Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja telewizyjna, internetowa i CCTV

Recommended Posts

ad 4 możesz wyjaśnić, bo nie rozumiem :)

.

Mam 10m kabla HDMI do rzutnika na suficie ( sam rzutnik też podpięty pod sufit) ale od początku miałem z nim problemy. O ile na HD (720p) jeszcze działa to już FHD (1080p) czy UHD (4K) praktycznie nie działa. Próbowałem różnych urządzeń do HDMI (wzmacniacze , extendery itp) z marnym skutkiem, jedyne co zadziało to konwerter HDMI>ethernet>HDMI ale nie mam już szansy go położyć ( dlatego napisałem że warto go położyć jeśli planujesz rzutnik) . Dzisiaj używam bezprzewodowego połączenia ale to niestety dodatkowa kasa :( .

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po co się ograniczać z tymi ilościami , dajmy od razu 20 UTP :D Co znaczy 2x światłowód? 2 włókna?

Pamiętaj, że po strukturze można puścić dzisiaj niemal wszystko, włącznie z audio i wideo. Dodałbym do tego drugie tyle gniazd zasilających.

Światłowód w postaci 2x kompletny przewód dwukierunkowy, czyli 4 włókna.

Co znaczy przewód dwukierunkowy? :D Po co Ci te 4 włókna?

Bo koszt takiego przewodu jest znikomy w stosunku do ew. naprawy, gdyby doszło do jego uszkodzenia.

Pytasz jeszcze o dwukierunkowy.

Krosować światło lepiej w szafce rack niż z tyłu zestawu TV, konsola, audio, domowe kino, komputer itp.

Edytowane przez Ratpaw

Bo koszt takiego przewodu jest znikomy w stosunku do ew. naprawy, gdyby doszło do jego uszkodzenia.

Pytasz jeszcze o dwukierunkowy.

Krosować światło lepiej w szafce rack niż z tyłu zestawu TV, konsola, audio, domowe kino, komputer itp.

Pytam o dwukierunkowy bo jak żyje nie słyszałem takiego pojęcia dot. światłowodu.

Rozumiem, że chcesz lecieć niewiadomo ile metrów patchcordem z szafy rack do docelowego urządzenia? (które w tym przypadku będzie routerem operatora)

Pytam o dwukierunkowy bo jak żyje nie słyszałem takiego pojęcia dot. światłowodu.

Rozumiem, że chcesz lecieć niewiadomo ile metrów patchcordem z szafy rack do docelowego urządzenia? (które w tym przypadku będzie routerem operatora)

Chodzi mi o to, żeby nie plątać przewodów za TV czy szafką, tylko zejść do racka, również z routerem operatora czy jakimkolwiek innym urządzeniem/łącznicą itp. Dwukierunkowo, czyli tam i z powrotem, a 4 włókna, bo jeśli zechcemy podłączyć np komputer z kartą FO, to będzie ona pracować na dwóch włóknach.

To nie jest nie wiadomo ile metrów, tylko dokładnie tyle samo co skrętka (czyli pewnie 20-30m w przeciętnym domu). To się robi raz i po temacie. To jest tylko moje zdanie, ale zamiast wchodzić w wymagające kategorie skrętki lepiej położyć światłowód, a zwykłe łącza postawić na cat6. O reszcie przewodów zapomnieć, chyba, że wyraźnie producent wymaga np określony przewód magistralowy. Przewody strukturalne powinno się kłaść w peszłach albo arotach, jeśli mają być zamurowane, zalane betonem itd. Dzięki temu mamy niezwykle uniwersalną strukturę.

Nie robi się tak jak Ty piszesz i nikt nie jedzie z patchcordem kilkadziesiąt metrów z szafy rack do salonu. Są 2 opcje:

1- mamy router w szafie rack i tam dajemy światłowód a po domu rozprowadzamy normalnie z niego skrętke

2 - dajemy router w miejscu gdzie będzie tv, dekoder i reszta sprzętów , prowadzimy światłowód (niech będą te 4 włókna aczkolwiek w tym przypadku bezsensu) i zakańczamy taką np puszką: https://www.dipol.com.pl/puszka_abonencka_ultimode_tb-04h_wewnetrzna_max_4_spawy_4_adaptery_typu_sc_simplex_tacka_dodatkowa_L5304.htm w niej spawamy potrzebną ilość pigtaili i idziemy dalej zwykłym krótkim patchcordem do routera . Z niego już skrętki do urządzeń

To co Ty proponujesz to ja się z takim rozwiązaniem jeszcze nie spotkałem.

Jeśli światłowód ma służyć tylko i wyłącznie do Internetu, to też bym żadnych dodatkowych włókien nie kładł. Opisuję rozwiązanie, pozwalające na ukrycie urządzeń sieciowych w jednym miejscu, urządzeń użytkowych w dowolnym innym miejscu w dowolnym późniejszym czasie. To tak jak z "domem inteligentnym", gdzie automatyka jest w rozdzielni, a do każdego obwodu doprowadza się osobny przewód z tej rozdzielni.

Ja wyszedłem z założenia, że kable kładziemy na całe życie, a technologia się zmienia, urządzenia i wykorzystanie sieci także.

Teraz przez sieć mamy TV, kopie zapasowe, backupy itd. Jeśli ktoś używa tylko do internetu to i 5e wystarczy. Ja się przygotowałem pod 10Gb za kilka lat.

Kilka lat temu, kiedy 100Mb było standardem, większość pukała się w czoło, jak ktoś budował sieć 1Gb. W dobie dysków SSD już teraz sieć jest najwęzszym gardłem do backupów czy transmisji multimediów.

Jednak zawsze jest jakieś ale - każdy musi zadać sobie pytanie, czego tak naprawdę potrzebuje teraz i za kilka lat. Całą sieć robiłem sam i zarabiałem wszystkie kable cicho kląc pod nosem. Gdybym miał to zlecić komuś, sypnąć $ za sieć kategorii 6, której możliwości nigdy nie wykorzystam, to nie ma żadnego sensu.

Warto też tutaj wspomnieć, że są kable 5e miedziane, ale są też miedziowane i sama jakość kabla oraz jego izolacji będzie miała znaczenie.

Co do zakłóceń od przewodów zasilających - nie wiem, bo nie robię takich sieci na co dzień, ale u siebie zadbałe o odstępu na długich odcinach, na małych biegną bliżej.

Gdybym miał to zlecić komuś, sypnąć $ za sieć kategorii 6, której możliwości nigdy nie wykorzystam, to nie ma żadnego sensu.

Jakbyś zlecił komuś innemu, to mógłbyś zażądać protokołu odbioru i wydruku z miernika dla tych 10 Gb/s, dla każdego jednego łącza. No chyba, że sam dla siebie taki miernik pożyczyłeś i zrobiłeś pomiary. Jeśli masz cat7, to tym bardziej trzeba takie pomiary wykonać.

Nie robiłem pomiarów. To sieć na użytek domowy :) Jak kiedyś będzie potrzeba wykoirzystania jej możliwości, to będę mierzył. Z kablami w ścianie nic już nie zrobię, a keystone zawsze można poprawić :)

Przewody Draka, w większości puszczone w osobnych korytkach, pod tynkiem są tylko przy gniazdkach.

Nie rozumiem. Patchcord łączy dwa gniazda od strony "czoła" - czyli ma dwie wtyczki i taki kabelek lepiej kupić gotowy albo być gotowym na niepewność patchcorda zaciskanego. Patchcordy zazwyczaj wykonuje się z linki.

Sieć strukturalną wykonuje z drutu i każdy przewód kończy się gniazdem po jednej i drugiej stronie. W gniazdach są takie małe nożyki, w które wciska się każdą żyłę drucianego przewodu.

Są też wtyczki z takimi nożykami, ale do nich nie potrzeba zaciskarki.

Przez patchcord myślałem że masz na myśli krótkie odcinki, 25-300 cm. Jeśli miałbym kupować wszystkie, gotowe odcinki i nie ciągnąć kabla ze szpulki to nie wiem, czy 3x więcej $$$ by mi wystarczyło.

Przez patchcord myślałem że masz na myśli krótkie odcinki, 25-300 cm. Jeśli miałbym kupować wszystkie, gotowe odcinki i nie ciągnąć kabla ze szpulki to nie wiem, czy 3x więcej $$$ by mi wystarczyło.

Dalej się nie rozumiemy. Kable ze szpulki są z drutu i są do kładzenia struktury, terminowanej gniazdami, wykonywanej na miejscu (nie z gotowych odcinków). Wtyczki są w gotowych patchcordach o długościach od 0,5m do, sam nie wiem, 25m? Patchcordy powyżej 5m są w zasadzie przeznaczone do bezpośredniego łączenia ze sobą urządzeń aktywnych, ponieważ zakłada się, że długość przewodu w strukturze może mieć do 90m, a cały odcinek od urządzenia do urządzenia może mieć max. 100m.

To jest patchcord:

j21002.jpg

A to jest schemat odcinka od urządzenia do urządzenia, poprzez dwa patchcordy i sieć strukturalną:

schemat.jpg

Chyba wszystko jasne :-D

Dalej się nie rozumiemy. Kable ze szpulki są z drutu i są do kładzenia struktury, terminowanej gniazdami, wykonywanej na miejscu (nie z gotowych odcinków). Wtyczki są w gotowych patchcordach o długościach od 0,5m do, sam nie wiem, 25m? Patchcordy powyżej 5m są w zasadzie przeznaczone do bezpośredniego łączenia ze sobą urządzeń aktywnych, ponieważ zakłada się, że długość przewodu w strukturze może mieć do 90m, a cały odcinek od urządzenia do urządzenia może mieć max. 100m.

