szb 18.08.2021 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Witam, Przymierzam się do budowy domu na przyszły rok, jestem na etapie projektu. Dom na pewno będzie parterowy z płaskim dachem. Założenie jest takie, aby wyposażyć dom w pompę ciepła, rekuperację, może panele fotowoltaiczne. I teraz pytanie z czego budować? Poprzedni dom wybudowałem w 2014 roku z keramzytobetonu (dom. ok. 300m2 podłogi, gruntowa pompa, pod Wrocławiem) i wychodziło mi za ogrzewanie ok. 1500-1800zł rocznie. Z czego teraz się buduje? Widziałem, że są bloczki styropianowe do wypełnienia zbrojeniem i betonem. Może jeszcze coś innego czego nie znalazłem? Za każdą propozycję duży plusik w sercu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2021 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 dokładnie z tego samego co w 2014 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 18.08.2021 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 co byś wybrał w takim razie? Styropianowe czy keramzytobeton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.08.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Witam, Przymierzam się do budowy domu na przyszły rok, jestem na etapie projektu. Dom na pewno będzie parterowy z płaskim dachem. Założenie jest takie, aby wyposażyć dom w pompę ciepła, rekuperację, może panele fotowoltaiczne. I teraz pytanie z czego budować? Poprzedni dom wybudowałem w 2014 roku z keramzytobetonu (dom. ok. 300m2 podłogi, gruntowa pompa, pod Wrocławiem) i wychodziło mi za ogrzewanie ok. 1500-1800zł rocznie. Z czego teraz się buduje? Widziałem, że są bloczki styropianowe do wypełnienia zbrojeniem i betonem. Może jeszcze coś innego czego nie znalazłem? Za każdą propozycję duży plusik w sercu Pozdrawiam Mnożysz wątki. Może lepiej założyć jeden, w którym poruszysz wszystkie tematy odnośnie budowy swojego domu pasywnego, bo przecież nie da się oddzielić architektury i technologii budowy domu od instalacji w nim? Teraz buduje się z tego, co 5 i 10 lat temu. Kwestia projektu, ale skoro z góry założenie jest takie, że w domu ma być pompa ciepła i PV, to architekt będzie utrudnione zadanie. Po co takie założenia czynić? Macie pompę i PV ciepła za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 18.08.2021 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Wątków jest w sumie 4 - każdy dotyka trochę innych zagadnień (w jednym na przykład pytałem o to, gdzie poprowadzić kanały wentylacyjne w domu parterowym z płaskim dachem). Ale więcej wątków nie będzie - obiecuję O resztę podpytam Ciebie w drugim wątku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2021 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 co byś wybrał w takim razie? Styropianowe czy keramzytobeton? z tego co będzie najtańsze. I tak za większość izolacji cieplnej ściany odpowiada styropian lub wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcheloka 19.08.2021 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Porotherm pewnie rozsądnie wyjdzie. Lepiej przyłożyć się do szczegółów izolacji itp. niż do wyboru materiału murów, tu wielkiej filozofii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.08.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Poza izolacyjnością ważna jeszcze również szczelność. A ta przy porothermie będzie najmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.08.2021 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Porotherm pewnie rozsądnie wyjdzie. Do tego żeby uszczelnić pionowo (żeby nie było autostrad pionowych od fundamentu do stropu) trzeba murować na grubą spoinę - czyli przeciwieństwo budownictwa energooszczędnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.08.2021 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Porotherm pewnie rozsądnie wyjdzie. Lepiej przyłożyć się do szczegółów izolacji itp. niż do wyboru materiału murów, tu wielkiej filozofii nie ma. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. W domu pasywnym, a w sumie w każdym domu zgodnym z obecnymi warunkami technicznymi, porotherm to najgorsze możliwe rozwiązanie. Jedna wielka dziura nie do uszczelnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 19.08.2021 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 M.A.G ma dom z bloczków styropianowych Izodom https://www.izodom2000polska.com/?lang=pl Pamietam, że robił test szczelności i wypadł bardzo dobrze. Parametry ściany też były dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 09.03.2022 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 tynki nie uszczelniają tego porothermu ? pytam bo mam domek z tego materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.03.2022 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Zrób blower door test i nam powiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 10.03.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 dzięki doczytałem że w pełni uszczelniają budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.03.2022 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 chyba nie doczytałeś Pierwsze gniazdo elektryczne i masz problem. Trzeba się postarać, a i tak nie wiem czy się uda zejść z n50 poniżej np 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts