Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mogę ogrodzić swoją posesję?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To forum jest naprawdę do kitu, aby odpowiedzieć godzina czasu mało.

Stos, gmina ma prawo zadecydować gdzie ma stać ogrodzenie ale od drogi jeżeli droga jest gminna bo prawo mówi że ogrodzenie frontowe należy uzgadniać z zarządcą drogi. Jeżeli gmina ingerowała w ogrodzenie między sąsiadami to nie miała prawa.

Gmina może wykupić grunt w trybie takim czy innym. Płot kazali ci odsunąc na 2 metry, ale na swoim terenie 15 cm od granicy stawiasz co 3 m szyny kolejowe na sztorc i w betonie. Nie łączysz niczym , więc to nie jest płot i mogą cię cmoknąć - czystymi ustami. Chcą poszerzyć drogę? Podział, szacunek i wykup nieruchomości. Jeśli gminy na to nie stać to niech się odwali. Chyba że jest zapis w MPZP o poszerzeniu, ale to ty masz mieć lepszego adwokata.

Skoro tacy twardzi to nie zyskają. Nie mogą przytulić się do twojego ogrodzenia. Nie mogą wchodzić na Twój teren za ogrodzeniem o szerokości 5 dm. Załóż kamery i barierę podczerwieni prawie na granicy i za każdym razem jak przekroczą teren wzywaj policję o naruszenie własności i żądaj rekompensaty za zniszczenie roślin na Twoim terenie.

wynajmij firmę ochroniarską. Wypuść lwy.

Serio? On ma się męczyć i to jeszcze z tak prozaiczną rzeczą?

Edytowane przez Elfir

Trudno to nazwać drogą ale na mapach występuje jako działka drogowa numer 422 należąca do gminy.

Przyczyny nie podali a nawet nie dostałem tego na piśmie.

Jedyna odpowiedź na moje zgłoszenie to pismo w którym gmina się zgadza na na dwa zjazdy z mojej działki na drogę.

O 2 metrach w tym piśmie nic nie ma. Zakomunikowali mi to jedynie ustnie.

No to nie powiem dosłownie kim jesteś (bez obrazy oczywiście), skoro nie masz tego na papierku to nie ma o tym mowy. Było trzeba robić ogrodzenie w granicy od drogi i gmina mogla by Cię cmoknąć, a tak dałeś się po prostu zastraszyć.

Możesz pisać co chcesz ja Cię nie powstrzymam.

Musisz jednak zrozumieć że od gminy wiele zależy i wywoływanie wojny z gminą do niczego dobrego dla mnie nie doprowadzi.

Ok, ale o jakiej wojnie mówisz? na słowa? To ze ktoś z gminy by Ci powiedział że masz wybudować się w narożniku działki to byś się wybudował? Nie bój, już nie te czasy gdzie urzędnik był bogiem i co powiedział było święte. Na absurdalne zarządzenia czy wydane decyzje w dzisiejszych czasach jest sposób i jest popyt dla mediów, one tylko czekają aby nagłośnić sprawę a jak zauważyłem nic tak nie oddziałuje pozytywnie jak wizyta telewizji na gruncie.