Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budować się czy kupić mieszkanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jestem za bogaty, to wymyśliłem jak pozyskać materiał do budowy domu za jakieś 20 tysiecy.

Wszystko. Ściany, dach, bo fundamenty tam są.

Wszystkie instalacje robię od lat. Ludziom. Sobie też mogę zrobić.

Jak zbuduję to opiszę co i jak.

Wcześniej nie, bo materiał by mi zdrożał!

Przecież każdy chciałby dom za góra 50 tysiecy poztawić, ale im się nie udaje.

Ja chyba też w 50 tysiącach na gotowo się nie zmieszczę, ale będę próbował.

Adam M.

Ręczę Ci, że MAŁO KTO chciałby budować dom za 50 tys. zł! Dziś rozmawiałem z elektrykiem, który za dom parterowy z poddaszem użytkowym (u mojego kolegi) zakrzyknął 20 tysi! Z tego 13 to materiał, reszta to tydzień robocizny kilkuosobowej ekipy. 13 tysięcy za kable i puszki! I to nie żaden dom inteligentny - jak to się ma do 50 tysięcy za całość? Weź już daj spokój!

Wcale Ci się nie dziwię.

Obecnie podwykonuję w remontach.

Instalacje robię (wszelkie) i WIEM ile i za co.

Wiem też czemu tyle.

Budowlanka to biznes.

Napęd gospodarki.

Nie zrozumiałes!

NIE CHCIAŁBYŚ ZBUDOWAĆ DOBREGO DOMU ZA 50 A NIE 500 TYSIĘCY?

Nie piszę tu, ze dom za 50 tysiecy to ledwie szałas...

Myslę, ze kazdy by chciał, ale nie umie.

Umie za 500 tysiecy.

A jak ma 1000 tysiecy to budowa jest prosta, łatwa i przyjemna.

:lol:

Adam M.

Kaizen masz jakąś traume z tymi piwnicami, niepotrzebnie próbujesz zaszczepić ją na innych.

Jeśli ktoś inny potrzebuje pomocy, to musi iść po Jego myśli (Kaizen-a)...

Inaczej WON...

Jeśli sam potrzebuje, to jest miły i dopytuje...

Taki człek z Niego.

Edytowane przez klaudiusz_x

Jestem tu już dość długo.

Bardzo wiele widziałem, czytałem, dyskutowałem...

Nigdy nie byłem "normalny".

Mam nienormalny (bo tani) pomysł na dom.

Inni nie mają.

I tyle.

Adam M.

Ten post jest najzgrabniejszy i tu się do niego odniosę po swojemu w mojej subiektywnej ocenie ,która zwyczajowo możesz mieć w dupi...e. Dopóki mówiłeś rzeczowo i konkretnie ,niezagadkowo traktowałem to wszystko tak trochę demonicznie. Nastrój specyficzny wiedza ponad wszystkimi jak to Paweł mówi idiotami. Dużo tu jesteś i tak naprawdę w mojej subiektywnej ocenie nie pokazałeś nic konkretnego stricte ze swoich nadprzyrodzonych budowlanych pomysłów. Nie zdradzasz bo Ci ceny podniosą. Bzdura. Musisz grac dalej i szerzyć tak naprawdę swój defetyzm. Bo cóż zrozumie idiota budowlany z tej Twojej nagminnej przechwalanki budowlanej. Lubię te Twoje mocne riposty ale one nie mają nic z Twoją skałą i 50 tysiakami za SSZ.

Lipińscy kiedyś byli na topie...

Pasywniaki itp.

Adam M.

Broń Boże nie pomyśl ,że się czepiam ale Ty prawie jesteś na topie jak oni tylko nieco bardziej tajemniczym.Mniemam :D ,że szczęśliwcami nie będziemy bo oni swoje pasywne pokazali publicznie czyli uchylili rąbka tajemnicy jako projektanci. Tu tego nie pokażesz bo jak widzisz już nikt nie chcę uwierzyć w Twoje założenia. Nie dajesz nic w zamian ,a owianą tajemnicą propagandę skrywasz pod swoimi marzeniami. To takie głupkowate. Znam to. Nachwalić ale nie pokazać i nie objaśnić tak bardziej zagadkowo.Dziwne to takie i to z ust Twoich znawcy nad znawcami.;)

Ręczę Ci, że MAŁO KTO chciałby budować dom za 50 tys. zł! Dziś rozmawiałem z elektrykiem, który za dom parterowy z poddaszem użytkowym (u mojego kolegi) zakrzyknął 20 tysi! Z tego 13 to materiał, reszta to tydzień robocizny kilkuosobowej ekipy. 13 tysięcy za kable i puszki! I to nie żaden dom inteligentny - jak to się ma do 50 tysięcy za całość? Weź już daj spokój!

To co ja porobiłem ???? masakra wymieniłem kompletnie caluteńką instalację od kabli gniazdek wszystko cuzamen za jakies 2 tys zł chyba bo musiałbym faktury zliczyć ale coś około tego , dom 120m2 parter oraz 1/3 poddasza , miałem uprawnienia E-D.

To nieźle ten "elektryk" skroił Twojego kolegę.

W moim parterowym z poddaszem domu elektrykę zrobiłem sam i zajęło mi to 3 dni i ok 5k w materiale.

Jeden ma w domu gniazdko 230V i lampkę na suficie, drugi grupy gniazd co 2m, kinkiety, lampki przy podłodze, na zewnątrz itd itp. Niech Ci będzie, że elektryka będzie za 5 000 zł - zostaje już tylko 45 000 zł na działkę i resztę 120 m2 domu - faktycznie, wiele to zmienia :)

ps. W mojej parterówce (podpiwniczonej) mam 113 m2 powierzchni mieszkalnej i wychodzi mi z szacunków tyle samo co Tobie. Naprawdę nie żyjemy w osobnych Wszechświatach, jak widać. Oprócz Adama, który "wie ale nie powie" jak zbudować luksusowy dom 120m2 za 50 koła :)

Wcale Ci się nie dziwię.

Obecnie podwykonuję w remontach.

Instalacje robię (wszelkie) i WIEM ile i za co.

Wiem też czemu tyle.

Budowlanka to biznes.

Napęd gospodarki.

Nie zrozumiałes!

NIE CHCIAŁBYŚ ZBUDOWAĆ DOBREGO DOMU ZA 50 A NIE 500 TYSIĘCY?

Nie piszę tu, ze dom za 50 tysiecy to ledwie szałas...

Myslę, ze kazdy by chciał, ale nie umie.

Umie za 500 tysiecy.

A jak ma 1000 tysiecy to budowa jest prosta, łatwa i przyjemna.

:lol:

Adam M.

Adam, Ty po prostu masz ludzi za idiotów. Pokazuję Ci, że sam materiał kosztuje więcej niż Twój budżet na ten mityczny luksusowy dom, a Ty dalej swoje: wiem, ale nie powiem, bo ceny wystrzelą w górę!

Ceny i tak idą w górę, więc realnie Twój budżet się kurczy. Oczywiście, ja zakładam uczciwe budowanie, a nie kradzież, zbieranie odpadków czy wręcz śmieci. Jak Ci ktoś ściany postawi za butelkę wody czy przysługę, to jesteś wyjątkiem, więc bez obaw, szary Kowalski Ci pomysłu nie zajuma! Naprawdę myślisz, że ludzie masowo zaczną konstruować kotły na gaz Brauna jak tylko na FM pochwalisz się jego konstrukcją???? I jakiego jeszcze masz asa w rękawie? Bezprzewodowe rozprowadzenie energii elektrycznej jak u Tesli czy świeczka z wosku pszczelego zamiast lampy?

Mówię Ci, że jak się ma 50 tysięcy na dom, to całe te 50 tysi pójdzie za początek początków i zostaniesz z najdroższą budową, czyli budową NIEDOKOŃCZONĄ!

Nie wiem skąd Ci wyszło że Adam za te 50k kupuje też działkę, ale najwyraźniej szukasz/wymyślasz argumenty potwierdzające swoją tezę.

Jeśli Twojemu koledze "elektryk" zaśpiewał 40k za gniazdko i lampę na suficie to jego sprawa. W moim domu poszło prawie 2 km kabla, 3 rozdzielnice i instalacja miała kilkaset punktów.

Co do kosztów budowania domu to mój, w systemie zleconym, kosztował 60k za SSZ. Jak się znajdzie dobrą działkę to jest to możliwe.

Jak nie ma działki, to trzeba ją kupić, prawda? No chyba, ma ją dostać, ale tak zawsze można powiedzieć: dostałem za darmochę.

Mój kolega ma dom wybudowany przez ojca, działkę też dostał, płacił w sumie tylko za wyposażenie. Jego dom kosztował go dużo mniej niż 50 tysięcy, ale to nie znaczy, że dom wybudowano za 50 tysięcy, a w takim duchu przebiega za rozmowa!

masakra wymieniłem kompletnie caluteńką instalację od kabli gniazdek wszystko cuzamen za jakies 2 tys zł

Mnie materiały do samej rozdzielnicy więcej kosztowały.

Rozdzielnica (tania tandeta - teraz brałbym zdecydowanie porządniejszą) - 380 zł

Dehnshield - 975 zł

8x różnicówka A9Z01225 - 680zł

1x różnicówka A9Z01440 - 89 zł

30 eSów (różnych Schneider) - 300 zł

Rozłączniki (główny i do rozdzielni zewnętrznej) - 190 zł

Bloki rozdzielcze, szyny grzebieniowe i inne drobiazgi kolejne kilka stówek. I przekroczyłem 3K zł - bez robocizny, bez automatyki, bez kabli, bez puszek, bez włączników, bez instalacji teletechnicznej i alarmowej.

Pewnie, że można dać jedną różnicówkę na to, co wymaga różnicówki, dziesięć obwodów (w tym jeden oświetleniowy), atrapę przepięciówki i się cieszyć, jak tanio wyszło. Mnie cała elektryka z robocizną (włącznie z żyrandolami połowa chińszczyzny, połowa plafonów LED z promocji za ćwierć ceny - a i tak trochę droższe od chińskich), chińskimi gniazdkami wyszła jakieś 18-19K z czego jakieś 14K to materiały (tak niedokładnie, bo robocizna była jedna w której było ułożenie kabli do sieci komputerowej, alarmu, automatyki a nawet klimy i trochę drobnych materiałów).

Że też Wam się chce tak strzępić klawiatury po próżnicy...

Parę razy próbowałem dyskutować z adamem i zawsze dowiadywałem się że jestem głupi, omamiony przez światowy spisek, mam doczytać, on wie, ale nie powie. Rozmowa jak z 5-letnim dzieckiem. Może i gość ma jakąś tam wiedzę w pewnych dziedzinach (niektórzy na forum tak twierdzą, ja osobiście nie zauważyłem), ale nawet jeśli, to ciężko byłoby mi w czymkolwiek zaufać osobie która wypisuje takie bzdury https://forum.muratordom.pl/showthread.php?360797-Potrzebujemy-wi%C4%99cej-CO2

Nie wiem skąd Ci wyszło że Adam za te 50k kupuje też działkę, ale najwyraźniej szukasz/wymyślasz argumenty potwierdzające swoją tezę.

Jeśli Twojemu koledze "elektryk" zaśpiewał 40k za gniazdko i lampę na suficie to jego sprawa. W moim domu poszło prawie 2 km kabla, 3 rozdzielnice i instalacja miała kilkaset punktów.

Co do kosztów budowania domu to mój, w systemie zleconym, kosztował 60k za SSZ. Jak się znajdzie dobrą działkę to jest to możliwe.

Stosik podniecasz się zupełnie niepotrzebnie.

Nie jestem za bogaty, to wymyśliłem jak pozyskać materiał do budowy domu za jakieś 20 tysiecy.Wszystko. Ściany, dach, bo fundamenty tam są.

Dom na skale i pozwolenie na wykorzystanie fundamentów z tejże skały.Taki film reżyseruję bo Adaś o tym skalnym fundamencie wspominał. Dokumentacja i warunki specyficzne to pikuś.Wykorzysta naturę to także pikuś i kolejna część mojego filmu. Do tej skały wszystko wwiezie balonem na wodór z wody , bo umi. Ma swój las to się wykończy z nim ;). Nie wiem z czego będzie własnie więźba dachowa może z materiału ,którego jest prekursorem to z tej racji nie zdradzi. PV bo OZE wykona sam i sam se zgłosi ,że je używa, film leci dalej.KS tu pełny wachlarz propozycji samodzielnych. Wody nie musi mieć bo mu z gór zleci.Złapie ją oczyści i wykorzysta. Wiatrak se postawi i po kłopocie po pod skała dmucha.Itd, itd, itd. Film mój można urozmaicać.