Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Gaz pod szkłem" czy "zwykła" gazowa?


kemot_p

Recommended Posts

Witam,

zakładam wątek na temat płyt gazowych bez płomieni, gdyż nie znalazłem na forum pasującego tematu. Jesteśmy przed wyborem AGD do kuchni, jakiś czas temu w jednym z marketów zainteresowała nas płyta marki Solgaz.

Zależy mi na opiniach osób, które z takiej kuchenki korzystają, czy kupiliby drugi raz, jakie są wady, jakie zalety.

Poniżej informacja, jaką udało mi się wyczytać:

https://www.homebook.pl/artykuly/5686/plyta-gazowa-bez-plomieni-czy-to-dobry-wybor-sprawdzamy

 

Płyta, którą rozważamy to:

https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/plyty-do-zabudowy/plyta-gazowa-solgaz-gpc-4-2-gaz-ziemny-g20

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Oooo, wielkie dzięki!

 

Rozszerz wybór - płyta gazowa ma sens tylko, jak instalacja elektryczna nie pozwala na płytę elektryczną.

 

Błagam, tylko nie kolejny OT ;), gdybym chciał indukcję to nie robiłbym przyłącza gazowego do kuchni.

Rozmawiajmy o gazowych :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oooo, wielkie dzięki!

 

 

 

Błagam, tylko nie kolejny OT ;), gdybym chciał indukcję to nie robiłbym przyłącza gazowego do kuchni.

Rozmawiajmy o gazowych :)

Nie mam tej płyty. Rozważałem ją przez chwilę. Myślałem, że ona ma zamkniętą komorę spalania, to wtedy miałaby sens. Pozbywalibyśmy się jednej z większych wad płyty gazowej: że opary ze spalania gazu rozchodzą się po pomieszczeniu kuchennym. Ale odrzuciłem to rozwiązanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Tylko znasz samą historię na wykopie Solgazu? Tam na początku Solgaz był cacy, bo dawał gadżety i była to wtedy firma wychwalana jako bardzo innowacyjna. Skończyło się rozdawanie i zrobił się mega hejt, no bo jak to bez gadżetów. Tak to czasami jest na wykopie. Druga sprawa wszyscy w tym temacie odnoszą się do pierwszej generacji płyt gazowych tego typu. Teraz mamy bodajże do czynienia z 3 generacją tego rozwiązania. Ciężko to jednoznacznie raczej porównywać. Kiedyś źle pisali odnośnie tego, że Solgaz źle podawał generowaną oszczędność. Może nie jest to 50% jak na początku, może jest to tylko 30%. Z tego co kiedyś czytałem to jakiś instytut robił pomiary. Nie wiem z czym porównywali, bo to też ma znaczenie. Tylko taki hejt moim zdaniem nie ma sensu. Czy to, że parametr się nie do końca zgadza w najstarszej płycie oznacza, że wszystkie produkty i wszystko jest złe? Osobiście widziałem też pozytywne opinie. Pewnie sens jest gdzieś pośrodku. Ostatnio na FB widzę wiele problemów z płytami indukcyjnymi, których nie idzie doczyścić (kojarzę co najmniej 4 takie wpisy różnych producentów). Czy to źle świadczy o wszystkich indukcjach? Nie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam tej płyty. Rozważałem ją przez chwilę. Myślałem, że ona ma zamkniętą komorę spalania, to wtedy miałaby sens. Pozbywalibyśmy się jednej z większych wad płyty gazowej: że opary ze spalania gazu rozchodzą się po pomieszczeniu kuchennym. Ale odrzuciłem to rozwiązanie.

 

Ale ona ma chyba zamkniętą komore spalania. Tylko spaliny wychodzą przez te kratki z tyłu. Nie ma otwartego palnika. Czy raczej o czym innym piszesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tylko jeśli spaliny wychodzą na kuchnię to nadal istnieje problem tłustego osadu.

Ba! Ten osad osadza się od spodu płyty, dodatkowo blokując przepływ energii z płomienia na płytę.

 

Ja naprawdę nie bardzo widzę jakikolwiek sens tego urządzenia.

Niby ma się łatwiej myć.

Ale indukcja robi to o wiele lepiej, bo płyta po zdjęciu garnka jest zdecydowanie bardziej chłodna i można przetrzeć od razu, bez czekania aż wystygnie (i zastygnie).

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale ona ma chyba zamkniętą komore spalania. Tylko spaliny wychodzą przez te kratki z tyłu. Nie ma otwartego palnika. Czy raczej o czym innym piszesz?

Nie. To nie jest zamknięta komora spalania. Zamknięta komora jest wtedy jeśli powietrze jest zasysane z zewnątrz przez specjalny wentylator. Następnie produkty spalania są wydalane (tłoczone obiegiem wymuszonym) na zewnątrz budynku szczelnym systemem powietrzno-spalinowym. W zamkniętej komorze spalania powietrze do spalania i powietrze spalone nie ma kontaktu z powietrzem pomieszczenia (kuchni). A jak piszesz, że spaliny wychodzą przez kratki z tyłu na kuchnię, to jest otwarta komora spalania, tyle że dla pozoru przykryta szklaną płytą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Podstawowym parametrem kuchenki gazowej oprócz mocy jest pozostałość tlenku węgla " CO" po spalaniu gazu a co za tym idzie i sprawności spalania , średnio kuchenki gazowe maja ok 400 ppm CO.Chyba że zastosowali katalizator ale wtedy tak jak to ma miejsce w samochodach nic za darmo do działania katalizatora potrzebna jest wyższa temperatura uzyskiwana z spalania dodatkowego paliwa. Edytowane przez mariusz05
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...