agb 25.10.2022 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Jak wywalasz tego funboxa, to kabel się zwalnia i do niego podłączasz własny router. Jak mają być dwa urządzenia, to muszą być dwa kable. Przecież mowa o routerze w garażu. To Ci się zwolni jak wsadzisz router za router? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2022 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Przecież mowa o routerze w garażu. To Ci się zwolni jak wsadzisz router za router? Ja widzę pytanie o modem, ew. modem z funkcją routingu (czyli gateway bardziej): Ile jest rozsądnie doprowadzić kabli UTP cat.6 od miejsca instalacji modemu światłowodowego od dostawcy internetu (np. z garażu) do mojego switch,a w mini serwerowni, który rozdziela dostęp do internetu na wszystkie pokoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.10.2022 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Przecież odnosiłem się do Twojej odpowiedzi do innego, nota bene, zacytowanego przez Ciebie akapitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 25.10.2022 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 (edytowane) W sumie ciekawa dyskusja się rozwinęła, dziękuję za aktywny udział. Jak wywalasz tego funboxa, to kabel się zwalnia i do niego podłączasz własny router. Jak mają być dwa urządzenia, to muszą być dwa kable. Zaintrygował mnie wątek IPTV, bo nigdy nie korzystałam i chciałabym się poradzić. Obecnie mam w mieszkaniu internet światłowodowy, w dzierżawę modem z 1 wejściem dla światłowodu i 1 wyjściem ethernet. Ethernet mam dołączony do prywatnego routera: 4 wyjścia ethernet i wbudowany router Wifi, przez co mogę korzystać z internetu na wielu urządzeniach. Podobną wizję mam na podłączenie internetu w domu: modem światłowodowy w garażu, router/switch w mini serwerowni. Jak się podłącza IPTV do domu? Czy wykupując abonament na IPTV, otrzymany dekoder można podłączyć do ethernetu np. ze swtich,a w mini serwerowni czy to dostawca telewizji kładzie przez posesję swój kabel do IPTV i to do tegoż kabla kategorycznie musi być podłączony dzierżawiony dekoder IPTV? U mnie w okolicy światłowód rozprowadziła mała firma, nie jakiś potentat telekomunikacyjny jak Orange. Zastanawiam się czy na czyjejś infrastrukturze można abonować komercyjną IPTV np. z Orange. Edytowane 25 Października 2022 przez karolinawarzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2022 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Obecnie mam w mieszkaniu internet światłowodowy, w dzierżawę modem z 1 wejściem dla światłowodu i 1 wyjściem ethernet. Ethernet mam dołączony do prywatnego routera: 4 wyjścia ethernet i wbudowany router Wifi, przez co mogę korzystać z internetu na wielu urządzeniach. Podobną wizję mam na podłączenie internetu w domu: modem światłowodowy w garażu, router/switch w mini serwerowni. Bardzo słusznie. Jak się podłącza IPTV do domu? Czy wykupując abonament na IPTV, otrzymany dekoder można podłączyć do ethernetu np. ze swtich,a w mini serwerowni czy to dostawca telewizji kładzie przez posesję swój kabel do IPTV i to do tegoż kabla kategorycznie musi być podłączony dzierżawiony dekoder IPTV? U mnie w okolicy światłowód rozprowadziła mała firma, nie jakiś potentat telekomunikacyjny jak Orange. Zastanawiam się czy na czyjejś infrastrukturze można abonować komercyjną IPTV np. z Orange. Tego niestety Ci nie powiem, pytaj w Orange i lokalnych dostawców Internetu. Ostatnio u znajomej widziałem Internet podłączony tak, że nie mogłem zrozumieć idei przyświecającej instalatorowi. Doszedłem do wniosku, że dali abonentowi takie urządzenia jakie tanio kupili na rynku wtórnym i zlepili z tego funkcjonalną sieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 26.10.2022 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 (edytowane) Aż mnie podkręciliście , sprawdziłem co ja kupiłem bo nie miałem pewności i znalazłem : w 2015 kupiłem 300 m UTP kat 6 , wszystko poszło pod tynk. Co bym zrobił dzisiaj inaczej ? : 1. Wyprowadzenie kabli do kotłowni ( napisałem wyżej) - urządzenia takie jak inwertery , PC, czujniki/mierniki lub inne urządzenia do mierzenia ( RaspPI np. Domoticz czy inne) 2. Puszczenie dodatkowych kabli ( dwóch) do bramy ( dzisiaj mam Coax przez który kombinuje jak puścić ethernet do dodatkowej kamery) 3. Puszczenie po dwa (może nawet 3) kable do salonu ( dzisiaj stoi 10 portowy switch) 3. Kable na strychu, dzisiaj jeszcze nie potrzebuje ale kto to wie 4. Kabel do rzutnika ( mój 10m kabel nie daje rady z 4K , już nic z tym nie zrobię bo zatynkowane , żona by mnie zabiła ) 5. Kable do kuchni - dzisiaj >>jeszcze<< nie potrzebuje bo mam WI-FI ale widzę coraz więcej zakłóceń jak się sąsiedzi budują .... Jedynie nie widzę (jeszcze ) potrzeby kabli w łazience Co do przewodu COAX pomyśl nad takim rozwiązaniem: xCOAX3-SET Edytowane 26 Października 2022 przez santini błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 26.10.2022 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Obecnie mam w mieszkaniu internet światłowodowy, w dzierżawę modem z 1 wejściem dla światłowodu i 1 wyjściem ethernet. Ethernet mam dołączony do prywatnego routera: 4 wyjścia ethernet i wbudowany router Wifi, przez co mogę korzystać z internetu na wielu urządzeniach. Podobną wizję mam na podłączenie internetu w domu: modem światłowodowy w garażu, router/switch w mini serwerowni. Nie bardzo rozumiem ideę rozdzielania urządzeń aktywnych tych instalacji na dwie lokalizacje. Generalnie najlepszym, najbardziej praktycznym układem jest poprowadzenie zarówno kabli od wszelkich urządzeń (gniazdek) w domu, jak i kabli (czy to miedzianych, czy światłowodowych) z usługami od dostawców do jednego punktu (szafy). W takiej konfiguracji praktycznie nie ma ryzyka, że coś będzie nie pasować, że braknie jakiegoś kabla, że czegoś się nie przewidziało itd. Wszelkie zmiany w takiej instalacji ograniczają się do przełączenia paru kabelków w jednej szafie. Jest to też rozwiązanie "czyste" pod takim względem, że po domu nie walają się po meblach żadne dodatkowe pudełka zbierające kurz i nie plączą zbędne kable. Nie ma też problemu z IPTV, bo wtedy bez znaczenia jest czy dostawca wymaga wpięcia dekodera do dedykowanego portu w jego routerze, czy też do dowolnego portu w switchu - wszystko i tak dzieje się w jednej szafie. Jeśli plany umieszczenia routera w jakimś innym miejscu wynikają z chęci zapewnienia dobrego pokrycia sygnałem WiFi to to najlepiej rozwiązać poprzez zamontowanie w centralnym punkcie domu (np. na suficie) jakiegoś porządnego accesspointa, doprowadzić od niego skrętkę do szafy teleinformatycznej i w szafie wpiąć ją tam gdzie się chce. W dużych lub specyficznych domach mogą być tak czy siak wymagane np. dwa AP, bo jeden router (szczególnie taki dostarczany przez usługodawcę) i tak nie da rady zapewnić wszędzie dobrego sygnału. Różni dostawcy usług mają różne rozwiązania i układ typu "modem w garażu, router gdzie indziej" nie zawsze są do zastosowania. Są firmy, które bazują na osobnym ONT (terminal światłowodowy) i z niego wychodzą już Ethernetem do osobnego routera, a są takie, gdzie dostaniesz router z wbudowanym portem światłowodowym. Są też rozwiązania, gdzie światłowód wchodzący do domu będzie podłączony do konwertera, który przerzuci sygnał na kabel koncentryczny, a ten dopiero zostanie podłączony do modemo-routera kablowego (DOCSIS). Np. UPC stosowało (stosuje) takie rozwiązania. Mało tego - np. na sieciach budowanych w ramach dofinansowań mogą być równolegle stosowane co najmniej dwa rozwiązania, zależnie od wybranego dostawcy usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 30.10.2022 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Co do przewodu COAX pomyśl nad takim rozwiązaniem: xCOAX3-SET Dzięki , trochę drogie (500+ ) ale znalazłem tańsze i udało mi się wynegocjować od człowieka który nie używał (czyli nowe) za 200 zł , będę działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts