Pandar3k 11.05.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Zastanawiam się czy zasobnik CWU wbudowany w moją pompę ciepła nie wychładza się za szybko. Do tej pory nie mogłem sprawdzić ponieważ pompa brała sobie wodę do odszraniania. O kilku dni pompa nie pracuje, a zasobnik 180 Litrów wczoraj miał temperaturę. 43 s C. Dziś o tej samej porze górny czujnik pokazuje 37,2. Dodam że cyrkulacja jest wyłączona, woda nie używana, a temperatura w pomieszczeniu w którym stoi około 19 stopni. Co o tym myślicie? jest to w normie czy te 5,5 stopnia na dobę to trochę za dużo.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.05.2021 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 na 19 stopni w pomieszczeniu to znośnie. Twoja pompa tez bierze ze zbiornika wodę do odszraniania zamiast z podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandar3k 11.05.2021 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 na 19 stopni w pomieszczeniu to znośnie. Twoja pompa tez bierze ze zbiornika wodę do odszraniania zamiast z podłogówki? Tak, ciężko byłoby z podłogówki tam są o wiele niższe temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.05.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Tak, ciężko byłoby z podłogówki tam są o wiele niższe temperatury. Wystarczające do odszronienia pompy. Przy wyłączonym z użycia zbiorniku działa perfekcyjnie. Ważne, że obeszłoby się bez ciągłego rozładowywania zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.05.2021 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Zastanawiam się czy zasobnik CWU wbudowany w moją pompę ciepła nie wychładza się za szybko. Do tej pory nie mogłem sprawdzić ponieważ pompa brała sobie wodę do odszraniania. O kilku dni pompa nie pracuje, a zasobnik 180 Litrów wczoraj miał temperaturę. 43 s C. Dziś o tej samej porze górny czujnik pokazuje 37,2. Dodam że cyrkulacja jest wyłączona, woda nie używana, a temperatura w pomieszczeniu w którym stoi około 19 stopni. Co o tym myślicie? jest to w normie czy te 5,5 stopnia na dobę to trochę za dużo.? A z czego jest wykonana instalacja? Ja ma miedziane rurki i zauważyłem, że "przy okazji" służą jako mały grzejnik nawet jak się nie pobiera CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2021 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 zasobnik 180 Litrów wczoraj miał temperaturę. 43 s C. Dziś o tej samej porze górny czujnik pokazuje 37,2. Dodam że cyrkulacja jest wyłączona, woda nie używana, a temperatura w pomieszczeniu w którym stoi około 19 stopni. 5,8* x 1,16kWh/K/m3 * 0,18m3 = 1,21kWh Czyli średnie straty przez 24h byłyby 50W. Całkiem realne straty zasobnika z tak chłodną wodą (w papierach pewnie znajdziesz jakie ma przy znacznie wyższej różnicy temperatur między woda a otoczeniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.05.2021 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Czyli średnie straty przez 24h byłyby 50W. Za...y zasobnik a raczej jego izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Za...y zasobnik a raczej jego izolacja. Znasz taki, co ma niższe straty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.05.2021 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Znasz taki, co ma niższe straty? Jeszcze niższe niż 50W/24h? Ty chyba nie czytasz co piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandar3k 11.05.2021 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 5,8* x 1,16kWh/K/m3 * 0,18m3 = 1,21kWh) Dzięki za obliczenia, grzejąc do 50 stopni będzie jeszcze więcej - trochę się zdziwiłem - poszukam papierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.05.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Jeszcze niższe niż 50W/24h? Ty chyba nie czytasz co piszesz... Dobra. Czepiam się... Ale proszę o precyzyjne wypowiedzi. Co innego strata 50W/h a co innego 50W/24h a ja bym zrozumiał wypowiedź jako straty /24h. A moje za...y znaczyło zaj...y ale też źle zrozumiałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2021 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) Jeszcze niższe niż 50W/24h? Ty chyba nie czytasz co piszesz... 