Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mogę ogrodzić swoją posesję?

Recommended Posts

Gmina może wykupić grunt w trybie takim czy innym. Płot kazali ci odsunąc na 2 metry, ale na swoim terenie 15 cm od granicy stawiasz co 3 m szyny kolejowe na sztorc i w betonie. Nie łączysz niczym , więc to nie jest płot i mogą cię cmoknąć - czystymi ustami. Chcą poszerzyć drogę? Podział, szacunek i wykup nieruchomości. Jeśli gminy na to nie stać to niech się odwali. Chyba że jest zapis w MPZP o poszerzeniu, ale to ty masz mieć lepszego adwokata.

Skoro tacy twardzi to nie zyskają. Nie mogą przytulić się do twojego ogrodzenia. Nie mogą wchodzić na Twój teren za ogrodzeniem o szerokości 5 dm. Załóż kamery i barierę podczerwieni prawie na granicy i za każdym razem jak przekroczą teren wzywaj policję o naruszenie własności i żądaj rekompensaty za zniszczenie roślin na Twoim terenie.

wynajmij firmę ochroniarską. Wypuść lwy.

Serio? On ma się męczyć i to jeszcze z tak prozaiczną rzeczą?

Edytowane przez Elfir

Co z tego że masz rację jeśli twoje podanie o cokolwiek (zjazd, wycinka chojaka, WZ, zapomoga po klesce żywiołowej i ... co tam jeszcze można chcieć od BWU* ) będzie leżało maksymalny czas albo i dłużej, gdyż bedzie potraktowane jako sprawa trudna & skomplikowana? Ja w gminach bywam gościem a dostąpiłem łaski takich traktowań gdy zafikałem komu nie trzeba. Więc co się dziwisz mieszkańcowi że obawia się podskoczyć? Wiem że to klimaty czasów dawno minionych, lecz cóż na to poradzisz gdy urzędnik nie rozumie kto jest dla kogo i kto kogo utrzymuje? Przykład idzie z góry, chamstwo rozlało się szeroką strugą, więc jest jak jest. Trzeba woli politycznej, przykładu i dwudziestu lat normalności, aby to się zmieniło choć trochę.

*) Bardzo Ważnego Urzędu

Wydawanie zgody na wycinkę drzew to działka gminy.

Gmina nie wydaje zgody, tylko brak sprzeciwu. Są tylko określone przypadki kiedy gmina może wyrazić sprzeciw na wycinkę drzewa na działce prywatnej gdy nie jest to pod działalność gospodarczą. Brak odpowiedzi w określonym terminie to automatyczny brak sprzeciwu.

• 3 weeks później...
Wyjście pierwsze: budujesz z firmą ochroniarską i zakładasz monitoring. To wersja kosztowniejsza i słaba perspektywicznie. Model drugi i tańszy: sprzedajesz nieruchomość krępym chłopcom z czarnego auta marki trójliterowej. Sąsiedzi pożałują głupich pomysłów a twoje chwilowe sąsiedztwo będą wspominali z rozrzewnieniem i jeszcze dadzą na tace abyś wrócił. A ty pozdrowisz ich kulturalnie ..!..