Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat - mieszkanie na wynajem, czy zakup działki?

Recommended Posts

Jak kupisz używane mieszkanie to do 10% jego wartości możesz wliczyć rocznie w koszty. Podobnie naprawy, remonty, ubezpieczenie, odsetki od kredytu i inne koszty. W praktyce podatku nie płacisz.

I daruj sobie ogłoszenia pośredników - co atrakcyjniejsze to nieaktualne wabiki.

Do tego wartość nieruchomości wrasta - w dłuższym okresie znacznie szybciej, niż inflacja.

I ryzyko straty na samej sprzedaży bliskie zera. Nawet złoto takie pewne nie jest o akcjach, funduszach czy krypto nie wspominając.

Znajomy mial trzy działki. Połknął naiwnie reklamy. Sprzedał pierwszą i śmiał się z nabywcy, ze kupił jako lokatę kapitału zamiast trejdować. Kasę stracił. Nie nauczyl się. Zastawil drugą u takich co "komercyjnie pożyczają" z przeniesieniem własnosci za 1/4 wartości. Potem szybko sprzedawał zz pół wartości, zeby nie przepadła za 1/4. Dziś nie ma juz żadnej dzialki ani mieszkania. Jest najemca i ledwo przędzie.

W długim terminie wartość wszystkiego wzrasta poza gotówką a kryptowaluty to zagadka.

Sam piszesz znajomy trejdował to się nie dziwię że stracił. Aby iść do przodu trzeba stosować analizę fundamentalna i portfelową anie trejdować. Nie patrzeć na zyski skali jednego aktywa tylko całego portfela

ETF na sP500 z dywidendą ok 1,5% prościej się nie da Notowany na GPW przewalutowany .

https://www.gpw.pl/etf?isin=LU0496786574

Dorzucić 40% obligacji detalicznych i portfel dla gamonia gotowy.

To nie porada inwestycyjna

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak ktoś spłaca mieszkanie przez 30 lat i przez 30 lat rezygnuje z tego aby sobie coś kupić, sprawić jakąś przyjemność a zamiast tego spłaca ratę to dla niego takie mieszkanie przedstawia bardzo dużą wartość.

Natomiast jak się dostanie za darmo? Łatwo przyszło, łatwo poszło.

Nie pamiętam tytułu książki, ale był w niej poruszany podobny temat. Autor badał co się działo z majątkiem miliarderów gdy ten majątek przejmowały dzieci. Po kilku pokoleniach prawie zawsze nic z tego nie zostawało.

Nie zgadzam się.

Gdyby każde kolejne pokolenie dorabiało się od zera świat stałby w miejscu.

Nie zgadzam się.

Gdyby każde kolejne pokolenie dorabiało się od zera świat stałby w miejscu.

Nie każde ale sa jednostki głupie , co jakiś czas jest"kataklizm" co szczysci jednostkę lub kraj. Generalnie transfer odbywa sie od biednych do bogatych (dotyczy skali mikro jak i makro). Nie którzy sa skazani na biedę a inni stają się biedni lub się bogacą

Gdy dokonywałem oceny zasadności inwestycji mieszkaniowej, to zalozylem, że dalej rozwijać się będą duże ośrodki miejskie - Wawa, KRK, 3city, Wro i Póz, kosztem reszty Polski. Brałem też pod uwagę czy i kiedy dojdzie do konfliktu politycznego - militarnego z wschodem.

Do tego pojawiło się kilka tzw. czarnych łabędzi - restrykcje pandemicznej, exodus Ukraińców do PL , zmiana kursu politycznego RP.

Kolega namawiał mnie wtedy na kupno ziemi - jej czołgi nie rozjadą i na plecach nie wyniosą jak Armia Czerwona łupy w 44-45.

Na pewno warto mieć zdywersyfikowany portfel oszczędności , lecz od czegoś trzeba zacząć. Każdy musi dopasować pod siebie - krotkoterminowe, szybko zbywalne, ryzykowne, "pasywne" itd.

Grunt by inwestować, ograniczać konsumpcję ;)

Być może pracownicy z Ukrainy przeniosą się na zachód. Pożyjemy zobaczymy. Ja widzę lepsze możliwości inwestycyjne.

Podpowiem

Większość z nich jest tu już parę lat i nie chce jechać dalej na zachód. Podoba im się nasz kraj , mają blisko do rodziny . Mentalność podobna.

Oczywiście kupno kawalerki za pół bańki w kredycie pod wynajem nie ma sensu. Ale już kupno za 150 -200 tyś powiedzmy na Śląsku ma sens, za gotówkę. Można też szukać działek. Na uboczu . Sporo jest za 100zl metr . Kupić i czekać.

