kemot_p 30.12.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Witam,zakładam wątek na temat płyt gazowych bez płomieni, gdyż nie znalazłem na forum pasującego tematu. Jesteśmy przed wyborem AGD do kuchni, jakiś czas temu w jednym z marketów zainteresowała nas płyta marki Solgaz.Zależy mi na opiniach osób, które z takiej kuchenki korzystają, czy kupiliby drugi raz, jakie są wady, jakie zalety.Poniżej informacja, jaką udało mi się wyczytać:https://www.homebook.pl/artykuly/5686/plyta-gazowa-bez-plomieni-czy-to-dobry-wybor-sprawdzamy Płyta, którą rozważamy to:https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/plyty-do-zabudowy/plyta-gazowa-solgaz-gpc-4-2-gaz-ziemny-g20 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 30.12.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 We Wronkach pozazdrościli i wypuścili : https://sklep.dynacook.pl/ . Ale wiadomo jeszcze mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 30.12.2020 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 No właśnie mało jest informacji o urządzeniach tego typu w necie. Liczę, że może ktoś z Forumowiczów ma i się ujawni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 30.12.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Ta naści wyszukane: https://spidersweb.pl/2017/01/solgaz-opinie-wykop.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 zakładam wątek na temat płyt gazowych bez płomieni, Ostatnio tutaj była o tym dyskusja Nie mają żadnej przewagi nad indukcją - a sporo wad płyty elektrycznej ceramicznej (od której są wielokrotnie droższe - od indukcji tylko kilka razy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 30.12.2020 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Wiem, pisałem w tamtym wątku. Założyłem ten żeby nie robić OT, bo tamten czego innego dotyczył. Nie chcę porównywać tej płyty z indukcją, tylko z klasyczną gazową, bo przed takim wyborem stoję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2020 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Nie chcę porównywać tej płyty z indukcją, tylko z klasyczną gazową, bo przed takim wyborem stoję. Rozszerz wybór - płyta gazowa ma sens tylko, jak instalacja elektryczna nie pozwala na płytę elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.12.2020 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 z klasyczną gazową różnica jest taka, że jest droższa w eksploatacji. I po wystygnięciu łatwiej ją umyć z wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.12.2020 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Rozszerz wybór - płyta gazowa ma sens tylko, jak instalacja elektryczna nie pozwala na płytę elektryczną. W znaczeniu - indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 31.12.2020 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Ta naści wyszukane: https://spidersweb.pl/2017/01/solgaz-opinie-wykop.html Oooo, wielkie dzięki! Rozszerz wybór - płyta gazowa ma sens tylko, jak instalacja elektryczna nie pozwala na płytę elektryczną. Błagam, tylko nie kolejny OT , gdybym chciał indukcję to nie robiłbym przyłącza gazowego do kuchni. Rozmawiajmy o gazowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 01.01.2021 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Oooo, wielkie dzięki! Błagam, tylko nie kolejny OT , gdybym chciał indukcję to nie robiłbym przyłącza gazowego do kuchni. Rozmawiajmy o gazowych Nie mam tej płyty. Rozważałem ją przez chwilę. Myślałem, że ona ma zamkniętą komorę spalania, to wtedy miałaby sens. Pozbywalibyśmy się jednej z większych wad płyty gazowej: że opary ze spalania gazu rozchodzą się po pomieszczeniu kuchennym. Ale odrzuciłem to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 04.01.2021 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Ta naści wyszukane: https://spidersweb.pl/2017/01/solgaz-opinie-wykop.html Tylko znasz samą historię na wykopie Solgazu? Tam na początku Solgaz był cacy, bo dawał gadżety i była to