Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziemienie w budynku nowobudowanym

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Zdaje się, że popełniłem gruby błąd w trakcie budowania fundamentów, ale nie jestem pewien jak poważny.

Sprawa wygląda tak:

1. zbrojenie ławy jest pospawane ("złapane") w narożnikach w taki sposób, że stanowi jeden potencjał.

2. z tego zbrojenia jest wyprowadzona bednarka w bok ławy i dalej wyżej do kotłowni, gdzie będzie główna tablica rozdzielcza

Nie jest ta bednarka generalnie połączona z ziemią jakąś pionową sondą czy czymś takim.

Jak gruby jest to błąd i czy w ogóle jest? Jak to ew. naprawić?

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na pewno uziom? Uziom to słowo pochodzące od słowa uziemić, a ten mój uziom ziemi nie widzi :) Całą ława jest zalana betonem wodoszczelnym, tak BTW.

Pamiętam, że upierałem się (jak głupek), że nie będzie u mnie instalacji odgromowej i mój uziom został wykonany. Jednak potem okazało się, że do zachowania gwarancji instalacji fotowoltaicznej (której jeszcze nie mam) muszę mieć instalację odgromową. Elektryk powiedział mi, że może wykonać odgromy prowadząc je w rurkach puszczonych po ścianie na zewnątrz - styropianu też jeszcze nie mam położonego, więc to możliwe bez szkody dla estetyki. Ma to sens?

Na pewno uziom? Uziom to słowo pochodzące od słowa uziemić, a ten mój uziom ziemi nie widzi :) Całą ława jest zalana betonem wodoszczelnym, tak BTW.

Uziom. Fundamentowy. Jak w Rozporządzeniu w sprawie WT.

§ 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy.

Też warto poczytać

Pamiętam, że upierałem się (jak głupek), że nie będzie u mnie instalacji odgromowej i mój uziom został wykonany. Jednak potem okazało się, że do zachowania gwarancji instalacji fotowoltaicznej (której jeszcze nie mam) muszę mieć instalację odgromową. Elektryk powiedział mi, że może wykonać odgromy prowadząc je w rurkach puszczonych po ścianie na zewnątrz - styropianu też jeszcze nie mam położonego, więc to możliwe bez szkody dla estetyki. Ma to sens?

Tak na pewno uziom fundamentowy, nie szukaj pochodzenia słowa uziom a raczej literaturę fachową nt. uziomów np, autorstwa P. Musiała. Na instalację odgromowa powinieneś mieć projekt a nie gdybanie elektryka.

Beton wodoszczelny w ławach i na pewno technologia wykonania tych ław odpowiednia dla tego betonu;-) możliwe że tak. Pomiary prawdę powiedzą, elektryk powinien wiedzieć jakie;-)

Uziom. Fundamentowy. Jak w Rozporządzeniu w sprawie WT.

§ 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy.

Też warto poczytać

Ale uziom fundamentowy to nie zbrojenie tylko bednarka zalana w ławie fundamentowej. Zbrojenie to tylko dodatek dla uziomu

poczytaj fachowe opracowania oraz normy to się dowiesz. Ew. emerytowany elektryk z sosnowca cię oświeci :eek:

Jak przeczytasz ze zrozumieniem przytoczony przepis, to nawet dowiesz, co to uziom fundamentowy sztuczny w opozycji do naturalnego. Jak to mało, to krótko jest to wyjaśnione na wikipedii.

Podaj namiary na te opracowania, co potwierdzają Twoją tezę, że zbrojenie to nie uziom, skoro takie znasz.

Zgadza się, opór na wiedzę jest i to spory :eek:

Dla fahofcuf

Kto to powiedział:

"Uziom fundamentowy naturalny to rozwiązanie na ogół niedoskonałe, które

powinno być wykluczone z poważnych rozważań.

Uziom fundamentowy sztuczny jest stalowym prętem okrągłym lub płaskownikiem celowo

umieszczonym w fundamencie dla celów uziemieniowych, łączonym w sposób właściwy dla przewodów elektroenergetycznych."