To jest patchcord:

[ATTACH=CONFIG]461804[/ATTACH]

A to jest schemat odcinka od urządzenia do urządzenia, poprzez dwa patchcordy i sieć strukturalną:

[ATTACH=CONFIG]461805[/ATTACH]

Chyba wszystko jasne :-D

Cyt.:

Może źle napisałem: robi się, ale nie jest to zgodne ze sztuką. W czasach królowania cat 5/5e można było zaciskać przewody, bo i wymagania transmisyjne dla takich przewodów nie były wysokie. Problem jest taki, że styki w zaciśniętej wtyczce po wyjęciu z zaciskarki bardzo powoli zaczynają się odginać. Styki powinny się wciąć w żyły, a nie je "miażdżyć". Po pewnym czasie, zwłaszcza gdy wyciąga się i wkłada wtyczkę w gniazda, pojawia się mikroprzerwa między żyłą i stykiem i wtyczka traci parametry. Taka terminacja jest niepawidłowa. Już nie chcę wspominać, że sam obróbki przewodu (ściągnięcie izolacji zewnętrznej bez naruszenia wewnętrznej, docięcie żył na równą długość) i zaciśnięcia jest najczęściej niedbały.

Po prostu należy korzystać z gotowych patchcordów, które są naprawdę tanie.

Też mi się wydawało jasne dopóki nie pisałeś by zamiast kabla z szpulki kłaść patchcordy - a tak to zrozumiałem (wszak położony w podłodze/ścianie kabel trzeba do czegoś podłączyć) Pisałeś o niepoprawnym montażu przez zagniatanie, a gniazdka ze skrętką jak zakładasz? Ja tak:

Edytowane przez Sativum

Cyt.:

Też mi się wydawało jasne dopóki nie pisałeś by zamiast kabla z szpulki kłaść patchcordy - a tak to zrozumiałem (wszak położony w podłodze/ścianie kabel trzeba do czegoś podłączyć) Pisałeś o niepoprawnym montażu przez zagniatanie, a gniazdka ze skrętką jak zakładasz? Ja tak:

Korzystać z gotowych patchcordów zamiast je wykonywać, a nie zamiast przewodów strukturalnych :-)

Jeśli masz na na filmie, to masz dobrze.

Mam dodatkowe pytanie:

Zakładam, że dostawca internetu poprowadzi do mojego budynku światłowód z ulicy, modem/router światłowodowy zamontuje w garażu i z tego modemu doprowadzę sygnał kablem UTP cat.6 do switch,a albo routera wifi w jakimś centralnym punkcie domu. Tam będzie taka mini serwerowania. W pokojach gniazdka internetowe będą podłączone do switcha w serwerowni.

Ile jest rozsądnie doprowadzić kabli UTP cat.6 od miejsca instalacji modemu światłowodowego od dostawcy internetu (np. z garażu) do mojego switch,a w mini serwerowni, który rozdziela dostęp do internetu na wszystkie pokoje? Myślałam, żeby doprowadzić co najmniej 2 kable: główny + awaryjny (luźny, niepodłączony). Ma to sens?

Czy telewizję internetową i tzw. czysty internet (gry, serwisy internetowe) rozdziela się na dwa odrębne kable? Wtedy by wyszło 3 kable UTP cat. 6 doprowadzone do centralnego swticha: 1-szy na internet, 2-gi na telewizję przez internet, 3-ci luźny awaryjny. Prośba o poradę czy to ma sens.

Edytowane przez karolinawarzycha

Mam dodatkowe pytanie:

Zakładam, że dostawca internetu poprowadzi do mojego budynku światłowód z ulicy, modem/router światłowodowy zamontuje w garażu i z tego modemu doprowadzę sygnał kablem UTP cat.6 do switch,a albo routera wifi w jakimś centralnym punkcie domu. Tam będzie taka mini serwerowania. W pokojach gniazdka internetowe będą podłączone do switcha w serwerowni.

Ile jest rozsądnie doprowadzić kabli UTP cat.6 od miejsca instalacji modemu światłowodowego od dostawcy internetu (np. z garażu) do mojego switch,a w mini serwerowni, który rozdziela dostęp do internetu na wszystkie pokoje? Myślałam, żeby doprowadzić co najmniej 2 kable: główny + awaryjny (luźny, niepodłączony). Ma to sens?

Ma to sens.

Czy telewizję internetową i tzw. czysty internet (gry, serwisy internetowe) rozdziela się na dwa odrębne kable? Wtedy by wyszło 3 kable UTP cat. 6 doprowadzone do centralnego swticha: 1-szy na internet, 2-gi na telewizję przez internet, 3-ci luźny awaryjny. Prośba o poradę czy to ma sens.

Nie rozdziela się, nie ma to żadnego sensu.

Żeby jeszcze operatorzy się kierowali sensem. Jak będziesz chciał wywalić funboxa od Orange i wstawić własny router, to ciekaw jestem jak to zrobisz na jednym kablu.

Jak wywalasz tego funboxa, to kabel się zwalnia i do niego podłączasz własny router. Jak mają być dwa urządzenia, to muszą być dwa kable.