50W. W każdej milisekundzie - 50W stalej mocy strat. Co innego strata 50W/h a co innego 50W/24h Na czym polega różnica? Jak fizykę w podstawówce zdałeś, jak wata nie ogarniasz? To jaki znasz zasobnik o takiej (lub większej) pojemności co ma straty postojowe <50W? Szybciej znajdziesz 80W albo i więcej. Edytowane 11 Maja 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 12.05.2021 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 (edytowane) Jeżeli ktoś pisze "straty przez 24h to 50W" to ja to rozumiem jako traconą moc w czasie 24h. Więc w czasie 1h jest to 24x mniej. A wycieczki osobiste co do wykształcenia to sobie podaruj. Edytowane 12 Maja 2021 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 12.05.2021 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Autorze wątku -wyobraź sobie pełny termos z herbatą. Wczoraj miała 43*C a dziś 37*C czyli spadek 6stopni. Czy na chłopski rozumiem jest źle? Bo wg mnie dobrze.Jeżeli herbata miałaby wczoraj 100*C, to dziś będzie mieć ok. 70*C czyli spadek 30stopni.Jeżeli nie zadawala Cię to to można przykryć jeszcze puchową kołdrą i przede wszystkim ocieplić dobrze rury dobiegowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.05.2021 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 (edytowane) Może akurat nie w tym przypadku , ale genealnie przy zbiornikach CWU trzeba pamiętać o tym ,żeby stworzyć pułapkę cieplną , żeby zbiornik nie grzał np .kranu na górze To samo z wężownicą , żeby ciepło z CWU nie uciekało z powrotem do obiegu CO . Nawet przez zamknięty zawór trójdrożny ciepło przez przewodzenie będzie powoli przechodzić. Edytowane 12 Maja 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandar3k 12.05.2021 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Autorze wątku -wyobraź sobie pełny termos z herbatą. Wczoraj miała 43*C a dziś 37*C czyli spadek 6stopni. Czy na chłopski rozumiem jest źle? Bo wg mnie dobrze. Jeżeli herbata miałaby wczoraj 100*C, to dziś będzie mieć ok. 70*C czyli spadek 30stopni. Jeżeli nie zadawala Cię to to można przykryć jeszcze puchową kołdrą i przede wszystkim ocieplić dobrze rury dobiegowe. Dobre porównanie . Wczoraj podgrzałem do 52,2 o godzinie 14, dziś o 8:00 mam 44,5. Nie chodzi mi o to czy mnie zadowala, po prostu zwróciło to moją uwagę. Wychodzi na to że nie zawsze opłaca się mieć dużych zbiorników i należy grzać przed planowanym zużyciem. Na pewno nie będę przez to spał gorzej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.05.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Jeżeli ktoś pisze "straty przez 24h to 50W" to ja to rozumiem jako traconą moc w czasie 24h. Więc w czasie 1h jest to 24x mniej. Chyba mylisz moc z energią i nie odróżniasz W od Wh (czy też kW od kWh). Jak straty sa 50W to są takie przez sekundę, godzinę i rok. Sprawdź definicję wata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.05.2021 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Może akurat nie w tym przypadku , ale genealnie przy zbiornikach CWU trzeba pamiętać o tym ,żeby stworzyć pułapkę cieplną , żeby zbiornik nie grzał np .kranu na górze To samo z wężownicą , żeby ciepło z CWU nie uciekało z powrotem do obiegu CO . Nawet przez zamknięty zawór trójdrożny ciepło przez przewodzenie będzie powoli przechodzić. To ciekawe. Napisz coś więcej o tej pułapce cieplnej, jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.05.2021 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 (edytowane) Jeżeli ktoś pisze "straty przez 24h to 50W" to ja to rozumiem jako traconą moc w czasie 24h. Więc w czasie 1h jest to 24x mniej. Nie ma czegoś takiego jak "moc tracona przez 24h". Nie czujesz tematu (zresztą wiele osób nie czuje). Pewnie dlatego, że do opisu zjawisk fizycznych stosuje potoczne słowa. Moc zawiera już w sobie element czasu, bo jest to tempo, w jakim przemieszcza się energia. Moc źródła energii (np grzałki) określa, ile maksymalnie energii jest w stanie to źródło oddać. Moc odbiornika określa, ile chce on tej energii w jednostce czasu. To jak prędkość mierzona w km/h. Co do straty stacjonarnej zbiornika CWU, moc 50 W mówi, że w takim tempie "przepuszcza" on energię cieplną wody w środku do otoczenia. Masz przy tym podaną znormalizowaną temperaturę wody i otoczenia, bo to tempo oddawania ciepła zależy od różnicy temperatury wody i otoczenia (im większa, tym szybciej). I tyle. Jak chcesz wiedzieć, ile kosztują "straty", to musisz pomnożyć moc przez czas (a nie podzielić, jak to robiłeś do tej pory). Na koniec pomnożyć ten wynik przez koszt energii, uważając przy tym na jednostki, bo 50W = 0.05 kWh. Proste? Edytowane 12 Maja 2021 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.05.2021 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 50W = 0.05 kWh. Proste? I cała nauka poszła w las... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts