Ratpaw 09.01.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Cześć wszystkim! Zdaje się, że popełniłem gruby błąd w trakcie budowania fundamentów, ale nie jestem pewien jak poważny. Sprawa wygląda tak:1. zbrojenie ławy jest pospawane ("złapane") w narożnikach w taki sposób, że stanowi jeden potencjał.2. z tego zbrojenia jest wyprowadzona bednarka w bok ławy i dalej wyżej do kotłowni, gdzie będzie główna tablica rozdzielcza Nie jest ta bednarka generalnie połączona z ziemią jakąś pionową sondą czy czymś takim. Jak gruby jest to błąd i czy w ogóle jest? Jak to ew. naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.01.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Jeśli zostało to zrobione porządnie i jest ciągłość to masz normalny uziom fundamentowy i nie ma się czym martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.01.2020 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Na pewno uziom? Uziom to słowo pochodzące od słowa uziemić, a ten mój uziom ziemi nie widzi Całą ława jest zalana betonem wodoszczelnym, tak BTW. Pamiętam, że upierałem się (jak głupek), że nie będzie u mnie instalacji odgromowej i mój uziom został wykonany. Jednak potem okazało się, że do zachowania gwarancji instalacji fotowoltaicznej (której jeszcze nie mam) muszę mieć instalację odgromową. Elektryk powiedział mi, że może wykonać odgromy prowadząc je w rurkach puszczonych po ścianie na zewnątrz - styropianu też jeszcze nie mam położonego, więc to możliwe bez szkody dla estetyki. Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Na pewno uziom? Uziom to słowo pochodzące od słowa uziemić, a ten mój uziom ziemi nie widzi Całą ława jest zalana betonem wodoszczelnym, tak BTW. Uziom. Fundamentowy. Jak w Rozporządzeniu w sprawie WT. § 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy. Też warto poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.01.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Na pewno uziom? Uziom to słowo pochodzące od słowa uziemić, a ten mój uziom ziemi nie widzi Całą ława jest zalana betonem wodoszczelnym, tak BTW. Pamiętam, że upierałem się (jak głupek), że nie będzie u mnie instalacji odgromowej i mój uziom został wykonany. Jednak potem okazało się, że do zachowania gwarancji instalacji fotowoltaicznej (której jeszcze nie mam) muszę mieć instalację odgromową. Elektryk powiedział mi, że może wykonać odgromy prowadząc je w rurkach puszczonych po ścianie na zewnątrz - styropianu też jeszcze nie mam położonego, więc to możliwe bez szkody dla estetyki. Ma to sens? Tak na pewno uziom fundamentowy, nie szukaj pochodzenia słowa uziom a raczej literaturę fachową nt. uziomów np, autorstwa P. Musiała. Na instalację odgromowa powinieneś mieć projekt a nie gdybanie elektryka. Beton wodoszczelny w ławach i na pewno technologia wykonania tych ław odpowiednia dla tego betonu;-) możliwe że tak. Pomiary prawdę powiedzą, elektryk powinien wiedzieć jakie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 15.01.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Uziom. Fundamentowy. Jak w Rozporządzeniu w sprawie WT. § 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy. Też warto poczytać Ale uziom fundamentowy to nie zbrojenie tylko bednarka zalana w ławie fundamentowej. Zbrojenie to tylko dodatek dla uziomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.01.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Ale uziom fundamentowy to nie zbrojenie tylko bednarka zalana w ławie fundamentowej. Zbrojenie to tylko dodatek dla uziomu A skąd ta wiedza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.01.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 No i wymowna cisza ... nastała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 20.01.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 A skąd ta wiedza? poczytaj fachowe opracowania oraz normy to się dowiesz. Ew. emerytowany elektryk z sosnowca cię oświeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 poczytaj fachowe opracowania oraz normy to się dowiesz. Ew. emerytowany elektryk z sosnowca cię oświeci Jak przeczytasz ze zrozumieniem przytoczony przepis, to nawet dowiesz, co to uziom fundamentowy sztuczny w opozycji do naturalnego. Jak to mało, to krótko jest to wyjaśnione na wikipedii. Podaj namiary na te opracowania, co potwierdzają Twoją tezę, że zbrojenie to nie uziom, skoro takie znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.01.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 I po co było się odzywać, brencik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.01.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 poczytaj fachowe opracowania oraz normy to się dowiesz. Ew. emerytowany elektryk z sosnowca cię oświeci Które konkretnie bo sporo tego na półce a nie chce mi się wszystkich wertować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 22.01.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Które konkretnie bo sporo tego na półce a nie chce mi się wszystkich wertować Zgadza się, opór na wiedzę jest i to spory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 22.01.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 https://rst.bialystok.pl/podstawowe-bledy-przy-projektowaniu-i-budowie-uziomow-fundamentowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektros 23.01.2020 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Zgadza się, opór na wiedzę jest i to spory Dla fahofcuf Kto to powiedział: "Uziom fundamentowy naturalny to rozwiązanie na ogół niedoskonałe, które powinno być wykluczone z poważnych rozważań. Uziom fundamentowy sztuczny jest stalowym prętem okrągłym lub płaskownikiem celowo umieszczonym w fundamencie dla celów uziemieniowych, łączonym w sposób właściwy dla przewodów elektroenergetycznych." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 23.01.2020 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Pewnie ten sam który teraz temu przeczy, kaizer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.01.2020 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) O wytykający innym opór na wiedzę się skarżą a sami to nie łaska czytać linkowane teksty ze zrozumieniem. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 23.01.2020 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Uziemieniem jest bednarka, zbrojenie to tylko dodatek. A gdyby nie było zbrojenia to co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2020 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Uziemieniem jest bednarka, zbrojenie to tylko dodatek. A gdyby nie było zbrojenia to co wtedy? Co to jest uziom fundamentowy naturalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 24.01.2020 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Co to jest uziom fundamentowy naturalny? Wytwór twojej wyobraźni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts