Stanowska 03.06.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Program "Moja Woda". Kto będzie mógł ubiegać się o wsparcie?W ramach programu "Moja Woda" właściciele domów jednorodzinnych, którzy chcą zbudować na swojej posesji mały zbiornik retencyjny, mogą liczyć na dotację w wysokości do 5 tys. zł (maksymalnie 80 proc. kosztów poniesionych po 1 czerwca 2020 roku). Wsparcie można otrzymać na zakup oraz montaż instalacji pozwalających na zagospodarowanie wód opadowych i rozpadowych po to, aby nie trafiała ona do kanalizacji. Chodzi m.in. o przewody odprowadzające wodę, zbiorniki retencyjne, oczka wodne czy instalacje służące do wykorzystania zatrzymanej wody. Wnioski będzie można składać wraz z początkiem lipca 2020 roku. Za program odpowiedzialne będą wojewódzkie oddziały Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Program ma obowiązywać od 2020 do 2024 roku. Wnioski będzie można składać do lipca 2024 roku. Łącznie do rozdysponowania jest 100 mln zł. https://next.gazeta.pl/next/7,172392,25997769,andrzej-duda-chce-oczko-wodne-przy-kazdym-domu-program-moja.html Hmm... ciekawe jak to będzie wyglądać, na jakiej podstawie odliczenia, czy potrzebny będzie projekt, kto to będzie sprawdzał i mnóstwo innych pytań, bo nie ukrywam, że jestem zainteresowana zrobieniem oczka wodnego za pół darmo.Rozumiem to tak, że kupuję materiały na oczko, wynajmuję firmę, która mi to wykona i od tego odliczam 80% kosztów, maksymalnie do 5 tys. zł.Pewnie będzie jeszcze wiele innych uwarunkowań do spełnienia, ale ciekawe... ciekawe... Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2020 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 takie porządne oczko (nie mówię o stawie, ale o prawidłowo wykonanym oczu wodnym) wykonane z pomocą firmy to raczej duzo powyżej 5 tysięcy będzie kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 03.06.2020 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Zdaję sobie z tego sprawę, chociaż ja mam tylko miejsce na takie max. 5x3 m.Oczywiście za rośliny i pompy oraz kamienie zwrotów raczej nie będzie, ale nawet gdyby kosztowało z robocizną 8-10 tys. zł. bez flory, to zwrot 80% z takiej faktury w wyskokości 5 tys. jest kuszący na tyle, aby takie oczko po prostu zrobić.Takiej okazji raczej już nie będzie po następnych wyborach. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2020 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 jak najbardziej. Raczej chodziło mi, że 5 tyś to nie pokryje 80% kosztów nasi rządzący są bardzo oderwani od rzeczywistości. W każdym razie woda z dachu może nie nadawać się do oczka z żywymi zwierzętami bez wcześniejszej filtracji, bowiem na dachu osadza się sadza z kominów. Mam u siebie wodę z dachu poprowadzoną suchym strumieniem na rabaty i po zimie koryto jest czarne od sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 03.06.2020 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Tutaj chyba, przynajmniej w przypadku oczek wodnych, bynajmniej nie chodzi o to, żeby zasilać je wodą z dachu, a bardziej o to, żeby przypodobać się wyborcom. Bo też sama tego nie pojmuję, w jaki sposób przydomowe oczko wodne miałoby spełniać takie same warunki, jak zbiornik na deszczówkę? Przecież nikt z tego podlewał ogrodu nie będzie... No ale póki (roz)dają wszystkim, to dlaczego nie skorzystać? Zawsze to trochę fauny i flory więcej w naszym przydomowym ogródku. Ja tam ryb nie zamierzam wpuszczać, ale jakieś traszki, żaby, ważki itp - gdyby się osiedliły, a do tego pomnożyć to razy sto tysięcy oczek finansowanych z tego programu, to być może będą z tego jakieś (bardzo)długoterminowe korzyści dla rozwoju fauny, flory i naszej planety. Chociaż nie podejrzewam Andrzeja, że myśli o tak szerokiej perspektywie, jaką przedstawiłam Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Jakbym miała w zeszłym roku oczko, musiałabym wody do niego dolewać, bo parowało zdecydowanie więcej niż napadało. Ten program w sumie powinien być skierowany do wspólnot mieszkaniowych, spółdzielni i ewentualnie mieszkańców zwartej zabudowy szeregowej na działkach gliniastych (bo tylko tam jest problem z zagospodarowaniem wody opadowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.06.2020 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Fajna mina.Prawo Wodne: Art. 23. 1. Śródlądowymi wodami stojącymi są wody śródlądowe w jeziorach oraz innych naturalnych zbiornikach wodnych niezwiązanych bezpośrednio, w sposób naturalny, z powierzchniowymi śródlądowymi wodami płynącymi.2. Przepisy o śródlądowych wodach stojących stosuje się odpowiednio do wód znajdujących się w zagłębieniach terenu powstałych w wyniku działalności człowieka, niebędących stawami.[...]Art. 217.[...]13. Skarbowi Państwa przysługuje prawo pierwokupu w przypadku sprzedaży nieruchomości obejmującej grunt pod śródlądowymi wodami stojącymi. Prawo pierwokupu wykonuje starosta w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.06.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Pisali już w kilku miejscach o tym. Takie oczko podpada pod wody stojące śródlądowe. prawo pierwokupu ma skarb państwa. Tej kraj to jakaś chora wydmuszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 04.06.2020 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 haha rok temu była akcja by likwidować wszelkie "oczka" i stojącą wode, np. tę w oponach,bo jest wylęgarnią komarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.06.2020 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 07.06.2020 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Moją działkę mogą kupić wraz z oczkiem wodnym, ale za półtora miliona złotych. Jeżeli się nie zgodzą na zaproponowaną przeze mnie kwotę, sprzedam komu innemu Tego chyba zabronić nie mogą (jeszcze). Także ten przepis w praktyce nic nie zmienia. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.06.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Moją działkę mogą kupić wraz z oczkiem wodnym, ale za półtora miliona złotych. Jeżeli się nie zgodzą na zaproponowaną przeze mnie kwotę, sprzedam komu innemu Tego chyba zabronić nie mogą (jeszcze). Także ten przepis w praktyce nic nie zmienia. Kupią za cenę za którą chcesz sprzedać komuś innemu (jak zechcą). Zawierasz z kupującym umowę warunkową u notariusza. On zawiadamia starostę. Jak ten nie zechce skorzystać z pierwokupu to po miesiącu możecie przenieść własność. Więc to nie tylko kwestia że państwo może kupić, ale też wydłuża czas sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 08.06.2020 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 No tylko tyle, że wydłuża to czas sprzedaży, bo w praktyce chyba starosta nie będzie zainteresowany zakupem mojego "zbiornika wodnego" 5mx3m.z żabą i karasiami. A ten czas to i tak z reguły przewidziany jest na wyprowadzkę z domu.Także dla mnie nic to nie zmienia, tym bardziej, że sprzedawać domu nie zamierzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 07.09.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Program to nie tylko oczko wodne, ale również (albo nawet głownie) zbiorniki na zbieranie deszczówkihttps://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/moja-woda/ jako że chodzi mi po głowie taki zbiornik, moje pytanie czy ktoś korzystał/ma zamiar korzystać z programu? Jak to w praktyce wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockey 08.09.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Zbiorniki do gromadzenia deszczówki muszą mieć łącznie pojemność min. 2 m3.Najpierw ponosisz koszty zakupu, a potem składasz wniosek o dofinansowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 30.09.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Zbiorniki do gromadzenia deszczówki muszą mieć łącznie pojemność min. 2 m3. Najpierw ponosisz koszty zakupu, a potem składasz wniosek o dofinansowanie a wcześniej we wniosku oświadczam, iż posiadam właściwe decyzje administracyjne, jeżeli przepisy prawa nakładają konieczność uzyskania takich decyzji. Potwierdzenie ww. oświadczenia jest weryfikowane na etapie kontroli, której będzie poddana część wniosków z programu "moja woda" )))), dziwny jest ten Nasz kraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 30.09.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Zbiorniki do gromadzenia deszczówki muszą mieć łącznie pojemność min. 2 m3. Najpierw ponosisz koszty zakupu, a potem składasz wniosek o dofinansowanie Dodam jeszcze - wypełniasz wniosek, wypisujesz jaką masz powierzchnię dachu z którego wodę będziesz zbierał...i jak będzie za mała, to dotacji nie dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 28.11.2020 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Czy ktoś składał już wniosek o płatność? Jak to jest z dokumentacją fotograficzną?Mam zakupiony zbiornik, ale teraz zimą nie będę go przecież wkopywał i podłączał. Na spokojnie wolałbym to zrobić wiosną przyszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.11.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Łudzisz się że w przyszłym roku będą pieniądze na takie bzdety? O ile będą na cokolwiek oprócz wypłat dla sektora "R". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 29.11.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Czy ktoś składał już wniosek o płatność? Jak to jest z dokumentacją fotograficzną? Mam zakupiony zbiornik, ale teraz zimą nie będę go przecież wkopywał i podłączał. Na spokojnie wolałbym to zrobić wiosną przyszłego roku. Żeby się rozliczyć, inwestycja musi być skończona. Ja w tym tygodniu wysyłałem dokumenty rozliczeniowe, faktury zakupów, oświadczenie o zamontowaniu zbiornika oraz zdjęcia (ok 6 szt, stan przed, w trakcie montaż i po montażu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts