Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja mechaniczna - robić, nie robić?

Recommended Posts

Moi znajomi którzy budowali domy kilka, kilkanaście lat temu zachwycali się wentylacją mechaniczną z rekuperacją. Dziś mówią że drugi raz nie popełnili by tego błędu i zrobili by porządną wentylację grawitacyjną. W lato wentylacja mechaniczna ma za mała wydajność do schłodzenia wnętrza, w zimę bardzo osusza powietrze. Dziś ja staję przed wyborem wentylacji w domu dla siebie. Faktycznie, w upał trzeba dobrego wiatru żeby poczuć się chłodniej, w zimę zmrożone powietrze jest suche więc ciągłe pompowanie go pokojów musi wysuszać wnętrze.

A jakie doświadczenia macie Wy? Po kilku latach eksploatacji takiej wentylacji? Warto?

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Warto i nie masz się nad czym zastanawiać .

A do schłodzenia powietrza latem jest klimatyzacja lub pompa ciepła, a nie rekuperacja - i to trzeba przede wszystkim zrozumieć.

W domu latem wentylacja grawitacyjna nie nie działa , a zimą przynosi straty na energii potrzebnej do ogrzania budynku rzędu 30% ...więc warto jest podjąć słuszną decyzję.

Pytam o rzeczywiste doświadczenia z eksploatacji wentylacji mechanicznej.

Że wentylacja grawitacyjna przynosi straty rzędu 30% na energii czytam od dawna. Jest to główny argument marketingowy producentów rekuperatorów. Jak jest naprawdę? A ile ciepła tracimy przez wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła? Realnie, w całej instalacji, nie teoretycznie, w samym wymienniku ciepła.

Latem żadna wentylacja nie daje rady. Grawitacyjną można tanio wyposażyć w wentylatory wyciągowe i w łazienkach będzie przewiew w każdych warunkach.

Pytam o rzeczywiste doświadczenia z eksploatacji wentylacji mechanicznej.

Że wentylacja grawitacyjna przynosi straty rzędu 30% na energii czytam od dawna. Jest to główny argument marketingowy producentów rekuperatorów. Jak jest naprawdę? A ile ciepła tracimy przez wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła? Realnie, w całej instalacji, nie teoretycznie, w samym wymienniku ciepła.

Latem żadna wentylacja nie daje rady. Grawitacyjną można tanio wyposażyć w wentylatory wyciągowe i w łazienkach będzie przewiew w każdych warunkach.

Ile tracimy ok 3-8% w zależności od sprawności rekuperatora. Więcej od jakości zastosowanych materiałów i izolacji przewodów tejrze wentylacji.

Jeśli grawitacyjną wentylację wyposażysz wentylatory to co ona Ci tak naprawdę da? Nawiew gorącego powietrza do domu latem i niekoniecznie odprowadzenie zużytego poza pomieszczenie. Brak jakiejkolwiek kontroli nad ilością, jakością i temperaturą powietrza nawiewanego.

A jakie doświadczenia macie Wy? Po kilku latach eksploatacji takiej wentylacji? Warto?

Warto reku z ERV.

Oczywiście, że latem nie schłodzi znacząco - do tego potrzebna klima. Wentylacja ma zapewniać świeże powietrze.

Jak nie będzie ERV to działająca wentylacja w zimie osuszy - nie ważne, czy grawitacyjna czy mechaniczna. Chcesz się kisić, to łatwiej wyłączyć rekuperator, niż pozasłaniać kratki... Tylko po co?

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132520-Czy-WM-si%C4%99-op%C5%82aca

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-1

Edytowane przez Kaizen

Moi znajomi którzy budowali domy kilka, kilkanaście lat temu zachwycali się wentylacją mechaniczną z rekuperacją. Dziś mówią że drugi raz nie popełnili by tego błędu i zrobili by porządną wentylację grawitacyjną. W lato wentylacja mechaniczna ma za mała wydajność do schłodzenia wnętrza, w zimę bardzo osusza powietrze. Dziś ja staję przed wyborem wentylacji w domu dla siebie. Faktycznie, w upał trzeba dobrego wiatru żeby poczuć się chłodniej, w zimę zmrożone powietrze jest suche więc ciągłe pompowanie go pokojów musi wysuszać wnętrze.

Wiesz dlaczego zimą WM osusza powietrze, a WG ponoć nie ?

Dlatego, że posiadacze WG na wszelkie sposoby zimą obniżają jej wydajność. I zgodzę się z tym, że kiedy w jednym domu wymienia się 150m3/h powietrza, a w drugim 75m3/h, to w tym drugim wilgotność będzie wyższa.

