Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Wczoraj słucham pewnego gościa który czyta wycinek gazety wyborczej (ja nie czytam bo się brzydzę nią ) i w tym wycinku pisało że mężczyźni którzy zachorowali na covid zostali oszukani przez covida bo zmniejsza się męskie przyrodzenie , normalnie się posmarkałem ale kto wie kto to wie może to i prawda .:D:D:D

Przedruk z New York Post, ale nie czytaj, bo mogą mieć inne poglądy niż ty, a to cię brzydzi.

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ęby mieć skierowanie to wystarczy poklikać w IKP.

Ale testowanie jes tdo dupy. Ja mam mieć test pod domem od ręki anie jechać do miasta i czekać w kolejce również mam mieć chorobowe jako rolnik a nie mam. Płaca za kwarantane i hospitalizacje za izolację już nie a chorobowe to 1/2 najniżej krajowej. Więc mam miałem wywalone nie testowałem się Tylko bawiłem się pulsoksymetrem.

Nie miąłem zysku więc miąłem wywalone biedronka stała otworem :)

Zdobycie skierowania na test to jasna sprawa, ja się bezskutecznie od dwóch dni próbuje dowiedzieć dokładnie ile trwa izolacja jak test wyjdzie pozytywny. Ile dni, od kiedy liczone, a przede wszystkim czy po izolacji z automatu ma się status ozdrowieńca, czy to zależy od lekarza, czy potrzebny jest test negatywny, a może dwa, bo różne wersje słyszałem. Test z biedronki żeby wiedzieć na czym się stoi ale bez ryzyka izolacji to inny temat.

Edytowane przez kemot_p

Zdobycie skierowania na test to jasna sprawa, ja się bezskutecznie od dwóch dni próbuje dowiedzieć dokładnie ile trwa izolacja jak test wyjdzie pozytywny. Ile dni, od kiedy liczone, a przede wszystkim czy po izolacji z automatu ma się status ozdrowieńca, czy to zależy od lekarza, czy potrzebny jest test negatywny, a może dwa, bo różne wersje słyszałem. Test z biedronki żeby wiedzieć na czym się stoi ale bez ryzyka izolacji to inny temat.

Podejrzewasz covid i kombinujesz czy warto się testować ... bo wakacje itp. ? :D

Tu masz wszystkie odpowiedzi

https://www.gov.pl/web/koronawirus/pytania-i-odpowiedzi

Ty w tej dziupli w ogóle mało ludzi spotykasz.

Ale poza nią więcej . Tak jak ty patrzyz na PM przy rozpalaniu kominka tak ja patrzę na ludzi poprzez ilość Covida. Spotkania rodzinę i ze znajomymi odbywają się prawie normalnie. Kiedy byłem upodlony przez wykonywanie pracy (czego ty jeszcze nie zrozumiałeś) to każdy interesujący się sportem był dzbanem. Kto ma czas i ochotę na oglądanie"spoconych dziadów"? Ani to zabawne ani produktywne zwykłe marnotrastwo

Ale poza nią więcej . Tak jak ty patrzyz na PM przy rozpalaniu kominka tak ja patrzę na ludzi poprzez ilość Covida. Spotkania rodzinę i ze znajomymi odbywają się prawie normalnie. Kiedy byłem upodlony przez wykonywanie pracy (czego ty jeszcze nie zrozumiałeś) to każdy interesujący się sportem był dzbanem. Kto ma czas i ochotę na oglądanie"spoconych dziadów"? Ani to zabawne ani produktywne zwykłe marnotrastwo

Widocznie znam więcej osób, co nie jest dziwne porównując style życia.

Nie dość, że znam inteligentnych ludzi interesujących się sportem, to jeszcze paru uprawiających go zawodowo.

Wg informacji z tej strony jeśli mój dzieciak będzie pozytywny to od dnia testu idzie na 10-cio dniową izolację, a potem jeszcze 7 dni kwarantanny dla domowników.

Natomiast żona pracuje w agencji pracy i twierdzi, że w przypadku pary pracowników jeśli jeden z nich jest pozytywny, to po 10 dniach obydwoje wracają do pracy - nie ma tych dodatkowych 7 dni kwarantanny dla drugiego domownika. Dwie sprzeczne informacje.

Wg informacji z tej strony jeśli mój dzieciak będzie pozytywny to od dnia testu idzie na 10-cio dniową izolację, a potem jeszcze 7 dni kwarantanny dla domowników.

Natomiast żona pracuje w agencji pracy i twierdzi, że w przypadku pary pracowników jeśli jeden z nich jest pozytywny, to po 10 dniach obydwoje wracają do pracy - nie ma tych dodatkowych 7 dni kwarantanny dla drugiego domownika. Dwie sprzeczne informacje.

Ty tak serio? Nie wiem jak łatwiej mogliby przekazać informacje, a tu się okazuje, że nadal jest to zbyt niejasne. Trudno, uznaję porażkę, jestem bezsilny, ale jednocześnie sporo to wyjaśnia.

Mówię jak jest. Np. taki punkt:

Mam ujemny wynik testu – czy mogę wychodzić z domu?

Jeśli twoja kwarantanna została nałożona ze względu na skierowanie na test lub przekroczenie granicy, a wynik twojego badania jest negatywny, oznacza to, że nie masz koronawirusa i nie musisz przebywać już na kwarantannie. Zachowaj jednak dotychczasowe środki ostrożności i higieny.

Jeśli twoja kwarantanna została nałożona ze względu na kontakt z osobą zarażoną bądź jest nałożona przez sanepid z innych powodów - nie jesteś zwolniony z odbywania kwarantanny, nawet mając negatywny wynik testu.

Pamiętaj! Jeśli mieszkasz z osobą zakażoną – wówczas obowiązuje Cię kwarantanna trwająca okres izolacji osoby zakażonej plus 7 dni licząc od dnia zakończenia tej izolacji. W tym przypadku nie możesz wychodzić z domu.

Tymczasem pracownicy mojej żony (para prowadząca wspólne gospodarstwo), jedna z osób była pozytywna, druga negatywna, po 10 dniach izolacji obydwoje wrócili do pracy.

Dlatego też napisałem na forum pytanie jak kwarantanna/izolacja wyglada w praktyce u innych osób.

Edytowane przez kemot_p