Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrać oświetlenie strychu nieużytkowego.

giman

Recommended Posts

Strych nieużytkowy (magazynowo, suszenio-praniowo jakiś tam). Chce mieć tam solidnie jasno.

Pod dachem 4-spadowym, zero okien. Powierzchnia ok. 200m2 po podłodze, realna "robocza" ok 120-150m2.

Jak to oświetlić? Myślałem o 4 reflektorach led (takie zwyczajowo na lampy zewnętrzne np. każda po 20-30W).

Ale to taki strzał a nie wiedza/policzone.

Ale to taki strzał a nie wiedza/policzone.

Ile tam będziesz świecił? Godzinę tygodniowo? O ile będzie pralnio-suszarnia. Jak nie, to godzinę na rok.

Zwykłe żarówki przeciwwstrząsowe daj w zwykłych oprawkach ceramicznych. Ile - pewnie bardziej zależy od konstrukcji więźby, żeby światło wszędzie docierało.

Ile tam będziesz świecił? Godzinę tygodniowo? O ile będzie pralnio-suszarnia. Jak nie, to godzinę na rok.

Zwykłe żarówki przeciwwstrząsowe daj w zwykłych oprawkach ceramicznych. Ile - pewnie bardziej zależy od konstrukcji więźby, żeby światło wszędzie docierało.

Myślę, że świecenia będzie kilka godzin/tydzień.

Albo i dłużej bo funkcja tego strychu jest nieokreślona do końca.

Ale takich zwykłych żarówek to bym musiał tam "nawrzucać" ze 20.

To jest solidnie spora powierzchnia.

Załóżmy roboczo, że mam taką fanaberię, ze jak wchodzę na ten strych (150m2 +/-) i pstryknę światło to ma tam być jak na sali operacyjnej (albo chociaż jak w łazience) co wtedy dać.

Myślę, że świecenia będzie kilka godzin/tydzień.

Albo i dłużej bo funkcja tego strychu jest nieokreślona do końca.

pranie najlepiej schnie przy temperaturze 1800K;

koniecznie pamiętaj o regulacji wilgotności!

przecież masz w sieci gotowe rozwiązania, po co wywarzać otwarte drzwi...

attachment.php?attachmentid=435516&d=1570138778

Edytowane przez skprs

Ale takich zwykłych żarówek to bym musiał tam "nawrzucać" ze 20.

Za 50zł masz 10x100W i z 15000 lumenów. Dokładasz ze 25zł - masz żarówki dwusetki i 30 000 lumenów. 10 tanich naświetlaczy LED 30W to też ze 30 000 lumenów. Tyle, że koszt to nie 75zł, a z 400zł. A jak sprawdzisz, to wyjdzie, że ma 1/3 deklarowanej mocy a świeci jeszcze słabiej. Markowe 10x30W to wyjdzie z 950 zł.

A w oprawy E27, jak się okaże, że potrzebujesz więcej czy mniej światłą, albo świecisz 24/7 bo roślinki (oczywiście chodzi o sadzonki pomidorów ;) ) tak potrzebują i chcesz bardziej energooszczędne, to wymieniasz bez większej straty.

Chłopie! Zdecyduj się. Poddasze nieużytkowe czy plantacja .... znaczy się pomidorów jak Kaizen przytomnie zauważył. Na nieużytkowym świecisz sporadycznie, decyduje osprzęt a cenę energii masz w ..... , przy 24/7 koszt energii jest priorytetem. Chyba że pomidory dają taką kasę workami... .

Spoko, zdradzi cię licznik. Jeśli nawet nie twój to następny. Czasy leniwych siemensów czy rumunów dawno już minęły :bash:

świetlówki liniowe jak w halach magazynowych. Lub lampy metalhalogenowe, jak w sklepach wielkopowierzchniowych.

Dzięki.

Z tych metalhalogenowych pewnie nie skorzystam, ale fajne dla wiedzy.

Nie wiedziałem, ze takie "bydlackie" świetlności sie robi w 1 szt :)

pranie najlepiej schnie przy temperaturze 1800K;

koniecznie pamiętaj o regulacji wilgotności!

przecież masz w sieci gotowe rozwiązania, po co wywarzać otwarte drzwi...

attachment.php?attachmentid=435516&d=1570138778

Lubie szukać rozwiązań w sieci. To forum jest nawet w sieci :)

Załacznik się nie wyświetla.

...

Bardzo lubie to forum, bardzo dużo się dowiedziałem.

Ale wciąż mnie zadziwia dlaczego na pytanie

"mam taka potrzebę, jak to zrealizować"

dostaje sie odpowiedzi

"ale ty nie masz takiej potrzeby"

"mam taka potrzebę, jak to zrealizować"

dostaje sie odpowiedzi

"ale ty nie masz takiej potrzeby"

Potrzeby "jasno jak na sali operacyjnej" nie załatwisz 120W led nawet markowych. Potrzebujesz ledów za rysiacza, z grubsza licząc, albo tradycyjnych żarówek za 75 zł, albo świetlówek kompaktowych za 250zł.

A czy zapłacisz rocznie 2 czy 20zł za rok za prąd, to przy tych różnicach w cenie lumena instalacji żadna różnica. E27 pozostawia też swobodę i niskie koszty wymiany na dowolne źródło z takim trzonkiem, gdyby potrzeby się zmieniły.

Ale to dalej będzie z 10% tego, co na sali operacyjnej.

Potrzebujesz ledów za rysiacza, z grubsza licząc, albo tradycyjnych żarówek za 75 zł, albo świetlówek kompaktowych za 250zł.

Skoro pytam to się nie znam:)

Ale sprawdzałem te trzy typu źródeł i coś mi nie gra. Założyłeś 30 000 lumenów.

A to można załatwić 6 x świetlówka 150cm (https://www.nowazarowka.pl/philips-tl-d-58w-840-super-80-master-150cm-zimna-biel) i będzie te 40zł.

Plus oprawki typu belka. Nie wiem czy to lepsze czy gorsze rozwiązanie ale cenowo wygląda podobnie jak żarówki tradycyjne.

A to można załatwić 6 x świetlówka 150cm (https://www.nowazarowka.pl/philips-tl-d-58w-840-super-80-master-150cm-zimna-biel) i będzie te 40zł.

Plus oprawki typu belka. Nie wiem czy to lepsze czy gorsze rozwiązanie ale cenowo wygląda podobnie jak żarówki tradycyjne.

I jakie oprawy ze statecznikiem (nie do LED) znalazłeś do tej świetlówki? Ile kosztują?

Ile cykli włączania na kilka minut przeżyją?