Szacper 14.11.2018 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Witam wszystkich. Jestem na etapie kupna działki wszystko było pięknie, miejsce pasowało, rozmiar też, cena dogadana i nagle BUM, zaczęliśmy sprawdzać dokumenty na których się nie skupiliśmy na początku bo na działce jest pozwolenie na budowę ale domu który nam totalnie nie pasuję. Przechodząc do meritum, mój dom marzeń ma dach płaski, na moje nieszczęście owa działka znajduję się w "otulinie jurajskich parków krajobrazowych" i jest tam wzmianka o tym, że dach musi mieć między 37 a 45 stopni nachylenia. Czytałem tematy z podobnym problemem ale w żadnym z nich nie znalazłem konkretnego rozwiązania. Propozycje które mogłyby pomóc w uzyskaniu pozwolenia i nagięciu przepisów to: taras na całym dachu, ogród na dachu oraz ogniomur (ale wyglądałby chyba dość komicznie bo musiałby mieć jakoś 3m wysokości?). Jeśli ktoś zmagał się z takim problemem, albo sobie już z nim poraził bardzo proszę o pomoc. Wrzucam zdjęcia dokumentów które dostałem z urzędu w sprawie tego dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.11.2018 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Zrzucałeś kiedyś śnieg z dachu? Albo inaczej. Znasz jakiegoś hodowcę gołębi, który był w 2006 w Katowicach gdy runęła hala MTK? Ja znam takiego który wyszedł 10 minut przed katastrofą i stał przy samochodzie gdy zatrzeszczało, huk i jęk ludzi. Płaski dach to nie jest dobry pomysł. Ale masz 18 lat i wiesz co robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.11.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Zrzucałeś kiedyś śnieg z dachu? Albo inaczej. Znasz jakiegoś hodowcę gołębi, który był w 2006 w Katowicach gdy runęła hala MTK? Ja znam takiego który wyszedł 10 minut przed katastrofą i stał przy samochodzie gdy zatrzeszczało, huk i jęk ludzi. Płaski dach to nie jest dobry pomysł. Ale masz 18 lat i wiesz co robisz. Ja piernicze, co za argument z dupy. Dach tej hali zawalił się nie dlatego, że miała płaski dach, tylko przez błędy konstrukcyjne i wykonawcze. Do OPa, nie pomogę, ale nie mogłem przejść przy tak głupim komentarzu jak wyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 14.11.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Zrzucałeś kiedyś śnieg z dachu? Albo inaczej. Znasz jakiegoś hodowcę gołębi, który był w 2006 w Katowicach gdy runęła hala MTK? Ja znam takiego który wyszedł 10 minut przed katastrofą i stał przy samochodzie gdy zatrzeszczało, huk i jęk ludzi. Płaski dach to nie jest dobry pomysł. Ale masz 18 lat i wiesz co robisz. Kolego zapodałeś argument że aż wgniata w ziemie. A znasz jakiegoś hodowce/ farmera któremu zerwało cały dach o sporym kącie spadku kryty dachówką przy byle mocniejszej wichurze? Bo ja kilku znam, nie tylko z gazet. A twój argument o hali, zbudowanej zresztą ze stali z dziesiątkami błedów jakoś średnio pasuje do tematu wątku. Ja nie słyszałem żeby komuś się waliły betonowe płaskie stropy od śniegu... skoro można na nich stawiać ściany ważące tony to chyba śnieg też wytrzymują Te zapisy w MPZP sa nie po to żeby uchronić się przed skutkami sniegu tylko zwykle ze względów estetycznych i zmuszenia ludzi do zbliżonej wyglądem architektury. Do autora - Niestety szans zmiany w MPZP nie widzę, a wszelkie kombinacje z dachem żeby ominąć ten zapis skończą się wysokimi kosztami i słabym rezultatem końcowym. Jak chcesz płaski dach to szukaj innej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Ile bloków z wielkiej płyty zawaliło się przez śnieg?Każdy budynek jest projektowany pod określone obciążenie. W Katowicach to były błędy budowlane i winni zostali skazani na spore kary (bynajmniej nie za brak odśnieżania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 14.11.