swierol 19.10.2023 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Jak przyłożę latarkę do sufitu to wiadomo, że można coś znaleźć. Ale tak to nie widać u mnie. Akurat mam płyty czterostronnie fazowane i sufit zrobiony w jakości Q2. Szlifowane maszynowo łączenia także efekt jest dla mnie ok . Potem ważne aby zastosować dobrą gęsta farbę i z antyreflexem. Mi było szkoda kasy na standard Q4 na ścianach i sufitach. Zrobiłem tylko sufity do Q2 z półnarożnikami (dylatacja między ścianą a sufitem) i wygląda to świetnie. A sciany mam w tynkach gipsowych i nie wykańczałem ich gładzią tylko pomalowałem. A jakiej farby używałeś? Jak to napisałes gęstej i z antyrefleksami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 27.10.2023 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Sufity mam kabel top white. 2 lub 3razy malowane.Średnie runo wałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 28.12.2023 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 (edytowane) Drzwi z ościeżnicami sosnowe z oblogiem dębowym. Lakierobejca biała.Zamówione u stolarza. Koszt 10800 zł. Montaż własnoręczny.[ATTACH=CONFIG]467536[/ATTACH] Rekuperator ECS cwp200/150 z wymiennikiem entalpicznym za 4009 zł. Montaż własnoręczny.Pomiary instalacji rekuperacji i papier z prawidłowym wykonaniem podpisany przez projektanta branżowego 400 zł.[ATTACH=CONFIG]467537[/ATTACH] Edytowane 28 Grudnia 2023 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 11.01.2024 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia (edytowane) Dom rozpoczęto budować we wrześniu 2020.Na chwilę obecną wydano 595000 zł na budowę.Z większych wydatków brakuje jeszcze dokończenia małej łazienki, montaż schodów strychowych. Ogrodzenie, utwardzenie terenu wokół domu, ogarnięcie ogrodu, zbiornik na deszczówkę.Śmieciarka już przyjeżdża po śmieci.[ATTACH=CONFIG]467714[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467720[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467721[/ATTACH] Edytowane 11 Stycznia przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.01.2024 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia Uwielbiam takie domki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 10.07.2024 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca (edytowane) Trochę musieliśmy przy oszczędzić kasy aby zrobić coś nowego. W maju na początku zamontowaliśmy sobie zbiornik na deszczówkę. 4800zl za zbiornik ekobio 4.5m3, 2000zl robocizna , 1200zl koparka, 2100 zł beton do obsypki. Edytowane 10 Lipca przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 11.07.2024 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca Inwestycja bez dotacji z tego co na szybko przeliczyłem totalnie nieopłacalna, chyba że będzie pompka i spłukiwanie kibli itp. to może może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.07.2024 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca Trochę musieliśmy przy oszczędzić kasy aby zrobić coś nowego. W maju na początku zamontowaliśmy sobie zbiornik na deszczówkę. 4800zl za zbiornik ekobio 4.5m3, 2000zl robocizna , 1200zl koparka, 2100 zł beton do obsypki Przyjmijmy nawet mega optymistycznie, że w sezonie 10x napełnisz i opróżnisz taki zbiornik (choć mamy długie okresy suszy i długie deszczu - więc realnie to bym przyjmował ze 4x w roku, ale policzmy optymistycznie) taki zbiornik zaoszczędzi 45m3 wody rocznie. Cena u mnie to 4.08zł/m3 więc za cenę zbudowania tego zbiornika (a trzeba to jeszcze potem pompować - więc dochodzi koszt pompy, jej serwisu, wymiany i prądu do niej) miałbyś wody z wodociągu na 55 lat. A ile taniej wyszłaby studnia głębinowa (o abisynce, o wodzie nie gorszej od deszczówki nie wspominając), która dostarczyłaby Ci wody ile chcesz i kiedy potrzebujesz? Wydajesz chyba kasę nie tam, gdzie warto oszczędzając gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 12.07.2024 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca Wrzucając 10tysia obecnie na konto by mógł ciągnąc z wodociągów z samych odsetek około 250 litrów wody dziennie. Do podlewania roślin myślę aż nadto, niemniej doceniam fakt bycia pro-eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 14.07.2024 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca No będę miał 2500zl zwrotu z gminy. Do tego liczyłem na moją wodę ale nagle zamknęli program bo niby kasa się skończyła. U mnie kubik wody kosztuje 7.8zl Studnie głębinową również mam i nią też używamy dosyć bo podlewamy warzywniak. Wodę deszczową będę używał do spłukiwania WC, do celów mycia auta podlewania. Nawet do prania jak oczyszczę zbiornik po montażu. Liczył się aspekt eko bo ciągle się mówi o brakach wody w Polsce podczas upałów, suszy hydrologicznej, braku retencjonowania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 14.07.2024 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca (edytowane) Wykonano u mnie również kostkę brukową. 60m2. Robocizna 7600zl. Kostka bruk wena ghotic 5.5palety Palisady Obrzeża trawnikowe Do tego tluczeń, kliniec, podsypka, piasek, beton, wypożyczanie zagęszczarki. Za te materiały 9400zl. Czyli w sumie 17000 za 60m2 co daje 283zl/m2. Edytowane 14 Lipca przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts