Pawisco 10.06.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Witam, W 2018 otrzymałem od rodziców działkę budowlaną w formie darowizny, umowa została spisana u notariusza - jestem jej jedynym właścicielem. Rozpocząłem formalności do budowy domu, w tej chwili składam wszelki wnioski o warunki techniczne oraz przygotowywany jest projekt indywidualny. Na wszystkich dokumentach podpisuję się tylko ja. Chciałbym dopisać żonę jako współwłaściciela działki, kredyt który chcemy wziąć w przyszłości również będziemy starać się razem. Również oboje chcemy być wpisani jako inwestorzy. Czy powienienem już teraz dopisywać żonę, czy mogę z tym poczekać do momentu załatwienia kredytu? Jakie mogą być koszty u notariusza i czy zmiana właścicielska na tym etapie formalności może przysporzyć kłopotów w papierach? W jaki sposób się za to mądrze zabrać? Dziękuję z góry za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.06.2020 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Idziecie do notariusza i spisujecie umowę darowizny. On wszystko wyjaśni i policzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Ja mam rozszerzenie własności małżeńskiej o majątek sprzed ślubu - o wiele taniej, bo przy darowiźnie płaci się taksę od wartości darowanego majątku + opłatę notarialną, a przy rozszerzeniu zwykłą opłatę notarialną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Czym się różni opłata notarialna od taksy?Nigdy nie płaciłem opłaty - zawsze taksę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 18.06.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Taksa notarialna to opłata za czynności notarialne. Stosuje się oba określenia, więc czepiasz się bezzasadnie. Elfir zapewne chodzi o to, że za rozszerzenie własności małżeńskiej płaci opłatę cennikową, a przy darowiźnie jest to opłata cennikowa powiększona o % wartości darowizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 o to mi chodziło, dzięki Emtebe.Różnica finansowa była kolosalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2020 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Taksa notarialna to opłata za czynności notarialne. Stosuje się oba określenia, więc czepiasz się bezzasadnie. Elfir zapewne chodzi o to, że za rozszerzenie własności małżeńskiej płaci opłatę cennikową, a przy darowiźnie jest to opłata cennikowa powiększona o % wartości darowizny. Zawsze jest % wartości nieruchomości - dokładnie, to tak przepisy określają w tym przypadku taksę maksymalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2020 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Różnica finansowa była kolosalna. Czyli jaka? O ile mniej zapłaciłaś niż ten kalkulator wylicza (to maksymalna - notariusz może policzyć mniej, ale zazwyczaj nie schodzą z ceny z nacząco). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 18.06.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Zawsze jest % wartości nieruchomości - dokładnie, to tak przepisy określają w tym przypadku taksę maksymalną. Oczywiście, że nie zawsze jest % wartości za nieruchomości. Opłatę za czynności notarialne reguluje Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej. Maksymalna stawka za umowę majątkową małżeńską to 400PLN i nie ma nic o % wartości. Taksa za darowiznę zawiera opłatę stałą +% w zależności od progu wartości nieruchomości. Do tego należy jeszcze uwzględnić podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawisco 22.06.2020 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Dziękuję za odpowiedzi, rozszerzenie wspólności majątkowej wydaje się być dobrym pomysłem. Czy taki zabieg wystarczy, aby wspólnie ubiegać się o pozwolenie na budowę, a w przyszłości o kredyt hipoteczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 23.06.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 O to się najlepiej pytaj w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.06.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Dla banku ważne są wasze prawa ujawnione w księdze wieczystej. Jeśli w dziale drugim jesteście wpisani oboje, to nikt wam nie podskoczy z tym co robicie później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 23.06.2020 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Ja chciałem dodać z własnego doświadczenia, że jeżeli są wpisane dwie osoby to przy każdym załatwianiu sprawy musicie być oboje (teoretycznie według prawa - nie zawsze, ale w praktyce na ogół bezprawnie urzędy wymagają obu małżonków). To jest dodatkowa uciążliwość. Nie chodzi mi tu o zaufanie wzajemne, tylko o stronę praktyczną. Łatwiej się załatwia wszystko jeśli jest tylko jeden właściciel. Ponadto większość urzędów i instytucji bezprawnie nie rozróżnia wspólności ustawowej majątkowej małżeńskiej (gdzie każdy z małżonków ma po 1/1 udziału!) od współwłasności ułamkowej, gdzie każdy ma ułamek udziału np. 1/2. Znajomemu zmarła żona i przez to, że byli oboje wpisani musiał przeprowadzić spadek i czekać 5 lat zanim mógł sprzedać garaż. Gdyby był sam wpisany, to nie musiałby czekać. A gdyby była tylko żona, to i tak musiałby przeprowadzać postępowanie spadkowe i czekać 5 lat. Czyli nie ma żadnej korzyści z tego, że byli wpisani oboje, a tylko kłopot przy załatwianiu najdrobniejszej rzeczy typu np. umowa z dostawcą prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.06.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Korzyść jest. Równość obu osób/stron. Jest współwłasność, to muszą działać wspólnie i w porozumieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts