzinnych, dookoła są domki,tylko moja działka stoi na razie pusta.

Czy jest jakieś prawo które mi tego nakazuje? Dodam, że w warunkach zabudowy które otrzymałem z UM, było że zaleca się badania geologiczne - więc nawet nie miałem takiego obowiązku, a mimo to zrobiłem. To geolog nie jest w stanie stwierdzić, czy grunty są organiczne czy nie są organiczne?

Dom będzie budowany w dosyć dużym mieście, można powiedzieć, blisko centrum.

Dzwoniłem do tego gościa który wykonuje tego rodzaju badania. Powiedział coś takiego, że jest ustawa z 95 roku, która mówi, że takie badania są konieczne. Że kiedyś na terenach wiejskich tylko trzeba było to robić, a teraz również na terenach miejskich.

Generalnie to jest ewidentna próba wyciągnięcia kasy, bo projekt jest zrobiony i przecież żadne zmiany konstrukcyjne nie będą w nim wprowadzane.

Jak do tego podejść? Zapłacić te 200 pln dla świętego spokoju, czy próbować to wyjaśniać?

Jeżeli ustawa jest obowiązująca i tak przewiduje to szkoda czasu na wyjaśnienia.

Może taka nowa ustawa ?

https://www.fakt.pl/pieniadze/nieruchomosci/nowe-przepisy-o-ochronie-srodowiska-obowiazkowe-oczyszczanie-ziemi/0dh8qzz

Edytowane przez d7d

Dzwoniłem do urzędu, do inspektora który się tym zajmuje i chodzi o badanie gleby - jaka to klasa gleby? Bo klasy 1-3 są wyłączone z budownictwa. Wiecie co jest najśmieszniejsze, że mam działkę na osiedlu domków 1-rodzinnych, w niemal centrum miasta. Po co takie badanie, skoro teren jest przeznaczony pod budownictwo 1-rodzinne, to ja nie wiem - tzn wiem, chodzi o kasę, bo o cóż by innego. Taka legalna forma łapówki.

masz warunki zabudowy, masz Miejscowy plan zagospodarowania? Tam masz wszystko napisane. Jaka gleba, popatrz na mapki, to nie ma tak, ze u sasiada jest gleba mineralna a tylko u Ciebie organiczna. Klasy gruntu I-III nie sa wyłączone z budownictwa. Wszystko zależy co masz w warunkach zabudowy lub MPZP.

Nie daj sobie wcisnąć czegoś co należy do gminy. A może chodzi o wyłączenie z produkcji rolniczej?

Nie gadaj na gębę, tylko pros wszystko na piśmie.

Mówicie, aby nie bać się urzędniczej złośliwości i drążyć temat? Sprawdziłem sobie obszar na mapie, i jest zaznaczony kolorem jako obszar z przeznaczeniem pod zabudowę domków 1-rodzinnych.

Bo sporo to jest obszar przeznaczony na budownictwo domków, to tam nigdy nie będzie przecież pola.

Skoro to jest działka do celów budowlanych, to po co określanie klasy gleby?

Z drugiej strony, czy urzędnik upierałby się, że takie badania są konieczne, podczas gdy w rzeczywistości nie byłby konieczne? Czy aż tak chciałoby mu się ryzykować?

Edytowane przez ngreen

Mówicie, aby nie bać się urzędniczej złośliwości i drążyć temat? Sprawdziłem sobie obszar na mapie, i jest zaznaczony kolorem jako obszar z przeznaczeniem pod zabudowę domków 1-rodzinnych.
To że w MPZP obszar jest przeznaczony pod budownictwo mieszkaniowe nie ma niestety nic wspólnego z klasą roli.

Jeśli w KW to są grunty orne, to przed rozpoczęciem budowy należy je wyłączyć z produkcji rolnej, co jest płatne dla klas I-III (powyżej 5 arów).