Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątpliwości co do pracy budowlańców

Recommended Posts

Znów się coś rozpieprzyło w silniku forum i nei mogę odpowiedzieć z cytatem.

@ Kaizen

A jak chcesz zapewnić szczelność ściany, nawet obwodowo klejonym styropianem, jak szczelina, a tutaj to dziura, znajdzie się na styku dwóch płyt???? Obwód nic nie da, dlatego od zewnątrz trzeba pouszczelniać wszystkie szczeliny dodatkowo.

@gnago

Sam sobie odpowiedziałeś: po co komu przenikalności materiałów, jak wicher hula w ścianie górę i w dół.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znów się coś rozpieprzyło w silniku forum i nei mogę odpowiedzieć z cytatem.

@ Kaizen

A jak chcesz zapewnić szczelność ściany, nawet obwodowo klejonym styropianem, jak szczelina, a tutaj to dziura, znajdzie się na styku dwóch płyt???? Obwód nic nie da, dlatego od zewnątrz trzeba pouszczelniać wszystkie szczeliny dodatkowo.

Weź no rozrysuj, jak ma niby przedostawać się powietrze przez taką szczelinę omijając tynk wewnętrzny, klejenie obwodowe, styropian, siatkę z klejem i tynk zewnętrzny. Mi brakuje wyobraźni.

Weź no rozrysuj, jak ma niby przedostawać się powietrze przez taką szczelinę omijając tynk wewnętrzny, klejenie obwodowe, styropian, siatkę z klejem i tynk zewnętrzny. Mi brakuje wyobraźni.

Wystarczy, że izolacja będzie klejona na placki (a widząc kulturę panów budowlańców sądzę, że kolejna ekipa, choćby z uwagi na nierówności powierzchni będzie kleić na placki).

Już masz ominięte cztery warstwy. Pozostaje tynk wewnętrzny, który w okolicach otworów okiennych, puszek elektrycznych szczelności nie zapewni.

Przerabiałem to w domu z Porothermu w którym miałem okazję mieszkać.

Więc wszystko jest OK, nakleimy styropian, od wewnątrz damy tynk i będzie ciepluchno?

Sam napisałeś od zewnątrz trzeba pouszczelniać wszystkie szczeliny dodatkowo..

Mam sparafrazować "więc wszystko jest OK, uszczelnimy od zewnątrz i będzie ciepluchno"?

To w końcu czepiasz się szczelności, czy termoizolacyjności? Czy będzie ciepłuchno to zależy od ogrzewania - nawet w nieizolowanych domach możesz mieć w mrozy gorąco. To żadna sztuka.

Czemu akurat od zewnątrz? Inne warstwy przegrody zapewnia szczelność i nie ma sensu pieścić się z tymi szczelinami. nie, nie wszystko załatwia, a szczelność.

Ale macie problemy ;)

Fakt jest taki że to nie budowlańcy a zwykli partacze i szkodniki które trzeba jak najszybciej usunąć z budowy.

Obecnie bloczki klei się na cienką spoinę która nie pozwala na nieumiejętne i niedokładne murowanie.

Mury mają być równe i szczelne , aby później móc szczelnie położyć ocieplenie i nie marnować materiału ..

To co na zdjęcia to powód aby wywalić w cholerę ekipę i KB , bo zarówno KB i ekipa to jedna wielka porażka.

Jak tak ma wyglądać te "budowanie dla siebie" to chyba wolę domy deweloperów. Tam takich kwiatków nie ma , bo wykonawca wie że by od razu wyleciał bez grosza albo musiał by od zera robić i zapłacił by za zmarnowany materiał ...

Kaizen, Ty się czepiasz, nie ja. Najpierw znaku równości, potem.... ach.

Zrób sobie eksperyment myślowy:

- połóż idealnie przylegający styropian na idealnie gładką ścianę, bez żadnych szczelin

- połóż na ścianę otynkowaną z jednej, a dziurawą jak sito z drugiej strony styropian z dylatacją, powiedzmy 5 cm.

W którym przypadku będzie cieplej w domu?

Znów Ci cos umknęło. Pisałem, że inwestor zapłaci te fuszerki w rachunkach. To całkiem oczywiste.

- połóż na ścianę otynkowaną z jednej, a dziurawą jak sito z drugiej strony styropian z dylatacją, powiedzmy 5 cm.

W którym przypadku będzie cieplej w domu?

Znów Ci cos umknęło. Pisałem, że inwestor zapłaci te fuszerki w rachunkach. To całkiem oczywiste.

Ja, podobnie jak wszyscy robiacy na cienką spoinę, ma mur dziurawy jak sito - pionowej szczeliny się nie wypełnia. To nie stanowi żadnego problemu dla szczelności. Nie wpływa to na rachunki, bo szczelność jest zapewniona przez pozostałe warstwy ściany.

Cieplej będzie w tym domu, którego mieszkaniec ustawi sobie wyższa temperaturę. To całkiem oczywiste.

To co na zdjęcia to powód aby wywalić w cholerę ekipę i KB , bo zarówno KB i ekipa to jedna wielka porażka.

I czekać z rok na lepszą ekipę. Bo tylko paproki mają wolne terminy w tym roku. A i za rok nie będziesz miał pewności, że ekipa będzie lepsza.

Oglądać dzieła ekipy trzeba przed ich wybraniem. Potem patrzeć na ręce i kontrolować na bieżąco, codziennie - a nie tylko przy odbiorze prac.

I czekać z rok na lepszą ekipę. Bo tylko paproki mają wolne terminy w tym roku. A i za rok nie będziesz miał pewności, że ekipa będzie lepsza.

Oglądać dzieła ekipy trzeba przed ich wybraniem. Potem patrzeć na ręce i kontrolować na bieżąco, codziennie - a nie tylko przy odbiorze prac.

Bo dobrą ekipę wybiera się na conajmniej rok do przodu.

Pomimo tego tych,którzy zrobili i robią taką maniane od razu bym pożegnał, łącznie z Kierbudem, żeby dalszych szkód nie robili.

Dom nie buduje się na rok,jak wychodzisz z tego założenia i machasz ręką na takie babole to gratuluje Twojego domu, wszak masz przykryte wszystko styropianem :D

Czyli co płacić mnóstwo kasę za byle jaką pracę , z wieloma błędami , które później spowodują pękanie ścian , nieszczelności , duże rachunki za ogrzewanie i duzo większe zużycie materiału ?

Nie przeszkadzać "fachowcom" bo jeszcze się obrażą i pójdą ?

Jak mają zostać to powinno to poprawić i tyle.

I dodatkowo ich pilnować a KB ochrzanić i kazać mu ruszyć d... i zająć się swoją pracą o obowiązakami

Ja, podobnie jak wszyscy robiacy na cienką spoinę, ma mur dziurawy jak sito - pionowej szczeliny się nie wypełnia.

Nie wiem czy dobrze rozumiem.. twierdzisz, że wszyscy, którzy budują np. z BK nie wypełniają szczeliny pionowej między bloczkami? Tj. klej idzie tylko na poziome ścianki bloczka? Naczelny polski budowlaniec pokazuje to inaczej:

@chicoPL

Chodziło mi raczej o takie uszczelnienia: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?248730-Murarze-a-zachowanie-szczelno%C5%9Bci-w-budynku&p=7144528&viewfull=1#post7144528

Kilka osób stanowczo mi potwierdziło, że szczeliny od zewnątrz trzeba pozaklejać, a od środka niekoniecznie, bo dobrze położony tynk zakryje nieszczelności.