wtedy firma wychwalana jako bardzo innowacyjna. Skończyło się rozdawanie i zrobił się mega hejt, no bo jak to bez gadżetów. Tak to czasami jest na wykopie. Druga sprawa wszyscy w tym temacie odnoszą się do pierwszej generacji płyt gazowych tego typu. Teraz mamy bodajże do czynienia z 3 generacją tego rozwiązania. Ciężko to jednoznacznie raczej porównywać. Kiedyś źle pisali odnośnie tego, że Solgaz źle podawał generowaną oszczędność. Może nie jest to 50% jak na początku, może jest to tylko 30%. Z tego co kiedyś czytałem to jakiś instytut robił pomiary. Nie wiem z czym porównywali, bo to też ma znaczenie. Tylko taki hejt moim zdaniem nie ma sensu. Czy to, że parametr się nie do końca zgadza w najstarszej płycie oznacza, że wszystkie produkty i wszystko jest złe? Osobiście widziałem też pozytywne opinie. Pewnie sens jest gdzieś pośrodku. Ostatnio na FB widzę wiele problemów z płytami indukcyjnymi, których nie idzie doczyścić (kojarzę co najmniej 4 takie wpisy różnych producentów). Czy to źle świadczy o wszystkich indukcjach? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 04.01.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Nie mam tej płyty. Rozważałem ją przez chwilę. Myślałem, że ona ma zamkniętą komorę spalania, to wtedy miałaby sens. Pozbywalibyśmy się jednej z większych wad płyty gazowej: że opary ze spalania gazu rozchodzą się po pomieszczeniu kuchennym. Ale odrzuciłem to rozwiązanie. Ale ona ma chyba zamkniętą komore spalania. Tylko spaliny wychodzą przez te kratki z tyłu. Nie ma otwartego palnika. Czy raczej o czym innym piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2021 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 (edytowane) tylko jeśli spaliny wychodzą na kuchnię to nadal istnieje problem tłustego osadu.Ba! Ten osad osadza się od spodu płyty, dodatkowo blokując przepływ energii z płomienia na płytę. Ja naprawdę nie bardzo widzę jakikolwiek sens tego urządzenia.Niby ma się łatwiej myć. Ale indukcja robi to o wiele lepiej, bo płyta po zdjęciu garnka jest zdecydowanie bardziej chłodna i można przetrzeć od razu, bez czekania aż wystygnie (i zastygnie). Edytowane 5 Stycznia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Jak już ktoś z niewiadomych powodów musi miec gaz w domu, to taka kuchenka moim zdaniem jest bardziej funkcjonalna od solgazu: https://www.aliexpress.com/item/4001359776237.html?aff_platform=link-c-tool&sk=_d6xbjyD&aff_trace_key=d35f30cbec0a4302815e0c8077bbadcb-1609787207685-03028-_d6xbjyD&terminal_id=37e5b3daab66435ba9ded2cfa2fae19a&tmLog=new_Detail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 04.01.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Ale ona ma chyba zamkniętą komore spalania. Tylko spaliny wychodzą przez te kratki z tyłu. Nie ma otwartego palnika. Czy raczej o czym innym piszesz? Nie. To nie jest zamknięta komora spalania. Zamknięta komora jest wtedy jeśli powietrze jest zasysane z zewnątrz przez specjalny wentylator. Następnie produkty spalania są wydalane (tłoczone obiegiem wymuszonym) na zewnątrz budynku szczelnym systemem powietrzno-spalinowym. W zamkniętej komorze spalania powietrze do spalania i powietrze spalone nie ma kontaktu z powietrzem pomieszczenia (kuchni). A jak piszesz, że spaliny wychodzą przez kratki z tyłu na kuchnię, to jest otwarta komora spalania, tyle że dla pozoru przykryta szklaną płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 20.02.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Podstawowym parametrem kuchenki gazowej oprócz mocy jest pozostałość tlenku węgla " CO" po spalaniu gazu a co za tym idzie i sprawności spalania , średnio kuchenki gazowe maja ok 400 ppm CO.Chyba że zastosowali katalizator ale wtedy tak jak to ma miejsce w samochodach nic za darmo do działania katalizatora potrzebna jest wyższa temperatura uzyskiwana z spalania dodatkowego paliwa. Edytowane 20 Lutego 2021 przez mariusz05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.