kaszpir007 26.10.2022 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Nie. Pokazuję osobom zastanawiającym się, czym grzać, jak to lobby i marketing PC ich roluje. A ci, co dali się nabrać bez żadnych argumentów merytorycznych i obliczeń walczą jak o życie dowodząc, że podjęli słuszną decyzję i straszą tym samym od lat. A jaka jest rzeczywistość pokazują liczby. No cóż marketing ... Jak słyszą że ludzie płacą po 30-40tys za pompy i się cieszą to sam nie wiem co o tym sądzić Co do pompy to działa u mnie ponad 5 lat , bez awarii , bez dodatkowych kosztów. Koszty roczne łącznie z ciepłą wodę to poniżej 1000zł , w domu ponad 22 stopnie nonstop , ciepłej wody pod dostatkiem. Gdybym to samo grzał czystym prądem (łącznie z ciepłą wodą) to sądzę że łącznie by to było 3000zł rocznie , czyli mam około 2000zł rocznie oszczędności. Czyli tak naprawdę koszt samej pompy prawie mi się już zwrócił .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.10.2022 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Jaki masz zużycie ee na ogrzewanie COP=1, na klimatyzację, na cwu, na cele mieszkalne i ile spalasz drewna w żeliwnym Jotulu? Szkoda pytać. On nie grzeje domu kablami. On grzeje klimą lub kominkiem i czasami coś ta podgrzeje na chwilę kablami , ale nie za dużo , bo .... za drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2022 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 (edytowane) Szkoda pytać. On nie grzeje domu kablami. On grzeje klimą lub kominkiem i czasami coś ta podgrzeje na chwilę kablami , ale nie za dużo , bo .... za drogo Dokładnie odwrotnie. W tym sezonie zdecydowana większość ciepła wyprodukowały mi kable (od ponad miesiąca grzeję w łazienkach - a grzanie klimą odpalone z automaty po 1,5h dziennie kilka dni temu, a wcześniej kilka razy "z ręki"). Zresztą tak wygląda każdy sezon, bo kablami grzeję nie tylko większość powierzchni, to jeszcze tam, gdzie zyski mam najmniejsze (sypialnie i łazienki - żadne z tych pomieszczeń nie jest od południa). Ale tak, jak ktoś czytać nie potrafi (liczby podałem w pierwszym poście wątku o kablach, który mam w sygnaturce - ale nie tylko), to szkoda pytać. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369732-Jak-ogrza%C4%87-domek-82m2&p=8028959&viewfull=1#post8028959 Koszty roczne łącznie z ciepłą wodę to poniżej 1000zł , w domu ponad 22 stopnie nonstop , ciepłej wody pod dostatkiem. Za 3000 zł to miałbym wg dzisiejszych cen 7991 kWh. To grubo ponad 2x więcej niż potrzebuję do grzania (CO i CWU łącznie). Zresztą każdy może sprawdzić swoje PCHE/OZC. Jak faktycznie tyle zużywasz, to PC może nabierać sensu (zależy od ceny instalacji i serwisu). Edytowane 26 Października 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.10.2022 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Za 3000 zł to miałbym wg dzisiejszych cen 7991 kWh. Sorry, ale gdzie tak "za darmo" rozdają prąd? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2022 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Za 3000 zł to miałbym wg dzisiejszych cen 7991 kWh. To grubo ponad 2x więcej niż potrzebuję do grzania (CO i CWU łącznie). Zresztą każdy może sprawdzić swoje PCHE/OZC. To jak wygląda u Ciebie w ciągu sezonu: - ilość kWh dla kabli - ilość kWh dla klimy - ilość kg spalonego drewna Bo jakoś mi umknęło Twoje podsumowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2022 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Sorry, ale gdzie tak "za darmo" rozdają prąd? Standardowa cena PGE: Jak płacisz drożej - zmień sprzedawcę. Bo PGE wcale szczególnie tanie nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.10.2022 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Dokładnie odwrotnie. W tym sezonie zdecydowana większość ciepła wyprodukowały mi kable (od ponad miesiąca grzeję w łazienkach - a grzanie klimą odpalone z automaty po 1,5h dziennie kilka dni temu, a wcześniej kilka razy "z ręki"). Zresztą tak wygląda każdy sezon, bo kablami grzeję nie tylko większość powierzchni, to jeszcze tam, gdzie zyski mam najmniejsze (sypialnie i łazienki - żadne z tych pomieszczeń nie jest od południa). . Standardowo kłamiesz. Wyłącz klimę , włącz w całym domu ogrzewanie. Ustaw termostaty na daną temperaturę i odczytaj za rok. Wtedy możemy powiedzieć że grzejesz kablami , bo z tego co piszesz kablami co najwyżej LEKKO dogrzewasz ... Ja pompą grzeje cały dom ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.10.2022 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Never ending story. Co nalezy to jeszcze wyjasniać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.10.2022 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Za 3000 zł to miałbym wg dzisiejszych cen 7991 kWh. To grubo ponad 2x więcej niż potrzebuję do grzania (CO i CWU łącznie). Zresztą każdy może sprawdzić swoje PCHE/OZC. Jak faktycznie tyle zużywasz, to PC może nabierać sensu (zależy od ceny instalacji i serwisu). 3.000 zł / 7.991 kWh = 0,375 zł/kWh !! Brawo !! A panikarze piszą że prąd jest drogi Dla PC z COP=3 wychodzi 3 x taniej czyli 0,125 zł/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 27.10.2022 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 (edytowane) 3.000 zł / 7.991 kWh = 0,375 zł/kWh !! Brawo !! A panikarze piszą że prąd jest drogi Dla PC z COP=3 wychodzi 3 x taniej czyli 0,125 zł/kWh To, że komuś akurat wyszła taka cena przy taryfie G12 to zbieg szeregu okoliczności. W moim przypadku akurat przejście na G12 nie ma większego sensu. Ja wiem, że niektórzy grzeją, gotują, piorą i zmywają w nocy (i zerkają nerwowo na zegarek w dzień w oczekiwaniu na "tanie okienko") a w dzień dogrzewają się kominkiem. Ale to ich wybór i przedstawianie tego jako "tani prąd" to po prostu manipulacja faktami. Ktoś, kto ma fotowoltaikę może zaraz napisać, że u niego za 3000 to może kupić prądu na 3 lata... PS. No i jeszcze są opłaty stałe, które tu zdaje się pominięto. EDIT: Zmęczony jestem to może coś źle liczę ale z "rachunku" Kaizen'a wychodzi mi średnia cena 0,464 za kWh. 282kWh po 0,7752 i 980kWh po 0,3754. 586 zł/1262kWh daje 0,464 czy nie? Edytowane 27 Października 2022 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.10.2022 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Standardowo kłamiesz. Wyłącz klimę , włącz w całym domu ogrzewanie. Ustaw termostaty na daną temperaturę i odczytaj za rok. Nie mam termostatów. I co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 27.10.2022 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Standardowa cena PGE: Jak płacisz drożej - zmień sprzedawcę. Bo PGE wcale szczególnie tanie nie jest. A do matematyki się odniesiesz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.10.2022 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 To proste. Grzeje tylko w taniej taryfie. A w drogiej to prąd bytowy. A to nie grzanie przecież, co nie? kreatywna matematyka zawsze ma się dobrze w takich przypadkach No a drewna spalonego w kominku też nie widać na liczniku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2022 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 (edytowane) To, że komuś akurat wyszła taka cena przy taryfie G12 to zbieg szeregu okoliczności. W moim przypadku akurat przejście na G12 nie ma większego sensu. Bo? Musiałbyś 77% zużywac w drogiej strefie, żeby G11 wyszło taniej. To jest awykonalne jak grzejesz nawet puszczając źródło ciepła samopas (a co dopiero jak się ustawi grzanie w 100% w taniej strefie), bo gros grzania i tak wyjdzie w nocy, bo wtedy masz zero zysków słonecznych, małe bytowe, niską temperaturę i tani prąd. G11 nie opłaca się nikomu kupującemu prąd. Ja wiem, że niektórzy grzeją, gotują, piorą i zmywają w nocy (i zerkają nerwowo na zegarek w dzień w oczekiwaniu na "tanie okienko") a w dzień dogrzewają się kominkiem. Ale to ich wybór i przedstawianie tego jako "tani prąd" to po prostu manipulacja faktami. Ale po co nerwy? Jak drogą masz o 22% droższą w G12 a tanią tańszą o 62%? To nie ma szans, żeby "przejeść" oszczędności z taniej używając prądu bytowego w drogiej. Musiałbyś celowo starać się zużywać wyłącznie w drogiej - a i tak małe szanse, że G11 wyjdzie taniej. No i jeszcze są opłaty stałe, które tu zdaje się pominięto. Opłaty stałe ponosisz zawsze. Nawet jak prądu w ogóle nie zużywasz. Do grzania należy więc uwzględnić wyłącznie opłaty zmienne - bo ogrzewanie ich nie zmieni. Skoro grzeje w 100% w taniej strefie, to czemu mam inna cenę brać do ogrzewania? Jak zrezygnuję z ogrzewania prądem to o tyle spadną mi rachunki. Jest też opcja z G12as jak ktoś zaczyna grzać - w dzień jak G11, w nocy najtańsza z możliwych tanich stref. Edytowane 28 Października 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.10.2022 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Nie mam termostatów. I co teraz? Czemu ściemniasz ? Masz ogrzewanie elektryczne i nie masz sterowników ? Każdyu obwód ma sterownik i ma termostat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2022 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Czemu ściemniasz ? Łatwo rzucasz oskarżenia. Tak wygląda nadal sterowanie podłogówką u mnie: Sterowanie godzinowe - zawsze jak grzeje, to 100% ustawionego czasu na 100% mocy. A przy okazji - nie psuje Ci się pompa? 2020r - 2119kWh 2021 - 2699kWh? Przez pierwsze kilka lat przez wygrzewanie grunty pod domem i pozbywanie się wilgoci technologicznej zazwyczaj zużycie ciepła maleje. A tu roczny wzrost o 27%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.10.2022 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Sterowanie godzinowe - zawsze jak grzeje, to 100% ustawionego czasu na 100% mocy. Co temu przyświęcało? Przecież przez sporą część roku przegrzejesz tak dom, a przynajmniej niektóre pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.10.2022 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Łatwo rzucasz oskarżenia. Tak wygląda nadal sterowanie podłogówką u mnie: Sterowanie godzinowe - zawsze jak grzeje, to 100% ustawionego czasu na 100% mocy. A przy okazji - nie psuje Ci się pompa? 2020r - 2119kWh 2021 - 2699kWh? Przez pierwsze kilka lat przez wygrzewanie grunty pod domem i pozbywanie się wilgoci technologicznej zazwyczaj zużycie ciepła maleje. A tu roczny wzrost o 27%. Z tego co pamiętam pisałeś kiedyś o sterownikach że zamawiałeś z Chin bo sporo tańsze .. Co sie dzieje z pompą ? Nic ... Poniosłem temperaturę w domu , zaczołem grzać dłużej a nie tylko w taniej taryfie ... Inna rzecz że u mnie rok 2021 był sporo zimniejszy od 2020 ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.10.2022 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Co temu przyświęcało? Przecież przez sporą część roku przegrzejesz tak dom, a przynajmniej niektóre pomieszczenia. To aby pochwalić się jak mało zużywają kable ... Jak grzeje 1-2 godziny i to tylko w pewnych pomieszczeniach a resztę czasu grzeja dom inne media i urządzenia to o czym my tu mówimy ? Niech zamontuje termostaty tak jak normalnie się montuje przy ogrzewaniu elektrycznym. Ustawi na nich optymalną temepraturę i tak zostawi. I wtedy będziemy mówić że grzeje dom kablami. Bo na razie tutaj co najwyżej lekko "dogrzewa" kablami i to też niektóre pomieszczenia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.10.2022 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 A przy okazji - nie psuje Ci się pompa? 2020r - 2119kWh 2021 - 2699kWh? Przez pierwsze kilka lat przez wygrzewanie grunty pod domem i pozbywanie się wilgoci technologicznej zazwyczaj zużycie ciepła maleje. A tu roczny wzrost o 27%. U mnie ogrzewaniem steruje termostat. Jak osiągnie żądaną temperaturę to wyłącza ogrzewanie. Zależnie od temp. zewnętrznych zajmuje to albo mniej albo więcej czasu. W ubiegłym roku miałem ustawione 22,6 stopnia (czyli grzanie włączało się jak spadło poniżej 22,4 a wyłączało jak było więcej niż 22, , ale stwierdziłem że co za ciepło już W tym roku lekko obniżyłem i obecnie termostat włącza się jak spadnie poniżej 22 a wyłącza jak jest powyżej 22,4. Inna rzecz że zyski bytowe bardzo mocno mi w tym roku spadły , bo jestem sam , choć przez chwilę było więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts