Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wywala mi różnicówkę

Recommended Posts

Witam, od czasu do czasu wywala mi to zabezpieczenie prądowe. Nie mam pojęcia co może być przyczyną, czasem wywali w środku nocy a czasem w środku dnia. Jest tjakaś metoda weryfikacji? Dodam, że mam instalacje PV i jest ból jak wywali w szczycie produkcji a w domu nie ma nikogo....

Masz jedną na wszystko? No to szukanie igły w stogu siana.

Zrób pomiary - może wykryją przyczynę (ale nie koniecznie - mi różnicówkę wywalała terma i to przy wyłączaniu raz na wiele razy).

Jak nic nie wykryją - podziel na kilka różnicówek i zawężaj przepinając obwody między nimi.

To może napisz do autora tematu że mu te pomiary zrobisz i go za to skasujesz.

Przecież tylko po to tu piszesz.

Jeszcze nie udało mi się przeczytać żadnej Twojej bezinteresownej porady na tym forum.

Ale na innym napisałem, i to sporo :p

Ale, ale - a to

może by tak dokonać pomiarów prądu upływu, co? Na głównym, a później na poszczególnych obwodach?
niby co jest? Ślepy, czy co? Edytowane przez elpapiotr

No i jak miałoby mu to pomóc?

Jakich wartości miałby oczekiwać podczas tych pomiarów?

Te informacje zachowałeś już dla siebie.

No bo przecież tylko elektryk takie pomiary może zrobić.

To jest wiedza tajemna wszystkich "elektryków".

Elektryk a nie "elektryk" posiada wiedzę, posiada miernik i wie co ma pomierzyć oraz jakie wartości sygnalizują takie czy inne zagrożenia. Elpapiotr nic nie musi podawać, bo nawet opisane 30 mA trzeba wiedzieć gdzie zmierzyć i w jakich warunkach aby było to wiarygodne. To mniej więcej tak jak pewien "słynny medialnie rolnik" w lokalnej telewizorii produkował się, gdy stoi pod nadajnikiem GSM i na mierniku pokazuje "szkodliwe wartości" pola emitowanego przez nadajnik 5G. Okolica dosyć znana, lecz nadajnika 5G nigdy tam nie było i nie będzie pewnie przez rok albo i dłużej. Owszem jest, ale 3G bo przecież bohater smartfonika posiada.

Dzięki Kaizen. Niestety jedna na wszystko. Mam jakiś tam typ...ale nie wiem jak to zweeryfikować. Chodzi o napęd do bramy ogrodzeniowej.

Czy przypadkiem ostatnio nic nie wierciłeś w ścianie czy w suficie? Być może uszkodziłeś izolacje któregoś przewodu. U mnie wywalała różnicówka i po przybyciu elektryka okazało się że gdy wierciłem uchwyt do przymocowania halogenu na zewnątrz uszkodziłem izolacje przewodu ochronnego..