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Możesz jeszcze spróbować wybudować coś w tym stylu:http://lk-projekt.pl/lkand1393-produkt-9723.htmlGdzieś widziałam w necie mniejsze takie domki...trzeba szukać lub zaprojektować indywidualny. Albo dach stromy za attyką jak tu: http://archinea.pl/dom-z-plaskim-dachem-90-stopni-architekci/ lub coś takiego jak mam w awatarze. tu też fajna realizacja: http://www.jabraa.pl/projekt/110.html Edytowane 14 Listopada 2018 przez ciężkiprzypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.11.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Moze tak? https://polska-org.pl/513682,Jelenia_Gora,Restauracja_McDonalds.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 14.11.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Heh. Fajne pomysły ale urzędnicy chyba na żaden z nich sie nie nabiorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.11.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Czasami się nabierają, czego dowodzą wybudowane przykłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.11.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Czasami się nabierają, czego dowodzą wybudowane przykłady. Tak ale to raczej wyjątek od reguły, trudno doradzać coś komuś jak prawie na pewno zostanie odrzucone, Projekt kosztuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.11.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Jasne. Ale jak komuś bardzo zależy i ma wymarzoną lokalizację (działkę), to koszt zmiany w projekcie można uwzględnić w kosztach.Myślę, że gdyby mi zależało i było mnie stać na taką zabawę, to pewnie bym spróbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Zrzucałeś kiedyś śnieg z dachu? Albo inaczej. Znasz jakiegoś hodowcę gołębi, który był w 2006 w Katowicach gdy runęła hala MTK? Ja znam takiego który wyszedł 10 minut przed katastrofą i stał przy samochodzie gdy zatrzeszczało, huk i jęk ludzi. Płaski dach to nie jest dobry pomysł. Ale masz 18 lat i wiesz co robisz. Jak czasem coś napiszesz, to nie wiadomo czy pukać w czoło czy jaja sobie robisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 inspiracja, też z Jury:http://www.temaarchitekci.pl/portfolio-item/dom-na-jurze/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 14.11.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Tak ale to raczej wyjątek od reguły, trudno doradzać coś komuś jak prawie na pewno zostanie odrzucone, Projekt kosztuje.... Też byłam zainteresowana budową takiego domu( uwielbiam domy z płaskim dachem)i trochę szperałam po necie oraz rozmawiałam z architektem w tym temacie i wiem, że często udaje się wybudować takie domy. Rzadkie są przypadki, iż nie dostają ludzie pozwoleń. Niestety w moim przypadku mąż postawił na swoim i będziemy mieć dach 30 stopni z małym dodatkiem attyk. Przekonała mnie do tego, nowego projektu jedynie przestrzeń bez stropu nad częścią dzienną. a tu jest fajny artykuł : https://www.domowy.pl/porady/abc-projektow/pod-plaskim-dachem.html# Można porozmawiać z architektem jaki byłby koszt zmiany dachu w projekcie w razie przypadku, kiedy taki projekt zostanie odrzucony. Zazwyczaj najwięcej pracy jest przy rzucie. Edytowane 14 Listopada 2018 przez ciężkiprzypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 14.11.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Ile bloków z wielkiej płyty zawaliło się przez śnieg? Każdy budynek jest projektowany pod określone obciążenie. W Katowicach to były błędy budowlane i winni zostali skazani na spore kary (bynajmniej nie za brak odśnieżania). Podobno konstruktor popełnił samobójstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szacper 15.11.2018 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Zrzucałeś kiedyś śnieg z dachu? Albo inaczej. Znasz jakiegoś hodowcę gołębi, który był w 2006 w Katowicach gdy runęła hala MTK? Ja znam takiego który wyszedł 10 minut przed katastrofą i stał przy samochodzie gdy zatrzeszczało, huk i jęk ludzi. Płaski dach to nie jest dobry pomysł. Ale masz 18 lat i wiesz co robisz. Nie, nie zrzucałem z jednej prostej przyczyną - robią to pracownicy, mam teraz dom z płaskim dachem z przed wojny i jakoś mi na głowę jeszcze nie spadł. Dach skośny również może się zawalić jeśli korzystasz z beznadziejnych materiałów, apropos mojego wieku nie wiem co to ma do rzeczy, przecież wszystko będą robić profesjonaliści, może i mam 20 lat ale co to ma do rzeczy? Proszę bez takich głupich komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szacper 15.11.2018 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Kolego zapodałeś argument że aż wgniata w ziemie. A znasz jakiegoś hodowce/ farmera któremu zerwało cały dach o sporym kącie spadku kryty dachówką przy byle mocniejszej wichurze? Bo ja kilku znam, nie tylko z gazet. A twój argument o hali, zbudowanej zresztą ze stali z dziesiątkami błedów jakoś średnio pasuje do tematu wątku. Ja nie słyszałem żeby komuś się waliły betonowe płaskie stropy od śniegu... skoro można na nich stawiać ściany ważące tony to chyba śnieg też wytrzymują Te zapisy w MPZP sa nie po to żeby uchronić się przed skutkami sniegu tylko zwykle ze względów estetycznych i zmuszenia ludzi do zbliżonej wyglądem architektury. Do autora - Niestety szans zmiany w MPZP nie widzę, a wszelkie kombinacje z dachem żeby ominąć ten zapis skończą się wysokimi kosztami i słabym rezultatem końcowym. Jak chcesz płaski dach to szukaj innej działki. Niestety inna działka nie wchodzi w rachubę ponieważ to jest jedyna o takim metrażu i okolicy jakie mi odpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szacper 15.11.2018 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Możesz jeszcze spróbować wybudować coś w tym stylu: http://lk-projekt.pl/lkand1393-produkt-9723.html Gdzieś widziałam w necie mniejsze takie domki...trzeba szukać lub zaprojektować indywidualny. Albo dach stromy za attyką jak tu: http://archinea.pl/dom-z-plaskim-dachem-90-stopni-architekci/ lub coś takiego jak mam w awatarze. tu też fajna realizacja: http://www.jabraa.pl/projekt/110.html bardzo fajne pomysły, dzięki! Z tym, że interesuje mnie trochę inny metraż. Ale to pewnie kwestia dogadania się z architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szacper 15.11.2018 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Moze tak? https://polska-org.pl/513682,Jelenia_Gora,Restauracja_McDonalds.html W sensie walnąć sobie taki "dołożony dach" na projekcie który mnie interesuje? Wygląda to średniawo, ale w ostateczności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.11.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Zrzucałeś kiedyś śnieg z dachu? Albo inaczej. Znasz jakiegoś hodowcę gołębi, który był w 2006 w Katowicach gdy runęła hala MTK? Ja znam takiego który wyszedł 10 minut przed katastrofą i stał przy samochodzie gdy zatrzeszczało, huk i jęk ludzi. Płaski dach to nie jest dobry pomysł. Ale masz 18 lat i wiesz co robisz. Bertha - no proszę !!! - płaski dach to jest bardzo dobry pomysł o ile Warunki Zabudowy dopuszczają taką zabudowę. Porównanie z MTK mało trafne - hiszpański projekt dostosowywany na "polskie modły" opracowywany na kolanie, dodatkowo z oszczędnościami i błędami wykonawczymi i z brakiem bieżącego nadzoru - to się musiało zawalić. To jest przykład jak oszczędności ( począwszy od projektu ) mogą doprowadzić do tragedii ludzkich, natomiast ma się to nijak do prawidłowo zaprojektowanych dachów płaskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts