Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla pp czy pw ?

wjaskiewicz

Recommended Posts

Nie. Pokazuję osobom zastanawiającym się, czym grzać, jak to lobby i marketing PC ich roluje. A ci, co dali się nabrać bez żadnych argumentów merytorycznych i obliczeń walczą jak o życie dowodząc, że podjęli słuszną decyzję i straszą tym samym od lat. A jaka jest rzeczywistość pokazują liczby.

No cóż marketing ...

Jak słyszą że ludzie płacą po 30-40tys za pompy i się cieszą to sam nie wiem co o tym sądzić :)

Co do pompy to działa u mnie ponad 5 lat , bez awarii , bez dodatkowych kosztów.

Koszty roczne łącznie z ciepłą wodę to poniżej 1000zł , w domu ponad 22 stopnie nonstop , ciepłej wody pod dostatkiem.

Gdybym to samo grzał czystym prądem (łącznie z ciepłą wodą) to sądzę że łącznie by to było 3000zł rocznie , czyli mam około 2000zł rocznie oszczędności.

Czyli tak naprawdę koszt samej pompy prawie mi się już zwrócił ..

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki masz zużycie ee na ogrzewanie COP=1, na klimatyzację, na cwu, na cele mieszkalne i ile spalasz drewna w żeliwnym Jotulu?

Szkoda pytać. On nie grzeje domu kablami. On grzeje klimą lub kominkiem i czasami coś ta podgrzeje na chwilę kablami , ale nie za dużo , bo .... za drogo ;)

Szkoda pytać. On nie grzeje domu kablami. On grzeje klimą lub kominkiem i czasami coś ta podgrzeje na chwilę kablami , ale nie za dużo , bo .... za drogo ;)

Dokładnie odwrotnie. W tym sezonie zdecydowana większość ciepła wyprodukowały mi kable (od ponad miesiąca grzeję w łazienkach - a grzanie klimą odpalone z automaty po 1,5h dziennie kilka dni temu, a wcześniej kilka razy "z ręki"). Zresztą tak wygląda każdy sezon, bo kablami grzeję nie tylko większość powierzchni, to jeszcze tam, gdzie zyski mam najmniejsze (sypialnie i łazienki - żadne z tych pomieszczeń nie jest od południa).

Ale tak, jak ktoś czytać nie potrafi (liczby podałem w pierwszym poście wątku o kablach, który mam w sygnaturce - ale nie tylko), to szkoda pytać.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369732-Jak-ogrza%C4%87-domek-82m2&p=8028959&viewfull=1#post8028959

Koszty roczne łącznie z ciepłą wodę to poniżej 1000zł , w domu ponad 22 stopnie nonstop , ciepłej wody pod dostatkiem.

Za 3000 zł to miałbym wg dzisiejszych cen 7991 kWh. To grubo ponad 2x więcej niż potrzebuję do grzania (CO i CWU łącznie). Zresztą każdy może sprawdzić swoje PCHE/OZC.

Jak faktycznie tyle zużywasz, to PC może nabierać sensu (zależy od ceny instalacji i serwisu).

Edytowane przez Kaizen

Za 3000 zł to miałbym wg dzisiejszych cen 7991 kWh. To grubo ponad 2x więcej niż potrzebuję do grzania (CO i CWU łącznie). Zresztą każdy może sprawdzić swoje PCHE/OZC.

To jak wygląda u Ciebie w ciągu sezonu:

- ilość kWh dla kabli

- ilość kWh dla klimy

- ilość kg spalonego drewna

Bo jakoś mi umknęło Twoje podsumowanie.

Dokładnie odwrotnie. W tym sezonie zdecydowana większość ciepła wyprodukowały mi kable (od ponad miesiąca grzeję w łazienkach - a grzanie klimą odpalone z automaty po 1,5h dziennie kilka dni temu, a wcześniej kilka razy "z ręki"). Zresztą tak wygląda każdy sezon, bo kablami grzeję nie tylko większość powierzchni, to jeszcze tam, gdzie zyski mam najmniejsze (sypialnie i łazienki - żadne z tych pomieszczeń nie jest od południa).

.

Standardowo kłamiesz.

Wyłącz klimę , włącz w całym domu ogrzewanie. Ustaw termostaty na daną temperaturę i odczytaj za rok.

Wtedy możemy powiedzieć że grzejesz kablami , bo z tego co piszesz kablami co najwyżej LEKKO dogrzewasz ...

Ja pompą grzeje cały dom ...

• Like 1

Jak faktycznie tyle zużywasz, to PC może nabierać sensu (zależy od ceny instalacji i serwisu).

3.000 zł / 7.991 kWh = 0,375 zł/kWh !!

Brawo !! A panikarze piszą że prąd jest drogi ;)

Dla PC z COP=3 wychodzi 3 x taniej czyli 0,125 zł/kWh

3.000 zł / 7.991 kWh = 0,375 zł/kWh !!

Brawo !! A panikarze piszą że prąd jest drogi ;)

Dla PC z COP=3 wychodzi 3 x taniej czyli 0,125 zł/kWh

To, że komuś akurat wyszła taka cena przy taryfie G12 to zbieg szeregu okoliczności. W moim przypadku akurat przejście na G12 nie ma większego sensu.

Ja wiem, że niektórzy grzeją, gotują, piorą i zmywają w nocy (i zerkają nerwowo na zegarek w dzień w oczekiwaniu na "tanie okienko") a w dzień dogrzewają się kominkiem. Ale to ich wybór i przedstawianie tego jako "tani prąd" to po prostu manipulacja faktami.

Ktoś, kto ma fotowoltaikę może zaraz napisać, że u niego za 3000 to może kupić prądu na 3 lata...

PS.

No i jeszcze są opłaty stałe, które tu zdaje się pominięto.

EDIT:

Zmęczony jestem to może coś źle liczę ale z "rachunku" Kaizen'a wychodzi mi średnia cena 0,464 za kWh.

282kWh po 0,7752 i 980kWh po 0,3754. 586 zł/1262kWh daje 0,464 czy nie?

Edytowane przez chcialbympompe

To, że komuś akurat wyszła taka cena przy taryfie G12 to zbieg szeregu okoliczności. W moim przypadku akurat przejście na G12 nie ma większego sensu.

Bo?

Musiałbyś 77% zużywac w drogiej strefie, żeby G11 wyszło taniej. To jest awykonalne jak grzejesz nawet puszczając źródło ciepła samopas (a co dopiero jak się ustawi grzanie w 100% w taniej strefie), bo gros grzania i tak wyjdzie w nocy, bo wtedy masz zero zysków słonecznych, małe bytowe, niską temperaturę i tani prąd.

G11 nie opłaca się nikomu kupującemu prąd.

Ja wiem, że niektórzy grzeją, gotują, piorą i zmywają w nocy (i zerkają nerwowo na zegarek w dzień w oczekiwaniu na "tanie okienko") a w dzień dogrzewają się kominkiem. Ale to ich wybór i przedstawianie tego jako "tani prąd" to po prostu manipulacja faktami.

Ale po co nerwy? Jak drogą masz o 22% droższą w G12 a tanią tańszą o 62%? To nie ma szans, żeby "przejeść" oszczędności z taniej używając prądu bytowego w drogiej. Musiałbyś celowo starać się zużywać wyłącznie w drogiej - a i tak małe szanse, że G11 wyjdzie taniej.

No i jeszcze są opłaty stałe, które tu zdaje się pominięto.

Opłaty stałe ponosisz zawsze. Nawet jak prądu w ogóle nie zużywasz. Do grzania należy więc uwzględnić wyłącznie opłaty zmienne - bo ogrzewanie ich nie zmieni.

Skoro grzeje w 100% w taniej strefie, to czemu mam inna cenę brać do ogrzewania? Jak zrezygnuję z ogrzewania prądem to o tyle spadną mi rachunki.

Jest też opcja z G12as jak ktoś zaczyna grzać - w dzień jak G11, w nocy najtańsza z możliwych tanich stref.

Edytowane przez Kaizen

Czemu ściemniasz ?

Łatwo rzucasz oskarżenia. Tak wygląda nadal sterowanie podłogówką u mnie:

attachment.php?attachmentid=417407

Sterowanie godzinowe - zawsze jak grzeje, to 100% ustawionego czasu na 100% mocy.

A przy okazji - nie psuje Ci się pompa? 2020r - 2119kWh 2021 - 2699kWh?

Przez pierwsze kilka lat przez wygrzewanie grunty pod domem i pozbywanie się wilgoci technologicznej zazwyczaj zużycie ciepła maleje. A tu roczny wzrost o 27%.

Łatwo rzucasz oskarżenia. Tak wygląda nadal sterowanie podłogówką u mnie:

Sterowanie godzinowe - zawsze jak grzeje, to 100% ustawionego czasu na 100% mocy.

Przez pierwsze kilka lat przez wygrzewanie grunty pod domem i pozbywanie się wilgoci technologicznej zazwyczaj zużycie ciepła maleje. A tu roczny wzrost o 27%.

Z tego co pamiętam pisałeś kiedyś o sterownikach że zamawiałeś z Chin bo sporo tańsze ..

Co sie dzieje z pompą ?

Nic ...

Poniosłem temperaturę w domu , zaczołem grzać dłużej a nie tylko w taniej taryfie ...

Inna rzecz że u mnie rok 2021 był sporo zimniejszy od 2020 ...

• Like 1

Co temu przyświęcało? Przecież przez sporą część roku przegrzejesz tak dom, a przynajmniej niektóre pomieszczenia.

To aby pochwalić się jak mało zużywają kable ...

Jak grzeje 1-2 godziny i to tylko w pewnych pomieszczeniach a resztę czasu grzeja dom inne media i urządzenia to o czym my tu mówimy ?

Niech zamontuje termostaty tak jak normalnie się montuje przy ogrzewaniu elektrycznym. Ustawi na nich optymalną temepraturę i tak zostawi. I wtedy będziemy mówić że grzeje dom kablami.

Bo na razie tutaj co najwyżej lekko "dogrzewa" kablami i to też niektóre pomieszczenia ..

U mnie ogrzewaniem steruje termostat. Jak osiągnie żądaną temperaturę to wyłącza ogrzewanie. Zależnie od temp. zewnętrznych zajmuje to albo mniej albo więcej czasu.

W ubiegłym roku miałem ustawione 22,6 stopnia (czyli grzanie włączało się jak spadło poniżej 22,4 a wyłączało jak było więcej niż 22,8) , ale stwierdziłem że co za ciepło już :)

W tym roku lekko obniżyłem i obecnie termostat włącza się jak spadnie poniżej 22 a wyłącza jak jest powyżej 22,4.

Inna rzecz że zyski bytowe bardzo mocno mi w tym roku spadły , bo jestem sam , choć przez chwilę było więcej ;)