Z tego co wiem PiS zniósł już tą możliwość - ale nie zagłębiałem się w to.

Nie zmienili.

Jeszcze chciałbym zwrócić Waszą uwagę na wykres wyżów i niżów demograficznych: https://s3.egospodarka.pl/grafika2/demografia/Rozwoj-demograficzny-Polski-2012-112322-640x640.jpg

Niezmiennie mamy niedobór mieszkań od dawna. Pandemia tylko to zaostrzyła i więcej ludzi chce własny kąt co widać po rynku budowlanym i mieszkaniowym.

wzrost_liczby_mieszkan_rp_wyk.1.png

Wiele domów i mieszkań jest w standardzie nadającym się do nieoplacalnego kapitalnego remontu skończy się rozbiórką.

No dobra - szybkie pytanie :). Mieszkanie z KW, jedna właścicielka w księdze, rozwiedziona. Czy mogą z tego wyniknąć jakieś kłopoty? Nie sądzę, pewnie nabyła nieruchomość przed ślubem, ale wolę się upewnić, a mam mało czasu na zakup.

Masz domniemanie prawdy w KW : w razie niezgodności miedzy stanem prawnym nieruchomości ujawnionym w księdze wieczystej a rzeczywistym stanem prawnym treść księgi wieczystej rozstrzyga na korzyść tego, kto przez czynność prawną z osobą uprawnioną według księgi wieczystej nabył własność lub inne prawo rzeczowe (art. 5 ustawy o księgach wieczystych).

Wiec nawet jeśli występowała wspólnota majątkowa nieujawniona, to sobie będzie żona spłacać eks-męża a nie ty.

No dobra - szybkie pytanie :). Mieszkanie z KW, jedna właścicielka w księdze, rozwiedziona. Czy mogą z tego wyniknąć jakieś kłopoty? Nie sądzę, pewnie nabyła nieruchomość przed ślubem, ale wolę się upewnić, a mam mało czasu na zakup.

To co w KW, to "prawie" święte. Sprawdzasz Dział II,by sprawdzić kto i na jakiej zasadzie jest właścicielem (w tym wypadków czy nieruchomość jest objęta wspolnością małżeńską). Dla pewności sprawdź czy nie ma ujawnionych roszczeń w Dziale III oraz wzmianek.

Czytałeś, co linkujesz?

W związku z tym w 2022 r. będzie jeszcze możliwe przeprowadzenie remontu i obniżenie podstawy opodatkowania o wydatki w związku z nim poniesione.

Jeszcze wracając do upatrzonego mieszkania.

W dziale I-sp dokumentem będącym podstawa wpisu jest:

UMOWA USTANOWIENIA ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI LOKALU I PRZENIESIENIA JEGO WŁASNOŚCI WRAZ Z UDZIAŁEM W NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ NA RZECZ CZŁONKA SPÓŁDZIELNI MIESZKANIOWEJ

W dziale II dokumentami będącymi podstawą wpisu są akta poświadczenia dziedziczenia.

W dziale III i IV pusto.

Jak rozumiem, nie mam się chyba do czego tutaj przyczepić, tylko brać póki jest na sprzedaż :D

Jeszcze wracając do upatrzonego mieszkania.

W dziale I-sp dokumentem będącym podstawa wpisu jest:

UMOWA USTANOWIENIA ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI LOKALU I PRZENIESIENIA JEGO WŁASNOŚCI WRAZ Z UDZIAŁEM W NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ NA RZECZ CZŁONKA SPÓŁDZIELNI MIESZKANIOWEJ

W dziale II dokumentami będącymi podstawą wpisu są akta poświadczenia dziedziczenia.

W dziale III i IV pusto.

Jak rozumiem, nie mam się chyba do czego tutaj przyczepić, tylko brać póki jest na sprzedaż :D

Ok. Sprawdź czy nie ma wzmianek (o złożonych dokumentach). Wiele osób o tym zapomina.

Do kiedy można odliczyć od podatku koszt remontu mieszkania pod wynajem?

2022-01-10

Zmienia się zasada odliczenia od podatku kosztów remontu mieszkania pod wynajem. Polski Ład wprowadza nowe regulacje również w opodatkowaniu prywatnego najmu mieszkań. Po zmianie przepisów właściciele mieszkań nie będą już mogli odliczyć kosztów remontu mieszkania. Kiedy zmiany dotyczące najmu wchodzą w życie?

https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/do-kiedy-mozna-odliczyc-od-podatku-koszt-remontu-mieszkania-pod-wynajem-aa-9568-8tW5-E8NV.html?utm_source=eloqua&utm_medium=push