Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka pod prysznicem?

Robinson74

Recommended Posts

Chyba że podłogówka tylko pod częścią prysznica, w pewnej odległości od odpływu i syfonu?

Sam sobie odpowiedziałeś, jak myjesz się w ciepłej wodzie to podłoga w miarę szybko też jest ciepła. Jak używasz prysznica raz na tydzień to też w syfonie może być sucho, jak codziennie to raczej nie możliwe.

Może się mylę ale według mnie to bez różnicy czy rurka będzie 5 cm od odpływu czy 50 cm bo przecież po dojściu do odpowiedniej temperatury rurki op i cała posadzka mają tą samą temperaturę albo niewiele się różnią. Raczej nie jest tak, że rurka ma 10 stopni różnicy jak posadzka, bo nie jest wychładzana i rozgrzewana codziennie. W związku z tym jeżeli posadzka ma te powiedzmy 22 stopnie to taką temperaturę ma cała posadzka, a nie tylko tam gdzie są rurki.

U mnie mam rurki pod całością - a kabina w płytkach. Mam głęboki narożny syfon i nic nie wysycha(przecież temperatura zimą jest niższa niż obecnie) Ponadto częstotliwość korzystania dopełnia brakującą ciecz.

Komfort cieplny jest znaczny - ze względu, iż jest to krótki obwód(jego początek) i temperatura jest na poziomie 26-27*C postawienie gołej stopy jest przyjemne.

Jak to wygląda u was?

\https://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803-Ogrzewanie-kablami-2017&p=8029252&viewfull=1#post8029252

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?371707-Pompa-ciep%C5%82a-czy-elektryczne-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe&p=8056021&viewfull=1#post8056021

Dla syfonu w eksploatowanej łazience większym zagrożeniem jest energiczne zamknięcie drzwi, które wypchnie z niego wodę niż wysychanie.

W nowym domu nie licz raczej na 27* (może w największe mrozy - ale też wątpię). Chyba, że będziesz grzał specjalnie tylko przed kąpielą - wtedy lepiej dać kable w warstwie kleju pod płytkami bo mają mniejszą bezwładność (ale i tak zacząć grzać trzeba z godzinę przed kąpielą).

Edytowane przez Kaizen

ja mam podłogówkę pod prysznicem, także w łazience na parterze, gdzie z prysznica korzysta się sporadycznie i nie ma z tym problemów.

Większy problem dla mnie to odpływ liniowy - nigdy więcej. Zapycha się w sekundę włosami, więc w tej chwili listwę maskującą mam na stałe zdemontowaną, aby był bezproblemowy dostęp do koszyczka.

Na parterze mam zwykły odpływ, o wiele wygodniejszy.

Edytowane przez Elfir

Większy problem dla mnie to odpływ liniowy - nigdy więcej. Zapycha się w sekundę włosami, więc w tej chwili listwę maskującą mam na stałe zdemontowaną, aby był bezproblemowy dostęp do koszyczka.

Na parterze mam zwykły odpływ, o wiele wygodniejszy.

Dziwne, u mnie odpływ liniowy czyszczony raz na 3-4 tygodnie i się jakoś mocno nie zapycha. Chyba, że komuś włosy garściami wypadają to może i tak.

Dziś zamiast płytek i odpływu liniowego zamontowałbym po prostu niski brodzik. Miałem taki zamontowany w mieszkaniu w bloku i moim zdaniem był ok

https://www.schedpol.pl/produkt/camparo-prostokat/

Jak się wszystko policzy ( odpływ, płytki, robociznę, kleje, itp. ) to już nie wychodzi tak drogo. W mojej opinii estetyka też mocno nie cierpi, ale to indywidualna sprawa.

Wątpię z tym częstszym myciem...

Swoją drogą mi oczyszczenie odpływu zajmuje kilka minut... U Was ile , że to takie uciążliwe?

Trzeba zdemontować listwę - to jest upierdliwe, bo trzeba wziąć coś do podważenia.

Samo czyszczenie nie.

Czyli idziesz pod prysznic, widzisz, ze woda nie schodzi. Zakręcasz wodę, wcierasz się, zkładasz coś na siebie, idziesz po śrubokręt. Wyciągasz listwę, czyścisz koszyczek. Zakładasz listwę odnosisz śrubokręt i możesz się kąpać. Po dwóch prysznicach znów to samo. Jasne, można śrubokręt mieć na stałe pod prysznicem, ale przecież nie o to chodzi by mieć narzędzia stale pod ręką. Prysznic w końcu to nie jest miejsce na nie.

Dlatego obecnie listwa jest po prostu zdemontowana na stałe.

TZakręcasz wodę, wcierasz się, zkładasz coś na siebie, idziesz po śrubokręt. Wyciągasz listwę, czyścisz koszyczek. Zakładasz listwę odnosisz śrubokręt i możesz się kąpać.

W obydwu moich odpływach były w komplecie haczyki - kawałek wygiętego drucika. Trzymam zawsze pod ręką. Chociaż w "starym" odpływie czyściłem z raz na miesiąc - spory koszyczek z dużymi otworami. "Nowy" jest niby samoczyszczący. I jak się nie zamontuje takiej kratki z wierzchu, to prawie się czyści. Prawie, bo w końcu kłaki powodują, że pływak się nie domyka szczelnie i śmierdzi (ale woda spływa). Zamontowanie sitka chroni przed smrodem, ale samo sitko trzeba gdzieś co dwa tygodnie wyczyścić. 30s co dwa tygodnie to żaden problem.

30s co dwa tygodnie to żaden problem.

Ja muszę czasem codziennie czyścić. Więc dla mnie to jest poważny problem. Którego nie mam przy odpływie o innej budowie w drugim prysznicu.

I bez sitka włosy się czepiają na rurze i śmierdzi z kanalizy.

Odpływ firmy kismet.

• 4 weeks później...