Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do budowy domu na przyszły rok, jestem na etapie projektu.

Dom na pewno będzie parterowy z płaskim dachem.

Założenie jest takie, aby wyposażyć dom w pompę ciepła, rekuperację, może panele fotowoltaiczne.

I teraz pytanie z czego budować?

Poprzedni dom wybudowałem w 2014 roku z keramzytobetonu (dom. ok. 300m2 podłogi, gruntowa pompa, pod Wrocławiem) i wychodziło mi za ogrzewanie ok. 1500-1800zł rocznie.

Z czego teraz się buduje?

Widziałem, że są bloczki styropianowe do wypełnienia zbrojeniem i betonem.

Może jeszcze coś innego czego nie znalazłem? Za każdą propozycję duży plusik w sercu :)

Pozdrawiam

Witam,

Przymierzam się do budowy domu na przyszły rok, jestem na etapie projektu.

Dom na pewno będzie parterowy z płaskim dachem.

Założenie jest takie, aby wyposażyć dom w pompę ciepła, rekuperację, może panele fotowoltaiczne.

I teraz pytanie z czego budować?

Poprzedni dom wybudowałem w 2014 roku z keramzytobetonu (dom. ok. 300m2 podłogi, gruntowa pompa, pod Wrocławiem) i wychodziło mi za ogrzewanie ok. 1500-1800zł rocznie.

Z czego teraz się buduje?

Widziałem, że są bloczki styropianowe do wypełnienia zbrojeniem i betonem.

Może jeszcze coś innego czego nie znalazłem? Za każdą propozycję duży plusik w sercu :)

Pozdrawiam

Mnożysz wątki. Może lepiej założyć jeden, w którym poruszysz wszystkie tematy odnośnie budowy swojego domu pasywnego, bo przecież nie da się oddzielić architektury i technologii budowy domu od instalacji w nim?

Teraz buduje się z tego, co 5 i 10 lat temu. Kwestia projektu, ale skoro z góry założenie jest takie, że w domu ma być pompa ciepła i PV, to architekt będzie utrudnione zadanie. Po co takie założenia czynić? Macie pompę i PV ciepła za darmo?

Wątków jest w sumie 4 - każdy dotyka trochę innych zagadnień (w jednym na przykład pytałem o to, gdzie poprowadzić kanały wentylacyjne w domu parterowym z płaskim dachem). Ale więcej wątków nie będzie - obiecuję :)

O resztę podpytam Ciebie w drugim wątku.. :p

Porotherm pewnie rozsądnie wyjdzie. Lepiej przyłożyć się do szczegółów izolacji itp. niż do wyboru materiału murów, tu wielkiej filozofii nie ma.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. W domu pasywnym, a w sumie w każdym domu zgodnym z obecnymi warunkami technicznymi, porotherm to najgorsze możliwe rozwiązanie. Jedna wielka dziura nie do uszczelnienia.

• 6 months później...