Tylko kosztem większego stężenia CO2 i niechcianych zapachów.

Różnicę w wilgotności niweluje wymiennik z jej odzyskiem.

A latem ?

Latem dużo cieplej mam w pomieszczeniu, gdzie mam otwarte drzwi tarasowe, niż w tych, gdzie mam cały dzień zamknięte okna, a dmucha tylko WM.

To logiczne - z zewnątrz wpada powietrze o temp ok 30C, a z nawiewów WM w temp o 1-2C niż ta w domu.

Nie licz na zyski ekonomiczne i opłacalność WM. Jeśli ogrzewanie współczesnego domu 100m2 kosztuje około 1000 zł rocznie, to nawet jeśli (bardzo optymistycznie) zaoszczędzisz 30%, to raptem 300 zł rocznie. Sama wentylacja też nie działa za darmo, bo dochodzi koszt prądu na wentylatory, filtrów, a w wielu przypadkach serwis. Obojętne czy na sprzęt i usługę wydasz 10.000 zł czy 40.000 zł we współczesnym domu to się nie zwróci.

Wbrew pozorom nie zniechęcam powyższym wpisem do WM. Od 6 lat kręci się u mnie non stop najtańsza na rynku Luna (wtedy 1350 zł), przy własnym montażu według kupionego projektu wszystko kosztowało mnie poniżej 5000 zł.

Cały zysk to świeże powietrze cały rok, filtracja i sprawne usuwanie zapachów. Tylko tyle i aż tyle :)

Nie licz na zyski ekonomiczne i opłacalność WM. Jeśli ogrzewanie współczesnego domu 100m2 kosztuje około 1000 zł rocznie, to nawet jeśli (bardzo optymistycznie) zaoszczędzisz 30%, to raptem 300 zł rocznie. Sama wentylacja też nie działa za darmo, bo dochodzi koszt prądu na wentylatory, filtrów, a w wielu przypadkach serwis. Obojętne czy na sprzęt i usługę wydasz 10.000 zł czy 40.000 zł we współczesnym domu to się nie zwróci.

Wbrew pozorom nie zniechęcam powyższym wpisem do WM. Od 6 lat kręci się u mnie non stop najtańsza na rynku Luna (wtedy 1350 zł), przy własnym montażu według kupionego projektu wszystko kosztowało mnie poniżej 5000 zł.

Cały zysk to świeże powietrze cały rok, filtracja i sprawne usuwanie zapachów. Tylko tyle i aż tyle :)

Witam,

a jak masz zrobiony wyciąg z pomieszczeń-w każdym pomieszczeniu ,czy tylko w łazience czy kuchni ?

Pzdr

W lato wentylacja mechaniczna ma za mała wydajność do schłodzenia wnętrza, w zimę bardzo osusza powietrze. Dziś ja staję przed wyborem wentylacji w domu dla siebie.

Przecież WM to nie klimatyzacja, wiec dlaczego miałaby schładzać?

A po drugie w jaki sposób wentylacja grawitacyjna schładza mieszkanie, że jest niby lepsza?

Powietrze suche - a ma być wilgotne, pełne pleśni? Jak jest za suche to się skręca obroty wentylatora, żeby zmniejszyć wymianę powietrza.

Twoi znajomi mieli nierealne wyobrażenia (pomylenie WM z klimatyzacją) i nie umieją obsługiwać systemu - dlatego narzekają.

Filtrowanie powietrza to duży plus wentylacji mechanicznej. Rekuperator ERV z odzyskiem wilgoci brzmi ciekawie, ale ceny są dużo wyższe od zwykłych. A jak z trwałością wymiennika ciepłą w takim rekuperatorze?

Jakie rekuperatory są godne polecenia? (niedrogie, z dobrymi filtrami, ciche) Czuję się na siłach samodzielnie zamontować taką wentylację. Jak zapobiegać przenoszeniu się dźwięków pomiędzy pokojami?

Filtrowanie powietrza to duży plus wentylacji mechanicznej. Rekuperator ERV z odzyskiem wilgoci brzmi ciekawie, ale ceny są dużo wyższe od zwykłych. A jak z trwałością wymiennika ciepłą w takim rekuperatorze?

Jakie rekuperatory są godne polecenia? (niedrogie, z dobrymi filtrami, ciche) Czuję się na siłach samodzielnie zamontować taką wentylację. Jak zapobiegać przenoszeniu się dźwięków pomiędzy pokojami?

Za 6 tyś masz izzifasta z polimerowym wymiennikiem. Jak dla mnie cena całkiem ok, chyba że masz duży dom,

Dźwięki miedzy pokojami się nie przenoszą, już bardziej słychać pracującą wentylację.

Tyle głupot w jednym miejscu to dawno nie poczytałem.

Wentylacja nie jest od schładzania domu.

Od tego jest klimatyzacja!

Wentylacja nie jest od zapewniania świeżego powietrza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

WENTYLACJA SŁUŻY DO PANOWANIA NAD WILGOTNOŚCIĄ WZGLĘDNĄ W DOMU !!!

Przy okazji załatwia problem świeżego powietrza.

Pamięta tu ktoś, że metry kwadratowe nie generują wilgoci tylko mieszkańcy?

DLATEGO nie wentyluje się m2 tylko po około 30m3/osobę.

Potrzebną wydajność łatwo wyliczyć.

Sposób używania wentylacji mechanicznej:

Wracamy do domu i czujemy się "jakoś nie tak". Idziemy obejrzeć hygrometr naścienny.. Jak pokazuje około 70-80% - podkręcamy wentylację. Jak pokazuje 40 i mniej - ograniczamy wentylację. Jak pokazuje w okolicy 50% - idziemy po aspirynę!!!

TAK! WARTO budować wentylację mechaniczną.

NIE ZAWSZE musi być z odzyskiem ciepła (rekuperacją)

Adam M.

• Like 1

Nawiewy są w pomieszczeniach "suchych", a wywiewy w "mokrych".

Mam zatem wywiewy w łazienkach i kuchni. Nie pamiętam już co jest w spiżarni, garderobie i przedsionku. Zrobiłem wywiew nad kozą, bo takie pojawiały się teorie parę lat temu, ale jest na stałe zakręcony.

Tak myślałem-dzięki.

Taki układ najczęściej widywałem w literaturze, jeden z tutejszych kolegów twierdził ,że taki układ jest tylko w przypadku "starych" domów...

Tyle głupot w jednym miejscu to dawno nie poczytałem.

Wentylacja nie jest od schładzania domu.

Od tego jest klimatyzacja!

Wentylacja nie jest od zapewniania świeżego powietrza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

WENTYLACJA SŁUŻY DO PANOWANIA NAD WILGOTNOŚCIĄ WZGLĘDNĄ W DOMU !!!

Przy okazji załatwia problem świeżego powietrza.

Pamięta tu ktoś, że metry kwadratowe nie generują wilgoci tylko mieszkańcy?

DLATEGO nie wentyluje się m2 tylko po około 30m3/osobę.

Potrzebną wydajność łatwo wyliczyć.

Sposób używania wentylacji mechanicznej:

Wracamy do domu i czujemy się "jakoś nie tak". Idziemy obejrzeć hygrometr naścienny.. Jak pokazuje około 70-80% - podkręcamy wentylację. Jak pokazuje 40 i mniej - ograniczamy wentylację. Jak pokazuje w okolicy 50% - idziemy po aspirynę!!!

TAK! WARTO budować wentylację mechaniczną.

NIE ZAWSZE musi być z odzyskiem ciepła (rekuperacją)

Adam M.

Kurza melodia...

To mnie zaskoczyłeś- jeśli wentylacja nie jest przede wszystkim od zapewnienia świeżego powietrza , to w takim razie co je ma zapewnić ?

Kurza melodia...

To mnie zaskoczyłeś- jeśli wentylacja nie jest przede wszystkim od zapewnienia świeżego powietrza , to w takim razie co je ma zapewnić ?

Spacer w lokalnym lasku?

Dopisuję...

Oczywiście BEZ zaszmaconego pyska...

My o budowaniu domów rozważamy czy o jakimś feng-szui?

Rozumiem, z\e złódkowane klepki, krzywe drzwi i niedomykające się lub nieotwieralne szafki kuchenne są ideałem tego, co można mieć w domu!

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Spacer w lokalnym lasku?

My o budowaniu domów rozważamy czy o jakimś feng-szui?

Rozumiem, z\e złódkowane klepki, krzywe drzwi i niedomykające się lub nieotwieralne szafki kuchenne są ideałem tego, co można mieć w domu!

Adam M.

Sreng-sru , czy jak tam było...fajnie -tylko co z tym świeżym powietrzem nie z wentylacji ?...

A nieszczelności stolarki okiennej były "kiedyś" elementem właśnie wentylacji grawitacyjnej (jeśli dobrze pamiętam...).

Tak więc jestem ciekaw skąd to świeże powietrze będzie w domach po za wentylacją (jakąkolwiek).